Tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili bilinmeyenler SGK’lı çalışanların anlaşmalı özel hastanelerden tedavi olabilmesi fırsatı nedeniyle merak edilmektedir.
SGK, her sağlık masrafını karşılamamaktadır. SGK’nın karşılamadığı ya da ödeme boyutunu aşan giderlerde tamamlayıcı sağlık sigortası kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu sigorta, devlet desteklidir. Amacı, daha uygun bir ekonomik pencere açarak, özel hastanelerden en avantajlı şekilde yararlanılmasına yardımcı olmaktır.
Bu sigortanın primleri de, yüklü olmayan bir miktar içermektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortasına; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 80 yaşının altında ve SGK’lı olan herkes başvurabilmektedir.
Başvuruyu ise; yakınınızda bulunan ve bu hizmeti sunan bankalar ya da sigorta şirketleri aracılığı ile sağlayabilirsiniz. Bankaların ve sigorta şirketlerinin sunduklarını karşılaştırabilirsiniz. Sonrasında, kurumun kendi istediği evraklarla birlikte kaydınızı yaptırıp, tamamlayıcı sağlık sigortasının avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.
1- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğumu Kapsar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının doğum kapsamı için birkaç özel şartın yerine getirilmesi gereklidir.
Gebelik dönemi ve doğum işlemleri başlı başına yüksek maliyetli süreçlerdir. Bu noktada doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortası kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu sigorta türünde, 18 yaş ve üzerindeki kadın sigortalılara, yatarak ve ayakta tedavi teminatı sağlanmaktadır. Normal doğum, sezaryen doğum gibi giderler karşılanmaktadır.
Bu sigorta çeşidinde hem hamile olmayan kadınlar için, hem de hamile kadınlar için ayrı iki teklif sunulmaktadır.
İlk seçenek; hamilelikten önce sigortanın başlatılmasıdır. Bebeğin ilk aşısı dâhil, doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortası birçok işlemi karşılamaktadır.
Diğer bir seçenek ise, hamileyken bu sigortanın başlatılması durumudur. Anlaşmalı olan birçok hastanede bu sigortalar, hemen kullanılabilir haldedir. Hamilelik sürecindeki; rutin kontroller, tarama testleri, tahliller ve bunun gibi unsurlar yine tamamlayıcı sağlık sigortasınca karşılanmaktadır. Yılda 8 ila 11 kez arasında, değişiklik gösteren bir sınırının da var olduğu bilinmelidir.
2- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Diş Tedavisini Kapsar mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında diş tedavisisigorta şirketlerinin paketlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Bu anlamda hizmet veren sigorta şirketlerinin sundukları kapsamlar ise şu şekildedir;
- Diş hekiminin muayenesi
- Teşhis konulması
- Diş temizliği
- Diş röntgen filmi
- Dolgu
- Diş taşı temizliği
Genel anlamda tamamlayıcı sağlık sigortası içerisinde diş tedavisi, yıl içerisinde 1 kez yaptırılmaya mahsus olarak düzenlenmiştir.
Daha büyük boyutlara varan diş tedavileri de mevcuttur. Bu bağlamda bu hizmetlerin karşılanıp, karşılanmayacağı ise, direkt olarak sigortanın alındığı kuruma sorulmalıdır. Çünkü sigorta şirketlerinin sunduğu fırsatlar, farklılık gösterebilmektedir.
Her şirketin imkânları değişebilmektedir. Birinde dâhil olan hizmet, diğerinde hariç tutulabilir. Bu da seçim yaparken kıstas alınması gereken detaylardandır.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden; diş tedavisi bulunan sigorta şirketlerinin hangileri olduğu ve fiyatları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
3- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Aileyi Kapsar mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında aileürünlerinden faydalanılmalıdır. Bu sigorta çeşidinin kapsamında, diğer aile fertlerinin de tedavi giderleri teminat altına alınabilir.
Bir yıl içerisindeki ayakta ya da yatarak olan tedavilerde masraflar, bu sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bu tamamlayıcı sağlık sigortasında aile indirimi uygulanmaktadır.
Kapsamında; yeni doğan ve bebek sigortasına ek olarak, çocuk sigortası da bulunmaktadır. Bu sigorta çeşidinde maliyet çeşitlilik gösterebilmektedir.
Bu çeşitliliğin nedenleri ise şu şekildedir;
- Aile bireylerinin sayısı
- Aile bireylerinin sigortalılık durumu
- Aile bireylerinin yaşı
Detaylı yaş bilgisi için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı yazısından devam edebilirsiniz.
Aile tamamlayıcı sağlık sigortası, gerekli olan sigorta tiplerindedir. Sadece tek bir ferdin değil, tüm ailenin daha güvende olmasına yardımcı olmaktadır.
4- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsadığı kişiler için en önemli kriter sigortalı olmak isteyen kişinin 80 yaşını aşmamış olmasıdır.
