Bireysel emeklilik sistemine katılmak isteyen adaylar hangi fonları seçmeli gerektiği konusunda kararsız kalabiliyorlar. Çeşitli dağılımların olması sizleri düşündürebilir ve karar vermekte zorluk çekebilirsiniz. Düşüncelerinizi netleştirmenizde sizlere yardımcı olabilmesi için hazırlamış olduğumuz yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bireysel emeklilikte fon dağılımın nasıl yapılması gerektiği ile ilgili hazırladığımız yazımızda, bireysel emeklilik sisteminden emekli olmanız sonrasında arzu ettiğiniz gelire ulaşabilmeniz için birikimlerinizi en iyi değerlendirme yöntemlerini sizlerle paylaşacağız.
Finansal okuryazarlık becerinizi geliştirme ardından yazımızda yer alan öneriler doğrultusunda dinamik fon yönetimi ile rahat bir emeklilik dönemi geçirmek için birikimlerinizi çığ gibi büyütebileceksiniz.
Bireysel emeklilik detaylarını merak eden adaylar: BES - Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazısına göz atabilirler.
BES Fonları Hakkında
Bireysel emeklilikte fon dağılımı yaşa göre belirlenmelidir.
Finansal okuryazarlık becerisine güvenen bireysel emeklilik katılımcıları yaş ve risk tercihlerine göre fon dağılımını kendileri ayarlayabilecekleri gibi emeklilik planına dâhil oldukları sigorta şirketlerinin yatırım koçlarından yararlanabilirler.
Bireysel emeklilik fonları, katılımcıların risk tercihleri, getiri beklentileri ve dini hassasiyetlerine göre çeşitlendirilmiştir. Sistem katılımcıları, belirtilen üç kritere göre fon seçimi yaparak ödemiş oldukları emeklilik planı birikimlerini fonlarla değerlendirmektedirler.
Yaygın olarak fon dağılımında yapılan yanlışlar, yeterince fonların takip edilmemesi ya da gelecek beklentileri ile örtüşmeyen fon seçimlerinin yapılması ile gelir. Riskten gereksiz yere kaçınarak birikimler atıl vaziyette bırakılabildiği gibi, aşırı yüksek risk içeren yatırım fonları seçimleri birikimlerin kazançtan çok portföye zarar vermesine neden olur.
BES’in zorunluğunu merak eden bireyler: Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? BES Kapsamı Nedir? Yazısına göz atabilirler.
Bireysel Emeklilik Fonlarında Seçenekler Nelerdir?
Bireysel emeklilik fon seçenekleri yatırımcıların tümüne hitap edebilmek adına ihtiyaçlara yönelik olarak çeşitlendirilmiştir. Mevcut yatırım enstrümanları kullanılarak hazırlanan bireysel emeklilik fonları, getiri ve risk beklentisi ile birlikte dini hassasiyetler ön planda tutularak faizsiz alternatiflerden yararlanılarak hazırlanmıştır.
Emeklilik planı için seçmiş olduğunuz şirketin yatırım koçundan yararlanarak ilgili fonlar arasından uygun dağılımda portföy hazırlayabileceğiniz gibi, finansal okuryazarlık beceriniz doğrultusunda piyasada takibi ile ihtiyaçlarınıza uygun fon portföyü oluşturabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcılar için sabit getirili enstrümanlar yanında, volatilitesi yüksek yatırım enstrümanlarından oluşan fonlar da yer alır.
Katılımcılar, emeklilik planları için farklı yatırım araçları kullanılarak, farklı risk faktörlerine göre tek ya da karma olarak hazırlanmış fonlardan seçim yapabilirler:
- Borçlanma Araçları Fonları,
- Kıymetli Madenler Fonu,
- Para Piyasası Fonları,
- Katılım Fonları,
- Hisse Senedi Fonları,
- Karma – Esnek Fonlar,
- Değişkenler Fonlar,
- Başlangıç – Endeks Fonları.
BES devlet katkısını merak eden bireyler: BES - Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı içeriğini okuyabilirler.
Bireysel Emeklilik Fonlarını Belirleyen Kriterler Nelerdir?
Bireysel emeklilik fonlarını belirleyen kriterler risk ve getiri beklentisidir.
