Seyahatlerde sıklıkla farklı risk durumları ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu risk durumları, daha çok ilk kez ziyaret edilen şehirlere yapılan yolculuklarda hırsızlık, sağlık sorunları ya da bagaj kaybolması gibi durumlarla ortaya çıkabilmektedir. Seyahat sağlık sigortası, böyle durumlarda devreye girmekte ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı teminat sağlamaktadır.
Peki, herhangi bir sebepten seyahati iptal etmek zorunda kaldığınızda ne olur? Seyahatin iptalinin gerektiği durumlarda, seyahat sağlık sigortası da iptal edilebilir mi?
Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için sizler için hazırladığımız bu içeriğe göz atabilirsiniz.
Seyahat İptal Edilirse Seyahat Sağlık Sigortası Ne Olur?
Öngörülemeyen bir olay nedeniyle seyahat planlarınızı iptal etmeniz gerektiğinde seyahat sağlık sigortası poliçelerine ne olacağı merak edilmektedir. Seyahat sağlık sigortası poliçesi kapsamında alınan teminat seçenekleri, seyahatin iptal edilmesi halinde geçerliliğini kaybeder. Bunun için belirli şartlara ve plana bağlı kalarak seyahat poliçesi, ayrılık talebinin saat ve tarihine kadar olan maliyetlerini karşılamaya yardımcı olacaktır.
Seyahat sağlık sigortası; poliçede yer alan seyahat ya da tur iptali teminatı üzerinden, seyahatin iptal edilmesi halinde iptal edilebilmektedir. Seyahat sağlık sigortası satın alınmışsa, seyahate çıkılamaması nedeniyle iptal talebinde bulunulabilir. Bunun sonucunda, poliçe başlangıç̧ tarihinden en geç 24 saat önce haber vererek poliçeyi sigorta şirketine iade etmek kaydıyla iptal işlemi yaptırılabilir. Sonrasında ise sigortalı tarafından ödenen sigorta primleri geri alınabilir.
Tüm bunların yanında, seyahat sonrasında herhangi bir hasar durumu gerçekleşmemiş olsa dahi poliçenin iptali gerçekleştirilemez.
Seyahat sağlık sigortasına dair önemli tavsiyeleri öğrenmek için Seyahat Sağlık Sigortası İçin 5 Tavsiye yazımızı inceleyebilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası İptal Edilebilir mi?
Seyahat sağlık sigortası, genel şartlar kapsamında belirlenen bazı özel durumlar sonucu iptal edilebilir. İptal sebebi genel olarak seyahatin gerçekleşmemesi halinde oluşmaktadır. Bunun yanında, seyahat sağlık sigortasının iptal edilebileceği durumlar şu şekilde açıklanabilir:
- Ölüm, iflas, hastalık ya da tutukluluk gibi durumların olması,
- Poliçede soyadı gibi bilgi değişikliği olması,
- Sigortalının evinde bir tür hasar meydana gelmesi,
- Seyahat için alınan izin tarihlerinin değişmesi,
- Terör saldırısı veya doğal afet gibi felaketler;
- Vize başvurusunun reddedilmesi,
- Kimlik çalınması,
- Seyahat için alınan biletin iptal edilmesi.
Sigortalı kişinin bu nedenlerden herhangi biri sebebiyle başvuru gerçekleştirmesi halinde, seyahat sağlık sigortası poliçesi iptal edilebilir.
Satın alınan seyahat poliçesine gerek duyulmaması durumunda, en az 24 saat öncesinde sigorta şirketine poliçenin iade edilmesi suretiyle iptali talebinde bulunulmalıdır. Bu sayede gerekli olan prim iadesi yapılabilir. Ancak seyahate başlandığı andan itibaren, seyahat süresinden önce bile haber verilmiş olsa poliçe iptali gerçekleşmez.
Tatil için belirlenen gün itibariyle başlayan seyahat sağlık sigortası kapsamında yer alan teminat seçenekleri, poliçenin ekstra süresi olsa dahi, seyahatin bittiği anda sona erer. Bu durum, yurt dışı seyahatleri kapsamında dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Örneğin 1 senelik bir seyahat poliçesi yaptırdınız. 2 haftalık yurt dışı seyahatinizin sonrasında, ülkeye girdiğiniz anda poliçe süresi sona erer. Geriye kalan sürenin sigorta bedeli veya ücreti ise iptal edilmez.
Seyahat sağlık sigortası hakkında daha fazla detay öğrenmek isterseniz; Seyahat Sağlık Sigortası Nedir, Nasıl Kullanılır?
Seyahat Sağlık Sigortasının İptal Edilemeyeceği Durumlar Nelerdir?
Seyahat iptali halinde, poliçeyi sonlandırma imkanı sunan seyahat sağlık sigortası, poliç almak için ödenen prim bedellerinin iadesini gerçekleştirir. Ancak iptal başvurusu her durumda onaylanmaz ve iade gerçekleştirilmez. Seyahat sağlık sigortası iptal taleplerinin reddedilmesinin en yaygın nedenlerinden bazıları şu şekilde açıklanabilir:
- Seyahatin hastalık nedeniyle iptal edilmek istenmesi, ancak herhangi bir doktor raporunun bulunmaması.
- Seyahat iptal nedenlerine ve harcamalarına dair bir belge teslim edilmemesi.
- Hava koşullarının kötü olacağına dair bilgilendirilme yapılmasına rağmen seyahat için sigorta poliçesi başlatılması.
- Seyahatin çok erken iptal edilmesi.
- Seyahat sağlık sigortası poliçesinin şartlarının, koşullarının ve istisnalarının okunmaması.
Seyahat sağlık sigortasının avantajlı ve dezavantajlı durumlarını Seyahat Sağlık Sigortası Avantajları Ve Dezavantajları yazımızda bulabilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortasının İptalinin Maliyeti Ne Kadardır?
Seyahat sağlık sigortasını iptal ettirmenin maliyeti, çoğu zaman sigorta şirketlerinin politikalarına göre değişmektedir. Genel olarak iptal işlemlerinin maliyeti % 40 ile % 60 oranında daha fazla olabilmektedir. Bunun yanında, maliyetin artmadığı durumlar da bulunmaktadır.
Poliçenin iptali halinde maliyetini etkileyebilecek birkaç önemli faktör şu şekilde açıklanabilir:
- Seyahat edenlerin yaşı ne kadar büyükse, poliçenin maliyeti o kadar yüksek olacaktır. İleri yaştaki gezginler genellikle daha fazla sağlık sorunları yaşarlar ve bu nedenle daha riskli görülebilirler.
- Bir poliçenin fiyatı, önceden ödenmiş seyahat harcamalarının geri ödenememesine bağlıdır. Bu yüzden seyahat sağlık poliçesi alırken, yola çıkmadan önce yapılacak tüm masrafları hesaplamak önemlidir. Buna uçak bileti, otel ve gezi depozitoları dahildir.
- Kapsamı daha dar olan poliçeler, daha ucuza mal olacaktır. Bu nedenle daha düşük seyahat iptal limitlerine sahip olma eğilimindedir.
- Poliçe kapsamında ne kadar çok kişi yer alıyorsa, prim bedelleri o kadar yüksek olmaktadır.
- Yapılacak yolculuğun uzunluğu, poliçe maliyetinde büyük bir fark yaratabilmektedir.
Seyahat sağlık sigortası iptal prosedürleri hakkında daha fazla detay öğrenmek için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilirsiniz. Seyahat sağlık sigortası fiyatlarında dair detaylara Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Hangi Yolculuklar İçin Yapılır?
Seyahat sağlık sigortası, seyahat esnasında karşılaşılabilecek çok sayıda risk durumuna karşı güvence sunmaktadır. Bu nedenle, özellikle yurt içi ya yurt dışına yapılacak seyahatlerden önce yaptırılması önerilir. Aynı zamanda, vize isteyen ülkelere yapılacak seyahatler ya da eğitim amacıyla yurt dışına yapılan seyahatler için yaptırılması zorunlu bir sigorta ürünüdür.
