“Araçlarda ağır hasar kaydı ne demek?” sorusu araç alım satım yapan her adayı ilgilendiren bir durumdur.
Kendinizi bir kazaya karışmış bulursanız, aracın hasar boyutu son derece önemli olacaktır. Yapılacak analizler sonucunda aracın almış olduğu hasar durumuna göre araçlar ağır hasar kaydı alabilir. Araba sigortası şirketlerinin, bir kazadan sonra bir arabanın hasarını değerlendirirken katı kuralları olabilir. Sigorta şirketinden atanan bir araç eksperi, onarım maliyetini hesaplayacak ve bu kararı verecektir.
Ağır hasar kaydı ve pert kaydı almak araç sürücüleri tarafından olumsuz değerlendirilir ve hiçbir araç sahibi bu durumlarla karşılaşmak istemez.
Araçların pert olması ya da ağır hasar kategorisine girmesi için belirli limitler vardır. Hasar limiti ve boyutu belirli limitleri aşarsa bu kategoride değerlendirilir. Aracın kullanılamayacak hale gelmesi ya da trafikte sorun yaratacak durumda olması sonucunda da araçlar trafikten men edilebilir.
Öneri yazısı: Pert Araca Kasko Yapılır Mı? Pert Kasko Hakkında Her Şey
Ağır Hasar Kaydı Ne Demek?
Araç hasar kaydı sigortalı aracın başından geçmiş olan tüm kazaların yazılı olduğu rapora verilen isimdir. Kaza yapan aracın kasko sigortası bulunuyorsa ve meydana gelen hasarın değeri sigorta bedelinde ise bu araç sigorta şirketlerince “ağır hasar kayıtlı” olarak tanımlanmaktadır.
Araç alım ve satım yapan kişilerin ilk etapta bakması gereken kriterler arasında hasar kaydı gelmektedir. Özellikle 2. El araç alımı yapacak adaylar, aracın hasar limitlerini kontrol etmeli ve hasar kaydına bakmalıdır.
- Ağır hasar kaydı, satın alınacak aracın karıştığı tüm kayıtları ifade edecektir. Yapılan hasara ve toplam hasarı tercih edeceğiniz araçlar arasında karşılaştırmalısınız.
- Ağır hasar kayıtlı araçlar trafikte tehlike oluşturabilir. Tehlike oluşturacak gruba giren araçlar için bazı düzenlemeler yapılır.
- Özellikle yapılması istenen onarımlar ve muayeneler olacaktır. Bunlar yapılmadan trafiğe çıkmanız mümkün olmayacaktır.
- Hepimizin bildiği üzere meydana gelen kazalar ister küçük çaplı ister büyük çaplı olsun kazalar TRAMER sistemine işlenir.
- TRAMER sayesinde aracın karışmış olduğu kazalar, kazaların şiddeti dâhil olmak üzere tüm bilgiler yer alır.
- İkinci el araç almak isteyen sürücüler ise özellikle hasar kayıtlarında satıcıya güvenmeyebilir. Bu durumda mutlaka da TRAMER sisteminde tutulan kayıtlara göz atın.
** Ağır hasar kaydı grubuna giren araçlar genellikle önden darbe alırlar. Ağır hasarlı araçlarda gerekli durumları sağladığı takdirde alınıp satılabilir. Bunda her hangi bir sakınca görülmemektedir. Üstelik 2 aynı model aracın fiyatlarının büyük oranda değiştiğini görürseniz, ucuz fiyattan satılan araç ağır hasar kayıtlı olabilir. Ağır hasar kaydı olan araçlar piyasa değerinden aşağıda satılır. Bu kaydı taşıyan bir araç almanız durumunda ise gerekli muayene işlemlerini tamamlatıp, kasko sigortanızı da yaptırarak yola çıkabilirsiniz.
Ağır Hasar Kaydı Sildirme İşlemi Yapılır Mı?
Araçların kilometresinden çok hasar kayıtları önemlidir. Özellikle araç alımı yapacak kişiler hasar kayıtları noktasında son derece titiz davranıyor. Ağır hasar kaydı olan araçlarda piyasa değerinden daha düşük fiyata satıldığı için araç sahipleri hasar kayıtlarını sildirmek istiyor.
Araç satıcısı olmanız durumunda ve ağır hasar kaydınızın olması sonucunda sizde kaydınızın silinmesini isteyecekseniz. Ağır hasar kayıtlarının silinmesi için doğruluk payı yüksek olan bir açıklamanız olmalıdır.
** Her hasar kaydı silinmemektedir.
Söz konusu olan aracınızın TRAMER bilgilerini kontrol ettiğiniz noktada eğer böyle bir hasarın olmadığını düşünüyorsanız ya da araca işlenen hasarın yanlış olduğunu düşündüğünüz geçerli bir sebebiniz varsa hasar sildirme işlemine başvuru yapabilirsiniz. Bu gibi durumlarda müracaat etmeniz gereken yer Sigorta Bilgi Merkezi’dir.
** Ağır hasar kaydı sildirmek isteyen araç sürücülerinin sorgulama yapabilmesi için aracın plaka ve şasi numarası gerekecektir. Bu noktada hasarın gerçek tarihini de not etmelisiniz.