Farklı risk ölçütlerine göre fonların farklı tipteki yatırımcı profiline uygun olması amacıyla fon oluşturucular, aşağıda belirtilen risk değerlerine uygun fonları katılımcılar için hazırlar:
- Risk değeri 1 olan “Çok Düşük Riskli” BES fonları,
- Risk değeri 2 – 3 olan “Düşük Riskli” BES fonları,
- Risk değeri 4 olan “Orta Riskli” BES fonları,
- Risk değeri 5 – 6 olan “Yüksek Riskli” BES Fonları,
- Risk değeri 7 olan “Çok Yüksek Riskli” BES fonlarıdır.
Merak ettiğiniz sorular için: BES - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları içeriğine göz atabilirsiniz.
İhtiyaçlara Yönelik Fon Nasıl Belirlenir?
İhtiyaçlara yönelik fon seçimi, oluşturulması hedeflenen fon dağılımı için gözetilmesi gerekli kriterdir. İhtiyaçlar belirlenirken; emeklilik döneminde hedeflenen gelir ve katılımcının mevcut yaşı dikkate alınır.
Bu iki kritere dikkat edildiğinde, fon yönetiminin dinamik bir şekilde ilerleyen yaşa ve farklı değişkenlere göre şekillendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
- Fon yönetimini başarılı bir şekilde sürdürülebilmesi için ilk olarak gerçekçi hedefler konulmalıdır.
- Hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olması garanti altına alınması ile birlikte hedefe ulaşmak için planlar yapılmalıdır.
- Planların disiplinli bir şekilde uygulanması yanında, gidişatın sürekli olarak gözetilmesi gereklidir.
İyi bir fon yönetici olarak fon dağılımınızı her zaman optimum şekilde ayarlayabilmeniz için sizlere aşağıda alt başlıklar halinde yukarıda özetlediğimiz stratejileri açıklayacağız.
Stratejilere başlamadan önce ilk kuralın finansal okuryazarlık seviyenizi artırmak olduğunu unutmayın.
Emeklilik durumlarını öğrenmek için: Bireysel Emeklilik Sisteminde Kaç Yılda Emekli Olunur? İçeriğini okuyabilirsiniz.
1) Optimum Fon Dağılımı İçin Hedeflerin Belirlenmesi
Fon dağılımı hazırlanırken hedef belirlemek, dâhil olunan emeklilik planından beklentilerinizi açık şekilde ifade etmek anlamına gelir.
Emeklilik dönemini rahat geçirmek için ne kadar bir gelir elde etmeniz gerektiği, sizin yaşam tarzınız ve alışkanlıklarınıza bağlıdır. Bu nedenle muhtemel gelirlerinizle birlikte bireysel emeklilik sisteminden emeklilik geliri beklentilerinizi belirleyerek, hedeflerinizi oluşturmak için ilk adımı atabilirsiniz.
Katıldığınız planda hedeflerinizi mevcut gelir durumunuzu da gözeterek hazırlamalısınız. Aksi takdirde gerçekçi olmayan hedefler belirlerler ve hedeflere ulaşamama durumunda henüz emeklilik hakkı kazanmadan sistemden çıkış gerçekleştirilebilir.
BES için diyanet açıklamalarını merak eden bireyler: BES Bireysel Emeklilik Sistemi Caiz Mi? Diyanet Açıklaması Nedir? İçeriğine kısaca göz atabilirler.
2) Optimum Fon Dağılımı İçin Hedeflere Yönelik Plan Hazırlanması
Emeklilik hedeflerine yönelik plan hazırlamak için ilk olarak finansal okuryazarlık seviyenizi artırmak üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde gerçekçi hedefler hazırlamanın ardından, yatırım danışmanınızın da yardımı ile planlarınızı hazırlayabilirsiniz.
Finansal okuryazarlığınıza güvenmeniz halinde doğrudan planınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Emeklilik beklentisi resminin genelinde belirlediğiniz hedefleri, sistemde kalacağınız süreler için bölerek yıllık hedeflerinizi belirleyerek planın temellerini atabilirsiniz. Böylece sistemden her yıl elde etmeyi arzuladığınız getiri miktarını öngörebilir, dönem içerisinde yapacağınız müdahaleler için hareket kabiliyeti kazanabilirsiniz.
Planlarınızı hazırlarken BES uzmanlarından destek almanızda son derece önemlidir. Planlarınızı en doğru şekilde hazırlayabilmeniz için Sigorta Dünyası uzmanlarında ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Danışman yardımı ile oluşturacağınız planlarda aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Sorularınıza yanıt bularak tam kapsamlı planları kolaylıkla seçebilirsiniz.
