Seyahate çıkmak her zaman telaşlı ve keyif verici olmuştur. İşin en zor kısmı seyahat edeceğiniz yere karar vermek olsa da diğer konularda da düşünmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Bunların başında ise seyahat sigortası yaptırmanın gerekli olup olmadığı gelmektedir. Seyahat sigortası niçin yapılır ya da yapılmadığı durumlarda ne olur gibi sorularınıza yanıt bulmak için tavsiyelerimizi dikkate almanız yararlı olacaktır.
Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?
İster turistik ister iş için olsun yurt dışını kapsayan yolculuklarınızda oluşacak sağlık masraflarını karşılayan sigorta türüne Seyahat Sigortası denilmektedir.
Schengen ya da ABD vizesi için şart olarak koşulan Seyahat Sigortası bir zorunluluktan öte sigortalı kişinin zor durumlar yaşamaması için hizmet vermeyi amaçlamaktadır.
Sağlık her zaman kazalara ya da hastalıklara karşı risk altındadır. Sağlığın her an bozulabileceği göz önünde tutulursa yurt dışına yapılacak seyahatlerde Seyahat Sigortası olmaması oldukça riskli bir durumdur. Çünkü gidilen ülkede, hiçbir sosyal güvenceniz olmadığı için tedavi gerektiren hallerde ancak ücret karşılığında tedavi olabilirsiniz. Fakat tedavi masrafları oldukça fazla olabilir ve bu durumda ekonomik açıdan büyük zorluklar çekebilirsiniz. Gittiğiniz ülkenin para birimi Türk Lirasından daha değerli ise bu durumda da ekonomik kaybınız daha fazla olacaktır. Bu durumda Seyahat Sigortası yaptırmak büyük avantajlar sunacaktır.
Seyahat Sigortası hakkında detayları incelemek için; Seyahat Sağlık Sigortası Nedir, Nasıl Kullanılır?yazımıza göz atabilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Teminatları Nedir?
Seyahat sigortası kapsamında, güvence verilen haller şu şekilde sıralanabilir;
- Ayakta ya da yatarak tedavi; sigortalı kişinin 30.000 Euro’yu bulacak hastane masrafları sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bu durumda kazaya ya da sağlığa bağlı olarak oluşan tıbbi yardım bu limitler üzerinden sağlanmaktadır.
- Cenaze nakli; sigortalı kişinin vefat etmesi halinde cenazesi ikametgâh adresine ulaştırılmaktadır.
- Tıbbi nedenler yüzünden nakil; sigortalı kişinin sağlık gerekçesi ile naklinin gerektiği durumlarda oluşan nakil masrafları sigorta tarafından karşılanmaktadır.
- Tıbbi bilgi ve danışma; yurt dışında iken sağlıkla ilgili bir sorun olduğunda ve bunun hakkında bilgi istendiğinde, yapılacak danışma için sigorta yönlendirme yapmaktadır.
- Refakatçi nakli; kaza ya da hastalık sonucunda sigortalının 7 günden daha fazla hastanede kalması halinde yakının kendisine ulaşması için gereken masraflar sigortalı tarafından karşılanır.
- Gerekli ilaçların sevki; sigortalının bulunduğu ülkede alması gereken ilaçlara ulaşılmadığı durumlarda sigorta şirketi tarafından gereken ilaçların nakli sağlanır.
- Acil mesajların iletilmesi; yurt dışındayken iletilmesi gereken mesajlar yerine ulaştırılamıyorsa sigorta şirketi tarafından belirtilen adreslere yazılı olarak iletilir.
- Tıbbi seyahat bilgi hattı; seyahat ile gerekli olacak pasaport, vize, seyahat acentesi gibi konularda destek verilmektedir.
- Yaralanma ya da hastalık nedeniyle yurt dışında kalma süresinin uzatılması,
- Aile üyelerinin birisinin ölümü nedeniyle yurt dışı yolculuğunun yarıda kesilmesi sonucunda geri dönüş masrafları,
- Sigortalı kişinin bagajının bulunması ve kendisine ulaştırılması,
- Tarifeli uçuşlarda bagaj kaybı, zarar görmesi ya da çalınması durumunda oluşan maddi kayıp,
- Gecikmeli bagaj takibi,
- Kanuni işlemlerle ilgili ödenmesi gereken kefalet tutarı,
- Overbooking sebebiyle oluşan gecikmeler, Seyahat Sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Görüldüğü üzere pek çok duruma karşı güvence verdiği için seyahat sigortası yaptırmak, yolculuklarınızda büyük avantaj sağlamaktadır. Ayrıca seyahat sigortası kapsamına sürekli ya da kısmi maluliyet ile vefat durumlarında yakınlarına ödeme yapılabilmesi adına ferdi kaza teminatı da ekletilebilmektedir.
