Sağlık sorunları; hızlı yaşam temposu, yanlış beslenme düzeni ve hareketsiz yaşam tarzı sonucu ortaya çıkabilmektedir. Ancak yapılabilecek ufak değişiklikler ile yeni ve doğru alışkanlıklar kazanılabilir ve sağlıklı bir hayat sürülebilir
Hastalıklar, her ne kadar teknolojik alanlarda gelişmeler hızla ilerlemesine rağmen her geçen gün artmaktadır. Bunun temel nedeni olarak yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasının yanında hastalıkların oluşması için çok sayıda çevresel faktörün de yaşamımıza girmesi görülmektedir. İnsanlar artık işlerini yaparken daha az enerji harcıyor, yiyecek ve içeceklere hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabiliyor; ancak bunun yanında hareketli yaşam ve dengeli beslenme konuları göz ardı ediliyor.
Özellikle içinde bulunduğumuz salgın günlerinde, sağlığımızı korumak için ekstra bir çaba harcamamız gerekiyor. Hem kendimizi, hem de ailemizi korumak için dikkat etmemiz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Üstelik aile sağlığını korumak, dolaylı olarak toplum sağlığını korumak adına gerekli bir durum olmaktadır.
Hazırladığımız bu içerikte sizler için aile sağlığını korumak için 10 öneride bulunduk.
Aile Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalı?
Aile herkesin hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlamak için her yolu deneriz ve gereken tüm önlemleri almak isteriz. Coronavirüs salgını ile birlikte, iki kat daha fazla özen gösterdiğimiz ve dikkatli olduğumuz sağlık hususunda; hem kendimizi, hem de ailemizi güvence altına almak son derece önemli bir hal almaktadır.
Aile sağlığı için birkaç önemli adıma dikkat ederek, etkili ve sağlıklı bir koruma sağlanabilir. Yazımızın devamında, aile sağlığını korumak için izleyebileceğiniz 10 önemli yolu anlattık.
1- Yeterli ve Dengeli Bir Beslenme Düzeni Oluşturun.
Yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığı ve sağlıklı besinlerin tüketimi ile aile sağlığını korumak mümkündür. Yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturarak, vücut direnci artırılabilir ve hastalıklara yakalanma oranı düşürülebilir. Bunın için besin değerlerine dikkat ederek, orantılı bir beslenme düzeni oluşturulabilir.
Düzenli bir beslenme planlaması oluşturmak için şu adımlar izlenebilir:
- Sık sık ve az yemek yiyin.
- Yüksek kalorili besinlerden uzak durmaya çalışın ya da küçük porsiyonlar yiyin.
- Gün içinde bolca sebze ve meyve tüketin.
- Günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
- Karbonhidrat dengesini sağlayın.
- Az tuzlu yiyecekler tercih edin.
- Öğünlerinizi yavaş geçirin.
- Izgara ve haşlama yemekler yapın.
- Kahvaltıyı atlamayın.
- Lif içeren besinleri tüketin.
2- Kişisel Temizliğinizi İhmal Etmeyin.
Aile sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de kişisel temizliğe dikkat etmek olacaktır. Aile fertlerinin kendi kişisel temizliklerine dikkat etmesi, diğer aile üyelerinin sağlıklarını da korumak adına çok önemlidir. Kişilerin düzenli olarak duş alması, el ve yüz temizliğini aksatmaması, tırnaklarını temiz ve kısa tutması gibi kişisel hijyen kurallarına özel göstermesi gerekir.
Kişisel temizliğin ihmal edilmemesi halinde, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının da önüne geçilebilir ve sağlıklı bir aile ortamı yaratılabilir
3- Evi Her Zaman Temiz ve Ferah Tutun.
Kişisel temizlik yanında, evlerin de temiz ve ferah olması gerekir. Tüm aile üyelerinin bulunduğu ortamın temiz olması ve düzenli olarak havalandırılması da olası hastalık risklerine karşı koruma sağlamaktadır.
Mümkünse iki günde bir ya da en az haftada bir defa olmak üzere evler, tamamen temizlenmeli ve aile üyelerinin sağlığı riske atılmamalıdır.
4- Sosyal Mesafe Kurallarını Evde De Sürdürmeye Çalışın.
