Araç sahibi olan tüm adayların karşına çıkan Asbis No, Ruhsat Seri No kavramlarını bu yazımızda açıklayacağız. Bu kavramlar karşınıza özellikle kasko ve trafik sigortası fiyatı alırken çıkıyor.
Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi olarak adlandırılan ASBİS, trafikteki araçların tescil işlemlerinden farklı olarak sürücü belgesi işlemleri içinde kullanılır. Araç kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştırır. ASBİS No ile tek bir sistem üzerinden bütün işlemler hızlı ve rahat şekilde yapılmaktadır.
Araç tescil sürücü belgesi sistemi ilk olarak 2005tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çıkmıştır. 2009 yılının Aralık ayında ise 27449 numaralı Resmi Gazetede yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. E-devlet platformuna entegre edilen bir sistem olmuştur.
Asbis No Nedir? (Asbis Numarası Nedir?)
İkinci el veya sıfır araba alıp satarken mutlaka karşımıza çıkacak olan araçların tescil, kasko ve trafik sigortası süreçlerinde dikkate alınması gereken kavramdır.
ASBİS No, ilgili aracın satışının yapılması sırasında satıcının, yeni araç sahibine yani alıcıya vereceği araç tescili ile alakalı geçici belge üzerinde yer alacak numaradır. ASBİS, araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinin internet üzerinden yapılabilmesini sağlamaktadır. Sistemlerin ilerlemesi sonucunda bazı kanallar üzerinde araç bilgilerine ASBİS NO olmadan da ulaşma imkânınız bulunur.
ASBİS numarası, noter tarafından yeni araç almış olan kişilere verilen bir numaradır. Bu numara noterin vermiş olduğu geçici dokümanın üzerinde yer alacaktır. ASBİS numarası 19 hane ve tek rakamdan oluşmaktadır. ASBİS numarası, resmi ruhsat çıkarıldığı zaman geçerliliğini yitirmektedir. Yani ruhsatınızı alana kadar ASBİS NO kullanılabilir.
Araç ruhsatınız çıktıktan sonra ise Ruhsat Seri Numarası kullanılır.
Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS) ile;
- Sıfır araçların araç tescil işlemleri,
- İkinci el araçların satış işlemleri,
- Devir-teslim ve sürücü belgesinin verilmesi
Gibi işlemler hızlı bir şekilde halledilir.
ASBİS numarasına zorunlu trafik sigortanızı veya kasko sigortanızı yaptırmak için ihtiyacınız duyacaksınız. Trafik sigortası ve kasko sigortası yaptıracağınız zaman ruhsatsız bir araç sahibiyseniz sigorta şirketlerine vermeniz gereken numara ASBİS numarası olacaktır.
Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Asbis No Nerde Yazar? (ASBİS Referans No)
Araç Tescil ve Sürücü Belgesi işlemlerinin elektronik ortamda online olarak yapılması ( Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi - ASBİS) sigorta işlemlerinde sıklıkla kullanılır.
ASBİS numarası ilk etapta önemlidir ve sigorta danışmanlarımızdan fiyat talebinde bulunurken duyacağınız bir kavramdır.
Araç sahiplerinden istenilen bu numaranın nerede yazılı olduğunu pek çok kişi bilmez. Araç satışı yapıldıktan sonra aracın yeni kullanıcısına verilmiş olan geçici tescil belgesi üzerinde yazmaktadır.
Ruhsat Belge Seri No Nedir?
Ruhsat belgesinin seri numarası ise ruhsatın kime ait olduğunu gösteren belgenin en alt sağ köşesinde yer alan numaradır. Ruhsat belge seri numarası 2 (iki) harf ile altı rakamdan oluşmaktadır.
Aracın tescil işlemi yapılmışsa, yani ruhsat çıkarılmışsa ve daha önce sigorta işlemi yapılmışsa talep edilecek olan araç belge seri numarası olacaktır. Ruhsat seri numarası ile söz konusu olan aracın kime ait olduğu öğrenilir.
