Ağız ve diş sağlığı, olası sağlık sorunlarının oluşmasını engellemek ve bağışıklık sistemini koruyabilmek adına son derece önemlidir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı konması ile önceden önlem almak mümkün olacaktır. Ağız ve diş sağlığını korumak adına, her şeyden önce ilk olarak düzenli bakım ve muayene yapılması gerekmektedir.
Diş çürümelerinin önlenmesi ve sağlıklı ağızlar için düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durma ve bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine düzenli olarak gidilmesi gibi temel uygulamaların yapılması önemlidir. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde ise düzenli ve doğru diş fırçalama yöntemleri ile düzenli diş hekimi kontrollerine dikkat etmek gerekir.
Sağlıklı dişler ve dişetleri, vücudun savunmasız kalmasına ve ilerleyen zamanlarda pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olacaktır. Dişe gizlenen bir enfeksiyon kalbini, böbreğini ya da damarları etkileyebilmektedir. Günümüzde kişiler, diş sağlığından ziyade estetik amaçlı diş hekimlerine başvuruyor ve bu durum da diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken en doğru ve etkili işlem fırçalama yöntemidir. Doğru fırçalama ve diş fırçası ile ağız ve diş bakımı etkili bir şekilde yapılabilir. En uygun olan diş fırçası orta sertlikte ve fırça başı küçük olmalıdır. Fırça başı küçük olan diş fırçalarının, arka dişlere ulaşması daha kolay olur. Üstelik olası bulantı refleksini de azaltılır.
Diş macununu tercihinde ise florür içerikli olanları kullanmaya dikkat etmek gerekir. Her seferinde farklı markalarla fırçalamak ise dişlerde hasara ve sorunlara yol açabilir. Düzenli olarak kullanılan aynı diş macunu ile dişlerde oluşan aşınmayı engellemek mümkün olacaktır.
Diş macunu haricinde piyasada yer alan diş pastaları de ağız ve diş bakımı yapılabilmektedir. Ancak diş pastalarının aşındırıcıları büyük olduğu için günlük kullanım için çok uygun değildir. Ayda bir ya da iki defa kullanılması tavsiye edilmektedir.
Tüm bunların yanında karbonat, toplum arasında en çok tercih edilen diş bakım ürünlerinden biridir. Ancak karbonatta da aşındırıcılar büyüktür ve diş minesini çizme riski yüksektir. Bu nedenle uzmanlar tarafından günlük kullanımda tercih edilmesi önerilmez.
Çocuklarda Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
Çocukluk çağındaki beslenme yetersizliği ya da dengesizliği, çeşitli sağlık sorunlarının yanında ağız ve diş sağlıkları üzerinde de oldukça büyük sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, çocukluk çağında ağız ve diş sağlığını korumak için doğru bilinci oluşturmanın ilk yolu dengeli beslenmeden geçmektedir.
Çocukların her öğünde almaları gereken besinleri düzenli ve yeteri miktarda almaları, ağız ve diş sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Çocukların ara öğünlerde; kuru kayısı, süt, yoğurt, ev yapımı peynirli poğaça, ayran gibi besinler tüketmesine özen gösterilmelidir. Ana öğünlerde ise fast food tarzı beslenmenin ve kolalı içeceklerin tüketiminin kısıtlanması gerekir. Ağız ve diş sağlığının sağlanabilmesi için lahana, brokoli, karnabahar, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler ile dönüşümlü olarak balık, tavuk, et gibi yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir.
Beslenme düzeninin dışında çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak ve bu alışkanlığı uzun yıllar, düzenli olarak devam ettirmesini sağlamak gereklidir. Bu nedenle, her çocuğun günde en az 2 defa dişlerini fırçalaması mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?
Diş sağlığı için doğru diş fırçalama tekniklerini bilmek ve uygulamak son derece önemlidir. Doğru bir şekilde diş fırçalama için en az 2 dakika boyunda fırçalamak gerekmektedir. En az iki dakika boyunca kısa ve nazik hareketlerle dişlerinizi fırçalayarak tam bir temizlik sağlamanız mümkündür. Bunun yanında, doğru diş fırçalama için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
İlk olarak üst dişler, daha sonra da alt dişlerin dış yüzeyleri fırçalanmalıdır.
