Pert aracınız varsa ve “pert araca kasko yapılır mı?” Sorusunu merak ediyorsanız, bu yazı sizin için.
Kasko sigortasına alternatif hazırlanan ve prim ödemelerinizi avantajlı hale getiren pert kasko hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Araç sürücüleri tarafından yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası poliçelerine kıyasla kasko sigortası yaptırma oranları düşüktür. Bunun en önemli sebepli arasında ise kasko fiyatlarının yüksek bulunması yer alır.
Pert kasko, pert işlemi görmüş araçlara yapılmaktadır. Örneğin; yeni bir araç almak istiyorsunuz ve bu bütçenizi pert araç için kullanacaksınız. Bu durumda kasko çeşitlerinden “pert kasko” sigortası sizin için ideal olan sigorta çeşididir.
Pert kasko detaylarının yanı sıra araç sürücüleri tarafından merak edilen bir diğer konuda “pert olan aracın parasını kasko ne kadar zamanda ödeme yapar?” sorusudur. Aracınız tam hasara uğramış olabilir ya da pert kasko sigortasına ihtiyacınız olabilir. Tüm sorularınız için yazımızı okumaya devam edin.
Pert Kasko Nedir?
Araçların hasar alması en çok trafik kazaları sonucunda görülür. Meydana gelen trafik kazalarında araçların hasar durumları değişir. Aracın aldığı hasarlar göz önünde bulundurulur ve hasar kaydı açılır.
Yaşanan kazalarda meydana gelen hasar kayıtları arasında en çok korkulan durum ise “Ağır Hasar Kaydı” ve “Pert Kaydı”dır. Hiçbir araç sürücüsü ağır hasar kaydı almak istemez.
Karıştığınız bir kaza sonucunda aracınız en az %70 hasar görmüşse ve kaza sonucunda aracın onarım maliyetleri sigorta değerine yakınsa bu durum söz konusu aracı “pert araç” yapar. Pert araç sayılan araçların hasar oranları son derece önemlidir.
Pert araç dışında, araçlar tamamen kullanılmayacak hale gelmişse de bu araç “tam hasar” olarak adlandırılır. Herhangi bir durumdan dolayı, bütünüyle hasar almış araçlar için oluşturulan hasar kayıtlarına “Pert Kaydı” denir.
Araç sürücüleri kasko sigortası fiyatlarını ne kadar yüksek bulsa da böyle bir durumla karşılaşmanız sonucunda, kasko sigortasının ne kadar avantajlı olduğunu ve gerçekten anlayacaksınız. Kasko sigortası yapılmış bir aracın, sigorta değerinde bir hasar almış olması, sigorta şirketleri tarafından o aracın “Ağır Hasar Kayıtlı” olarak nitelendirilmesine yol açar.
Merak konusu olan “Pert Kasko Sigortası”, kasko ana teminat grubu çerçevesinde belirtilen riskler doğrultusunda sigortalanacak aracı tam hasara uğraması ya da çalınma riskine karşı güvence altına almaktadır.
Şirketler hakkında bilgi almak isterseniz: Pert Araç Kasko Yapan Şirketler Hangileridir?
Ağır Hasar Kaydı İle Pert Kaydı Arasındaki Farklılıklar Neler?
Ağır hasar ve pert kaydı sık karıştırılan terimler arasındadır. Bu iki terim arasındaki fark ise aracın karıştığı kazada almış olmuş hasarın boyutu ve aracın o andaki piyasa değeri ile olan oranıdır.
Bilmeniz gereken bir diğer durumda; pert kaydı alan bir araç trafikten men edilir. Bunun en önemli sebebi de can ve mal güvenliğinin korunmasıdır. Fakat ağır hasar kaydı olan araçların da trafikte kullanılması uygun görülmeyebilir ve bu da pert kaydı olarak işleme alınabilir.
Pert kavramı, kısaca ve en anlaşılır haliyle aracın artık kullanılmaz durumda olmasıdır. Böyle duruma gelmiş araçlara güvence sağlamak hem zor hem de maliyetli olabilir. Ancak Pert Kasko Sigortası ile önceden koruma sağlayabilir ve risklerin doğuracağı olumsuzlukları en aza indirebilirsiniz.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı?
Ağır hasar kaydı olan bir araç almak üzere olabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı adımlar vardır. Aracı görmüş olabilir veya sahibi ile detaylı konuşmuş olabilir. Durum böyle de olsa mutlaka bir eksperden destek almalısınız.
Çok daha uygun fiyata araç almak isteyen kişiler genellikle ağır hasar kaydı bulunan araçları tercih ederler. Elbette ağır hasar kaydı olan araçlar alınabilir. Bu noktada hasarın boyutu ve bu hasarın güvenliliğinizi tehlikeye atmaması önemlidir. Kapsamlı araştırma ve sorgulama yapmanız gereken bir alım işlemidir.