SGK’lı olan herkesin de bu sigortayı yaptırabileceğinden bahsedilebilir. İki önemli koşul bunlardır. Yine de tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilecek kişiler için aşağıdaki genelleme yapılabilir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 80 yaşını aşmamış olmak
- Aktif SGK kaydına sahip olmak
Bu kriterlere sahip olan kişiler tamamlayıcı sağlık sigortasına başvurabilmektedirler.
Devlet hastaneleri haricindeki hastanelerden de, ekonomik şekilde yararlanılması böylece mümkündür. Bu mümkün olma halini de sağlayan, tamamlayıcı sağlık sigortasıdır.
5- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Diyetisyeni Kapsar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında diyetisyen seçeneği de sigorta şirketine göre mevcuttur. Daha özel bir alan olarak görülen diyetisyen giderleri de, yine tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına girmektedir.
Diyetisyen muayenesi, kan tahlilleri, gerekli tüm ölçümler, tetkikler ve diğer testler de sigorta kapsamı içerisinde yer almaktadır.
6- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ameliyatı Kapsar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında ameliyat giderleri anlaşmalı hastanelerde yapılmak kaydı ile karşılanmaktadır. Özel hastanelerdeki muayene ücretleri fazlaca yüksektir. Tamamlayıcı sağlık sigortası bulunan bir kişi için bu ücret çok daha cüzi bir miktar olacaktır. Bu kapsama giren tedavilerden bir tanesi de bahsedildiği gibi ameliyatlardır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası teşhis konulduktan sonraki ameliyat işlemlerini de karşılamaktadır. Sadece ameliyat için değil, sonrasındaki oda işlemleri, refakatçi ve yemeğine kadar da yarar sağlayan bir uygulamadır.
7- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tahlilleri Kapsar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası dâhilinde tahliller için teminat mevcuttur.
Doktorun yönlendirdiği her türden tahlil bu kapsamda yer almaktadır. Sadece tahliller değil, ayakta tedavi gerektiren çoğu uygulama da bu kapsam içerisine girer. Ayrıca yatarak tedavilerde de tamamlayıcı sağlık sigortasının etkinliğinden bahsedilmesi mümkündür.
Ultrason, kan ve idrar tahlili, röntgen, fizik tedavi ve bunun benzeri birçok uygulama yine tamamlayıcı sağlık sigortasına dâhil olan seçeneklerdendir.
8- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Sünneti Karşılar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının sünnet kapsamı kısıtlı da olsa mevcuttur. Tamamlayıcı sağlık sigortasının dâhilinde yer alan bir çocuğun sünnet masrafları, bu sigorta kolu tarafından karşılanmaktadır. Bunun için, öncesinden çocuğu da, tamamlayıcı sağlık sigortası dâhiline almak gerekmektedir. Bu şart sağlanmalıdır. Anlaşmalı hastanelerle görüşüldüğü takdirde sünnet masrafları, sigorta tarafından karşılanacaktır.
Poliçe şartları için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmanın Şartları yazısını okuyabilirsiniz.
Teminatları içerisinde sünnet giderleri yer alan sigorta şirketlerine ulaşmak ve hızlıca fiyat teklifi almak için Sigorta Dünyası web sitesine giriş yapılarak başvuru formu doldurulması ardından gerekli bilgilere ulaşılabilir.
9- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Check Up İşlemlerini Karşılar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında check up yaptırılabilir. Yılda bir kez olmak koşulu ile bu hak anlaşmalı hastanelerde kullanılabilir.
Tüm sigorta şirketlerinde kurallar ve teminatlar aynı olmayabilir. Bu nedenle tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamını detaylı olarak incelemelisiniz.
10- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kanseri Karşılar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının kanser kapsamı diğer hastalıklara göre farklılık göstermektedir. Kanser sigorta kapsamında, özel sağlık sigortasına girmektedir. Kanser hastalığı detaylı, uzun süreçli ve maliyetli bir tedaviye sahip olan zorlu bir hastalıktır.
Tercihe göre özel sağlık sigortası avantajı ile özel hastanelerde tedavi fırsatı sunulmaktadır. Özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası arasında bir fark vardır. Aralarındaki fark ise tamamlayıcı sağlık sigortasının primlerinin, özel sağlık sigortasının primlerinden daha ekonomik olmasıdır.
Kapsam alanları incelendiğinde, ikisinin de aynı alanda olduğu görülmektedir. Yani her iki sigorta da özel hastaneler içindir. Daha uygun ekonomik şartlarda hizmet almak isteyen kişilerin, özel hastaneler için tercih ettiği sigorta çeşitleridir. Her açıdan faydalı olan uygulamalardır. Aynı fırsatları, farklı fiyatlarla sunmaktadırlar. Tamamlayıcı sağlık sigortası bu bağlamda tercih edilebilirlik yüzdesinde bir adım öndedir.