Bireysel emeklilik; alternatif bir yatırım sistemidir ve emeklilik döneminin rahat geçmesine olanak sağlar. Çalışma hayatı süresince önemli oranlarda tasarruf edilmesine olanak sağlayan BES uygulaması ile emeklilik döneminde, katılımcıların yaşam standartlarının korunmasını mümkün kılmaktadır.
Ülkemizde kamu ve özel sektörde bulunan tüm iş yerlerinin tüm çalışanları için yaptırması gereken bir uygulama olan BES ile sayısız avantajlar elde edilebilmektedir. Sistem kapsamında sunulan avantajların yanında, isteğe bağlı olarak sistemden çıkış yapılmasının kolaylığı da tercih sebeplerinden biri olmaktadır.
Hazırladığımız bu içerikte; bireysel emeklilik hakkında bilinmeyen ve önemli olan tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Türkiye’de Ne Zaman Başladı?
Tüm dünyanın yanı sıra ülkemizde de yaşlı nüfusun artmaya başlaması ile farklı düzenlemelere ve yeniliklere yer verilmeye başlanmıştır. Bireysel emeklilik sistemi kapsamında yapılan geliştirmeler ve uygulamalarda bu düzenlemelerden biridir.
Ülkemizde ilk olarak 2001 yılında Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında gündeme gelen ve uygulamaya alınan bireysel emeklilik sistemi günden güne etkinliğini artırmaktadır. Bu kanun, aynı tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilmiş ve Resmi Gazete’de yayınlanarak ilan edilmiştir. Bu sayede bireysel emeklilik sisteminin ülkemizde yer bulması ve yaygınlaşması kolaylaşmıştır.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu yürürlüğe girdikten sonra bireysel emeklilik sistemi gerçek anlamda 2003 senesinde yürürlüğe girmiştir. Hukuksal düzenlemeler sonucunda uygulamaya alınan BES, 2017 yılında katılım zorunlu hale gelmiştir. 45 yaş altında yer alan tüm kamu ve özel sektör çalışanları, BES uygulamasına otomatik katılım ile dahil edilmeye başlamıştır.
BES Kanununu hakkında daha detaylı bilgiler almak için 4632 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanunu yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu?
Bireysel emeklilik sistemi, otomatik ve isteğe bağlı olarak dahil olunabilen bir sistemdir. Sisteme katılmak isteyen adaylar, istekleri doğrultusunda ya da çalıştıkları iş yeri tarafından dahil edilebilirler.
Bireysel emeklilik, kamu ve özel sektörde yer alan çalışanların zorunlu olarak işverenler tarafından dahil edilmesi zorunlu olan bir sistemdir. Bireysel emeklilik sistemi, tüm sigorta şirketleri şartları kapsamında 18 ile 45 yaş arasında olan tüm çalışanları kapsamaktadır.
Devlet tarafından düzenlenen ve hazırlanan kanunlar kapsamında, BES’e katılım zorunludur. Bunun yanında, katılımcıların sistemde kalıcılığı için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kullanıcılar istekleri doğrultusunda, cayma haklarını kullanarak sistemden çıkış yapabilirler.
Bireysel emekliliğin zorunluluğu ve kapsamı hakkında bilgi almak isterseniz; Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamıyazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapabilmek ve avantajlarından yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. BES şartları, kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir ve bu nedenle tüm emeklilik şirketlerinin uyması gerekmektedir. Bireysel emeklilik genel şartlarına göre düzenlenen katılım koşulları şu şekilde açıklanabilir:
- BES kapsamına dahil olabilmek için ilk önemli şart, katılımcıların 45 yaşını aşmamış ve çalışma hayatında yer alıyor olmasıdır. Çalışanların işverenler tarafından sisteme dahil edilmesi gerekmektedir.
- Özel sektör içinde yer alan bir iş yeri, en az 10 çalışana sahipse; çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine dahil etmekle yükümlüdür. 10’dan az çalışanı bulunan iş yerleri için henüz zorunluluk taşıyan herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak geliştirmeler ve yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Bu özelliklere sahip iş yerleri, istekleri doğrultusunda çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine dahil edebilirler.
- Uygun şartlarda hizmet veren tüm özel ve kamu işletmelerinin aktif sigortası bulunan ve Türkiye vatandaşı olan tüm çalışanları, bireysel emeklilik sistemi içerisinde yer almalıdır.
