DASK yani Doğal Afet Sigortaları Kurumu, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen, büyük Marmara Depremi sonrası kurulmuş ve hizmet vermeye başlamıştır. Zorunlu Deprem Sigortası ise bu kurum bünyesinde verilen ve doğal afetler sonucu oluşan hasarlara dair güvence sağlayan bir sigorta türüdür. Hazine Müsteşarlığı denetiminde hizmet sunan DASK bünyesinde gelişen bu sigortanın, konutlar ve iş yerleri için yaptırılması zorunlu tutulmuştur. Bunun yanında her yıl yenilenmesi gerektiğine ve süresine dair sorular da adayların merak ettiği noktalar haline gelmiştir. Yazımızda, zorunlu deprem sigortasının zorunluğu ve yenileme koşullarına dair merak edilen tüm detayları, sizler için derledik. DASK ve bünyesinde sunulan Zorunlu Deprem Sigortası nedir, neden zorunludur ve ne işe yarar gibi soruların cevapları, yazımızda sizleri bekliyor.
DASK – Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
Deprem önceden tahmin edilmesi güç olan ve bu nedenle her zaman hazırlıklı olunması gereken bir doğal afettir. Gerekli önlemler alındığı takdirde, oluşabilecek hasarların önüne büyük ölçüde geçilebilir. Bu amaç doğrultusunda, 2001 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ortaya çıkmış ve zorunlu deprem sigortası uygulamasını başlatmıştır. DASK ya da Zorunlu Deprem Sigortası başlığı altında; deprem ve depreme bağlı oluşabilecek yangın, patlama, toprak kayması, tsunami gibi durumların yol açtığı hasarlar güvence altına alınır. Gerekli korumanın sağlanması ve hasarın karşılanması için felaketin büyük ölçüde zarar vermesine gerek görülmez. Depreme bağlı gelişebilecek her türlü zarar, poliçe kapsamında karşılanmaktadır.
DASK’ın kurulduğu andan itibaren, zorunlu tutulan deprem sigortası, önemli bir gerekliliktir ancak yaptırılmadığı durumlarda cezai işlem uygulanmaz. Bu nedenle yaptırılması elzemdir. Ayrıca sağladığı hizmet ve güvence ortamı sayesinde, sigortalıya ekonomik anlamda da destek sağlamaktadır. Türkiye gibi, önemli bir deprem bölgesinde yer alan bir ülkede, DASK yaptırmak hayli önemli bir durumdur ve gereklidir.
Zorunlu Deprem Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için Dask Nedir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu deprem sigortası, sigortalı konutta depremin neden olduğu tüm hasarları, poliçe kapsamında kaşılar. Konutun yer aldığı şehir sınırları içinde deprem kaynaklı zararlar %2 oranını geçtiği anda, deprem sigortası hizmetinden yararlanılmaktadır. Daha az orandaki zararlar, sigorta kapsamına girmez.
DASK kapsama alanları, sigortalı bina ve çevresiyle sınırlandırılmıştır. Bina bir bütün olarak poliçeye dâhil edilirken bölümleri ayrı ayrı sigorta teminatlarına eklenir. Zorunlu deprem sigortasının ana teminatlar altında kapsadığı yerler şu şekilde sıralanabilir:
- Ana duvarlar, ortak duvarlar, istinat duvarları ve bahçe duvarları
- Bacalar
- Bina temeli
- Merdivenler
- Asansörler
- Tavan ve tabanlar
- Çatılar
- Koridorlar
- Tamamlayıcı bölümler
Bazı durumlar ve bölümler ise DASK kapsamında değerlendirilmez ve olası hasarlar, poliçede yer almadığı takdirde, kişi tarafından karşılanır. Zorunlu deprem sigortası kapsamına girmeyen bölümler şu şekilde sıralanabilir:
- İş durması sonucu işyerlerinde oluşabilecek zararlar
- Kâr kaybı
- Enkaz kaldırma
- Kira kaybı
- Deprem kaynaklı bedensel hasarlar ya da vefat
- Ev veya iş yerindeki taşınır mallar ve demirbaşlar
- Ticari amaç doğrultusunda kullanılan binalar
DASK kapsadığı ve kapsamadığı durumlar hakkında daha fazla şey öğrenmek için; Dask Zorunlu Deprem Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
DASK Yaptırmak Zorunlu Mu?
DASK sigortası, yaptırmanın zorunlu olduğu bir sigorta çeşididir. Afet Sigortaları Kanunu kapsamında, deprem sigortası yaptırmayan konut sahipleri, olası bir deprem afeti sonrasında devlet tarafından sunulan desteklerden yararlanamaz. Üstelik, depremin verdiği tüm hasarın mali yükü de kişinin sorumluluğunda kalır. Tüm bunların yanında, sigorta modeli zorunlu olduğu için yaptırılmadığı hallede, farklı şekillerde yaptırım uygulanmaktadır. Ancak deprem sigortası yaptırmamanın bir cezai yaptırımı bulunmaz.
Zorunlu deprem sigortası, taşınmaz mal sahibi olan kişilerce yaptırılmalı ve her yıl yenilenmelidir. Poliçe süresi bir senedir ve süre tamamlanmadan yenilenmesi gerekir. Bu nedenle sigortalı, poliçe bitiş tarihini takip etmeli ve sorun yaşamamak adına düzenli yenileme yapmalıdır. Farklı sigorta şirketleri, bu yenileme dönemlerinde, müşterilerine özel indirim avantajları da sunmaktadır.
Zorunlu deprem sigortası kapsamında uygulanan indirimlere dair tüm bilgileri Zorunlu Deprem Sigortası İndirimlerinden Nasıl Yararlanılır? Yazımızda görebilirsiniz.
