Tamamlayıcı sağlık sigortası, sağlık sigortaları içerisinde önemli ve sıklıkla tercih edilen bir seçenektir. SGK kapsamında yer alan vatandaşları kapsayan ve uygun maliyetlerde başlatılan poliçesi ile dikkat çeken tamamlayıcı sağlık sigortası, kapsamı ve olanakları ile kaliteli hizmet sunmaktadır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi yaptırmak isteyen adayların araştırması ve öğrenmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylar öğrenildikten sonra doğru ve verimli bir poliçe temelleri atılabilir. Hazırladığımız bu yazı ise tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilinmesi gereken her detayı içeren bir rehber niteliği taşımaktadır. Bu içerikte, tamamlayıcı sağlık sigortasına dair tüm merak edilen soruları ve cevaplarını bulabilirsiniz.
1- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası SGK güvencesi altında yer alan vatandaşların özel sağlık kurumlarında ücretsiz tedavi görmesini sağlayan bir sağlık sigortası ürünüdür. 60 yaşına kadar tüm Türk vatandaşları tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında güvence altına alınabilmektedir. SGK’nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerde tedavi olabilmek ve sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabilmek için tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü yaptırılabilir.
Aniden ortaya çıkan ya da planlanmayan sağlık sorunlarında, tedavi masraflarını karşılamak çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Böyle durumlar için tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK ödemelerinden kalan farkı sizler için karşılayarak bütçenizi korumanızı sağlar.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile sunulan en önemli güvence, SGK tarafından karşılanmayan sağlık masraflarının ve konaklama ücretlerinin karşılamasıdır. Sigorta ürünü genel şartları kapsamında düzenlenen teminatlar ile birlikte sadece 15 TL’lik katılım ücreti ödenmesine olanak sağlamaktadır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında merak edilen detaylara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajları Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
2- Tamamlayıcı Sağlık Sigortasına Kimler Başvurabilir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, sigorta şirketlerine göre değişen yaş aralıkları kapsamında tüm Türk vatandaşları için başlatılabilmektedir. Genel olarak ifade etmek gerekirse, 18 ile 60 yaş arasında yer alan tüm adayların tamamlayıcı sağlık sigortası başvuruları değerlendirilmektedir.
Sigortanın kapsamında bulunan teminatlar üzerinden çok sayıda hastalık ya da rahatsızlık durumuna teminat sağlanabilmektedir. Kişiler, özel sağlık kurumlarında ücretsiz hizmet alabilmek ya da sorun yaşamadan hizmetlere ulaşabilmek için sigorta poliçesi başlatmaktadır. SGK güvencesi altında bulunan ve 60 yaşını doldurmamış olan tüm vatandaşlar, tamamlayıcı sağlık sigortası başvurusunda bulunabilirler.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının kimleri kapsadığını Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını Kimler Satın Alabilir? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
3- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, iki ana teminat grubu ve ek teminat seçenekleri üzerinden hizmet sağlamaktadır. Ana teminatlar, ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatı olmak üzere ikiye ayrılır. Ayakta tedavi teminatı kapsamında, poliçe döneminde 6 defaya mahsus tedavi hizmetlerinden yararlanılır ve masraflar % 100 karşılanır. Yatarak tedavi teminatında ise yer alan tüm teminatlar için herhangi bir sınırlama yoktur ve masraflar % 100 karşılanır.
- Ayakta tedavi teminatı kapsamında; laboratuvar işlemleri, görüntüleme, muayene, tanı koyma, tahlil ya da fizik tedavi gibi sağlık hizmetleri ücretsiz olarak alınabilmektedir. Her muayene için ayrı tanı işlemi uygulanır ve yatarak tedavi teminatı kapsamı boyunca, poliçe dönemi içinde 6 defaya mahsus kullanılabilmektedir.
- Yatarak tedavi teminatında ise ameliyat, ameliyat sonrası yatışlar, yoğun bakım, kemoterapi, radyoterapi, diyaliz, küçük müdahaleler, oda – yemek ve refakatçi masrafları, koroner anjiyografi gibi sağlık hizmetleri karşılanmaktadır. Bu teminat tek başına satın alınabilir ve sigortalının hayati tehlike taşıyan acil sağlık durumları için de geçerli olmaktadır.
- Bunların yanında tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesine ek olarak check – up, diş bakımı, doğum, diyetisyen ya da psikolojik yardım gibi teminat seçenekleri de ilave edilebilmektedir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının teminat seçenekleri içinde en önemli olanları Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Önemli Teminatları yazımızda inceleyebilirsiniz.
4- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajları Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, genel tanımlamayla özel sağlık kurumlarında SGK’lıların ücretsiz tedavi almasına olanak sağlamaktadır. Ancak sigorta ürününün tek hizmet seçeneği bu değildir. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında, sigortalılar için avantaj sağlayacak çok sayıda hizmet seçeneği de bulunmaktadır.
- Her şeyden önce tamamlayıcı sağlık sigortası; özel hastanelerde alınacak tedavilerin % 100’ünü karşılar. Diğer sağlık sigortalarından ayrılmasını sağlayan en büyük özellik de budur.
- Sigorta poliçesinde yer alan teminatların çoğunda bekleme süresi bulunmaz. Özellikle doğum sigortası yaptırmak isteyen adaylar için bekleme süresiz doğum teminatı uygulaması kurtarıcı olmaktadır.
- Doğum teminatı ile hamilelik sürecinde ve doğum için gerekli olan masraflar karşılanmaktadır.
- Özel sağlık kurumlarında, seçilen doktorlardan hizmet alma şansı oluşmaktadır. Bu sayede, sağlık sorunlarının çözümünde kişiler, güvendikleri ve istedikleri sağlık çalışanları ile iletişim kurabilirler.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında vergi indirimi avantajından yararlanılabilmektedir. Kişiler, % 15’e varan vergi indirimi hakkını kullanabilirler.
- Sadece bireysel değil, tüm aile için de sigorta poliçesi başlatılabilir. Aynı zamanda, 18 yaş altındaki çocukların katılımları da gerçekleşebilmektedir.
- Ana teminatların yanında geniş ek teminat seçenekleri ile poliçeler, kişiye uygun hale getirilebilir ve etki alanı genişletilebilir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının başlıca avantajlarını açıklamaya çalıştık. Ürünün önemini ve neden yaptırılması gerektiğini daha iyi görmek için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tavsiyeleri Ve Avantajları yazımızı inceleyebilirsiniz.
5- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Özel Sağlık Sigortasının Farkları Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, bir diğer sağlık ürünü olan özel sağlık sigortası ile sık sık karşılaştırılır. Etki ve hizmet alanları her ne kadar aynı olsa da iki sigorta ürünü arasında önemli farklar bulunmaktadır.
Bu farklar şu şekilde açıklanabilir:
- Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi başlatmak için en önemli şart, SGK güvencesi altında yer almaktadır. Bunun yanında özel sağlık sigortası için böyle bir zorunluluk yoktur. 60 yaşına kadar tüm bireyler, özel sağlık sigortası yaptırabilir.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası, sadece SGK’nın anlaşması bulunan özel hastanelerde geçerlidir. Özel sağlık sigortasında böyle bir kısıtlama yoktur. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu tüm özel hastanelerde, poliçe kapsamında hizmet alınabilir.
- Tamamlayıcı sağlık sigortasının kullanımı sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Özel sağlık sigortası, yurt dışı teminatı eklenerek, yurt dışında da sağlık hizmetlerine karşı güvence sağlamaktadır.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası ayakta tedavi teminatı, yılda 6 kez kullanılmaktadır. Özel sağlık sigortasında ayakta tedavi limiti, sigortalı tarafından belirlenir.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçe fiyatları, özel sağlık sigortasına oranla daha ekonomiktir.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası, hastane masraflarının tamamını SGK ile birlikte karşılar. Özel sağlık sigortası, belirli oranlar ve limitler dahilinde hizmet sağlamaktadır.
