Depresyon; iştahsızlık, uykusuzluk, suçluluk duygusunda yaşanan artış, enerji ve ilgide görülen azalma, intihar düşünceleri temelli duygu değişimleri nedeniyle kişinin sosyal ve mesleki ilişkilerinde zayıflama olması ile kendini gösteren bir duygu bozukluğudur. Depresyonun pek çok farklı nedeni olduğu gibi pek çok farklı tedavi yöntemi de bulunmaktadır. Tedavi yöntemlerinde en çok tercih edilen yöntem psikoterapi olsa da daha ağırlaşan vakalar için ilaç ve hastane tedavisine de başvurulabilir.
Hazırladığımız bu yazıda; depresyon belirtileri nedir, neden oluşur ve nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını vermeye çalıştık.
Depresyon Nedir?
Depresyon uzun süreli üzüntü ve ilgi kaybına neden olan ve gereken tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde atlatılması zor olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon aynı zamanda, uzmanlar tarafından majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da nitelendirilebilmektedir.
Depresyon şikayeti yaşayan kişiler; hisleri, düşünceleri ve davranışları kapsamında etki altında kalır ve bu durum nedeniyle farklı duygusal ve fiziksel problemler yaşayabilir. Öyle ki, günlük aktiviteleri yapamaz hale gelebilir, sosyal hayatları sonlanabilir ve yaşamdan tamamen soğuyabilirler. Depresyon gün içinde yaşanan bir keyifsizlik anı değildir. Çikolata yiyerek ya da film izleyerek çözülebilecek bir sorun da değildir. Uzun süre devam eden mutsuzluk ve zayıflığın kişinin tüm hayatını sekteye uğratan bir durumdur. Depresyonda olan kişilerin pek çoğu ilaç tedavisi ya da psikoterapiye ihtiyaç duymaktadır.
Genel olarak 20 ile 30 yaş arasında başlayan depresyonun ortaya çıkması için belirli bir yaş sınırlaması yapmak doğru olmaz. Dünyada daha çok kadınlara depresyon teşhisi konmaktadır; ancak bunun nedeni, kadınların depresyona daha meyilli olması değildir. Sıklıkla destek almak için gereken sağlık kurumlarına kadınlar başvuruda bulunmaktadır. Erkekler ise bu sorunu dikkate almaz ve genellikle göz ardı eder.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, tedavisi mümkün olan ama dikkate alınmadığında etkileri büyük olan bir sağlık sorunudur. İnsanlar yaşamlarında sadece bir defa depresyona girebilir veya pek çok kez bu sorundan muzdarip olabilirler. Depresyonun ortaya çıkış farklı nedenlerden kaynaklanabildiği gibi belirtileri de kişiden kişiye değişebilir. Genel olarak depresyon belirtileri şu şekilde olabilmektedir:
- Geçmeyen üzüntü hissi
- Sebepsiz yere ağlama
- Boşlukta olmak veya umutsuzluk
- Suçluluk duygusu
- Konsantrasyon sorunu
- Karar vermede zorluk
- Unutkanlık
- Düşünme, konuşma ve hareket etmede yavaşlık
- Öfke sorunları
- Hobilerden uzaklaşma
- Spora karşı ilgi kaybı
- Cinsel isteksizlik
- İştah ve kilo kaybı ya da tam tersi
- Kaygı ve huzursuzluk
- Sebepsiz oluşan sırt veya baş ağrısı gibi
- Ölüm ve intihar düşünceleri
- Uyku bozuklukları
- Yorgunluk
Bu belirtiler genel olarak depresyonu olan pek çok kişi için günlük aktivitelerde gözle görülür sorunlara neden olabilmektedir. Depresyonda olan kişiler, kendilerini nedensiz bir şekilde mutsuz ve kaygılı hissedebilmektedir.
Depresyon Tanısı Nasıl Konur?
Depresyon, psikiyatri bilimi içinde son derece iyi tanımlanmış ve sınıflandırılmış bir sağlık sorunudur. Hasta kişinin geçmişinden gelen bir öykü ya da travma sonucu sağlıklı bir şekilde tanı koymak mümkündür. Aynı zamanda doktorlar tarafından yapılan depresyon testi ile kolay ve etkili bir şekilde depresyon, teşhis edilebilmektedir.