BES şartları hakkında öğrenilmesi gereken her detayı Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Var Mıdır?
Bireysel emeklilik sistemi hakkında bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri de devlet katkısı avantajıdır. BES kapsamında devlet tarafından denen % 25 oranında katkı payı bulunmaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminde ödenen devlet katkısı oranı, içinde bulunulan yılın asgari ücretinin brüt miktarını aşmayacak oranda belirlenir ve ödeme gerçekleştirilir. BES devlet katkısı avantajından yararlanma oranları ise şöyle açıklanabilir:
- Sistemde en az 3 yıl kalan kişiler için devlet katkısı oranı %15,
- Sistemde 6 yıl kalan kişiler için devlet katkısı oranı %35,
- Sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmamış kişiler için devlet katkısı %60,
- Sitemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmuş veya vefat ya da çalışma hayatının son bulması nedeniyle sistemden ayrılmış kişiler için devlet katkısı oranı %100 olarak düzenlenmiştir.
Devlet katkısı avantajı hakkında daha fazla bilgiye Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajıyazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım?
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olmak ve para alabilmek için belirlenen yaş sınırı 56’dır. Sistemde en az 10 yıl kalmış ve 56 yaşını doldurmuş katılımcılar, emekli olmaya hak kazanırlar.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olduktan sonra katılımcılar, çalışma hayatları boyunca yaptıkları birikimi kullanabilirler. Emeklilik sonrasında uzmanlar tarafından yapılan fon yönetimi ile ödenmesi gereken ikramiye tutarı belirlenir ve katılımcı için gereken ödeme yapılır. Katılımcının sistemde kaldığı süre boyunca ödediği prim bedelleri üzerinden belirlenen birikim tutarı, ödenen primlerin bedelinden daha az olmamaktadır. Katılımcının 10 yıl sonra BES üzerinden alacağı paranın miktarı, ödenen primlere vee fon yönetimine göre belirlenmektedir.
Emeklilik dönemi için alınan ödenek, katılımcıların isteğine göre tek seferde ya da maaş sistemi üzerinden verilebilir.
Bireysel emeklilik sisteminden alınacak para hakkında tüm detayları Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım?Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Birikimler Başka Bir Şirkete Aktarılabilir Mi?
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında yer alan önemli bir diğer ayrıcalık ise emeklilik şirketini değiştirmeyi mümkün kılmasıdır. Katılımcılar, prim ödemelerine başlamış olsalar dahi farklı bir şirkete geçiş için talepte bulunabilirler ve hesaplarını taşıyabilirler.
Bunların yanında katılımcının isteği ya da ihtiyacına göre geçiş imkanı yanında hesap birleştirme olanağı da sağlanmaktadır. Değişim ya da taşıma isteyen katılımcının dikkat etmesi gereken tek nokta, sözleşme başladıktan sonra en az iki yıl emeklilik şirketinde kalıcılığının devam etmesi gerektiğidir. 2 yıllık devamlılıktan sonra yeni bir şirkete geçiş yapılabilir. Yeni işlem başlatılan şirkette ise en az 1 yıl süre boyunca kalmak gerekir.
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları Bireysel Emekliliğe Giriş Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenleryazımız üzerinden keşfedebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Şirketleri Hangileridir?
Kişiler emeklilik planlaması için emeklilik şirketi seçimi yaparken son derece dikkatli olmalı ve gerekli araştırmaları yapmalarıdır. Ülkemiz genelinde hizmet veren çok sayıda emeklilik şirketleri bulunmaktadır. Ancak her şirketin BES kapsamında sunduğu hizmet ve ürün seçenekleri birbirinden farklıdır. Aynı zamanda sistemde kalmak için ödenmesi gereken prim bedelleri de değişim göstermektedir.
İsteğe bağlı olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olmak isteyen kişiler, şirket seçiminde uzman desteği alarak en doğru tercihi yapabilirler. Emeklilik dönemini rahat geçirebilmek ve verimli bir planlama yapabilmek için uzman desteği ile bir hesap hazırlamak faydalı olacaktır.
Sigorta Dünyası üzerinden farklı emeklilik şirketlerinin ürünlerine ve tekliflerine ulaşabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden bilgi alabileceğiniz ve ürün detaylarına ulaşabileceğiniz emeklilik şirketleri şunlardır:
- Aegon Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.
