Yangın sigortası hakkında merak edilen en önemli detayları bu yazımızda bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz. Yangın sigortası önemli sigorta çeşitleri arasında yer alır ve en çok yangın sigortası genel şartları kapsamı araştırma konuları arasında yer alır.
Yangın sigortasının önemli olması hasar anında çok büyük kayıplara sebebiyet vermesini engellemektir diyebiliriz. Ülkemizde yoğun olarak trafik, kasko konu, deprem ve sağlık sigortaları aktif olarak bilinir ve tercih edilir. Fakat bir yangın olayı ile karşılaşmamız sonucunda hasarı bize oldukça zorlayacaktır. Bu gibi durumlarda mağdur olmamak için sigortanın önemi her defasında vurgulanır ve yaptırılması önerilir.
Yangın sigortası genel şartları hakkında detaylı bilgi alabilir ve yangın sigortası hesaplama formunu doldurarak sigorta uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz.
Yangın Sigortası Nedir? Yangın Sigortanın Kapsamı
Temel sigorta çeşitleri arasında olan yangın sigortası; yangının sebep olacağı infilak ve yıldırımının sebep olacağı sigortalı mallara doğrudan etki etmesi sonucunda meydana gelebilecek zararları karşılayan sigorta poliçesidir.
Bunlara ek olarak ise yangın ve infilak sonucu oluşabilecek duman, buhar ve hararetin sigortalı malda meydana gelerek doğrudan etki yapacağı maddi zarar ve hasarları da karşılamaktadır.
Bina, konut ve iş yerlerinde oluşması muhtemel yangın risklerine karşı yangın sigortası önerilir.
Yangın Sigortası Zorunlu Mu?
Yangın sigortası, zorunlu bir sigorta çeşidi değildir. İsteğe bağlı yaptırılabilen bir sigorta poliçedir. Bireysel olarak konutlara yaptırılabilir ve iş yerlerinde olası büyük risklerin önüne geçebilmek adına mutlaka yaptırılması önerilir.
Poliçe kapsamına alınan riskler ile yangın sigortası bu süreci en hızlı şekilde atlatmanızı sağlar. Bilindiği üzere doğal afetler kadar yangın felaketleri de maddi ve manevi kayıplara sebep olmaktadır. Yangın riskine karşı alabileceğiniz en güçlü önlem “yangın sigortası” olacaktır.
Yangın Sigortası Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?
Yangın sigortası genel şartları kapsamında belirtilen poliçe, başlama ve bitiş tarihleri olarak yazılan günler arasında geçerlidir. Bu tarihler poliçenin üzerinde yazılı bulunur. Aksi bulunmadıkça, Türkiye saati ile öğlen 12:00’de başlar ve yine aynı şekilde bitiş tarihi için de öğlen 12:00’de son bulur.
Yangın Sigorta Bedelinin Kapsamı Nedir?
Yangın sigortası genel şartlar kapsamında belirlenen sigorta kapsamı 2 konu altında incelenir. İlk olarak taşınmaz mallar kapsamı, ikinci olarak ise taşınır mallar kapsamı.
TAŞINMAZ MALLARDA:
* Aksine bir sözleşme bulunmuyorsa;
- Binaların dışında yer alan su deposu, kömürlük, bahçıvan evi, garaj,
- Binaların içinde bulunan ya da üzerlerinde bulunan her çeşit sabit tesisat, asansör ve yürüyen merdivenler, yıldırımlık, televizyon anteni gibi binayı tamamlayanlar,
- Temeller ve istinat duvarları.
Yangın sigortası bedelinin kapsamında değerlendirilir.
*Poliçe kapsamında yer alması şartıyla;
- Bahçe ve çevre duvarları,
- Rıhtımlar, teraslar, iskeleler, çeşmeler, bina dışındaki heykeller,
- Sarnıç ve havuzlar.
Sigorta bedelinin kapsamında sayılacaktır.