ASBİS numarası ile sigorta sorgulama işlemleri, araç ruhsatının henüz çıkarılmadığı veya daha önce sigorta yaptırılmadığı durumları kapsar.
Ruhsat Belge Seri Numarası ve ASBİS Numarası Arasındaki Fark Nedir?
Ruhsat belge seri numarası, kişinin aracına ait olan ruhsatta kayıtlı bulunan bilgilere EGM aracılığıyla erişilebilmesini sağlarken, ASBİS No aracın tescili yokken devreye girer. Yani ASBİS Numarası tescili olmayan araçların kayıt işlemleri için kullanılır.
Ruhsat belge numarası, ruhsatın kime ait olduğunu gösteren sayfanın en altında yer almaktadır ve 2 harf, 6 rakamdan olmaktadır. ASBİS No ise 19 hane ve tek rakamdan oluşmaktadır.
Araç değer kaybı için: Araç Değer Kaybı Ve Trafik Sigortası İlişki Nedir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Asbis No İle Sigorta Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Asbis no ile sigorta ve ruhsat bilgileri hızla bir şekilde sorgulanabilir. Dijital kanalları kullanarak kolaylıkla sorgulama yapabilirsiniz. Araç sürücüleri araçlarına ait olan hasar ve sigorta bilgilerine sorgulama yoluyla ulaşabilirler.
Tüm sorgulama işlemlerinizi ise E-devlet üzerinden online bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ruhsat sorgulama da ise talep edeceğiniz bilgilere, ruhsat belge seri numarası ile aracınıza ait olan ruhsat kayıtlı bilgilerinize EGM aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Trafik sigortası taksit durumları hakkında bilgi almak için: Taksitli Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?İçeriğini okuyabilirsiniz.
ASBİS Ruhsat Sorgulama Nasıl Yapılır?
ASBİS ruhsat sorgulama için gerekli olan ruhsat belge seri numarasına ve araca ait ruhsatta kayıtlı bilgilere Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden ulaşır.
- Araç ruhsat sorgulama işlemleri ise E-devlet platformu üzerinden yapılır.
- Ruhsat sorgulama işlemleri için öncelikle E-devlete giriş yapmalısınız.
- Giriş yaptıktan sonra araç sorgulama sayfasını ziyaret etmeniz gerekmektedir.
- Ulaştığınız sayfa üzerinde araç ruhsat sorgulama yapabilirsiniz.
Ruhsat Belge Seri Numarası Neden Gereklidir?
Trafik sigortası fiyatı veya kasko sigortası fiyatı alırken istenen bilgiler arasına belge seri numarası eklendi. Tramer ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün birlikte çalışmaya başlaması ile hem işlemler hızlandı hem de pratik bir yol kazanıldı.
Ruhsat belge seri numarası kullanıcılardan talep edilmesi ile online araç bilgilerine ulaşmak oldukça kolay hale geldi. Ruhsat belge seri numarası, aracın ruhsat bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla sorgulanmasını, araç plakası ise TRAMER aracılığı ile aracınızın geçmiş yıllara ait bilgilerine ulaşılmasını sağlar.
Trafik kasko sigortası fiyatı isteyen adaylar için yapılan fiyat çalışmaları arasında fiyatı belirleyen belli başlı faktörler bulunur.
Öncelikle sigorta yaptırılmak istenen;
- Aracın yaşı,
- Aracın tipi,
- Aracın genişliği,
- Araç sürücüsünün yaşı, cinsiyeti,
- En çok etki yapacak durumlardan olan aracın hasar geçmişi,
- Aracın kullanım şekli ve benzer değişkenlerdir.
Sorgulama detayları için: Tramer Sorgulaması Nasıl Yapılır? Yazısını ziyaret edebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası, trafikte olan tüm araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan bir araç sigortasıdır.
Trafik sigortasının genel işlevi, sigortalı aracın kazaya karışması durumunda araç sahibini korur, karşı tarafta ve üçüncü kişilerde ise meydana gelebilecek hasarları o yıl belirlenmiş limitler kapsamında sigortalı yerine öder.
