Sağlık hizmeti sağlayıcıları, pandemik tepkinin bir parçası olarak bu duygusal sonuçların ele alınmasında önemli bir role sahiptir. Pandemi sürecinden geçerken kuşkusuz duygusal sıkıntıya ve Covid-19 ile ilişkili psikiyatrik hastalık ihtiyaçları arttı.
COVID-19 hayatımızı sayısız şekilde etkilemeye devam ediyor ve birçok kişi için pandeminin ruh sağlığımız üzerinde kronik etkileri oldu. Arkadaşlarınızla, aile üyelerinizle, komşularla, öğretmenlerle ve sınıf arkadaşlarınızla özlem duyacağınız noktalara kadar ayrılıklar yaşandı. İnsanlar; uyku bozuklukları ve uykusuzluk, artan depresyon, yalnızlık duyguları, kaybedilen günlük etkileşimler üzerine melankoli yaşadı ve bu durumlar hepimize stres olarak geri döndü.
Öneri yazısı: Koru Sigorta Covid-19 Antikor Testi Detayları
Covid-19 Salgınının Çevresel Etkileri:
İş ve okul gündeminin de kesintiye uğraması sonucunda hayal kırıklıkları oluştu. Alışık olmadığımız bir dönemden geçerken aynı zamanda yetişkinlerde pandemi sonucunda olumsuz ruh sağlığı sorunları yaşayabiliyor.
Salgın zihinsel sağlığımıza önemli bir zarar verdi. Aksine, birçok bireyin salgına verdiği tepkiler, umursamaz tavrı ve bazılarının başkalarının iyiliği için endişe eksikliği olarak algıladığı bir tavrı akla getirdi.
Haberlerde bazı durumlar ile karşılaşıyoruz: Risk alınan davranışlar ve maske takmayı reddedenleri ya da uygunsuz şekilde takmayı tercih edenleri görüyoruz.
Çevrede yapılan olumsuz durumlara tanıklık ettiğinizde; Bu, bazılarının "yasağın mantığı" olarak adlandırdığı veya bazı davranış bilimcilerinin "tepki verme" dediği bir davranış: bir şeyi yapmamanız söylendiğinde - bu kendi sağlığınız ve toplum adına olsa bile —Beyninizin bir kısmı size bunu yine de yapmanızı söyler.
"COVID-19'un yıkıcı etkileri - sosyal mesafe dâhil - şu anda günlük hayatımıza hâkim oluyor, birbirimizi kontrol etmemiz, arama yapmamız ve görüntülü sohbet etmemiz ve bu kişilerin benzersiz zihinsel sağlık ihtiyaçlarına karşı dikkatli ve duyarlı olmamız önemlidir. Çevremizi önemsemeli ve olanlara karşı önlem alarak günlük yaşamımızı sürdürmeliyiz.
Yanıtta böylesine bariz farklılıklara ne sebep olur ve devam eden pandeminin uzun vadeli psikolojik etkileri neler olabilir?
Coronavirüs Krizinin Çocukların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi Ne Olabilir?
Yetişkin bireyler mantıklı düşünebilmenin yanı sıra olanları daha hızlı anlar ve adapte olur.
Coronavirüs dönemi hepimiz için, özellikle de hayatların böyle büyük bir kesinti yaşamamış çocuklar için eşi görülmemiş bir süreçtir. Onlar her şeyi sorgular ve anlamaya çalışır.
Çocuklar büyük olasılıkla endişe ve korku yaşarlar. Özellikle bu dönemde çocuklarda “korku” duygusu görüldü. Ölüm olaylarının sık yaşanması sonucu çocuklarda, yakınların ölmesine dair korkular oluştu. Korku türleri çok farklı boyutlarda olabilir ve bunun sonucunda psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilir. Bu da tıbbi tedavi alma anlamına gelir.
Okullar gerekli önlemlerin bir parçası olarak kapandıysa, o zaman çocuklar artık o ortam tarafından sağlanan yapı ve teşvik duygusuna sahip olmayabilir ve artık arkadaşlarıyla birlikte olmak ve iyilik için gerekli olan sosyal desteği almak için daha az fırsata sahip olabilirler. Bu noktada zihinsel sağlık durumları da devreye giriyor.
Evde olmak, bazı çocukları çocuk koruma olaylarına maruz kalma riskinin artmasına veya maruz kalma riskinin artmasına neden olabilir veya evleri güvenli bir yer değilse onları kişilerarası şiddete tanık kılabilir. Bu çok endişe verici bir şey.