** Sigorta bedeli tespit sırasında arsa kıymeti dikkate alınmamaktadır.
TAŞINIR MALLARDA:
- Sigorta yapılan yerlerde bulunan tanışır mallar gruplanmış ise söz konusu olan bu gruplara dâhil olacak her şey için tek bir sigorta bedeli öngörülmüş ise bedelin kapsamına giren tüm şeyler, yangın sigortasında ayrıca belirtilmiş olsun veya olmasın, ikame veya yeni satın alma ile sonradan girmiş olsa da kapsam dâhilinde sayılmaktadır.
- Poliçede aksi belirtilmemiş ise sigorta ettiren kişiye ve sigortalı ile beraber oturmakta olan aile bireyleri ya da beraber yaşamış olduğu kişiler veya çalışanlara ait olan eşyalarda sigorta kapsamında olmaktadır.
Yangın Sigortasında Ek Sözleşme İle Teminat Altına Alınabilecek Durumlar Neler?
Yangın sigortası kapsamında meydana gelen; yangın, infilak durumu, infilak sonucunda oluşan duman, buhar ve hararetin sigortalı mallar üzerinde doğrudan oluşturduğu zararlar dâhil aşağıda belirttiğimiz durumlar normal şartlarda poliçe kapsamında değildir. Fakat bu durumlar sonucunda oluşan hasarları ek teminat seçeneklerinden seçerek, poliçenize ekleyebilirsiniz.
- Deprem ve yanardağ püskürmesi,
- Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri
- Terör.
Aşağıda yer alan olay durumları kapsamında meydana gelen zararlar da teminat kapsamı dışında olup sözleşme ile poliçeye dâhil edilmektedir. Fakat bu zararların sebep olabileceği yangın, infilak sonucu sigortalı mallarda oluşabilecek zararlar, sözleşme olmasa bile kapsam içinde değerlendirilir.
- Dâhili su,
- Deniz taşıtları,
- Duman,
- Fırtına,
- Hava taşıtları,
- Kar ağırlığı,
- Kara taşıtları,
- Kötü niyetli hareketler,
- Sel ve su baskını,
- Taşıt çarpması,
- Yer kayması.
Yukarıda belirttiğimiz maddelerin dışında, aşağıda bulunan teminatlarda normal şartlarda kapsam dışı sayılmaktadır. Fakat sigorta bedelleri poliçede ek teminatlar kapsamında belirtilirse karşılanabilir.
- Emanet olan mallar,
- Enkaz kaldırma masrafları,
- Hareket halinde olmayan deniz, motor kara taşıtları ve hava taşıtları ve yükleri,
- Kira kaybı,
- Mücevherler, kıymetli madenler, inci ve taşlar, nakit, hisse senedi, kıymetli kâğıtlar, tahvil, altın, gümüş vb.
- Sanat veya antikacılık bakımından değeri bulunanlar (heykeller, biblolar, halılar, tablolar, resimler, kitaplar, gravürler, yazılar, vb.)
- Ticari belgeler, defterler, kalıplar, modeller, ihtira beratları, plan ve krokiler gibi vb.
- Yangın ve infilak mali sorumluluğu,
- Sigorta poliçesi ile teminat altına alınmış olan rizikoların meydana gelmesi sonucunda doğrudan - dolaylı olarak oluşan her türlü çevre kirliliği sonucundaki zararlar.
Yangın Sigortası Teminat Dışı Kalan Haller Neler?
Tüm sigorta poliçelerinde olduğu gibi yangın sigortası genel şartlarında belirlenmiş olan teminat dışı durumlar vardır. Bunlar:
- Savaş ve her türlü savaş olaylarından kaynaklanan iç savaşlar, isyan ve ayaklanmaların neden olacağı bütün zararlar,
- Herhangi bir nükleer yakıttan ya da nükleer yakıtın yanması ile nükleer artıkların sebep olması sonucunda meydana gelen tüm zararlar.
- Kamu otoritesi tarafından sigortalı mallar üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelebilecek tüm zarar ve hasarlar.
- Yangın durumu söz konusu olmaksızın, sigortalı şeyler üzerinde yapılacak bütün ayıplar sonucunda meydana gelen zararlar.
