Avrupa ülkelerine ziyaret edebilmek için gerekli olan “schengen vizesi” hakkındaki merak ettiğiniz detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Schengen vizesi en çok kullanılan vizelerden birisidir. Schengen vizesi kapsamına Avrupa ülkelerinin çoğu dâhildir. Avrupa Birliği üyesi olan ve olmayan adaylarda da Schengen vizesine kapsamındadır. Bu sebeple schengen vizesi seyahat için gerekli olan bir vizedir.
Avrupa ziyaretlerinizin çoğunda, sınırları keşfederken vizenizi gösterme ihtiyacı duymadan kolayca seyahat etmek isteyen adayların Schengen Vizesine başvurmaları gerekir.
Schengen vizesi alabilmek için uyulması gereken bazı prosedürler vardır. Türk vatandaşlarının gitmek istediği ülkeler schengen ülkesi olabilmektedir. Bu ülkeler geniş çaplıdır.
Birçok Avrupa ülkesi yapılacak seyahatler için Türk vatandaşlarına Schengen vizesini zorunlu tutmaktadır. Peki, Schengen vizesi nedir, Schengen vizesi nasıl alınır, Schengen vizesi ücretleri 2020 ne kadar, Schengen vizesine ait tüm detayları öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Öneri yazısı: Schengen Seyahat Sağlık Sigortası Nedir? Hangi Ülkeler İçin Alınır?
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi; İlgili makam tarafından verilmektedir. Schengen Bölgesi kapsamında yer alan Avrupa ülkelerini ziyaret etmek isteyen adaylara özel verilen geçiş belgesidir. Sadece Schengen Bölgeleri içerisinde seyahat etmeye izin vermeye yönelik düzenlen geçiş belgesidir.
Avrupa Birliği vize politikası anlamına gelen Schengen bölgesinde tam 26 ülke bulunmaktadır. Schengen vizesini almaya hak kazanan pasaport sahibine ilgili bölgelerde serbest dolaşma hakkı sağlanır.
Avrupa ülkelerinin birçoğunda sınırları keşfederken vizenizi gösterme ihtiyacı duymadan kolayca seyahat etmek istiyorsanız, Schengen Vizesine başvurmanız ve almanız gerekecektir. Kısacası Schengen Vizesi, Avrupa'da verilen en popüler vizelerdendir.
Schengen Vizesi, sahibinin Schengen Bölgesi boyunca seyahat etmesine izin veren bir Avrupa kısa süreli kalış vizesidir. Bu vize, Schengen Eyaletlerinden biri tarafından verilir ve 6 aylık bir süre içinde toplamda 90 güne kadar Schengen ülkelerini ziyaret etmenize olanak sağlar.
Schengen Vizesine İhtiyacım Var Mı?
Avrupa'ya bir gezi planlıyorsanız, muhtemelen araştırmalarınız sırasında bir noktada "Schengen" kelimesiyle karşılaşmışsınızdır. Schengen vizesi alınması gereken Avrupa bölgelerine gidecekseniz, bu geçiş belgesine ihtiyacınız olacaktır.
- Dünyanın dört bir yanından 60'tan fazla ülkenin vatandaşları Schengen Bölgesine girebilir ve herhangi bir 180 günlük süre içinde Schengen Vizesine başvurmaya gerek kalmadan 90 güne kadar kalabilirler.
- Vatandaşların Schengen bölgesinde seyahat etmek için kısa süreli vize almaları gereken ülkelerin listesini yazımızda bulabilirsiniz.
- Schengen vizesi ve Schengen sigortası için başvurunuzu yapmadan önce, tam olarak hangi kategoride vize başvurusu yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
- Ayrıca, vatandaşlarının belirli bir Schengen Eyaletinin uluslararası havalimanından transit geçiş yapmak için Schengen Vizesine sahip olması gereken ülkelerin de listesine ulaşabilirsiniz.
Schengen Vizesi Başvuru Formu Nedir?
Schengen Vizesi almak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Fakat sizden istenilen belgeleri hazırlamalı ve Schengen Vizenizi alabilmek için başvurunuzu eksiksiz yapmanız gerekir. Evrak işleri birçok kişiye zor geldiği için süreci gözünde büyütür.
Schengen vizesi başvuru formu 26 ülke tarafından kullanılan standart bir formdur. İstenecek form İngilizce, Almanca, Fransızca veya Türkçe doldurulabilir. Bu dil talebi ise ülkeye göre değişebilmektedir.
Schengen üyesi devlete ait konsolosluğunun doldurmanız için size vereceği forma “Schengen Vizesi Başvuru Formu” denir. Gerekli olan tüm formlar gibi bu formda doğru bilgiler çerçevesinde doldurulmaya özen gösterilmelidir.
Schengen Vizesi başvuru formuna yazacağınız bilgiler başvuru evraklarınızın içeriğini destekleyecek şekilde olmalıdır. Yanlış bilgiler iletmeniz sonucunda vizeniz ret ile sonuçlanabilir ve süreciniz uzar.
