İçinde bulunduğumuz bu dönem içinde tüm dünyanın, toplumların ve ailelerin ekonomik yapıları ve mali değerler, çok büyük değer kazanmış durumdadır. Hızlı bir şekilde artan nüfusla ters oranda azalan kaynaklar ve ekonominin düştüğü çıkmaza bir de 2020 yılının tamamında etkili olan bir pandemi süreci dahil olunca, tüm dünya için işler zorlaşmaya başladı. Durum böyleyken tasarruf planları ile ilgili merak edilen çok sayıda detay ortaya çıktı.
Bu zor günlerde, ekonomik sistemlerin yanında tartışılan en önemli konulardan biri de aile ekonomisi olmaktadır. Mikro ölçekte ekonomi dengesini sağlamak için aile ekonomisini güçlü tutmanın yolları aranmaktadır. Hazırladığımız bu içerikte de aile ekonomisi için aile üyelerinin dikkat etmesi gereken tasarruf planlarını anlatmaya çalıştık.
Aile Ekonomisinde Nasıl Tasarruf Sağlanır?
Aile ekonomisinde tasarruf sağlamak için dikkat edilmesi gereken önemli adımlar bulunmaktadır. Bu adımları doğru ve etkili bir şekilde atarak sağlıklı bir bütçe planlaması yapılabilir ve önemli oranlarda tasarruf sağlanabilir.
Ekonomik anlamda tasarruf edebilmek için ilk olarak bütçe planlamasının doğru yapılması gerekir. Gelir dağılımını, dengeli bir şekilde sağlamanın sorumluluğu ise aile bireylerine düşer. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren onun da tasarruf ve yatırım bilincini aşılayarak, ilerleyen zamanlarda yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilebilir. Tasarruf eğitiminin ailede verilmesi gereken en önemli eğitimlerden biri olduğu, tartışılmaz bir gerçektir.
Aile ekonomisinde tasarruf sağlamanın yollarını, yazımızın devamında detayları olarak açıkladık. Bu yolları izlediğiniz takdirde, önemli oranlarda tasarruf elde etmeniz mümkün olacaktır.
1- Gelir – Gider Dengesini Kurmaya Çalışın.
Ekonomik anlamda yapılan herhangi bir tasarruf ya da alınacak önlemler, her şeyden önce iyi bir analiz yapmayı ve stratejiye bağlı kalınmasını gerektirir. Bu nedenle, sağlıklı ve etkili bir planlama yapmak önemlidir. Ailenin sahip olduğunu düzenli gelirleri ve mali kaynakları üzerinden gelir – gider dengesinin kurulması gerekmektedir. Aile ekonomisini destekleyecek bir tasarruf planı için ilk olara mali yapının nasıl olması gerektiği belirlenmelidir. Sağlam bir planlama ile gelir – gider dengesi iyi bir şekilde kurulabilir ve kısa süre içinde tasarruf yapmaya başlanabilir.
2- Gereksiz Harcamalardan Kaçının.
Tasarruf yapmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer adım ise para biriktirmenin yanında, gereksiz harcamalardan da kaçınmak gerektiğidir. Gereksiz yere yapılan harcamalar belirlendikten sonra bu harcamalar için ayrılan bütçe kesilmeli ve tasarruf edebilmek için sadece ihtiyaçlar için harcama yapılmalıdır. Bunun için alışverişlerde ihtiyaçlarınıza odaklanmalı, lüksten uzak durmalı ve daha ekonomik seçenekleri tercih etmelisiniz.
3- Birikim Yapmaya Çalışın.
Bütçe planlamasının dikkatli bir şekilde yapılmaması ve para biriktirmeye gereken özenin gösterilmemesi halinde kazanılan para, hızlı bir şekilde eriyebilmektedir. Para biriktirmenin önemi, bu anlamda çok önemlidir. Para biriktirmek için sağlıklı bir planlama yaparak bütçeyi doğru bir şekilde kontrol edebilir ve hayallerinizi gerçekleştirebilmek için gerekli olan parayı hızlı bir şekilde biriktirebilirsiniz.
Düzenli bir şekilde para biriktirmek ve önemli oranlarda tasarruf yapmak, hayallerinizi gerçekleştirebilmek ve hayatın getireceği beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olabilmek adına gerekli bir tutum olmaktadır. Bütçe kontrolünün sağlanabilmesi için para biriktirmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek, büyük avantajlar sağlayacaktır.
Çalışırken para biriktirmenin yollarına dair detayları öğrenmek için Çalışırken Para Biriktirmenin Kolay Yolları yazımıza göz atabilirsiniz.
4- Bozulan Eşyaları Tamir Ettirin.
Ev ekonomisinde dikkat edilebilecek bir diğer nokta ise bozulan eşyaları tamir etmek olacaktır. Daha fazla enerji tüketimine neden olması muhtemel olan bozuk ev aletleri, ilerleyen durumlarda evin elektrik tesisatında da problemlere yol açabilir. Bu yüzden onarım gerektiren elektronik cihazlar, vakit kaybetmeden tamir edilmeli ya da tamirciye götürülmelidir. Ancak tamir ettirmek için gerekli olan ücretin, yeni bir cihaz almaktan fazla olabileceği durumlar da yaşanabilir. Böyle durumlar için bozulan eşyanın yerine yenisi almak daha avantajlı olacaktır.
5- Evde Yemek Yapmayı Tercih Edin.