Sigorta teminatlarının özellikleri ve neleri karşıladıkları hakkında daha fazla bilgi için; Seyahat Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?yazımızı okuyabilirsiniz.
Seyahat Sigortasına İhtiyaç Var mı?
Seyahat Sigortası’nda sunulan teminatlar göz önünde tutulursa, sağlık gibi bir konu olduğu için sigorta ücreti ödememek adına büyük risklerin alınmasına gerek yoktur. Bir başka deyişle, prim bedeli ödememek adına sigorta yaptırmadığınız durumlarda büyük bir risk alıyorsunuz demektir. Çünkü gittiğiniz ülkede hastalanabilir, kaza sonucunda yaralanabilirsiniz. Güvence duyacağınız bir durumunuz yoksa tedaviniz oldukça gecikebilir ya da oluşan tedavi masraflarını ödeyemeyebilirsiniz. Masrafların ödenmemesi sebebiyle bu sefer hakkınızda hukuki süreç başlatılabilir ve gittiğiniz ülkede gerçekten zor durumlarla yüz yüze kalabilirsiniz. Her ne kadar vize isteyen ülkeler için şart koşuluyor olsa da vize istemeyen ülkeler için de seyahat sigortasının avantajları yine aynı şekilde geçerlidir.
Ayrıca seyahate çıkmanız aşamasında herhangi bir aksilik durumunda uçuşunuzu iptal ettirmek istiyorsanız, bu durumda sigorta şirketi devreye girecek ve uçuşunuzun iptali için gerekli yardımı sağlayacaktır. Aynı şekilde sizden kaynaklı olmayan, havayolu şirketi nedeniyle uçuşunuz ertelendiğinde de sigorta size konaklamanız için destek sunacaktır.
Ayrıca seyahat sigortasına kararınızı bulunduğunuz konum itibariyle değil gideceğiniz yeritemelalarak vermeniz gerekmektedir. Örneğin hijyenik olmayan bir ülkeye gidebilir ya da yemeklerine alışkın olmadığınız bir bölgede bulunabilir yahut trafiği çok yoğun olan bir şehirde bulunabilirsiniz. Bu durumlarda sağlığınızın etkilenmesi kaçınılmaz gibi görünmektedir. Üstelik sağlık açısından hassas bir yapıya sahipseniz Seyahat Sigortası yaptırmak sizin için büyük yararlar sağlayacaktır.
Seyahat Sigortası’nda göz önünde tutulması gereken bir nokta da gittiğiniz ülkenin ucuz olması sebebiyle sağlık masraflarının da ucuz olacağını düşünmemeniz olmaktadır. Başka bir deyişle, genelde sık olarak yapılan hatalardan birisi gittiğiniz ülkenin para birimi sizin kullandığınız para biriminden düşükse, bu durumda sizin alım gücünüz daha yüksek olacaktır. Örneğin Türkiye’de bir şişe su alırken, o ülkede iki şişe su alabilirsiniz. Fakat sağlık açısından durum bu şekilde değildir. Ülkeler sağlık politikaları gereği, yabancılara yüksek fiyatlar üzerinden hizmet vermektedir. En ucuz ülkeler de bile durum bu şekildedir. Dolayısıyla gittiğiniz ülkenin ucuz olmasından hareketle, sağlık hizmetlerinin de ucuz olacağı yanılgısına kapılmamalısınız.
Ayrıca sadece sağlık değil, otelinizle ilgili bir sorun, bagajınızın kaybolması ya da çalınması gibi durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda yine Seyahat Sigortası’nın yardım etmesi sayesinde süreci en az hasar ile atlatabilirsiniz. Haliyle Seyahat Sigortası’na ihtiyaç pek çok durumu kapsadığı için bulunmaktadır.
Seyahat Sigortası seçiminde izlemeniz gereken yolları En İyi Seyahat Sağlık Sigortasını Seçmenin 8 Yoluyazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hangi Ülkelerde Seyahat Sağlık Sigortası Kullanılabilir?
Yurt dışı seyahatleriniz için Seyahat Sağlık Sigortası avantajlarından yararlanmak istediğinizde kullanabileceğiniz sigorta modellerinden en çok tercih edileni Schengen Vize Seyahat Sigortası’dır. Bu sigorta modeli Schengen ülkelerinde geçerli olup ülkeye göre değişen poliçe teminatları kapsamında 30.000 Euro’ya kadar güvence sağlar.