Evden çıkıldığında kalabalık ortamlarda bulunmaktan ve toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınmak, özellikle pandemi dönemi içinde yapmamız gereken en önemli korunma yöntemlerinden biridir. Bu durum, yani sosyal mesafe kurallarına uymak, ev içinde de risk durumlarının oluşması halinde önemli bir korunma yöntemi olmaktadır.
Aynı evi paylaşan aile bireylerden biri hasta olduğunda diğer bireyler için hastalık riskine en aza indirmek için sosyal mesafeye önem gösterilmesi gerekir. Hastalığa neden olan mikrop, eve girdiği anda evin diğer üyelerine de bulaşabilir ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri, daha fazla etkileyebilir. Hasta olan kişiler belirli bir süre diğer aile üyeleri ile yakın temastan kaçınmalıdır.
5- Kişisel Eşyalarınızı Paylaşmayın.
Kişisel eşyaların paylaşılmaması, aile sağlığını korumanın en etkili yollarından biri olmaktadır. Her aile üyesinin kendine ait tırnak makası, havlu, terlik, saç fırçası ve kulaklık gibi kişisel eşyaları olmalı ve hijyenlerine de gereken önem verilmelidir.
6- Su Tüketimine Dikkat Edin.
Gün içinde en az 2 litre su içmek, sağlıklı bir hayat için olmazsa olmazdır Suyu oda sıcaklığında, güne yayarak içmek ve öğünleri su ile geçirmek, alınan besinlerin iyi sindirilmesine de destek olmaktadır. Üstelik boş mideye içilen suya oranla yemekle beraber oda sıcaklığında içilen su böbreklerde daha fazla tutulmakta ve vücudun hidrasyonu kolaylaştırmaktadır.
Tüm bunların yanında aile sağlığını korumak için tükettiğiniz suyun yeterli PH değerinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında az maliyetli işlemler ile kurulabilen arıtma sistemleri ile sağlıklı ve temiz suya ulaşım sağlayabilirsiniz.
7- Bol Bol Spor Yapın.
Aile sağlığınızı korumak için dikkat edilmesi gereken bir diğer yol ise düzenli spor yapmak olacaktır. Düzenli olarak spor yapılması mümkün değilse dahi çeşitli fiziksel aktivitelere katılmak önemli bir gerekliliktir. Böylece vücut direnci ve bağışıklık sistemi güçlenebilmektedir.
Sağlıklı bir yaşamın formülü düzenli olarak egzersiz yapmak üzerine kuruludur. Bu nedenle, mümkün olduğu sürece, her hafta en az 180 – 200 dk yürüyüş yapmak ya da başlangıç seviyesinde olsa bile egzersizleri sürdürmek gerekmektedir.
Özellikle, sürekli evde ve hareketsiz kalmak zorunda kaldığımız bu günlerde, aile üyelerimizle beraber evde hareket etmenin yolunu bulmalı ve gün içinde düzenli bir program oluşturmalıyız
8- Evsel Atıkları Uzun Süre Evde Tutmayın.
Evsel atıkların uzun süre bekletilmemesi, aile bireylerinin sağlığı için yapılması gereken en önemli adımlardan biridir. Çöplerin çok fazla bekletilmeden atılması ve uzun süre evde tutulmaması gerekir. Bu şekilde mikrop ve bakterilerin yayılması önlenebilir ve aile bireylerinin olası sağlık sorunları ile karşılaşması engellenebilir.
9- Sık Sık Sağlık Kontrollerine Gidin.
Düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırarak ya da check – up seçeneklerini değerlendirerek, henüz ortaya çıkmamış sağlık sorunlarına dair önlem alınabilir. Erken teşhis ile tedavi şansının arttığı, tüm sağlık dünyası tarafından kabul edilen ve bilinç oluşturulması gereken bir gerçektir. Üstelik düzenli sağlık kontrolleri ile ana hastalık gruplarında yer alan kanser, kalp hastalığı, şeker hastalığı ,felç, alzheimer gibi ciddi hastalıklara yatkınlıklar da tam olarak saptanabilir ve bu hastalıklar için doğru tedavi yöntemleri geliştirilebilir.
10- Aile Sağlık Sigortası Ürünlerini İnceleyin.