** Vize başvuruları genellikle 15 iş günü içinde sonuçlanır. Bu süre daha kısa olabileceği gibi bazı durumlarda da uzayabilir.
İlginizi çekebilir: Bir Sonraki Tatiliniz İçin Seyahat Sağlık Sigortanız Var Mı?
AB Schengen Ülkeleri Hangileri?
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
AB Üyesi Olmayan Schengen Ülkeleri Hangileri?
- İsviçre
- İzlanda
- Lihtenştayn
- Norveç
Schengen Vizesinden Muaf Ülkeler - Schengen Vizesi İstemeyen Ülkeler Hangileri?
Vizesiz gidilebilecek ülkelere örnekler;
- Arnavutluk
- Andorra
- Antigua ve Barbuda
- Arjantin
- Amerika Birleşik Devletleri
- Avustralya
- Bahamalar
- Barbados
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Bosna Hersek
- Brezilya
- Brunei Darüsselam
- Doğu Timor
- Dominika
- El Salvador
- Grenada
- Guatemala
- Güney Kore
- Gürcistan
- Holy See (Vatikan Şehir Devleti)
- Honduras
- İsrail
- Japonya
- Kanada
- Karadağ
- Kiribati
- Kolombiya
- Kosta Rika
- Makedonya (FYROM)
- Malezya
- Marşal Adaları
- Mauritius
- Meksika
- Mikronezya
- Moldova
- Monako
- Nikaragua
- Palau
- Panama
- Paraguay
- Peru
- Samoa
- San Marino
- Seyşeller
- Sırbistan
- Singapur
- St. Kitts ve Nevis
- St. Lucia
- St. Vincent ve Grenadinler
- Süleyman adalar
- Şili
- Tonga
- Trinidad ve Tobago
- Tuvalu
- Ukrayna
- Uruguay
- Vanuatu
- Venezuela
- Yeni Zelanda
Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Başvurusu Nasıl Yapılır?
Schengen vizesi sahibi olmak isteyenler, başvuru yapacağınız noktalar seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluğu ve yine bu konsolosluğun resmi olarak onay verdiği ve yetkilendirdiği aracı kurumlar olacaktır. Her iki noktadan da Schengen vizesi alabilirsiniz.
- 2020 Şubat tarihinden itibaren schengen ülkelerine elektronik başvuru işlemi yapılabilmektedir.
- Başvuru formlarını elektronik ortamda doldurup imzalayıp kolayca iletebilirsiniz.
- Online kanallar dışında gitmek istediğiniz yerin temsilciliği aracılığı ile de Schengen vizesi alınabilirsiniz.
Vize başvurusunda bulunacak adaylar, öncelikle ilgili kurumun talep ettiği belgeleri temin etmeli ve sonrasında internet üzerinden e-randevu alarak işlemini tamamlamalıdır.
Örneğin Hollanda vizesi için aracı kurumun sitesinden randevu aldıktan sonra vize evraklarınızı tamamlayarak başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Vizeyi aldıktan sonra birlik üyesi ülkeler arasında izin süreniz dâhilinde dolaşabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, ilk girişin vize alınan ülkeden yapılması gerektiğidir. Daha sonrasında diğer ülkelere kolayca giriş yapabilirsiniz.
** Talep ettiğiniz randevu tarihinde aracı kuruma giderek belgelerinizi ve pasaportunuzu teslim ederek başvuru işleminizi tamamlamanız gerekir. Vizeniz olumlu ya da olumsuz sonuçlandıktan sonra pasaportunuz adresinize teslim edilir.
** Genellikle başvurular en çok ikamet edilecek ülke üzerinden yapılması önerilir. Örneğin, ilk seyahat edilecek yer Yunanistan ve burada daha uzun süre kalınacaksa; Yunanistan Konsolosluğunu ziyaret ederek başvurularınızı yapmanız sizlerin lehine olacaktır ya da az önce de belirttiğimiz gibi Yunanistan konsolosluğu tarafından görevlendirilen aracı kurumu da tercih edebilirsiniz.
Bilgi alabilirsiniz: Vize İçin Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?
Schengen Vize Başvurusunun Reddedilmesinin Genel Nedenleri Nelerdir?
Schengen vize başvurularının reddedilmesinin en yaygın nedenlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Bir veya daha fazla gerekli olan belgenin, elçilik tarafından belirlenen kriterleri karşılamıyor olması.
- Düzenlenen seyahat sağlık sigortasının geçersiz olması.
- Geçmiş veya mevcut olan cezai işlemler bulunması.
- Hasarlı pasaport, yeterli sayfası olmayan veya geçerliliği olmayan pasaportun iletilmesi.
- İstenen belgelerin eksik olması.
- Yolculuğun amacına ilişkin yetersiz kanıt verilmesi.
Bu durumların olması sonucuna başvuru reddedilebilir.
- Başvurduğunuz ülkenin elçiliği veya konsolosluğu Schengen vizenizi reddederse, karara her zaman itiraz etme hakkınız bulunur.