- Yangın durumu olmadan söz konusu mallar üzerinde maksatla sıcağa tutulması, ateş durumu oluşması, ateş olan yere atılması veya sigara, lamba, mum gibi yanma durumlarından oluşacak zararlar.
- Yangın çıkarmaksızın; elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının elektrik cereyanına bağlı bulundukları sırada bu cereyan yüzünden kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları ve bu yüzden ısınma ve endüksiyon cereyanı gibi nedenlerle oluşacak hasar ve zararlar.
- Alçak basınç durumu ile kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, yıpranması ile mekanik olaylar sebebiyle sigortalı cihaz ve motorlarda meydana gelebilecek tüm zararlar kapsam dışı sayılmaktadır.
** Yangın sigortası fiyatlarını karşılaştırırken, poliçenin teminat kapsamını ve teminat dışı durumları hakkında mutlaka bilgi almalısınız. Detaylı bilgi almadan onaylanan poliçeler de hasar durumunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Meydana gelen zararı, yangın sigortası poliçenizin karşıladığını düşünürken, o zarar kapsam dışı ise sorun oluşacaktır. Bu gibi sorunlar yaşamamak adına mutlaka sigorta danışmanlarından tam bilgi almaya özen gösteriniz.
Yangın Sigortası Hasar Bildirimi Nasıl Yapılır?
Sigortalı kişi, hasarın gerçekleşmesi durumunda aşağıda belirttiğimiz hususları yerine getirmelidir:
- Hasar durumunu öğrendiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde sigortacısına durumu bildirmelidir.
- Durumu kurtarma ve koruma adına gerekli önlemleri almak, bu önlemleri alırken de aynı zamanda sigortacısının verdiği talimatlara uymalıdır.
- Hasara uğramış bina veya iş yerleri için yetkili kılınan kişiler ya da sigortacının olay yerini kontrol etmesine, zarar azaltma adına bazı durumlara el koymasına izin vermelisiniz.
- Zorunlu olmadıkça, hasar konusu olay yeri veya şeylerde hiçbir değişiklik yapmamalısınız.
- Sigortacının talebi üzerine, hasarın gerçekleşme nedeninin en ince ayrıntısına kadar incelenmesi için, zararın neden olan sebeplerin bulunması ve delillerin saptanmasına, rücu hakkının doğru kullanılması için gerekli olan belgeleri sigortacınıza vermelisiniz.
- Meydana gelmiş zarar ve hasar için tahmini bir miktar yazarak, yazılı bir şekilde sigortacınıza iletmelisiniz.
- Rücu haklarının saptanması ve tazminat miktarının belirlenmesi için sigortacıya veya yetkili atanan kişiye belgeler doğrultusunda araştırma yapmasına izin vermelisiniz. Anlayışlı olarak elinizden geldiğince doğru bilgiler vermeli ve hasar durumunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasında yardımcı olmalısınız.
- Söz konusu olan sigortalı yer ve mallar üzerinde başka bir sigorta poliçesi bulunuyorsa, bunun hakkında da sigortacınıza bilgi vermelisiniz.
Yangın Sigortası Koruma Önlemleri ve Kurtarma Adımları Neler?
- Poliçe de yer alan sigortalı, sözleşme kapsamında olan rizikoların meydana gelmesi ile zararı ve hasarı önlemeye, gerekli zararı azaltmak için önlem almaya yükümlüdür.
- Alınan önlemlerden doğacak masraflar, önlemler faydasız kalmış olsa dahi, sigortacı tarafından ödenecektir.
- Eksik sigorta meydana gelmişse, sigortacı bu masrafları sigorta bedeliyle sigorta değeri arasındaki orana göre ödeyecektir.
- Yangını söndürmede, durdurmada ya da kurtarmanın gerektirdiği yıkma ve boşaltmalarda, yetkili olan sigortacı; sigortalı şeylerin hasara uğramasından veya kaybolmasından doğacak zararları da karşılayacaktır.
Yangın Hasarının Gerçekleşmesi Sonucunda Sigortacının Hak Ve Yükümlülükleri Nelerdir?
- Sözleşme kapsamında yer alan rizikonun gerçekleşmesi ile sigortacı ya da yetkili atanan kişiler, poliçe kapsamında yer alan sigortalı bina için kontrole gidecektir. Meydana gelen hasarı azaltmak ve önlem almak için çalışmalar yapacaktır.
- Sigortacı, sigorta yapılmış bina veya şeylerin teslimini kendisine isteyebilir. Bu durumda sigortacı bir yükümlülük üstlenmiş olmayacaktır.
- Sigortacı, hasarın meydana geldiği olay yerinde, sigortalı bina veya şeylerde teslim aldığı, el koyduğu veya muhafaza altına aldığı durumlar için, sigortalının hasarlı şeyleri bırakma hakkındaki isteğini kabul ettiğine delil teşkil etmeyecektir.
- Sigortalının ilgili hasar evraklarını sigortacıya vermesi ile birlikte, sigortacı bu belgeleri 1 ay içerisinde incelemeleri ve gerekli tamamlamalarını yapıp hazar tazminat miktarını tespit etmesi gerekir. Sonucu da sigortalısına bildirmek ile yükümlüdür.
Yangın Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
- Sigorta edilen şeyler üzerinde oluşan hasarlar taraflar arasında yapılacak anlaşma ile tespit edilmektedir.
- Taraflar arasında sorun olması ve zarar miktarında anlaşamamaları durumunda, zarar miktarının tayini için isterlerse, hakem-bilirkişilere gidilir. Bu durum bir tutanakla tespit edilmelidir.
- Tek hakem-bilirkişi seçilmiş ise atama yapıldığı tarihten itibaren, diğer halde ise üçüncü hakem-bilirkişinin seçilmesinden itibaren en geç 3 ay içerisinde ve her halde rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren 6ay içerisinde ilgili raporun tebliğ edilmemesi durumunda taraflar zarar miktarını her türlü delille ispat edebilirler.
- Taraflar, uyuşmazlığın çözümü için tek hakem-bilirkişi seçiminde yine anlaşamıyorsalar, taraflardan her biri kendi hakem-bilirkişisini seçecektir. Bu noktaya gelinmesi ise yine noter eliyle diğer tarafa bildirilecektir.
- Hakem-bilirkişiler tarafından yapılan ilk toplantı tarihinden itibaren ise 7 gün içerisinde incelemeye geçilmeden önce, bir üçüncü hakem-bilirkişi seçilir. Bu durumda yine bir tutanakla belirtilir. Seçilen bu üçüncü hakem-bilirkişi, taraf hakem-bilirkişi ile anlaşamıyorsa, anlaşılamayan durumlar içinde kalmak şartıyla, diğer hakem-bilirkişilerle beraber tek rapor halinde kararı çıkartabilirler.
** Hakem-bilirkişilerin uzmanlıklarının yetersiz olduğu düşünülüyorsa itiraz hakkı doğar. Yapılan araştırma sonucunda hakem-bilirkişinin kimliği öğrenilir ve 7 gün içerisinde kullanılmayan itiraz hakkı düşer.
** Seçilen hakem-bilirkişinin vefat etmesi ya da görevden çekilmesi sonucunda yeni kişi seçilir ve görev kaldığı yerden devam eder.
Yangın Sigortasına İhtiyacım Var Mı?
Konutlar veya iş yerleri en önemli yatırım alanlarından biridir. Olası risk durumlarında meydana gelecek hasar boyutları ve miktarı çok yüksek olabilir. Birçok riske ve kayıplara karşı güvence altında olmak en doğrusudur. Hasar sonrası eski haline getirmek, yeniden inşa etme durumları biraz sıkıcıdır.
Yangın sigortası, yangının sebep olacağı, infilak ve yıldırımının sebep olacağı sigortalı mallara gelebilecek zararlara karşı doğacak masrafları, poliçe kapsamında karşılar. Bu durumda da sigortacı, böyle bir olayın yaşanması ile sigortalıya tazminat ödemeyi kabul eder.
Olası yangın risklerine karşı binaları ve iş yerlerini güvence altına almayı ihmal etmeyiniz.