Sonrasında üst dişlerin, daha sonra da alt dişlerin iç yüzeyleri fırçalanmalıdır.
Bütün dişlerin çiğneme yüzeyleri yani üst yüzeylerini derinlemesine temizlenmelidir.
En sonunda da dilin üst yüzeyi fırçalanmalıdır.
En doğru diş fırçalama şekli; fırçanın 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılması ve dişler yatay olarak ileri – geri hareketlerle fırçalanması şeklinde olacaktır. Bunun dışında, dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan dik olarak fırçalama yapılmalıdır. Aynı zamanda dişleri aşındıracak kadar sert ve şiddetli şekilde diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır.
Tüm bunların yanında, diş fırçası en fazla 2-3 ayda bir değiştirilmelidir. Ancak belirlenen bu süre, kullanım sıklığına ve fırçalama şekline göre değişim gösterebilir. Bir diş fırçasının değiştirilmesi gerektiğini kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlamak mümkün olacaktır.
Ağız Ve Diş Bakımına Dair Doğru Bilinen Yanlışlar
Dişleri fırçalamadan önce diş fırçasını ilk olarak musluk altında ıslatmak gerekmektedir
Dişler kesinlikle fırça musluk altında ıslatılmadan kuru olarak fırçalanmalıdır. Bu diş fırçalamaya dair bilinen en önemli yanlışlardan biridir.
Diş macunu tüm fırçayı kaplayacak kadar çok sıkılmalıdır.
Diş macununun diş fırçası üzerine bir bezelye tanesi büyüklüğünde olacak şekilde sürülmesi yeterlidir.
Diş ipi kullanmak dişetlerine zarar verir.
Diş temizliği için tek başına dişleri sadece fırçalamak yeterli olmamaktadır. Tam ve etkili bir temizlik için mutlaka diş ipi kullanmak gerekir. Diş ipi kullanmak, diş aralarında kalan yemek parçalarının temizlenmesi ve dişeti sağlığı açısından son derece faydalı bir işlemdir.
Dişeti kanaması dişetlerinin sağlıklı olduğunu gösterir.
Dişetlerinde meydana gelen kanamalar her zaman büyük sorunların göstergesi değildir. Ancak bunun yanında, dişetlerinde iltihap olduğuna dair bir işaret olabilir.
Tartar (diş taşı) temizliği, diş minelerini çizerek zarar verir.
Tartar adı verilen diş taşları oluştuğu zaman mutlaka temizlenmesi gerekir. İlerleyen dönemlerde bu tartarlar daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Diş taşı temizliği, modern el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile diş minesini zedelemeden yapılabilmektedir.
Diş eti hastalığı, sadece ağız sağlığımızla ilgili bir sorundur.
Diş eti hastalığı ilk olarak diş muayenesinde fark edilebilir. Ancak bu sorun sadece ağız ya da diş hastalığının kaynağı olarak belirti vermemektedir. Diyabet ya da hipertansiyon gibi rahatsızlıklarının habercisi olarak diş eti hastalığı görülebilmektedir.
Dişleri 5 dakika boyunca fırçalayın.
Dişleri fırçalamak için 2 dakika ideal süredir. Daha fazla fırçalamak, diş minesine zarar verebildiği gibi dişetlerinde de kanamaya neden olabilir.
Dişler bir kere temizletildikten sonra sürekli temizletilmek zorundadır.
Diş temizliği yapılırken ağızda ve dişlerde olan tüm bakteri plakları temizlenebilir. Bunun sonucunda sağlıklı bir ağıza ve dişlere sahip olunabilir. Ama diş taşları, fırçalama ile temizlenmez ve temizlenmediği sürece yeni diş taşları oluşmaya devam eder. Uzun süre kalan diş taşları ise diş etinin altına doğru ilerleyip diş eti hastalıklarına davetiye çıkarı. Bu nedenle diş temizliği, mutlaka düzenli olarak yapılması gereken bir uygulamadır. Ancak, sürekli temizletmek gibi bir zorunluluk bulunmaz.