DASK Her Yıl Zorunlu Mu?
Zorunlu Deprem Sigortası, Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından depremin neden olduğu hasarları önlemek amacıyla geliştirilmiş bir afet sigortasıdır. Farklı doğal afetlerin sebepleri arasında deprem varsa bu sigorta modeli, yine hasarı karşılamaktadır. Sigortalı binanın sigorta kapsamında sunulan teminatlardan yararlanması için tamamen yıkılmasına gerek yoktur. Deprem sebepli bir hasar kaydının bulunması yeterli olacaktır.
DASK sigortasının süresi 1 yıldır ve süre dolduğu andan itibaren yenilenmesi gerekir. Sigorta yaptırmak kadar yenilemek de zorunludur. Sigorta sözleşmesi, her yıl poliçe süresi bitmeden yenilenmelidir. Yenileme işlemi de tıpkı sigorta yaptırmak için başvurulacak sigorta acenteleri ya da banka şubeleri aracılığıyla yapılmaktadır.
Tüm bunların sonucunda, deprem kaynaklı nedenlerden dolayı kişilerin maddi sorunlar yaşamasını engellemek isteyen DASK sigortası, yaptırılmadığı zaman pek çok işlemi gerçekleştirmek de imkânsız hale gelir. Bu işlemler arasında ilk olarak, binaya dair abonelik başvuruları ya da satış işlemleri sayılmaktadır.
Kısacası DASK her yıl yenilenmek zorundadır ve poliçe bitiş tarihlerini takip etmek, bu nedenle çok önemlidir. Hem evinizi hem de sevdiklerinizi korumak için başlatacağınız deprem sigortası poliçesi ile afetlerden korkmadan yaşamaya başlayabilirsiniz.
DASK’ın kullanım amacı ve neden yaptırılması gerektiğine dair ipuçlarını Neden Dask- Deprem Sigortası Yaptırmalıyım? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Ne İşe Yarar?
Zorunlu Deprem Sigortası ya da DASK olarak bilinen sigorta modeli, yaptırılması zorunlu bir afet sigortasıdır ve poliçe kapsamında, doğal afetlerin neden olacağı zararların önüne geçmeyi amaçlar. Her an deprem riskinin yer aldığı ülkemizde, DASK oldukça önemli ve dikkate alınması gereken bir husustur.
DASK, sağladığı imkânları yanında bazı durumlar için gereklilik taşımaktadır. Konutla ilgili herhangi bir tapu kaydı oluşturmak ya da elektrik, su, doğal gaz abonelikleri açtırmak için yapılması gereken ilk şey; zorunlu deprem sigortası poliçesi hazırlamak olacaktır. Bunun yanı sıra DASK poliçesi yaptırarak, ülkede sağlam ve sağlıklı yapılaşma yönünde ciddi adımlar atılabilmektedir. Topluma sigorta bilincini aşılamak ve bu bilincin gelişmesini sağlamak için zorunlu deprem sigortası, güzel bir örnektir. DASK ile tüm konutlar depreme karşı garanti altına alınabilir ve olası hasarları sonucu doğacak masraflar giderilebilir.
Deprem, diğer doğa olaylarından, tahmin edilebilir olmayışı ile ayrılmaktadır. Ülkemizde her an deprem gerçeğine hazırlıklı olunmalı ve bu gerçekle yaşamak öğrenilmelidir. Depremden, gerekli önlemler alınarak korunmak da mümkündür. Zorunlu deprem sigortası ise alınabilecek önlemler arasında en etkili ve güvenli olanıdır. Poliçe kapsamında eviniz ya da iş yerleriniz güvence altına alınır ve böylece büyük masrafların yükünden kurtulabilirsiniz.
Deprem sigortasının ne işe yaradığı ile ilgili tüm merak ettiklerinize Deprem Sigortası Yaptırmanın 10 Önemli Yararı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
DASK Nasıl Yapılır?
DASK ya da deprem sigortası yaptırmak için ilk yapılacak şey, uygun bir sigorta şirketi bulmak olacaktır. Ancak tüm sigorta şirketleri, deprem sigortasının tek teminatı bulunduğu için aynı fiyat bilgisini vermektedirler. Bu nedenle seçimde, kapsamalı bir araştırma yapmaya gerek yoktur. Dikkat edilmesi gereken tek nokta, sigorta şirketinin isteyeceği bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olması gerektiğidir. Zorunlu deprem sigortası yaptırmak isteyen adaylardan istenen bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
- Bina sahibinin kimlik bilgileri
- Binanın ada, parsel, pafta ve sayfa numaralarının bulunduğu tapu örneği
- Binanın inşa edildiği yıl
- Binanın yapı tipi ve toplam kat sayısı
- Binada var olan hasar durumu
- Binada sigortalanacak alanın metrekare bazunda brüt yüzölçümü
- Binanın hangi amaçla kullanıldığı bilgisi.
İstenen bilgiler hatalı ya da eksik olursa, yalan beyan olarak değerlendirilecek ve sigorta başlamış olsa dahi hasar durumunda herhangi biri güvence sağlanmayacaktır.
DASK sigortasına başvurmak için bu hizmeti veren sigorta şirketlerinin acentelerini ziyaret edebilir ya da çağrı merkezlerini arayabilirsiniz. Ayrıca online platformlar üzerinden de başvuru talebi oluşturabilirsiniz. Sigorta Dünyası web sitemiz, size farklı şirketleri karşılaştırma ve en uygununu seçme şansı tanımaktadır. 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimize ulaşabilir ya da online olarak başvuru formu doldurarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz.