Hayatınızda biraz stres yaşayacaksınız – hepimiz için bu normal. Sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, kaynağını kontrol edemediğinizde bile bu stresi yönetmektir.
Biraz stres iyi olabilir. Bizi tetikte tutan, motive eden ve tehlikeden kaçınmaya hazır tutan bir zorluk olabilir. Ancak çok fazla stres bizi hasta edebilir. Araştırmalar gösteriyor ki, belirli semptomları veya hastalıkları ortaya çıkarabilir veya kötüleştirebilir.
Sürekli stres altındaysanız, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı, uyku sorunları gibi fiziksel belirtileriniz olabilir.
Stres ayrıca duygusal sorunlara, depresyona, panik ataklara veya diğer kaygı ve endişelenmeye yol açabilir.
Sorun sadece stresin kendisi değil. Buna nasıl yanıt verdiğinizdir.
Zaman zaman herkes kendini stresli hissediyor ama stres nedir? Genel sağlığınızı nasıl etkiler? Ve stresinizi yönetmek için ne yapabilirsiniz?
Stres Nedir?
Stres beynin ve vücudun herhangi bir talebe nasıl yanıt verdiğidir. İş veya okuldaki performans, önemli bir yaşam değişikliği veya travmatik bir olay gibi her türlü zorluk stresli olabilir. Stres sağlığınızı etkileyebilir. Küçük ve büyük stres faktörleriyle nasıl başa çıktığınıza dikkat etmeniz önemlidir, böylece ne zaman yardım isteyeceğinizi bilirsiniz.
Stres, fiziksel, duygusal veya psikolojik zorlanmaya neden olan herhangi bir değişiklik türü olarak tanımlanabilir. Stres, vücudunuzun dikkat veya eylem gerektiren herhangi bir şeye verdiği tepkidir. Herkes bir dereceye kadar stres yaşar. Bununla birlikte, strese tepki verme şekliniz, genel refahınız üzerinde büyük bir fark yaratır.
Örneğin, sigara içiyorsanız, uyuşturucu kullanıyorsanız, fazla yemek yiyorsanız, kumar oynuyorsanız, çok para harcıyorsanız bu daha fazla soruna neden olur.
Yaşamın stresiyle başa çıkma şeklinizin fiziksel sağlığınıza zarar verdiğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun, böylece vücudunuz ve zihniniz için iyi olacak değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz.
Öneri yazısı: İnsanlarda Yaygın Görülen Kalıtsal Hastalıklar Neler?
Stresin Vücuda Etkileri Nelerdir?
Vücudumuz stresi küçük dozlarda idare etmek için iyi bir donanıma sahiptir, ancak bu stres uzun süreli veya kronik hale geldiğinde vücudunuz üzerinde ciddi etkilere neden olabilir.
Bazen stresinizi yönetmenin en iyi yolu durumunuzu değiştirmektir. Diğer zamanlarda, en iyi strateji, duruma tepki verme şeklinizi değiştirmektir. Stresin fiziksel ve zihinsel sağlığınızı nasıl etkilediğine dair net bir anlayış geliştirmek önemlidir. Zihinsel ve fiziksel sağlığınızın stres seviyenizi nasıl etkilediğini bilmek de önemlidir.
Stres kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Her ikisi de çeşitli semptomlara yol açabilir, ancak kronik stres zamanla vücuda ciddi zararlar verebilir ve uzun süreli sağlık etkilerine neden olabilir.
Zihniniz ve bedeniniz arasındaki bağlantı, stresin yaşamınız üzerindeki etkisini incelediğinizde belirgindir.
Bir ilişki, para veya yaşam durumunuz yüzünden stresli hissetmek fiziksel sağlık sorunları yaratabilir. Tersi de doğrudur. Sağlık sorunları, ister yüksek tansiyonla uğraşıyor olun, ister şeker hastası olun, stres seviyenizi ve ruh sağlığınızı da etkileyecektir. Beyniniz yüksek derecede stres yaşadığında, vücudunuz buna göre tepki verir.
Stres aynı zamanda duygusal bir zarar da getirir. Bazı stresler hafif anksiyete veya hayal kırıklığı yaratabilirken, uzun süreli stres tükenmişliğe, anksiyete bozukluklarına ve depresyona da yol açabilir.
Kronik stres, sağlığınız üzerinde de ciddi bir etkiye sahip olabilir. Kronik stres yaşarsanız, otonom sinir sisteminiz aşırı aktif olur ve bu da vücudunuza zarar verme olasılığı yüksektir.
Bazı Yaygın Stres Belirtileri Şunları İçerir:
- Ruh halindeki değişiklikler
- Nemli veya terli avuç içi
- Azalan cinsel dürtü
- İshal
- Uyumakta zorluk
- Sindirim problemleri
- Baş dönmesi
- Endişeli hissetme
- Sık görülen hastalık
- Diş taşlama
- Baş ağrısı
- Düşük enerji
- Özellikle boyun ve omuzlarda kas gerginliği
- Fiziksel ağrılar
- Kalp atış hızı
- Titreyen eller.
İlginizi çekebilir: İnternetten Sağlık Sigortası Satın Almak İçin 5 Neden
Stresi Tanımak Önemlidir!
Stresi tanımak her zaman kolay değildir, ancak çok fazla baskı yaşıyor olabileceğinizi gösteren bazı işaretleri belirlemenin bazı yolları vardır. Bazen stres bariz bir kaynaktan gelebilir, ancak bazen iş, okul, aile ve arkadaşlardan kaynaklanan küçük günlük stresler bile zihninize ve bedeninize zarar verebilir.
Farkında olmasanız bile stres belirtileri sağlığınızı etkiliyor olabilir. Bu rahatsız edici baş ağrısının, sık sık uykusuzluğunuzun veya işyerindeki verimliliğinizin azalmasının suçlu olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak stres aslında sebep olabilir.
Aslında, stres belirtileri vücudunuzu, düşüncelerinizi ve duygularınızı ve davranışlarınızı etkileyebilir. Yaygın stres semptomlarını tanıyabilmek, onları yönetmenize yardımcı olabilir. Kontrol edilmeyen stres, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite ve diyabet gibi birçok sağlık sorununa katkıda bulunabilir.
Stresin sizi etkileyebileceğini düşünüyorsanız, izleyebileceğiniz birkaç şey var:
- Konsantrasyon güçlüğü, endişelenme, kaygı ve hatırlama güçlüğü gibi psikolojik belirtiler,
- Kızgın, sinirli, karamsar veya sinirli olma gibi duygusal belirtiler,
- Yüksek tansiyon, kilo değişiklikleri, sık soğuk algınlığı veya enfeksiyonlar ve adet döngüsü değişiklikleri gibi fiziksel belirtiler,
- Yetersiz öz bakım, zevk aldığınız şeyler için zamanın olmama durumları.
Stres, vücudunuzun potansiyel olarak tehlikeli durumlara verdiği doğal tepkidir. Strese neden olan bir durumda olduğunuzda, beyniniz vücudunuzun savaş ya da kaç tepkisini tetiklemek için stres hormonlarının salgılanmasını uyarır. Bu yanıt, mevcut bir duruma tepki vermenize yardımcı olabilir.
Stres hormonlarının salınmasının bir sonucu olarak, şunları hissedebilirsiniz:
- Kalp atış hızının artması
- Kasların gerilmesi
- Nefes almada hızlanma
- Stres hormonlarını serbest bırakmanın amacı, sizi bir duruma tepki vermeye veya kendinizi tehlikeli bir durumdan kurtarmaya teşvik etmektir.
Stresin Önemli Nedenleri Nelerdir?
Hayatta strese neden olabilecek birçok farklı şey vardır. Ana stres kaynaklarından bazıları iş, mali durum, ilişkiler, ebeveynlik ve günlük rahatsızlıkları içerir.
Stres, vücudun kavga veya kaç tepkisi olarak bilinen algılanan bir tehdit veya tehlikeye tepkisini tetikleyebilir. Bu reaksiyon sırasında adrenalin gibi bazı hormonlar salınır. Bu, kalp atış hızını hızlandırır, sindirimi yavaşlatır, kan akışını büyük kas gruplarına yönlendirir ve diğer çeşitli otonom sinir fonksiyonlarını değiştirerek vücuda bir enerji ve güç patlaması verir.
Başlangıçta, tehlike ile karşı karşıya kaldığımızda fiziksel olarak savaşmamızı veya kaçmamızı sağlama kabiliyetinden dolayı adlandırılan kavga veya kaç tepkisi, artık hiçbir tepkinin uygun olmadığı durumlarda (trafikte veya işte stresli bir günde olduğu gibi) etkinleştiriliyor.
Algılanan tehdit ortadan kalktığında, sistemler gevşeme tepkisi yoluyla normal işleve dönecek şekilde tasarlanır. Ancak kronik stres vakalarında, gevşeme tepkisi yeterince sık oluşmaz ve neredeyse sabit bir savaş ya da kaç durumunda olmak vücuda zarar verebilir.
Stres ayrıca sağlığınız üzerinde olumsuz etkisi olan bazı sağlıksız alışkanlıklara da yol açabilir. Örneğin birçok insan stresle çok fazla yemek yiyerek veya sigara içerek baş eder. Bu sağlıksız alışkanlıklar vücuda zarar verir ve uzun vadede daha büyük sorunlar yaratır.
Öneri yazısı:Önemli Bir Eksiklik: Sağlık Sigortanız Yok Mu?
Stresle Başa Çıkma:
Stres kaçınılmaz olsa da idare edilebilir. Üzerinize aldığı bedeli ve stresle mücadele adımlarını anladığınızda, sağlığınızın sorumluluğunu üstlenebilir ve stresin yaşamınız üzerindeki etkisini azaltabilirsiniz.
- Tükenmişliğin belirtilerini tanımayı öğrenmelisiniz:
Yüksek düzeyde stres, sizi yüksek bir tükenmişlik riskine sokabilir. Tükenmişlik, işiniz hakkında bitkin ve ilgisiz hissetmenize neden olabilir. Duygusal tükenme belirtileri hissetmeye başladığınızda, bu, stresinizle başa çıkmanın bir yolunu bulmanız gerektiğinin bir işaretidir.
- Düzenli egzersiz yapmaya çalışın:
Fiziksel aktivitenin beyniniz ve vücudunuz üzerinde büyük etkisi vardır. İster koşuya başlamak isteyin, ister herhangi bir sporu tercih edin egzersiz stresi azaltır ve akıl hastalığıyla ilişkili birçok semptomu iyileştirir.
- Kendinize iyi bakın:
Kendinize bakmanız, bakımlı olmanız stres yönetimi için çok önemlidir. Zihninize, bedeninize ve ruhunuza nasıl bakacağınızı öğrenmenin yollarını arayın. En iyi hayatınızı yaşamak için kendinizi nasıl donatacağınızı keşfedin.
- Hayatınızda farkındalık uygulayın:
Farkındalık sadece her gün 10 dakika uyguladığınız bir şey değildir. Aynı zamanda bir yaşam tarzı da olabilir. Hayatınız boyunca daha uyanık ve bilinçli olabilmek için gün boyunca nasıl daha dikkatli yaşayacağınızı keşfedin.
Ne Zaman Yardım Alınmalı?
Nedenin stres olup olmadığından emin değilseniz veya stresinizi kontrol etmek için adımlar attıysanız ancak belirtileriniz devam ederse, doktorunuza görünmelisiniz.
Sağlık uzmanları diğer olası nedenleri kontrol etmek isteyebilir. Veya stresinizin kaynaklarını belirlemenize ve yeni başa çıkma araçlarını öğrenmenize yardımcı olabilecek profesyonel bir danışman veya terapistle görüşmeyi düşünebilirsiniz.
Ayrıca, özellikle nefes darlığı, çene veya sırt ağrısı, omzunuza ve kolunuza yayılan ağrı, terleme, baş dönmesi veya mide bulantısı gibi göğüs ağrınız varsa hemen acil yardım almalısınız. Bunlar sadece stres semptomları değil, kalp krizinin uyarıcı işaretleri olabilir.
Öneri yazısı: 2021 Özel Sağlık Sigortası Planı Mı Arıyorsunuz?