Satın alma işleminizi gerçekleştirmeden önce mutlaka bir eksper uzmanı ile görüşün. Hasar durumu hakkında net bir bilgi almadan işlemlerinizi onaylamayın.
İlginizi çekebilir: Pert Kasko Şartları Nelerdir, Pert Kasko Nasıl Yaptırılır?
Pert Araca Kasko Yapılır Mı?
Kasko sigorta çeşitleri kendi içerisinde 4’e ayrılmaktadır. Bunlardan biriside pert kasko sigortasıdır. Her üründe olduğu gibi pert kasko yaptırmanın da bazı şartları ve özellikleri vardır. Kasko sigortası yaptırmak, trafik sigortası yaptırmak gibi zorunlu değildir. Tamamen araç sürücülerinin isteği doğrultusunda yaptırılabilir. Kasko poliçeleri, kendi aracınızı güvence altına alır ve olası risk durumlarında cebinizden bütçe ayırmak zorunda kalmazsınız.
- Pert araçlara kasko sigortası yaptırmak isteyen sürücüler ilk etapta sigorta şirketleri ile anlaşmaya varması gerekir.
- Pert olan araçlar genellikle bir risk kabul edilir. Bu sebeple tercih edebileceğiniz şirket sayısı az sayıdadır. Her şirketten pert kasko sigortası yaptıramazsınız.
** Pert kasko sigortası; pert işlemi meydana gelen ve onarımı gerçekleşen araçlar için yapılmaktadır.
Pert Kasko Sigortası Hangi Araçlara Yapılır?
Pert kasko sigortası; pert işlemi meydana gelen ve onarımı gerçekleşen araçlar için yapılmaktadır. Bu tanım kapsamına giren pert araçlar için pert kasko poliçesi düzenletebilirsiniz.
** Pert kasko sigortası pert kaydı bulunan ağır hasarlı geçen araçlara yapılır. Pert kaydı olan araçların yaptırabileceğini bu poliçeyi, hususi araçlar, hafif ticari araçlar, ağır ticari araçlar ve özel amaçlı ticari araçlar tercih edebilir.
Pert Kasko Teminatları Neler? Neleri Kapsıyor?
Kasko teminatları arasında sunulan güvenceler:
- Aracın yanması sonucunda oluşacak durumlar,
- Aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi,
- Aracın karayolunda veya demiryolunda çarpışma sonucunda alacağı zarar durumları,
- İradeniz dışında araçta meydana gelebilecek zararlardır.
** Pert kasko sigortası yaptıran sürücüler teminatların yanı sıra asistans hizmetlerinden de yararlanabilir.
Aracınız Pert Olursa Neler Yapmalısınız?
Sigortalı aracın %70’i ya da daha fazlasının hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması sonucunda araçlar pert işlemi kategorisine alınır. Bu gibi durumlarda ilk etapta sigorta şirketinizi bilgilendirmeniz gerekir.
- 5 iş günü içinde kaza durumunu sigorta şirketinize bildirmelisiniz.
- Hasar dosyanızın açılabilmesi ve takibinin yapılabilmesi için sizden talep edilen evrakları eksizsiz teslim etmelisiniz.
- Bu işlemler sonucunda eksik dosyanız bulunmuyorsa eksper ataması yapılır ve gerekli incelemeler başlar.
- Atanan eksper süreci başlatır ve aracın parça - onarım masraflarının listesini rapor şeklinde hazırlar, sigorta şirketine bildirir.
** Araç pert sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi ve hızlı çözümlenmesi için 5 iş günü içerisinde belgelerin eksiksiz şekilde toparlanması ve hasar bildiriminde bulunmanız son derece önemlidir.
Pert olan aracın parasını kasko zamanda ödeme yapabilmesi için bu adımları göz önünde bulundurmalısınız.
Ödeme detaylarını öğrenmek için: Pert Olan Aracın Parasını Kasko Ne Kadar Zamanda Ödeme Yapar?
Hasar Bildirimi Yapılması İçin Gerekli Olan Belgeler
Aracınız bir kazaya karıştıysa ve hasar bildirimi yapacaksanız aşağıdaki evraklar sizden talep edilir:
- Alkol raporu,
- Aracın hasarlı fotoğrafları,
- Kasko poliçesi,
- Ruhsat fotokopisi,
- Sürücünün ehliyet fotokopisi,
- Trafik kaza raporu.
** İstenilen belgeler gerekli durumlarda sigorta şirketine göre farklılık gösterebilir. Bu belgeler doğrultusunda hem doğru bilgi vermeli hem de eksiksiz bir şekilde iletmelisiniz.
Pert kasko hakkında daha kapsamlı bilgi almak isterseniz uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.