Çocuklar, özellikle kış aylarında pek çok hastalık riskine karşı daha savunmasız olabilmektedir. Havaların soğumaya başladığı bu günlerde, sağlıkla ilgili önlemlere 2 kat daha fazla önem verdiğimiz salgın sürecinde, çocukların üst solunum enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalık riskine karşı korunması gerekir. Üstelik çocukların diğer çocuklara hastalık taşıma riski, yetişkinlere oranla daha fazla olabilmektedir.
Hazırladığımız bu içerikte; başlıca çocuk hastalıklarının örneklerinin yanında, bu hastalıklara karşı alınacak önlemleri açıklamaya çalıştık.
Çocuklarda En Çok Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Bağışıklık sistemi yetişkinlerden daha zayıf ve hassas olan çocuklar pek çok hastalığa karşı korunmasız olabilirler. Bu nedenle, bu hastalıkların risklerini bilmek ve gereken tedavileri geciktirmeden almak için tüm önlemlerin alınmalıdır. Özellikle kış aylarının gelmesi ve havaların soğuması ile bulaşıcılık riski yüksek olan pek çok hastalığın yayılması hızlanmaktadır.
Çocukların geleceği için sağlıklarının hep güvence altında olması, çocukluktan itibaren sağlıklı bir bağışıklık sisteminin kurulması gerekir. Bunu başarabilmek için çocuklarda en sık görülen hastalıkların ve bu hastalıklara karşı alınması gereken önlemlerin bilinmesi gerekmektedir.
Yazımızın devamında çocuklarda en sık görülen hastalıkları ve özelliklerini açıklamaya çalıştık. Ailenizin sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri öğrenmek isterseniz; Aile Sağlığını Korumak İçin 10 Öneri yazımızı okuyabilirsiniz.
1- Influenza (Grip)
Kış aylarından en sık görülen hastalıkların başında gelen influenza ya da yaygın adıyla grip, damlacık yoluyla bulaşması nedeniyle çok çabuk bulaşabilmektedir. Genel olarak, hafif atlatılabilen bir hastalık olarak nitelendirilse de, hayatı riske atacak kadar ağır bir hastalığa evrilmesi de mümkündür.
Grip hastalığına yakalanan çocukları, hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra 3 ile 7 gün içinde iyileşebilmekte ve sağlıklarına kavuşabilmektedir. Ancak hastalık daha uzun sürüyor ve belirtiler ağırlaşıyorsa, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebilir.
2- Nezle
Çocuklarda en çok görülen bir diğer hastalık ise nezledir. Mevsim farketmeksizin yılda 7 ile 8 kez nezle olabilirler. Çok fazla virüsün neden olabildiği bu hastalık, bulaştıktan 3 gün sonra belirtilerle ortaya çıkabilmektedir.
Bebeklerde ve büyük çocuklarda farklı belirtiler gösterebilen nezle hastalığı; virüslerin hasta kişinin hapşırması ya da öksürmesi ile havaya karışması sonucu bulaşmaktadır. Sağlıklı kişiler yayılan virüsleri ağız, burun ve göz yoluyla alabilirler.
Genelde grip ile karıştırılan nezle daha hem çocuklarda, hem yetişkinlerde daha hafif geçirilmektedir.
3- Bronşit
Çocuklar için tehlikeli hastalıklardan biri olan bronşit, akciğerlerde oluşan viral bir enfeksiyondur. Sıklıkla 2 yaş altı çocuklarda görülmekle birlikte; erken doğum, annenin sigara içmesi, kronik akciğer hastalığı, doğumsal kalp hastalığı ya da hasta kişilerle yakın temas sonucu bronşit hastalığı ortaya çıkabilir.
Çocukların bronşit tedavisinde, hastane takibi altında sunulan destek tedavilerin dışında bronş genişletici buhar tedavileri ve beslenme azlığında sıvı tedavileri uygulanabilmektedir. Bunun yanında ağır vakalarda, solunum desteği ve gerektiğinde antibiyotik tedavileri de uygulanmaktadır.
4- Zatürre (Pnömoni)
Akciğerlerde bakteri ya da virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon olan zatürre yani pnömoni hastalığı; sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de oldukça tehlikelidir. Zatürre geçiren bir çocuğun yeniden hastalığa yakalanma riski, bağışıklık yetersizliği bulunmadığı takdirde, daha önce hiç zatürre geçirmemiş çocukla aynı ölçüde olmaktadır. Bunun yanında, zatürre yılda iki defadan fazla oluyorsa ya da iyileşme süreci, beklenenden uzun sürüyorsa; doktorlar tarafından altında yatan farklı nedenlerin olup olmadığı araştırılmalıdır.
Erken tanı ve tedavi sayesinde tümüyle iyileştirilebilen bir hastalık olan zatürre; günümüzde dünyadaki 1 ile 4 yaş arasında görülen çocuk ölümlerinin büyük bir oranını oluşturmaktadır.