Özel Sağlık Sigortası Diş Tedavisini Karşılar Mı?
Özel sağlık sigortasının ek teminat seçeneklerinin, sigorta şirketlerine göre değişim gösterdiğinden bahsettik. Her özel sağlık ürününde iki ana teminat bulunur. Bu teminatların yanında ek teminat seçenekleri ile poliçenin kapsamı genişletilebilmektedir.
Özel sağlık sigortası ürünü hazırlayan pek çok sigorta şirketinin ek teminatlar kapsamında sunduğu hizmetler arasında diş paketi de bulunmaktadır. Adaylar, sigorta şirketlerinin araştırmasını yaparak, özel sağlık sigortası kapsamında diş bakım hizmetlerini karşılayabilirler. Ancak diş teminatını kullanmanın belirli şartları bulunmaktadır.
Diş tedavisi, özel sağlık sigortası kapsamında sadece trafik kazalarından sonra oluşan hasar durumları için karşılanmaktadır. Olası bir kazadan sonra dişlerde meydana gelen kırılma ya da dökülme sonucu ihtiyaç duyulan tedavilerin giderleri, poliçe üzerinden karşılanır.
Diş paketi; herhangi bir ek prim ödemesi yapmadan özel sağlık sigortası poliçesine dahil edilebilir ve sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kurumlarda hizmet alınabilir. Ancak her özel sağlık şirketinin diş paketi kapsamında hazırladığı ürünlerin ve anlaşmalı kurum ağının farklı olduğu unutulmamalıdır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan diş tedavisi imkanlarını öğrenmek için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Diş Tedavisini Karşılar Mı? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Kapsamında Sunulan Ek Teminatlar Nelerdir?
Özel sağlık sigortası kapsamında ana teminatların yanında sunulan çeşitli hizmetler de bulunmaktadır. Bu hizmetler sayesinde sigortalı en iyi şartlarda hizmet alabilir ve sağlık sorunlarına dair endişelerini en aza indirebilir.
Sigorta poliçesinde sunulan hizmetler, sigortalının seçimine göre düzenlenebildiği gibi ihtiyaç durumlarına göre poliçeye eklenebilir. Sigorta şirketlerine göre değişebilen hizmet seçenekleri genel olarak şu şekilde belirlenmiştir:
- Evde bakım hizmeti.
- Diş bakımı hizmeti.
- Doğum teminatı.
- Diyetisyenlik hizmeti.
- Psikolojik destek.
- Ambulans hizmeti.
- Yardımcı tıbbi malzeme temini.
- Suni uzuv ya da protez temini.
- Acil yardım hizmetleri.
Ayakta ya da yatarak tedavi teminatına ek olarak alınabilecek bu hizmetler ile özel sağlık poliçesi daha verimli kılınabilir ve sağlık hizmetleri tam anlamıyla güvence altına alınabilir.
Özel sağlık sigortası poliçesi yapan sigorta şirketlerine dair bilgi almak isterseniz; Özel Sağlık Sigortası Yapan Şirketler Hangileridir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Teklifi Nasıl Alınır?
Özel sağlık sigortası teklifi almak için Sigorta Dünyası üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yapmak için web sitemizi ya da çağrı merkezimizi kullanabilir, ihtiyacınız olan poliçeyi hazırlamada uzmanlarımızdan danışma talebinde bulunabilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden sorgulama yaparak başvuru gerçekleştirebilir ve size uygun sağlık sigortası tekliflerini öğrenebilirsiniz. Çalıştığımız sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortası fiyat tekliflerini karşılaştırabilir, teminatlarını inceleyebilir ve sizi en iyi koruyacak modeli bulabilirsiniz. Ayrıca çağrı merkezimizi 7 / 24 arayarak, sağlık uzmanlarımıza merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek ve poliçe alma detaylarını konuşmak için müşteri hizmetlerimizi, günün her saati arayabilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde sigorta başvurusu yapabilir ve en kısa sürede dönüş alabilirsiniz.