Hasar kaydı sildirme işlemi için yapılan başvurular sonuçlanabilmesi için sigorta şirketine iletilir. Sigorta şirketiniz ilgili başvuruyu inceler ve size dönüş yapılır. Ağır hasar kaydı sildirme başvurunuz incelenirken dosyanız incelenir ve iletmiş olduğunuz bilgiler kapsamında da neden yanlış olduğunu düşündüğünüz açıklamanız dikkatlice okunur. Sizin verdiğiniz dönüşler ve açıklamalar son derece önemlidir. Eğer yanlış ve eksik bir bilgi verirseniz işleminizin kabul edilmez. Son derece açıklayıcı ve doğru bilgiler eşliğinde başvurunuzu yapmalısınız.
İlginizi çekebilir: Kasko Hangi Zararları Öder? Kasko Hasar Ödemesi
Ağır Hasar Kaydı Nasıl Silinir?
Aracınıza işlenen ağır hasar kaydının yanlış olduğunu düşünüyorsanız Sigorta Bilgi Merkezi (SBM)’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. İlgili itiraz etme sürecini başlatabilirsiniz.
Aracınıza işlenen hasar kaydına itiraz edebilmeniz için:
- SBM’nin ilgili itiraz sayfasına girmeniz gerekir.
- Başvuru dönüşü için ilgili cep telefonu numaranızı, aracın plakanızı ve araç şase numarasını girmelisiniz.
- Yanlış olduğunu düşündüğünüz ve silinmesini istediğiniz hasarın tarihini yazmalısınız.
- Bunun sonucunda sizden bir açıklama talep edilir. Yazacağınız açıklama hasarın neden silinmesi gerektiği yönünde olmalıdır. İtiraz sürecine etki edecek bir açıklamadır. Bu sebeple detaylı ve doğru bilgiler ile başvurunuzu göndermelisiniz.
Araç Plakasını Değiştirdim Hasar Kaydım Silinir Mi?
Ağır hasar kaydı sildirme – itiraz etme işlemini yaptınız ve sonucunuz olumsuz değerlendirildi. Araca kayıtlı olan hasarı sildirmek istiyorsunuz ve plaka değişimi yapmak aklınıza geldi.
Aracın karışmış olduğu kazalar TRAMER sistemine işlenir. Bu doğrultuda sadece hasarlar plaka da yazılı olmaz. Aynı zamanda aracın şasi numarasına da bu hasar süresi işler. Yani siz aracınızın plakasını değiştirmiş olsanız bile aracın aldığı hasarlar şasesinde kayıtlı olur.
Plaka değiştirme işlemi yapsanız da olan hasar şase numarasından çıkar.
**Araç alacak kişiler genellikle en basit yolu tercih ederler ve plakadan hasar sorgulama işlemi yaparlar. Şase numarasından araç sorgulamak birçok kişinin aklına gelmez. Eğer aracınızın plakasını değiştirerek satıyorsanız ve alacak kişi sadece plaka sorgulama yapıyorsa hasarı göremez. Plaka değiştiği için ekstra şase numarasından da sorgulama yapılması gerekir.
**Araç alacak kişilere hasar sorgulaması yapılırken sadece plaka sorgulama değil, şase numarasını da kullanarak sorgulama yapılması önerilir. 5664 SMS servisini hasar sorgulama için kullanabilirsiniz.
Kasko fiyatı arıyorsanız: Nasıl Daha Ucuz Kasko Teklifi Alabileceğinize Dair 9 İpucu
Ağır Hasar Kaydı Olan Araç Satın Alınır Mı?
İkinci el araç fiyatları son dönemde yükselişte. Bununla birlikte ikinci el araç almakta sıfır araç almak gibi zirveye çıktı.
Bütçeniz doğrultusunda almak istediğiniz araç kategorisinde ağır hasar kaydı olan araçlar yer alabilir. Fakat özellikle ağır hasar kaydı olan bir araç satın alacaksanız, daha özenli davranmalısınız. Ağır hasar kayıtlı olan araçları eskiden servisler veya araç onarımı yapan kişiler tercih ediyordu. Özellikle yedek parça ticareti yapan kişiler ağır hasar kayıtlı araçları satın alırlardı.
Artan araba fiyatlarını göz önünde bulundurduğunuzda sizde ağır hasar kaydı olan bir araba alacaksanız, iyi kontrollerden geçirmeniz önemlidir.
- Alacağınız aracın güvenli olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
- Bazı sürücüler ağır hasar kaydı olan araçların güvenli olmadığını düşünür ve endişe duyar.
- Gerekli kontrolleri ve ayarlamalı yaptıktan sonra aracı satın almalısınız.
- Aracın satın alınması onaylanıyorsa uygun fiyata iyi bir araç satın almış olacaksınız.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Satın Alınırken Neler Yapılır?
Araştırmalarınız sonucunda ağır hasar kaydı işlenmiş bir araç satın alıyorsanız;
- İlk etapta mutlaka ekspertiz yaptırın.
- Yetkili servis desteği alın.
- Aracın alınmaması gereken durumu varsa ekspertiz belirtir.
- Ekstra oluşacak bir ek masrafı varsa not alın, fiyatı tekrardan değerlendirin.
Gerekli adımları uyguladıktan sonra bir engel teşkil etmiyorsa aracı satın alabilirsiniz. Fakat ekspertiz desteği almak için masraf yapacağınızı da kesinlikle düşünmeyin. Bunu yapmadan satın aldığınız araç size daha yüksek harcamalar çıkartabilir.
Satın almayı planladığınız araca da mutlaka kasko sigortası yaptırın. Kasko sigortası aracınızda oluşacak zarar ve hasarları güvence altına alır. Bu noktada bütçenizi oluşabilecek risklere karşı koruyabilirsiniz.