Schengen ülkeleri ziyaretlerinizde karşılaşabileceğiz sağlık ya da benzeri sorunları kapsamında ek teminatlar oluşturarak masraflarınız giderilebilir. Bunun yanında vize dışında kalan ülkelerde prim ya da teminat tutarı farkları göz önünde bulundurularak Seyahat Sağlık Sigortası yaptırılabilir
Gidilecek ülkenin ekonomik durumuna göre belirlenen limitler, Euro ya da Dolar üzerinden hesaplanır. Schengen dışında kalan ülkeler için kullanılan sigorta modeli; Afganistan, Küba, İran, Sudan, Suriye, Kırım, Kuzey Kore ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti dışında kalan tüm ülkeler için geçerlidir.
Seyahat Sağlık Sigortası’ndan yararlanabileceğiniz ülkeler hakkında merak ettikleriniziSeyahat Sağlık Sigortası Hangi Ülkelerde Geçerlidir?yazımızda bulabilirsiniz.
Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?
Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası almadan önce yapılması gereken ilk şey gidilecek ülkenin belirlenmesi ve şartlarına uygun olarak bir poliçe hazırlanmasıdır. Düzenlenen ek teminatlar ile ülke seyahati sırasında karşılaşılabilecek sorunlara güvence oluşturulabilir.
Sigorta poliçesi oluşturmadan önce sigortanın süresi tam olarak belirlenmeli ve seyahat süresi boyunca sigortalıyı koruma altına almalıdır. Diğer sigorta modellerinden farklı olarak Seyahat Sigortası 90 günlük yapılmaktadır. Ancak, seyahat sürenize göre değişim gösterebilmektedir.
Seyahat Sağlık Sigortası avantajlarını yurt dışında kullanabilmek için hazırlamak istediğiniz poliçe teminatlarını, uzmanlarla görüşerek belirleyebilirsiniz. Seyahat kapsamında size en uygun Seyahat Sağlık Sigortası’nı hazırlamak için Sigorta Dünyası üzerinden gerekli bilgilere ulaşabilir ve sorgulama yapabilirsiniz.
Yurt dışı seyahatlerinizi güvence altına almak için izlemeniz gereken tüm adımları Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Seyahat Sigortası’nın avantajlarını göz önünde tutarak yaptırmaya karar vermeniz halinde sigorta hakkında belirli noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu doğrultuda dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir;
- Seyahat sigortası 90 gün geçerlidir. Fakat bu sigortanın sadece 90 gün boyunca yapıldığı anlamına gelmemektedir. Başka bir deyişle ister 3 aylık yaptırın isterseniz yıllık, 90 gün boyunca gittiğiniz ülkede seyahat sigortası bu süre zarfı boyunca geçerlidir. Eğer yıllık sigorta yapılmış ise 90 gün sonunda Türkiye’ye giriş çıkış yapılması gerekmektedir.
- Vize isteyen ülkelere Seyahat Sigortası yaptırmadan vize alamazsınız.
- Vize şartı için Seyahat Sigortası yaptıracaksanız bu sigorta teminatlarının oldukça düşük olduğunu göz önünde tutmalısınız. Dolayısıyla kapsamı düşük olan bir Seyahat Sigortası masraflarınızı karşılamakta zorlanacaktır. Çok az bedeller ödeyerek sigorta kapsamını genişletmeniz daha yararınıza olacaktır.
- Sigorta kapsamında sunulan durumların hangi hallerde geçerli olduğunu mutlaka önceden öğrenmeniz gerekmektedir. Aksi halde sigortanın geçersiz olması halinde mağduriyet yaşayabilirsiniz.
- Sigortanın geçerliliksüresine dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Prim ödemesini peşin ya da taksitle yapabilirsiniz. Ama her iki durumda da prim ödemesinin yapılması oldukça önem taşımaktadır. Prim ödemesinin düzenli yapılmadığı durumlarda sigorta geçersiz olmaktadır.
- Sigorta, oluşan masrafları limit dâhilinde karşılamaktadır. Limitin aşıldığı durumlarda sigortalının katılım payı gerekmektedir.
Bu noktalara da dikkat etmeniz halinde seyahat sigortanız yolculuğunuz boyunca sizin için en ideal hizmeti sunmaya başlayacaktır. Unutulmaması gereken nokta Seyahat Sigortası’na masraf etmemek için kaçınacağınız her durum sizin için daha yüksek bedeller olarak geri dönebilecektir.
Seyahat Sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında her noktayı Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenleryazımızda görebilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Hesaplanır?
Seyahat Sigortası almadan önce hesaplama yapmak isteyen adaylar; online, telefon ya da yüz yüze seçeneklerinden birini değerlendirebilirler. Uygunluğunuza göre bu üç seçenekten birini tercih edip sigorta hesaplaması yapabilir ve poliçenizi oluşturabilirsiniz. İlgili sigorta şirketlerine danışarak hesaplama yaptırabilir ya da firmaların müşteri hizmetleri, internet siteleri gibi araçlarını kullanabilirsiniz.