5- Sinüzit
Çocuklar, sık sık sinüzit rahatsızlığından muzdarip olabilmektedir. Burun boşluğunun çevresinde yer alan sinüsler, çocuklarda uzun süre devam eden solunum yolu enfeksiyonlarından büyük oranda etkilenmektedir.
Çocuklarda görülen sinüzit, göz ve kafa içi yayılmalarına da sebep olabilmektedir ve bu özelliği ile erişkinlerde görülen sinüzitten farklıdır. Antibiyotik tedavisi ile sinüzit belirtileri birkaç gün içinde neredeyse tamamen azaltılabilir. Ancak hafif seyreden durumlarda akıntı kesici ilaçlar ya da tuzlu su damlaları ile de hastalığın etkileri yok edilebilmektedir.
6- Obezite
Obezite vücut yağ kitlesinde oluşan aşırı artış olarak tanımlanan ve çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında kabul edilen sağlık sorunlarından biridir. Aşırı kilo artışı ile kendini gösteren bu hastalık, çocuklarda da sıklıkla görülmektedir.
Obez çocuklarda ya da obezlik riski taşıyan çocuklarda, hormonal olanlar hariç yapılan iyi bir diyet ve spor ile tedavi şansı bulunmaktadır. Ancak okul çağından önce diyet, sağlıksız ve riskli bir yöntem olabileceği gibi uzmanlar tarafından daha çok dengeli beslenme ve düzenli spor önerilmektedir. Daha büyük çocuklarda uzman doktor ve diyetisyen kontrolünde uygun diyet programları uygulanabilir. Tüm bunlara ek olarak çocuğun bol bol su içmesi ve hazır gıdalardan uzak tutulması da çok önemlidir.
7- Skolyoz
Omurganın olması gereken düz şeklinin bozularak, sağa ve sola doğru C veya S şeklinde eğri olması skolyoz hastalığına neden olmaktadır. Erken yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık, özellikle çocuklar için dikkate alınması gereken hastalıkların başında gelmektedir.
Anne ve babaların çocukların gelişimini düzenli takip etmeleri ve skolyoz tedavisini aksatmadan devam ettirmeleri halinde tam anlamıyla iyileşme mümkün olmaktadır.
Çocuk Hastalıklarına Karşı Alınacak Önlemler Neler?
Çocuklar arasında soğuk algınlığı ya da bulaşıcı hastalık temelli sağlık sorunları, sıklıkla kış aylarında görülmektedir. Önümüzdeki kış çocuklarınızın sağlığını en iyi şekilde korumak ve hastalıklara karşı gerekli önlemleri alabilmek için sizler için sunduğumuz önerilere mutlaka göz atın.
Özellikle bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklarda, bazı hastalık türleri hızlı bir şekilde ilerlemekte ve bünyelerini zayıf düşürmektedir. Hastalığa bağlı olarak gelişen yüksek ateş, karın ağrıları ve kusma reaksiyonlar, çocuklarda daha şiddetli olmaktadır. Çoğu zaman evde tedavi mümkün olmaz ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ancak gereken önlemleri alarak, çocuklarınızı bu hastalıklara karşı koruyabilir ve sağlık gibi önemli bir konuyu riske atmazsınız.
Çocuklarınızın sağlığını koruma altına almak için gerekli önlemlerden biri olan sağlık sigortası hakkında bilgi almak için Çocuğunuz İçin Sağlık Sigortası Almak Neden Önemlidir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sağlıklı ve Dengeli Bir Beslenme Düzeni Kurun.
Çocuklarınızın enfeksiyonlara karşı direnç kazanması ve bağışıklık sistemini güçlü tutması için sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olması gerekmektedir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni için meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterilmelidir. Meyve ve sebzelerde bulunan vitaminlerin düzenli olarak alımı ile bağışıklığı güçlendirmek mümkündür. Bunun yanında çocukları, abur cubur ve hazır gıdadan olabildiğince uzak tutmak gerekmektedir.
Uyku Düzenine Önem Verin.
Düzenli ve yeterli ölçüde uyuyan çocukların gelişiminde olduğu kadar, bağışıklık sisteminde de önemli oranda gelişmeler olmaktadır. İlkokul çağında yer alan çocukların günde en az 10 saat uyuması, uzmanlar tarafından gerekli görülmektedir. Uykunun süresi kadar kaliteli olmasına da bir o kadar önem verilmelidir.
Çocuğunuz İle Birlikteyken Sigara İçmeyin.
Çocuğunuzla birlikte olduğunuz anlarda, asla sigara içmeyin. Bu tutum, hem ilerleyen zamanlar için çocuğunuzun sigara içme eğilimini düşürecek, hem de solunum enfeksiyonlarına karşı savunmasız kalmasının önüne geçecektir. Sigara dumanını soluyan bir çocukta, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski önemli ölçüde artmaktadır.
Kişisel Hijyen Eğitimini Dikkatli Bir Şekilde Verin.