- Başvurunuzla ilgili cevabınızı almaya gittiğiniz gün reddedilirse, vize reddinin arkasındaki nedenleri belirten bir kâğıt verilir.
- Orada ayrıca itirazda bulunmak için gerekli prosedürleri ve son tarihleri de dâhil etmiş olacaksınız. İletilen tüm durumları dikkate almanız gerekir.
- Başvuru reddedildiğinde, artık başvuramayacağınız anlamına gelmez.
- Büyükelçilikler, başvuranlara ilk başta başvurularının neden reddedildiğini not almalarını ve gerektiğinde değişiklik yapmalarını tavsiye etmektedir.
- Schengen vize başvurusunun inceleme masraflarını karşılayan ücretleri tekrar ödemeniz gerekecektir.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Genellikle sizden talep edilecek evraklar ve belgeler aynı olmaktadır. Fakat bazı ülkeler için bu evraklar değişiklik gösterebilir.
Öğrenciler İçin Gerekli Olan Vize Belgeleri Nelerdir?
- 18 yaşından küçük olanlar için ebeveynlerden alınmış muvafakatname,
- Biometrik fotoğraf,
- E-devletten alınmış kendinizin ve sponsorunuzun ikametgah örneği,
- Kendinizin ve sponsorunuzun nüfüs kart fotokopisi,
- Kendinizin ve sponsorunuzun tam vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Öğrenci belgeniz,
- Pasaport,
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi,
- Sponsora ait banka hesap dökümü,
- Sponsora ait imza görüntüsü (ehliyet, nüfus kâğıdından alınmış),
- Sponsora ait iş evrakları,
- Vize başvuru formu,
- Vize sponsor dilekçesi.
Çalışanlar İçin Gerekli Vize Belgeleri Nelerdir?
- E- devletten alınan SGK tescil ve hizmet dökümü,
- E-devletten alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (evli olanların ayrıca evlenmeden önceki kaydını seçerek kayıt örneği almaları gerekir.),
- Evli olan kişilerden aile cüzdanının ilk 3 sayfasının fotokopisi,
- Faaliyet belgesi,
- Güncel tarihte minimum 8000 TL bakiyesi bulunan ve son 6 ayı gösteren banka hesap dökümü (her sayfası ıslak imzalı olmalıdır ve imzalayan banka memurunun imza sirküsü almanız gerekmektedir.),
- Otel ve uçak rezervasyonunu gösteren belgeler,
- Pasaport aslı,
- Seyahat amacını belirten ilgili makama hitaben yazılmış vize talep dilekçesi,
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi (poliçeniz seyahatten bir gün önce başlamalı ve bir gün sonra sona ermelidir.),
- SGK işi giriş bildirgesi (Bir yıldır aynı yerde çalışmıyorsanız önceki iş yerinizden çıkış bildirgesi almanız gerekecektir.),
- Son 3 aylık imzalı maaş bordrosu,
- Şahsi vize talep dilekçesi,
- Şirketin imza sirkülerinin fotokopisi,
- Tapu, senet, araç ruhsat fotokopileri,
- T.C. Kimlik No yazılı nüfus kartı fotokopisi,
- Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi,
- Vergi Levhası fotokopisi,
- Vize başvuru formu (eksiksiz olarak doldurulmalıdır.),
- Yeni çekilmiş, rötuşsuz ve arkası beyaz fonlu biyometrik fotoğraf. Fotoğrafın son 3 ay içerisinde çekilmiş olması istenir.
Schengen Vizesi Ücretleri 2020 Ne Kadar?
- Standart Schengen Vizesi: 12 Yaş ve Üzeri için 80 Euro / 0 – 12 Yaş için ücretsiz.
- Uzun Süreli Vize (90 günden fazla): 12 Yaş Üzeri 116 Euro / 0 - 12 Yaş için 116 Euro
- İndirimli Ülke Vatandaşı Vizesi: 12 Yaş Üzeri 35 Euro / 6-12 Yaş İçin 35 Euro / 0-6 Yaş İçin Ücretsiz
- Eğitim Amaçlı Vize (90 günden az): Ücretsiz
- Eğitim Amaçlı Vize (90 günden çok): 50 Euro
Öneri yazısı: Seyahat Sağlık Sigortası Genel Şartları Nelerdir?
Schengen Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?
Schengen vizesi alabilmeniz için seyahat sigortası yaptırmanız gereklidir. İşlemleriniz için ihtiyacınız olan seyahat sağlık sigortanızı Sigorta Dünyası’ndan kolayca yaptırabilirsiniz.
Schengen vizesi başvurusu yapacak adayların seyahat sağlık sigortası poliçeleri aşağıdaki durumlar doğrultusunda hazırlanır.
- Poliçeniz en az 30.000 € teminat limitine sahip olmalıdır.
- Schengen bölgesindeki tüm üye ülkeleri kapsamalıdır.
Tüm işlemleriniz için gerekli olan seyahat sağlık sigortası poliçeniz için hemen başvuru formunu doldurun.