Aile sağlığını koruma altına almak için tercih edilebilecek son ve belki de en önemli seçenek, aile sağlık sigortası ürünleridir. Özel sağlık sigortası üzerinden aile paketi alarak, aile bireylerinin sağlık harcamaları uygun prim ödemeleri ile güvence altına alınabilir.
Özel sağlık poliçesi olan sigortalılar; eşlerini, çocuklarını ya da anne – babalarını yeni bir poliçe satın almadan özel sağlık sigortası koruması altına alabilirler. Bunun yanında yeni bir sigorta poliçesi hazırlanırken tüm aile bireylerinin dahil olduğu bir poliçe oluşturulabilir ve uygun fiyatlarda yapılan poliçeler ile güvence sağlanabilir. Konu hakkında detayları ve poliçe düzenleme seçeneklerini öğrenmek için Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarından danışma alabilirsiniz.
Anne ve babanız için en iyi sağlık poliçesi oluşturmak için dikkat etmeniz gereken ipuçlarını Anne Babanıza Sağlık Sigortası Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler yazımızda bulabilirsiniz.
Aile Sağlık Sigortası Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Sağlık sigortaları, özel sağlık kurumlarında kaliteli ve ayrıcalıklı hizmet alabilmek için hizmet sunan bir güvence sistemidir. Aile sağlık sigortası ise tüm aile bireyleri için güvence sunan ve standart ürünlere kıyasla daha avantajlı seçenekler barındıran bir sigorta ürünüdür.
Aile sağlık sigortasının avantajlı durumları şu şekilde açıklanabilir:
- Aile üyelerinin temel sağlık harcamalarının tümüne karşı poliçe kapsamı üzerinden güvence sağlanır.
- Aile sağlık sigortası ile sigorta şirketleri standartlarına göre poliçe kapsamına dahil edilmesi mümkün olmayan ileri yaştaki aile üyeleri ya da çocuklar için teminat sağlanır.
- Tüm aile bireyler için tek tek sigorta poliçesi başlatmak yerine, tek bir poliçe altında koruma sağlanır.
- Aile için yapılan sağlık sigortaları, doğum teminatı için herhangi bir engel taşımaz. Anne – baba olmayı planlayan sigortalılar, özel sağlık poliçelerine doğum teminatı ekleyebilirler ve hamilelik sürecini güvence altına alabilirler.
Aile sağlık sigortası kapsamında güvence alan sigortalıların prim ödemelerinde, çeşitli indirim olanaklarından yararlanması da mümkündür. İndirim olanakları yanında, tek bir poliçe içinde tüm aile bireylerini koruma altına alması nedeniyle standart poliçelere oranla daha avantajlı bile olabilmektedir.
Aile sağlık sigortası alırken dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmek için Aile Sağlık Sigortası Satın Almak İçin 5 Püf Nokta yazımıza göz atabilirsiniz.
Aile Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?
Aile sağlık sigortası almak için ilgili sigorta şirketlerine başvurmak gerekmektedir. Var olan sağlık sigortası kapsamına aile paketi ile eşler, çocuklar ya da ebeveynler dahil edilebilmektedir. Bunun için yapılması gereken ilk şey ise poliçeye eklenecek kişilere dair gerekli olan bilgi ve belgelerin eksiksiz tamamlanması ve sigorta şirketine iletilmesidir.
Sigorta şirketi tarafından istenen bilgilerin belirlenen zamanda ve doğru şekilde teslim edilmesi halinde, tüm aile için sağlık güvencesi alınabilmektedir. Evlenme durumlarında, eşlerin evlilik cüzdanında yer alan tarihten itibaren sigorta poliçesi başlatılabilmektedir. Çocuk evlat edinildiğinde ise evlat edinilmiş çocuğun belgelerinin geçerli olduğu tarihten itibaren poliçe geçerliliği başlamaktadır. Evlilik, doğum ya da evlat edinme tarihinden itibaren belirlenmiş olan süreler, sigorta şirketlerine göre değişebilir; bu nedenle ilgili sigorta şirketine ulaşarak, konu hakkında bilgi almak faydalı olacaktır.
Aile sağlık sigortası satın alma koşullarına dair detaylar için Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarına ulaşım sağlayabilirsiniz. Ücretsiz olarak özel sağlık sigortası sorgulaması yapmak için web sitemizden başvuru yapabilir ya da 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimiz aracılığıyla uzmanlarımızdan danışma alabilirsiniz.