Son derece yaygın bir psikolojik rahatsızlık olan depresyon, gereksiz ve yersiz şekilde ortaya çıkan endişe ve kaygı hali olarak tanımlanabilir. Bu sorundan muzdarip olan kişi, günlük ve sosyal hayatında önemli problemler yaşayabilmektedir. Kaygılara neden olan konular; iş, sağlık, para yada aile temellidir ancak kişiden kişiye değişebilir. Denetlenemez durumdaki kaygı hali, en az 6 ay süreyle devam etmektedir. Daha kısa süren ya da dönem dönem ortaya çıkan durumlar, yaygın anksiyete bozukluğu olabilir ve depresyon ile karıştırmamak gerekir.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon oldukça ciddi olan ve büyük problemlere yol açan ancak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Depresyon için uygulanacak tedavi, hastanın günlük hayatında neden olduğu etkilere, hastalık geçmişine ya da belirtilere göre değişebilmektedir. Aynı zamanda, hastalığın seyri de tedavi yöntemini etkileyen en önemli etkenlerden biridir.
- Depresyon başlangıç aşamasında ise ve hafifse, doktorlar genel olarak konuşma terapisi olan psikoterapiyi önermektedir. Sorun kronik bir hale gelmeden bir uzmana başvurulduğunda, hafif derecede bir depresyonu, ilaç tedavisi olmadan sadece psikoterapi ile çözmek mümkündür.
- Orta ve ağır şiddette depresyon vakalarında ise kişinin terapiye verdiği yanıtı yavaş olabilmektedir. Bu nedenle bu tip vakalarda, terapinin yanında ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Psikoterapinin etkili olabilmesi ve işe yarayabilmesi için antidepresan kullanılabilir. Doktor tarafından hazırlanan ilaç tedavisi hastaya uygulandıktan sonra ilaçların ilk etkileri, 20 gün sonra ortaya çıkabilmektedir. Ancak depresyon birkaç hafta veya ay içerisinde yavaş yavaş düzelmektedir.
İlaç tedavisinde kullanılan antidepresanlar, farklı şekillerde yan etkiler ortaya çıkarabilir. Yan etkilerin görülmesi ise oldukça hızlı olmaktadır. Bu nedenle tedavinin ilk günlerinde hastalar, kendilerini ilaçlar yüzünden kötü hissetmeye devam edebilirler. Ancak ilaçlar düzenli olarak kullanılmaya devam ederse, etkisini göstermeye başlayacaktır.
İlaç tedavisi uygulanan hastaların kullandıkları ilaca en az 6 ay, hatta daha da iyisi, kendilerini iyi hissetmeye başladıktan sonra sonra 6 ay devam etmeleri gerekir. Depresyon nedeniyle hasar gören düzeneğin yeniden sağlıklı çalışabilmesi için belirli bir zaman gerekir. İlacın doktorun önerdiği süreden önce kesilmesi halinde depresyonun tekrarlaması muhtemeldir.
1- İlaç Tedavisi
Depresyon tedavisi için kullanılan yöntemlerden biri olan ilaç tedavisi, mutlaka doktor kontrolü ile yapılmalıdır. Tedavide kullanılan ilaçlar arasında birçok antidepresan türü bulunmaktadır ve bu ilaçların olası yan etkileri konusunda bilgi alınması son derece önemlidir.
İlaç tedavisini aniden durdurmak ya da fazla doz almak, farklı semptomların oluşmasına neden olabildiği gibi depresyonun seyri daha da kötüleşebilir. Bu nedenle antidepresan alan herkesin, özellikle yeni bir ilaca başlarken veya dozaj değişikliği durumunda yakından izlenmesi gerekir.
2- Psikoterapi
Psikoterapi, kişilerin bir ruh sağlığı uzmanı ile durumuna dair konuşarak depresyonun tedavisini sürdürmesi için kullanılan bir diğer yöntemdir. Psikoterapi konuşma terapisi veya psikolojik terapi olarak da adlandırılabilir. Psikoterapi seansları, bir terapist tarafından yönlendirilebilir ya da tamamen bağımsız olabilir. Depresyon tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir.