El yıkama, diş bakımı, burun temizliği, kıyafetlerinin temizliği gibi kişisel hijyen kurallarının çocuklar tarafından iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekir. Sık sık ellerini yıkamak, kirli elleri ile ağız, burun ya da gözlerine dokunmamak, hapşırma ya da öksürme sırasında mendil kullanmak, dişlerini düzenli fırçalamak ve giysilerini temiz kullanmak her çocuğun erken yaşlarda öğrenmesi gereken davranışlardır. Bu davranışların temelleri de ailede atılmaktadır. Çocuklarınıza gereken hijyen eğitimini vererek, pek çok hastalık riskine karşı korunmasını sağlayabilirsiniz.
Belirli Dönemlerde Yapılması Gereken Aşılara Özen Gösterin.
Çocuğunuzun aşılarının tam olmasına özen göstermeniz gerekir. Bu şekilde kronik bir hastalığı olan ya da çok sık gribal enfeksiyon geçiren çocuklar için gerekli koruma sağlanabilir. Okul çağındaki çocukların da altı ayda bir rutin kontrollerin de yapılması gerekmektedir.
Sporu Sevmeleri ve Düzenli Olarak Yapmaları İçin Olanak Sağlayın.
Düzenli spor yapan çocukların, vücut direncinin güçlü olduğu ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülmektedir. Çocukların hareket halinde olması ve düzenli olarak spor yapması, hastalıklara karşı direnç kazanmaları açısından en etkili yöntemlerden biridir.
Çocuklarınıza Bol Su İçme Alışkanlığını Kazandırın.
Enfeksiyonlarla mücadelede en etkili yöntemlerden birinin de bol su içmek olduğu inkar edilemez bir gerçektir. En aza yetişkinler kadar, çocukların da yeterli su içme alışkanlığına sahip olması gerekmektedir.
Vücuttan toksik maddelerin atılmasının yanında enfeksiyonlarla mücadele edebilmek için gün içinde yeterli oranda su içilmesi şarttır. Çocuklarda vücut direncini artırmak ve hastalıklara karşı koruma sağlamak için bol su içme alışkanlığı geliştirilmelidir.
Vitamin Desteklerini Doktor Kontrolünde Verin.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyeleri önemli bir alternatiftir. Ancak çocuklar için vitaminlerin ölçülü ve doktor kontrolünde verilmesine dikkat edilmeldir. Örneğin; kış mevsiminde güneş ile olan temasın azalması nedeniyle,çocuklarda D vitamini eksikliği görülebilir. Doktor kontrolünde eksik olan kan düzeyine bakılarak, çocuğun yaşına uygun bir şekilde D vitamini takviyesi sağlanmalıdır. Aynı şekilde, C vitamin tabletlerinin kullanımına da özen gösterilmelidir.
Hastalık Sık Sık Tekrar Ediyorsa, Mutlaka Doktora Gidin.
Bir kez grip olan çocuk, bağışıklık geliştireceği için yıl içinde tekrar kolay kolay grip olmayabilir. Ancak, gereken önlemler tam anlamıyla alınsa bile yıl içinde grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları birkaç kez tekrar edebilir. Yıl içinde 8 kereden fazla solunum yolu enfeksiyonu veya 2 kereden fazla pnömoni (zatürre) geçiren bir çocukta, bağışıklık sistemini bozan bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır.
Çocuklar İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Çocuk sağlık sigortası; günden güne artan sağlık hizmetleri maliyetleri ile enflasyon oranları birleştiğinde, düşük ve orta gelirli aileler için oldukça yüklü bir masrafa neden olmaktadır. Bu nedenle sigorta şirketleri, günümüz şartlarında ailelere özel tamamlayıcı sağlık sigortası ürünleri hazırlamaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü sunan sigorta şirketlerine, tüm aile olarak başvuru yapabilir ve geniş kapsamlı güvence alabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında aile üyeleri, çocuklarını da poliçeye dahil ederek güvence alabilirler. Pek çok sigorta şirketi, tamamlayıcı sağlık sigortasında aile paketleri üzerinden önemli oranlarda fiyat indirimi de yapmaktadır. Ayrıca aile için tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerinde, vergi indiriminden de yararlanma şansı vardır.
Aile için tamamlayıcı sağlık sigortası, bazı adaylar için fazla kapsamlı ya da pahalı gelebilir. Sadece çocuklarını güvence altına almak isteyen anne – babalar için de farklı tamamlayıcı sağlık sigortası paket seçenekleri bulunmaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, sigorta şirketlerinin çocukları için tamamlayıcı sağlık sigortası yapmak için belirledikleri yaş aralıklarıdır. Bunun yanında pek çok sigorta şirketi, ebeveyn olmadan sadece çocukları sigorta kapsamına dahil etmezler.
Çocuklar için tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü hakkında merak ettiğiniz her detayı öğrenmek için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yapabilir ya da çağrı merkezimiz aracılığıyla 7 / 24 sağlık uzmanlarımıza ulaşım sağlayabilirsiniz.