Detaylı bilgi için: BES - Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
3) Optimum Fon Dağılımı İçin Emeklilik Planı Doğrultusunda Fonların Seçilmesi
Emeklilik planı doğrultusunda fon seçimi, portföyünüze vereceğiniz nihai şeklin son aşamasıdır. Sistemdeki primlerinizin değerlenmesi için belirlediğiniz hedeflere sizi ulaştıracak fonlar ile hazırlayacağınız sepet, bir sonraki fon değişim süresine kadar nihai portföyünüzü oluşturur.
Fon dağılımı için ilk kural, tek bir fona tüm birikimlerin yatırılmamasıdır. Fon gidişatında meydana gelebilecek kötü gidişat, birikimlerinizin tamamını riske atabilir. Dengeli olarak portföy oluşturmanız halinde ise bir fon değer kaybetse bile portföyde yer alan diğer fonların etkisi ile birikimlerinizi artırabilirsiniz.
Portföyde farklı fonlar ile çeşitlendirme yaparken, fon sayısında aşırıya kaçmamak gereklidir. 5 ile 10 arasında birikim tutarına göre fon sayısı optimum kabul edilir. Çok sayıda fon seçilmesi ile portföy performansını olumsuz etkiler.
BES sorgulaması için: BES Bireysel Emeklilik Sorgulama Adımları Nelerdir? Yazısını okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
4) Optimum Fon Dağılımı İçin Fon Takibinin Yapılması
Optimum fon dağılımında takibin önemi, hedeflenen getiriye ulaşılmasının kontrol edilmesine olanak tanımasından gelir. Mevcut portföyünüzün ne kadar değer kazandığını düzenli olarak kontrol ederek, uygun zamanlarda farklı fonlara geçiş sağlamak için karşılaşacağınız fırsatları değerlendirebilirsiniz.
Fon takibi ile yatırım enstrümanlarında dönemsel olarak ortaya çıkan kazanç fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Takip etmemeniz halinde aylık ya da farklı zaman diliminde bir fon grubunun sunduğu yüksek getiri fırsatını kaçırabilir, hedeflerinize daha kısa sürede ulaşma şansından mahrum kalabilirsiniz.
Fon takibi günlük olarak yapılmamalıdır. Uzmanlar, en az haftalık periyotlarla fon takibi yapılmasını tavsiye etmektedir. Daha kısa periyotlarla yapılan fon takipleri, fırsatları kaçırma korkusu nedeniyle zamanından önce fondan çıkmanıza sebep olabileceği gibi zarar etme riskinizi artıracak çok sayıda yanlış karar vermeniz yol açabilir. Bu nedenle en kısa haftalık periyotlarla fon takibini yaparak fonlarınızda gerekli değişikleri yapabilirsiniz.
Planlarınızı kontrol etmeniz hesabınızdan haberdar olmanız içinde oldukça önemlidir.
Birikimler hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım? İçeriğini okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Fon Dağılımında Risk Faktörü Nasıl Değerlendirilir?
Risk faktörünün bireysel emeklilik fonlarında değerlendirilmesi yaş ve hazırlanan plan doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Yatırımcılar, emeklilik döneminde sistemden beklentilerine ulaştıracak en düşük riskli fonlar ile bu süreci tamamlamalıdır.
Risk algısı, katılımcı yaşı ve sistem içerisinde bulunan süre ile de ilişkilidir. Örneğin sistemden emekliliği için 1 yıl kalmış bir katılımcı, yüksek riskli fonları seçerek tüm emeklilik dönemini riske atar. Bu dönemde seçilmesi gerekli fonlar düşük riskli fonlardır.
Detaylı bilgi almak için: Bes- Bireysel Emeklilik Yaş Sınırıiçeriğine devam edebilirsiniz.
Yatırım uzmanları tarafından BES katılımcılarına risk kategorisi önerileri verilir.
Aşağıda bireysel emeklilik için yaş grubuna göre seçilmesi önerilen fonların sıralamasına ulaşabilirsiniz:
- 30 yaşa kadar katılımcılar yüksek ve çok yüksek riskli fonlara portföylerinde yer verebilirler.
- 30 yaşından 40 yaşına kadar geçirilecek sürelerde orta ve yüksek riskli fonlara portföyde yer verilebilir.
- 50 yaşa yakın olan katılımcılar için orta risk ve düşük riskli fonlar uygundur.
- 50 yaşın üzerinde, sistemden emekli olması için az zamanı kalan katılımcılara düşük ve çok düşük riskli fonlar uygundur.