Tüm çocuklar değişmeyi algılasa da, küçük çocuklar meydana gelen değişiklikleri anlamakta güçlük çekebilir ve hem küçük hem de büyük çocuklar sinirlilik ve öfke ifade edebilir. Çocuklar, ebeveynlerine daha yakın olmak istediklerini, onlardan daha fazla talepte bulunabileceklerini fark edebilir ve karşılığında, bazı ebeveynler veya bakıcıların kendileri aşırı baskı altında olabilir. Bunu ele alabilecek basit stratejiler, gençlere korkularını çözmeleri için ihtiyaç duydukları sevgi ve ilgiyi vermeyi ve çocuklara karşı dürüst olmayı, neler olduğunu genç olsalar bile anlayabilecekleri bir şekilde açıklamayı içerebilir.
Çocuklar çok anlayışlıdır ve bakıcılarından nasıl tepki vereceklerini modelleyeceklerdir. Ebeveynlerin, çocukları için model olabilmeleri için kendi stres faktörlerini yönetme konusunda da desteklenmeleri gerekir. Çocuklara yaratıcı etkinlikler yoluyla kendilerini ifade etmenin yollarını bulmalarında yardımcı olmak ve gün içinde - eğer mümkünse - rutinler oluşturarak, özellikle de artık okula gitmiyorlarsa, yapı sağlamak faydalı olabilir.
İlginizi çekebilir: Coronavirüs Döneminde Güvenli Seyahat Etmenin Yolları Neler?
Coronavirüs Krizinin Yaşlılar Üzerindeki Psikolojik Etkileri Nelerdir?
Yaşlı kesimin COVID-19'a karşı daha savunmasız olduğu tespit edilmiş ve çok savunmasız olduklarının söylenmesi, son derece korkutucu. Ülkemizde alınan tedbirler kapsamında yaşlı kesim kritik kategori de değerlendiriliyor. 2020 Mart itibariyle Coronavirüs salgını ülkemizde görülmeye başlamıştır. Pandemik hastalık; çok sayıda insanın yaşamını ve günlük hayatını etkiledi. Özellikle 65 yaş ve üzeri olan yakınlarımız için sert geçti – geçiyor.
65 yaş ve üstü olan kişilere ek olarak kronik hastalığı olan kişiler için hastalıktan korunmak amacıyla getirilen sokağa çıkma yasağı gündeme geldi. Bu kişilerin Covid-19’u yenmeleri daha güç oldupu her gün ifade ediliyor.
Coronavirüs sürecinin getirdiği zorluklar neticesinde bu yasakların da psikolojik ruh sağlığına etki ettiği görüldü.
Psikolojik etkiler, kaygı – stres – kızgınlık hissetmeyi içerebilir. Etkileri bilişsel gerileme veya bunama yaşayan yaşlı insanlar için özellikle zor olabilir. Yaşlı kişilerde sosyal mesafe kavramı pek olmuyor. Onlar hepimizin yakın olmalarını ister ve her zaman yanlarında olmalarımızı isterler. Yakınlarımızla aramıza mesafe koymamız sonucunda da ruh sağlıkları etkilenebilir ve kendilerini yalnız hissedebilirler.
Fiziksel aktivite yapmak, rutinlere uymak veya evde yeni şeyler yapmak onlara iyi gelecektir. Bol bol telefon görüşmeleri yaparak, durumun geçici olduğunu ve onlar için en iyisinin evde olmak olduğunu dile getirmeliyiz. Sosyal bağlantıların sürdürülmesi de önemlidir. Bazı yaşlı kişiler dijitale aşina olmayabilir ve onlara nasıl kullanılacağı konusunda rehberlik etmemize ihtiyaçları olabilir.
İlginizi çekebilir:Coronavirüs Salgınında Yaşlıların Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Koronavirüs (COVID-19) Salgını Sırasında Ruh Sağlığınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Bazı kişiler, pandeminin psikososyal etkilerine karşı diğerlerinden daha savunmasız olabilir. Özellikle, hastalığa yakalanan kişiler, hastalığa yakalanma riski yüksek olanlar (yaşlılar, bağışıklık fonksiyonu zayıflamış kişiler ve toplu ortamlarda yaşayan veya bakım görenler dâhil) ve önceden tıbbi, psikiyatrik veya madde kullanım sorunları olan kişiler, olumsuz psikososyal sonuçlar için artan risk grubunda yer alır.
Durum ne olursa olsun pandemi sürecinde her zamankinden daha tedbirli olmalıyız.
Covid-19 salgınının bireysel ve toplu sağlık ile duygusal - sosyal işlevsellik için endişe verici etkileri vardır. Tıbbi bakım sağlamanın yanı sıra, halihazırda gergin olan sağlık hizmeti sağlayıcıları, psikososyal ihtiyaçların izlenmesinde ve hastalarına, sağlık hizmeti sağlayıcılarına ve genel pandemik sağlık hizmetlerine entegre edilmesi gereken kamu faaliyetlerine psikososyal destek sağlamada önemli bir role sahiptir.