3- Hastane Tedavisi
Ağır depresyon vakalarında, ilaç tedavisi ve psikoterapi yeterli gelmeyecek ve hastanede kalmak gerekebilecektir. Bu tedavi yöntemi, kişinin kendisine düzgün bakamadığı ve kendisine ya da başka birine zarar verme riski taşıdığı zamanlar için gerekli olmaktadır. Bir hastanede alınan psikiyatrik tedavi, kişinin ruh hali düzelene kadar sakin ve güvende kalmasına da yardımcı olacaktır. Hastanede uygulanan tedaviler ile semptomları kontrol altına almak için gereken ayakta tedavi ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.
Depresyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Depresyonun tedavi edilmediği durumlarda, hasta bireyler daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Her şeyden önce kronik depresyon durumu ortaya çıkabilecek ve bu şekilde kronikleşen depresyonlar tedaviye direnç kazanarak, tedavinin uzun sürmesine neden olacaktır.
Depresyonlu hastalar, tedavi edilmedikleri takdirde bağışıklık sistemleri zayıflayacak ve pek çok hastalığa daha yatkın hale geleceklerdir. Depresyon tedavi edilmezse, en az 6 ila 24 ay içinde kendiliğinden düzelebilmektedir. Hastaların % 10’luk bir kesiminde ise bu durum, iki yıldan fazla sürebilir. Ancak bu süre kısa sürse dahi, hastada ciddi sorunlara ve geri dönülmez hatalara yol açabilir. Süreç içinde kişi işinden olabilir, ailesi dağılabilir ya da eğitim hayatını sonlandırmak zorunda kalabilir. Tedavi olunduğunda ise bu süre birkaç hafta ile birkaç aya inebilmekte ve tamamen ortadan kalkabilmektedir.
Depresyon, doğası gereği tekrarlama eğilimi olan bir hastalıktır. Hayatında ilk defa depresyon geçiren kişilerin ikincisini geçirme olasılıkları % 50, iki kere depresyon geçiren kişilerin üçüncüsü için olasılıkları % 70 ve üç kere depresyon geçiren kişilerin dördüncü için olasılıkları % 90 civarında olabilmektedir. Kısacası, depresyon atağı yenileme riski fazla olan ve kişiyi bir sonraki için daha yatkın kılan bir problemdir. Bu nedenle depresyonun iyi bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, o kadar erken cevap alınması mümkündür.
Özel Sağlık Sigortası Psikolojik Destek Hizmetlerini Karşılar Mı?
Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan ek hizmet ve teminatlar dahilinde, psikolojik destek ve psikiyatri muayene paketi üzerinden psikolojik destek hizmeti alınabilmektedir. Ancak bu hizmet, sigorta şirketine bağlı olarak değişmektedir. Pek çok sigorta şirketinin sunduğu psikolojik destek hizmeti içinde yer alan psikolog ya da psikiyatr seanslarının ilk randevusu sigorta poliçesi tarafından karşılanmaktadır. Diğer randevular ise sigorta şirketinin standartlarına ya da poliçeye göre indirimli şekilde alınabilir.
Özel sağlık sigortası kapsamında en iyi fiyat teklifini almak ve sizin için en uygun poliçeyi hazırlamak için farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmanız gerekir. Özel sağlık sigortası hizmeti sunan farklı sigorta şirketlerinin ürünlerini ve fiyat tekliflerini Sigorta Dünyası üzerinden karşılaştırabilirsiniz.
Sigorta Dünyası; hem sigorta şirketlerini ve ürünlerini karşılaştırmak için, hem de poliçe detayları hakkında doğru bilgilere ulaşabilmek için en etkili adreslerden biri olacaktır. Çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 sağlık uzmanlarımıza ulaşarak bilgi alabildiğiniz gibi poliçe başvurusunda da bulunabilirsiniz. Bunun yanında web sitemiz üzerinden özel sağlık şirketlerinin tekliflerini öğrenebilir, ücretsiz başvuru yaparak poliçe talebi oluşturabilirsiniz.