Tamamlayıcı ve özel sağlık sigortaları arasında farkları Özel Sağlık Sigortası İle Tamamlayıcı Sağlık Arasındaki Farklar yazımızda görebilirsiniz.
6- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Masraflarını Karşılar Mı?
Sağlık sigortaları kapsamında en çok merak edilen konulardan biri de doğum teminatıdır. Anne – baba olmak isteyen kişiler, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında doğum masraflarına karşı teminat oluşturabilmektedir.
Genel olarak sağlık sigortalarında doğum teminatının aktif hale gelebilmesi için 6 ile 12 ay arasında değişebilen, bekleme süresi şartı bulunmaktadır. Bunun yanında tamamlayıcı sağlık sigortası üzerinden bekleme süresiz doğum sigortası da alınabilmektedir. Ülkemizde, az da olsa bekleme süresiz doğum sigortası yapan sigorta şirketleri vardır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum teminatı ile hamilelik sürecinde gerekli olan kontroller, taramalar ve testlerin yanında normal ya da sezaryen doğum masrafları da karşılanmaktadır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum teminatı detaylarını öğrenmek için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Masraflarını Karşılar Mı?yazımıza göz atabilirsiniz.
7- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Şirketi Nasıl Seçilir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü, ülkemizde pek çok sigorta şirketi tarafından hazırlanmaktadır. Çok sayıda sigorta şirketinin tamamlayıcı sağlık ürünü hazırlaması çeşitliliği arttırsa da seçim yapmayı zorlaştırmaktadır.
Her sigorta şirketi, kendi standartları ve kuralları çerçevesinde tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü hazırlamaktadır. Bu nedenle adaylar, seçim yapmadan önce sigorta şirketlerini ve ürünlerini karşılaştırmalı; kendileri için en uygun teklifi ve hizmeti sunanı seçerek verimli bir sağlık planı hazırlamalıdır.
Sigorta şirketi seçiminde, uzman desteği almak gerekebilmektedir. Sigorta Dünyası sağlık uzmanları, doğru şirket seçiminde sizin için danışma sağlamaktadır. Uzmanlarımıza çağrı merkezimizi arayarak ulaşabildiğiniz gibi web sitemiz üzerinden sorgulama yaparak da sigorta şirketlerini karşılaştırabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası şirketleri hakkında genel bir bilgi almak için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yapan Şirketler Hangileridir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
8-Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçe fiyatları, her katılımcı için farklı olabilmektedir. Aynı zamanda sigorta şirketlerinin hesaplama yöntemleri birbirinden farklı olabilir. Sigorta primlerini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır ve sigorta şirketleri bunlar üzerinden hesaplama yaparlar. Primler belirlenirken dikkat edilen kriterler, genel olarak şu şekildedir:
- Sigortalının yaşı.
- Sigortalının cinsiyeti.
- Sigortalının yaşadığı yer.
- Sigortalının mevcut sağlık durumu.
- Sigortalının hastalık geçmişi.
- Sigortalının eşi ya da çocuklarının olması.
- Poliçede yer alan teminatlar.
Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçe primleri hesaplanırken bu kriterlere dikkat edilir. Ancak dikkat edilen ve kullanıcılar için avantaj sağlayan indirim seçenekleri de mevcuttur. Aile paketlerini tercih ederek ya da dönemsel indirim avantajlarını takip ederek, hesaplı bir poliçe hazırlanabilmektedir.
Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarına ulaşım sağlayarak tamamlayıcı sağlık sigortası hesaplaması hakkında bilgi alabilirsiniz. Uzmanlarımıza çağrı merkezimiz ya da web sitemiz üzerinden ulaşabilir, 7 / 24 destek talebinde bulunabilirsiniz.