Trafik sigortası sayesinde ise kaza durumlarında oluşacak masraflar güvence altına alır. Meydana gelen kazada siz kusurlu olsanız bile, hasar masraflarını ödemek zorunda kalmamış olursunuz.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik sigortası yaptırılması zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Poliçe kapsamı 1 yıllıktır ve her poliçe bitiş tarihinde yenilenmesi gerekir. Yapılan trafik sigortası kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin belli bir limit dâhilinde hasar masraflarını karşılamaktadır.
Güncel içeriğimize: Trafik Sigortası Yaptırmayınca Ne Olur? Trafik Sigortası Şartları yazısından ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?
Türkiye sınırları içinde geçerli olan zorunlu trafik sigortası teminatlarını bu başlıktan öğrenebilirsiniz. Genel şartlara göre teminat kapsamına giren durumlar ve teminat kapsamına girmeyen teminatlar bulunur. Bu teminatlar poliçe genel şartlarında da yer almaktadır.
Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarına göre belirlenmiş olan teminatlar;
- Maddi Zararlar Teminatı: Meydana gelen kaza da zarar görmüş olan araçta değer kaybı dâhil doğrudan oluşan zararların karşılanması üzerine hazırlanmış olan teminattır.
- Sağlık Giderleri Teminatı: Yaşanan trafik kazasında karşı tarafta meydana gelen sağlık sorunlarını belli şartlar doğrultusunda karşılayan teminattır. Sağlık giderleri teminatı; protez organ bedellerini de kapsama alarak yapılan tüm tedavi giderlerini içerir.
- Sürekli Sakatlık Teminatı:Oluşan trafik kazasında karşı araç içerisinde sürekli sakatlığı sebebiyle ileride ekonomik olarak uğrayacağı zararları karşılar. Kişinin tedavi görmüş olduğu hastane den alacağı sağlık raporunda sürekli sakatlık oranı belirtilir. Belirtilen bu orana göre de gerekli olması durumunda bakıcı giderleri de bu teminattan karşılanır.
- Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı:Üçüncü şahısın vefat etmesi durumunda geride kalanları için güvence sağlayan teminattır.
Detaylı bilgi almak için: Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleriiçeriğini okuyabilirsiniz.
Kasko İle Zorunlu Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nedir?
Araç sigortaları grubundan olan trafik sigortası ve kasko sigortası arasında farklar bulunur. Yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası poliçesi her araç için yaptırılmaktır. Kasko sigortası ise isteğe bağlıdır.
- Trafik sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkmamalıdır. Sigortanız bulunmuyor ve trafiğe çıkıyorsanız bunun para cezası ve yaptırımları bulunur. Fakat kasko isteğe bağlı sigorta çeşidi olduğundan dolayı her hangi bir yaptırım söz konusu değildir.
- Trafik ve kasko sigortası poliçelerinde yer alan teminatlarda birbirinden farklıdır. Bu sebeple trafik sigortası yaptıran adaylar ek olarak kasko sigortası yaptırmazsalar kendi hasarlarını karşılatamazlar. Yaşanan kaza durumlarında trafik sigortası karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bedeni, maddi zararlarını karşılarken, kasko sigortası sigortalı aracın kendi zararlarını karşılar. Yanı meydana gelen yanma, çalınma, çalınmaya teşebbüs edilme ya da kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır.
Detaylı bilgi almak için: Trafik Sigortası İle Kasko Aynı Şeyleri Kapsamıyor!Yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Alınır?
Araç sahiplerini hem trafik sigortası fiyatını hem de kasko sigortası fiyatını sigortadunyasi.com üzerinden pratik bir şekilde alabilirler. Öncelikle size ve aracınıza özel hazırlayacağımız fiyatları inceleyebilmek için başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.
Başvuru formu kişiye ve araca özel bilgileri içermektedir.
Zorunlu trafik sigortası hesaplaması yaparak, en uygun trafik sigortası fiyatlarına hemen ulaşmak için hızlı bir şekilde bilgilerinizi girebilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurun.