Bireysel emeklilik sistemi ya da kısaca BES olarak uygulamaya sunulan ve katılımcıların emeklilik dönemlerinde de yaşam standartlarını koruyabilmesi için hizmet veren bir planlama sistemidir. Gelecek planlaması için sıklıkla tercih edilen BES uygulaması, ülkemizde yakın dönemde hizmete açılan ve yaygınlaşan bir sitem haline gelmiştir.
Hazırladığımız bu içerikte sizler için BES uygulamasını açıklarken sistemin ne zaman başladığı, detaylarını ve giriş koşullarını derledik.
Bireysel Emeklilik Sistemi – BES Ne Demek?
Bireysel emeklilik sistemi – BES çalışma hayatı süresince var olan standartların emeklilik dönemi geldiğinde de sürdürülmesine olanak sağlayan ya da gelecek planlaması için önemli oranlarda birikimi mümkün kılan bir güvence sistemidir. BES uygulaması ile sistemde yer alan katılımcılar, emekli maaşlarına ek olarak sistem üzerinden de maaş alabilirler. Böylece ek gelir imkanı ile ekonomik güvencelerini artırabilirler.
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında yer alan katılımcılar, emeklilik planlamalarına göre emeklilik zamanları geldiğinde birikimlerini tek seferde ya da maaş sistemi üzerinden alabilirler. Katılımcıların emeklilik döneminde ekonomik anlamda rahat ve huzurlu bir hayat sürebilmeleri için önemli finansal kaynaklar sunan BES ile pek çok avantaj elde etmek de mümkündür.
BES'e katılım sağlamak isteyen adaylar için sisteme giriş yapabilmenin 2 yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, isteğe bağlı olarak başlatılabilen gönüllü BES uygulamasıdır. Gönüllü BES için adaylar, ilgili emeklilik şirketlerinde başvuruda bulunarak sisteme dahil olabilirler. Bunun yanında otomatik BES seçeneği ise zorunlu bir uygulamadır ve işverenler tarafından çalışanları için yaptırılması gerekmektedir. Özel ya da kamu sektöründe yer alan tüm işverenler çalışanlarını, bu sisteme kayıt etmekle yükümlüdürler. Bunun yanında katılımcıların sistemde kalmak için herhangi bir zorunluluğu yoktur.
Bireysel emeklilik sistemine dair daha fazla detay öğrenmek için Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu BES Kimleri Kapsar?
Zorunlu olan bireysel emeklilik sistemi, işverenler tarafından çalışanları için yaptırılması zorunlu olan bir uygulamadır. 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren kanun kapsamında zorunlu hale gelen ve 45 yaş altında yer alan tüm çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsayan bu sistem ile gelecek planlaması sağlıklı bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun yanında, 45 yaşını doldurmuş çalışanlar ise BES kapsamı dışında bırakılmaktadır.
Ülkemizde tüm çalışanlar, çalışmaya başladıkları andan itibaren bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dâhil edilirler. Kamu ya da özel tüm sektörler için geçerli olan bu uygulama, işverenlerin sorumluluğundadır ve tüm çalışanlar için zorunludur.
Otomatik BES’e katılım zorunludur, ancak kişiler istedikleri takdirde sistemden çıkış yapmakta özgürdür. Bireysel emeklilik sisteminde devamlılık, isteğe bağlıdır.
Zorunlu BES ile ilgili detaylı bilgi almak için Zorunlu Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsıyor? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Ne Zaman Başladı?
Ülkemizde ilk olarak 2001 yılında Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile gündeme gelen bireysel emeklilik sistemi, kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilmesi ile uygulamaya sunulmuştur. Bunun sonucunda ise Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe alınmıştır.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu yürürlüğe girdikten sonra bireysel emeklilik sistemi, 2003 tarihi itibariyle, gerçek anlamda yürürlüğe alınmış ve hukuksal düzenlemeler kapsamında hizmet vermeye başlamıştır.
Son olarak yapılan yeni düzenlemeler ve geliştirmeler ile 2017 yılında yürürlüğe giren uygulama sonucunda, bireysel emeklilik sistemine çalışanların katılımı zorunlu hale getirilmiştir. 45 yaş altında yer alan tüm çalışanlar, bireysel emeklilik uygulamasına otomatik katılım ile dâhil edilmeye başlanmıştır.
Bireysel emeklilik sisteminin ülkemizde uygulamaya konması, uzun zaman öncesine dayanmamakla birlikte günden güne etkinliğini artırmaktadır. Yaşlı nüfusun artışı ile tüm dünyada artmaya başlayan emeklilik planlaması sistemlerinin ülkemizdeki yansıması da BES uygulaması üzerinden hizmete sunulmaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminin başlangıcına dair tüm detayları Bireysel Emeklilik Ne Zaman Başladı, Sisteme Nasıl Girilir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemine katılım için uyulması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. BES şartları, kanunlar çerçevesinde belirlendiği için tüm emeklilik şirketlerinde aynıdır ve dikkat edilmesi gereken kurallardır. Emeklilik şirketlerinin bireysel emeklilik sistemi kapsamında dikkat ettikleri şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bireysel emeklilik kapsamında dikkat edilen en önemli şart, katılımcıların 45 yaşını aşmamış olmaları gerektiğidir.
- En az 10 çalışana sahip bir işletme; çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine dahil etmelidir. Bunun yanında, 10’dan az çalışanı bulunan iş yerleri için henüz zorunluluk taşıyan herhangi bir düzenleme yoktur. İsteğe bağlı olarak, bireysel emeklilik sistemine çalışanlar dahil edilebilir.
- Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olan ve aktif sigortası bulunan aynı zamanda şartlara uyum sağlayan tüm özel ve kamu sektörü çalışanları, bireysel emeklilik sistemine katılabilir.
Bireysel emeklilik sisteminin şartları hakkında daha fazla bilgi almak için Bes – Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş için katılımcıların tercih edebileceği iki farklı yol vardır. Bunlar; gönüllü ve zorunlu BES olmak üzere iki başlık altında incelenebilir:
- Gönüllü BES kapsamında, bireysel emeklilik hizmeti sunan emeklilik şirketleri arasından adaylar için uygun olan biri üzerinden işlem başlatılabilir. Emeklilik şirketleri tarafından sunulan fonlar uzmanlarla birlikte incelenir, aylık ödenecek primler belirlenir ve emeklilik dönemi geldiğinde ne kadar birikim yapılabileceği hesaplanabilir.
- Zorunlu olan BES kapsamında ise katılımcıların sisteme giriş için herhangi bir işlem başlatmasına gerek yoktur. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine katılım, işverenler tarafından çalışanları için yapılmaktadır. İş yerleri çalışanlar adına zorunlu BES kapsamında otomatik katılım için gerekli işlemleri başlatmaktadır.
BES giriş işlemleri için deneyimli emeklilik uzmanları ile beraber çalışarak doğru ve etkili şekilde bir yol izlenebilir. Fon yönetimini doğru şekilde yaparak gelir artışı yapılabilir ve farklı fon seçenekleri değerlendirilebilir. Uzman fon yöneticileri ile beraber çalışma yürüterek, etkili bir emeklilik planlaması yapılabilmektedir.
Fon yönetimi, uzmanlar tarafından güncel ekonomik durum, finansal tahminler ve borsa dengesi üzerinden yapılmaktadır. Düzenli olarak yapılan takip ve atılan doğru adımlar ilse sistem üzerinden etkili biri şekilde birikim elde edilebilir.
Sigorta Dünyası üzerinden emeklilik planlaması hakkında bilgi alabilir, sizin için ideal emeklilik modelini oluştururken uzmanlardan destek alabilirsiniz.
Bireysel emeklilik giriş işlemleri hakkında tüm detayları ise Bireysel Emeklilik Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
BES’ten Çıkış Yapmak Mümkün Mü?
Bireysel emeklilik sistemi, ülkemizde her çalışanın katılması gereken bir emeklilik sistemidir. Çalışan kurum tarafından sisteme dahil edilen çalışanlar, maaşlarından yapılan % 3 oranındaki kesintiler ile prim ödemesi gerçekleştirir ve emeklilik planlaması için birikim yapmaya başlayabilirler.
Bireysel emeklilik kesintileri, çoğu zaman çalışanlar için önemli ölçüde maddi sıkıntı yaratmasa da primler nedeniyle sistemden çıkış yapmak isteyenler olabilir. Her ne kadar BES kesintileri, emeklilik dönemi geldiğinde katılımcıya iade edilse de bazı katılımcılar, sistemden ayrılmak için talepte bulunabilir.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak isteyen katılımcılar cayma haklarını kullanarak sistemden kolayca ayrılabilirler. Cayma hakkı, katılımcı sisteme giriş yaptıktan sonra 2 ay içinde kullanılabilmektedir. Katılımcı sistemden ayrılmak istediği takdirde, 2 aylık süreç içinde sigorta şirketine başvuruda bulunarak ayrılma talebinde bulunabilir. İptal talebi onaylandıktan sonra takip eden ilk 10 iş günü içinde, maaşlardan yapılan prim kesintileri iade edilmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak için cayma hakkınını kullanan katılımcılar, işlem yaptıkları sigorta şirketine ulaşarak iptal talebinde bulunabilirler. Bunun için ilgili şirkete dilekçe göndermeleri ya da iletişim kanalları üzerinden taleplerini iletmeleri yeterli olacaktır. BES, çalışanları için katılımın zorunlu olduğu bir uygulamadır. Ancak sistemde kalmak için herhangi bir zorunluluk bulunmaktadır. Katılımcılar istekleri doğrultusunda, emeklilik hesaplarını dondurabilir ya da sistemden çıkış yapabilirler.
Bireysel emeklilik cayma hakkına dair daha fazla detaya Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir, Nasıl Yapılır? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Neden Bireysel Emeklilik Sistemi Tercih Edilmelidir?
Bireysel emeklilik sistemi, var olan emeklilik güvencesi yanında alternatif oluşturan bir uygulamadır. BES üzerinden emeklilik planı yapan kişiler, emeklilik dönemlerini rahat geçirebilir. Çalışma hayatının sona ermesi halinde kişiler için ekstra bir güvence ve birikim oluşturma imkanı sağlayan bireysel emeklilik sistemi, sayısız avantajı da beraberinde getirmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminin kapsamında sunulan avantajlar ise şu şekilde açıklanabilir:
- Prim ödemeleri ve aralıkları, katılımcının isteğine göre düzenlenir. Aynı zamanda maaşın durumuna göre prim bedelleri belirlenmektedir.
- Katılımcıların uzun vadede tasarruf etmesi sağlanır ve birikim yapılmasına olanak sunulur.
- Çalışanların kendi emeklilik planlamasının yanında ek gelir elde edebilir ve böylece emeklilik maaşı yanında ek gelir imkanı da sağlanmış olur.
- Devlet katkısı avantajı ile sistemin güvenirliği artar ve katılımcılar daha fazla gelir elde edebilir.
- Çalışma hayatının sona ermesi halinde değişebilecek finansal düzen korunabilir.
En iyi emeklilik hesabını oluşturmak ve geleceğinizi şimdiden koruma altına almak için Sigorta Dünyası uzmanlarının desteği ile bir rota oluşturabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi hakkında bilgi almak için uzmanlarımıza web sitemiz ya da çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 ulaşım sağlayabilirsiniz.