- Anadolu Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Bereket Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.
Bireysel emeklilik şirketleri hakkında daha fazla detayı Bireysel Emeklilik Şirketleri Nelerdir?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkış Yapılır Mı?
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak mümkündür. Var olan hesabın iptali için katılımcılar cayma hakkını kullanarak işlem başlatabilirler. Bunun için sisteme giriş yaptıktan sonra ilk 2 ay içinde iptal başvurusunda bulunabilirler.
Katılımcıların iptal talebinde bulunmasında sonra emeklilik şirketinin onay vermesi üzerine sistemden çıkış gerçekleşir ve hesap kapatılır.
Bireysel emeklilik sistemine katılım sağlamak, tüm çalışanlar için zorunludur ancak sistemde devamlılık sağlamak zorunlu değildir. Katılımcılar istekleri doğrultusunda, sistemden çıkış yapabilirler veya hesaplarını dondurabilirler. Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak isteyen katılımcılar, işlem yapılan emeklilik şirketini arayarak ya da iptal isteklerine dair dilekçe göndererek iptal talebi oluşturabilirler.
Bireysel emeklilik hesabı kapatıldıktan sonra 10 iş günü içerisinde ise katılımcının ödediği prim, yani maaşından yapılan kesinti iade edilmektir. Ancak katılımcı, cayma hakkı için tanınan 2 aylık süreyi geçirmişse; prim iadesi için gereken süre 20 iş gününe kadar çıkabilir.
Bireysel emeklilik iptali için hazırlanması gereken dilekçe örneğini ve detaylarını Bireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır? Yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Kesintileri Nasıl Geri Alınır?
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında hizmet alabilmek için yapılan sözleşmenin geçerliliği, katılımcı sisteme dahil olduktan sonra 60 gün içinde işleme alınır ve hizmete başlar. Bu 60 günlük süreç içinde katılımcı, isteği doğrultusunda cayma hakkını kullanarak iptal talebinde bulunabilir.
- Cayma hakkı kullanılarak sistemden çıkış yapıldıktan sonra katılımcının maaşından yapılan kesinti iade edilmektedir. İade edilen bu kesinti tutarı, genellikle maaştan kesilen tutar kadardır.
- Ancak bazı emeklilik şirketleri, iade edecekleri tutarda belirli bir oranda kesinti yapabilir. Ama yapılan bu kesinti, katılımcının sistemde kaldığı süre baz alındığında hesaplanan masraf tutarından fazla olmamaktadır.
- Emeklilik hesaplarını iptal ederek sistemden çıkış yapmak isteyen katılımcıların maaşlarından yapılan kesinti, onay verildikten sonra 10 iş günü içinde emeklilik şirketi tarafından yapılmaktadır.
BES kesintileri hakkında daha fazla bilgi almak için Bireysel Emeklilik Kesintisi Nedir, Neler İçerir?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak için emeklilik hizmeti sunan sigorta şirketlerine başvuru yapılabilir. BES kapsamına dahil olmak için otomatik ya da isteğe bağlı katılım gerçekleştirilmektedir. Otomatik katılım, işverenler tarafından çalışanları için yapılmaktadır. Bunun yanında kişiler, isteğe bağlı olarak da katılım talebinde bulunabilirler.
Otomatik BES için adayların herhangi bir işlem yapmasına gerek bulunmaz. Çalıştığı iş yeri, işe başladığı anda otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine girişini yapmaktadır. Tüm özel ve kamu sektöründe çalışanlar için bireysel emeklilik hesabı alınmalıdır.
Gönüllü olarak bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak isteyenler ise seçtikleri herhangi bir emeklilik şirketlerine başvuru yapabilirler. Sigorta Dünyası, farklı emeklilik şirketlerini karşılaştırmak ve sizin için en uygun olanı bulmanıza olanak sağlayan bir platformdur.
Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak tüm emeklilik şirketlerini karşılaştırabilir, ürünlerini ve tekliflerini karşılaştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra çağrı merkezimiz aracılığıyla 7 / 24 çalışanlarımızdan hizmet ve danışma alabilir, sisteme dahil olmak için talep oluşturabilirsiniz.