Eğer yoğun bir çalışma hayatınız varsa, evde yemek pişirmeye vakit bulamayabilirsiniz. Ancak dışarıda yemek yemek ya da düzenli olarak eve sipariş vermek, bütçeyi yoracak bir alışkanlıktır. Bunu önlemek için hafta sonları fazla yemek yapabilir ve hafta içinde bu yemekleri tüketebilirsiniz. Evde yemek yapmayı bir alışkanlık haline getirerek, önemli oranlarda tasarruf etmek mümkün olacaktır. Bu sayede tasarruf etmenin yanı sıra sağlığınızı da koruma altına aldığınızı göreceksiniz.
6- Kredi Kartı Harcamalarına Dikkat Edin.
Günümüzde tasarrufu bir kenara bırakın, borçların bir türlü bitmemesine neden olan kredi kartlarının kullanımına dikkat etmek gerekmektedir. Kredi kartlarında harcama yapılırken ilk anda cepten hiç para çıkmıyor gibi hissetmek normaldır. Ancak ay sonu geldiğinde, birikin borçlar nedeniyle ciddi oranda ekonomik sıkıntılar yaşanabilmektedir.
Ekonomik anlamda tasarruf etmek için harcamalarda nakit kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunun yerine kredi kartı ile de taksitli almayı planladığınız alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Böylece bütçe açıklarının oluşması engellenebilir ve daha sağlıklı bir planlama yapılabilir.
Bir diğer seçenek olarak kredi kartlarından bazılarının sunduğu harcama limitlerini sınırlandırabilirsiniz. Böylece ay başında, aylık gelir miktarına göre kredi kartı borcunu ödeyebilir ve planlı bir şekilde tasarruf amacınıza yönelik birikim yapmaya devam edebilirsiniz.
7- Faturalarınızı Gözden Geçirin.
Aile ekonomisinde tasarruf yapmak için bir diğer adım da faturaları gözden geçirmenin gerektiğidir. Enerji tüketimi arttıkça, eve gelen faturalar da o derece maliyetli olacaktır. Enerjiden tasarruf edebilmek için de güneş ışığından maksimum yararlanmayı sağlayacak şekilde evleri dekore edebilir ya da evde olmadığınız sürelerde, yakıt tüketimini azaltmak için ısıtıcıyı kapatabilirsiniz. Aynı şekilde, gereksiz yanan lambalar ve açık olan musluklar enerji tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle lambaları ve muslukları hiçbir zaman gereksiz açık bırakmamak önemlidir.
Faturalardan tasarruf etmek için dikkat edilmesi gereken adımlar ise şöyle olmalıdır:
- Tasarruflu ampuller, elektrik faturasının az gelmesi için önemli bir destektir.
- Elektrikli aletler kullanılmadığı zamanlarda, fişleri prizde bırakılmamalıdır. Kullanılmayan cihazlar, fişi çekilmediği durumlarda, az da olsa elektrik üretmeye devam etmektedir.
- Enerji sınıfı yüksek olan beyaz eşya ve ev aletlerini tercih ederek, daha az enerji tüketebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
- Bulaşıkları, çamaşırları makinede, tam kapasite ile ekonomik programlarda yıkamak gerekir. Bu sayede hem elektrik, hem su tasarrufu sağlanabilir.
- Kombi, petek ya da klima bakımı düzenli olarak yaptırılmalı ve boşa enerji tüketimi önlenmelidir.
- Evde ısı izolasyonu doğru şekilde yapılmalıdır. Böylece evin ideal sıcaklığını koruması sağlanabilir.
8- Çocuklara Tasarruf Bilincini Aşılayın.
Çocuklarının küçük yaşlardan itibaren tasarruf bilincine sahip olması ve bu durumu alışkanlık haline getirmesi, ilerleyen zamanlar için çok önemli bir gerekliliktir. Bunun için ebeveynlere düşen büyük sorumluluklar bulunmaktadır. Çocukları bütçe yönetiminin önemi hakkında bilgilendirerek ve planlama yapma detaylarını açıklayarak bilinçlendirebilirsiniz. Bu sayede çocuklarınızın finansal kararlar ve bütçe planlaması hakkında bilgi sahibi olması mümkün olabilir. Kendi ailelerini kurduklarında da gerekli olan planlamayı yapabilir ve ekonomik anlamda tasarruf etmenin yollarını keşfedebilir.
9- Geleceğinizi Güvence Altına Alın.
Tasarruf etmenin en önemli ve pratik yollarından biri de bugünü değil, geleceği de güvence altına alan yatırımlar yapmak olacaktır. Bunun için ailenin gelir düzeyine uygun bir planlama yapmalı ve olabildiğince erken tasarruf etmeye başlamalısınız. Ekonomik anlamda dengeyi sağlamak ve geleceğinizi rahat bir şekilde yaşamak için doğru adımı atmalısınız. Gelecek için şimdiden planlı bir şekilde hareket etmeniz ise son derece önemlidir. Bugünden atacağınız adımlar sayesinde, gelecekte aileniz için daha mutlu ve huzurlu bir hayat için temelleri oluşturmaktadır.
Hem kendinizi, hem de ailenizi güvence altına alabilmek ve gelecekte de rahat bir hayat sürmelerini sağlamak için bireysel emeklilik hesabı açabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi kapsamında yer alan katılımcılar, en az 10 yıl sistemde kaldıktan sonra emekli olmaya hak kazanırlar ve önemli oranlarda ikramiye alabilirler.
Bireysel emeklilik sistemine giriş işlemleri ve hesap oluşturma yolları hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına ulaşabilirsiniz. 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak uzmanlarımızdan danışma alabilir ve başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden ücretsiz olarak başvuru formunu doldurabilir ve en iyi teklifi, kısa süre içinde alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden pek çok emeklilik şirketini karşılaştırabilir ve sizin için en uygun ürünü sunan şirketi seçerek, emeklilik planlaması için önemli bir adım atabilirsiniz..
Ücretsiz Bireysel Emeklilik sorgulaması için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.