Yurt dışında bir ülkeye seyahat etmek için seyahat sağlık sigortası yaptırmak gerekir. Yurt dışına yapılan seyahatlerin öncesinde, ülkeye giriş yapabilmek için vize başvurusu yapılması gereken bazı ülkeler bulunmaktadır. Schengen vizesi isteyen ve ABD, Fransa, Belçika gibi ülkeler vize başvuruları esnasında ıslak imzalı olarak seyahat sağlık sigortası poliçesi olmasını istemektedir. Vize isteyen ülkelere seyahatin gerçekleşmesi için vize başvurusunun onaylanması gerekmektedir. Vize alabilmek için de seyahat sağlık sigortası yaptırmak gerekir. Kısacası; seyahat sağlık sigortası, vize isteyen ülkeler için zorunludur.
Yurt dışında eğitim almak için uzun zamandır uğraştıktan sonra tüm işlemleri tamamlayabilmek için seyahat sağlık sigortasına ihtiyacınız olacaktır. Eğitim amacıyla gittiğiniz yurt dışı seyahatinde karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarına karşı seyahat sağlık poliçesi üzerinden güvence almanız mümkündür.
Seyahat sağlık sigortasının güvence sunduğu yolculuklara dair merak edilenleri Seyahat Sağlık Sigortası Hangi Yolculuklar İçin Yapılır? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Seyahat sağlık sigortası, seyahatlerde karşılaşılabilecek olası sağlık sorunları ya da hırsızlık olaylarına karşı teminat sunmaktadır. Ayrıca poliçede yer alan teminat seçenekleri, sigorta şirketlerine göre de değişebilmektedir.
Genel olarak seyahat sağlık sigortası kapsamında sunulan teminat seçenekleri şu şekilde açıklanabilir:
- Kaza sonrası vefat teminatı.
- Kaza sonrası sürekli sakatlık teminatı.
- Seyahat esnasında hastalık ya da yaralanma sonrası tıbbi tedavi giderleri.
- Seyahat esnasında hastalık ya da yaralanma sonrası tıbbi merkeze nakil giderleri.
- Acil ilaç temini ve gönderimi.
- Hastalık ya da kaza sebebiyle konaklama süresinin uzaması sonucu oluşan masraflar.
- Kaybolan bagajın sigortalıya gönderilmesi.
- Seyahat sırasında aile bireylerin vefatı sonrası acil geri dönüş giderleri.
- Seyahatin uzaması nedeniyle refakatçi seyahat giderleri.
- Sigortalı seyahatteyken evinde meydana gelen hasarların karşılanması.
- Tüm risk durumları için acil mesaj gönderilmesi.
Seyahat sağlık sigortası teminat limiti, genel olarak 30.000 Euro olarak belirlenmiştir. Poliçede yer alan teminat seçenekleri, belirlenen bu teminat limiti üzerinden karşılanmaktadır.
Seyahat sağlık sigortası teminatlarına dair detaylara Seyahat Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
En Ucuz Seyahat Sağlık Sigortası Teklifi Nasıl Alınır?
En ucuz seyahat sağlık sigortası teklifini almak için ilk olarak doğru sigorta şirketi seçimi yapmak gerekmektedir. Sizin için en iyi sigorta şirketini bulmak için Sigorta Dünyası üzerinden kolayca işlem yapabilirsiniz. Web sitemiz ya da çağrı merkezimiz aracılığıyla seyahat sigortası ürünü sunan sigorta şirketlerini karşılaştırma şansı bulabilirsiniz.
Ancak sigorta şirketi içinde en uygun fiyatı vereni seçmek, doğru poliçe için tek başına yeterli değildir. Poliçe kapsamında yer alan teminat, limitler ve hizmetler sizin için uygun olan şirketi de seçmeniz gerekmektedir. Bu nedenle, doğru adımları atabilmek için uzman desteği almak ve uygun poliçeleri hazırlamak hem verim, hem fiyat açısından son derece önemlidir.
Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarına 7 / 24 çağrı merkezimiz üzerinden ulaşarak poliçe fiyatları hakkında danışma ve seyahat sigortası ürünleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden istediğiniz an, ücretsiz sorgulama yapabilir ve başvuru formunu doldurarak teklif alabilirsiniz.