1. Kaygınızın Tamamen Normal Olduğunu Kabul Edin.
Psikologlar, kaygının bizi tehditlere karşı uyaran ve kendimizi korumak için önlemler almamıza yardımcı olan normal ve sağlıklı bir işlev olduğunu uzun zamandır fark etmişlerdir.
Sokağa çıkma yasağının olması – okulların online eğitime geçmesi ya da işsiz kalmak bu süreçte herkesin sorun yaşadığı ve rahatsızlık duyduğu durumlar arasında olabilir. Haberler ve gündemde yer alan manşetler sizi endişelendirebilir. Fakat böyle hissetmemeniz gerekiyor ve hissetseniz bile kaygılarınızın normal olduğunu bilmeniz gerekir. Pandemi sürecinde sağlıklı kalabilmenin yanı sıra ruh halinizin de iyi olması son derece önemlidir.
Koronavirüs gençler için genellikle hafif olduğunu duymuşsunuzdur. Semptomlara sahip olabileceğinizden endişeleniyorsanız, bunu ebeveynlerinize / ailenize söylemeniz önemlidir.
Ve unutmayın: "Kendimizi ve başkalarını güvende tutmak - koşullarımız üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmak için yapabileceğimiz pek çok şey var: sık sık ellerinizi yıkayın, yüzünüze dokunmayın ve başkalarıyla yüz yüze geçirdiğiniz zaman maskeniz takılı olsun."
2. Dikkatinizi Dağıtacak Bir Şey Bulun
"Psikologlar, insanlar kronik olarak zor koşullarda olduklarında sorunu iki kategoriye ayırmanın yararlı olduğunu biliyor: bir şeyler yapabilecekleri ve sonra hiçbir şey yapamayacakları şeyler", olarak adlandırılıyorlar.
Şu anda bu ikinci kategoride çok şey olacak ve bu iyi, ama başa çıkmamıza yardımcı olabilecek şey dikkat dağıtıcı şeylerdir. Kafanızın neyle meşgul olduğu son derece önemlidir.
Kendimizi kolaylaştırmanın ve günlük yaşamda bir denge bulmanın yolları olarak dikkat dağıtacak şeyler seçmeli, en sevdiğiniz filmleri izlemeyi veya kitap okumayı tercih edebilirsiniz.
3. Arkadaşlarınızla Bağlantı Kurmanın Yeni Yollarını Bulun
Sosyal mesafenin önemi ve kalabalık ortamlarda bulunmamız gerektiği her dakika anlatılıyor. Arkadaşlarınız görüşmek için bu dönemde sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Hepimizin evinde veya yakınında kronik rahatsızlığı olan kişiler olabilir. Sadece kendi sağlığımızı değil, çevremizde bulunan kişilerinde sağlığını düşünmeliyiz.
4. Kendinize Odaklanın
Olumsuz durumları fırsata çevirmek için her daim doğru zamanı kollarız. Bir süredir yeni bir şeyler yapmayı öğrenmek, yeni bir kitap okumaya başlamak veya bir enstrüman çalmaya zaman ayırmak mı istediniz? Şimdi tüm bunları yapmanın tam zamanı.
** Kendinize odaklanmak ve şu anda mevcut olan zamanı kullanmanın yollarını bulmak, zihinsel sağlığınıza dikkat etmenin harika bir yoludur.
Size iyi geleceklerin listesini yapın ve kendinize zaman ayırın.
5. Duygularınızla Bağlantı Kurun
Hayal kırıklığı ile başa çıkmanın en iyi yolu nedir? Kendinizi hissetmenize izin verin. “Acı verici bir duyguya gelince, tek çıkış yolu geçer. Git üzgün ol ve eğer kendine izin verirsen, yakında daha iyi hissedeceksin. "
Herkes duygularını farklı bir şekilde belli eder. Bazı kişiler kendine yakın gördüğü kişilerle paylaşır bazıları ise her şeyi kendi çözümlemek ister. Doğru ve yararlı olduğunu düşündüğünüz şeyi yapmanız önemlidir. Duygularınızı dinleyin.
6. Kendinize Ve Başkalarına Karşı Nazik Olun
Bazı gençler koronavirüs nedeniyle çevrimiçi zorbalık ve şiddetle karşı karşıya kalabiliyor. Bu dönemde stres hepimizde oluşan bir duygu.
Sözleriniz bir fark yaratabilir. Çevrenizde veya toplu taşımada gerginlik yaratan durumlara karşı her zaman nazik ve kibar olun. Ülkece zor bir dönemden geçtik ve geçiyoruz.
Ve unutmayın: Şimdi, söylediğimiz ve paylaştığımız şeylerin hiç kimseye zarar vermediğinden emin olmalıyız.
Sağlıkla kalın