Sağlığınızı önemsiyor ve hastalık durumlarının bir an önce geçmesini istiyorsanız sağlık sigortası yaptırmak isteyebilirsiniz. Ancak burada iki sorun ile karşılaşmanız muhtemeldir. İlki sağlık sigortasının ne olduğunu bilmemek, diğeri de sağlık sigortası fiyatlarının neden yüksek olduğudur. İki durumda da sağlık sigortası hakkında bilgilendirme yapmak yararlı olacaktır.
Özel sağlık sigortası kişiye özel yapılan sigorta türüdür ve fiyatlar kişi bazında belirlenmektedir. Yazımızın devamında önemli olan detaylara ulaşarak bilgi sahibi olacaksınız.
Özel sağlık poliçesi kullanımları hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Kullanılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortası kişilerin sosyal güvenceleri olmadığında ya da sosyal güvenceleri yerine sağlıkları ile ilgili sorunların giderilmesi için yaptırdıkları sigorta türüdür.
Özel sağlık sigortası kapsamında kişinin sağlık ile ilgili sorunları yani hastalıkları sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde, uzman kişiler tarafından tedavi edilir. Sunmuş olduğu geniş güvenceler ile dikkat çeken sağlık sigortası, çoğu kişinin hızlı ve başarılı tedavi almak için tercih ettiği poliçeler olmaktadır. Ancak sağlık sigortasının kapsamının tam olarak bilinmemesi, ilgili sürecin yanlış yönlendirilmesine etki etmektedir. Üstelik sağlık sigortaları diğer sigorta türlerine göre yüksek fiyatlara yapılmaktadır. Bu duruma da hangi etmenlerin sebep olduğunu bilmek, fiyatları düşürmek adına yardım sağlayacaktır.
Poliçe kapsamı hakkında detaylı bilgi almak isteyen adaylar: Özel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimler Yararlanabilir? İçeriğine göz atabilir.
Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nedir?
Özel sağlık sigortası teminatları poliçenin hangi durumlarda geçerli olduğunu sağlayan güvencelerdir. Sigorta şirketlerine göre farklılık göstermesine karşılık iki teminat türü sunulmaktadır;
- Ayakta tedavi teminatı,
- Yatarak tedavi teminatı
Ayakta tedavi teminatı hastanede yatış gerektirmeyen durumlar için geçerlidir. Bir başka deyişle pansuman, muayene, tetkik, tahlil, ilaç temini, sargı, aşı, kırık çıkık tedavisi, sağlık raporu, sağlık ile ilgili endişeler gibi durumlarda geçerlidir. Ayakta tedavi gerekli görüldüğü hallerde doktor tarafından hastanede yatarak tedaviye de çevrilebilmektedir.
Yatarak tedavi teminatında hastanede yatış gerektiren durumlar geçerlidir.
Ameliyat, ameliyat sonrası masraflar, yoğun bakım, oda tahsisi, refakatçi ve yemek masrafları, kişinin hastalığı sonucunda oluşan iş kaybı giderleri, radyoterapi, kemoterapi, diyaliz gibi durumlar bu teminat ile karşılanmaktadır.
Özel sağlık sigortasında sunulan güvenceler çok fazla olduğu ve özel hastanelerde tedavi yapıldığı için sigorta oldukça avantajlı bir yerdedir. Kaza ya da hastalık sonucu oluşmuş hastalıklar tedavi edilmekte, böylece sigortalı kişi herhangi bir ekonomik kayba uğramamaktadır.
Detaylı bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?İçeriğini okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Nedir?
Her ne kadar sigortalı kişinin hastalık ya da kaza sonucunda hastane masrafları sigorta tarafından karşılansa da sigortanın prim ödemeleri kişiler için sorun olabilmektedir. Çünkü sağlık gibi önemli bir konuda güvenceler sunduğu için sağlık sigortalarının fiyatları yüksek olabilmektedir. Öncelikli olarak sigortalı kişiye hangi koşullar altında fiyat hesaplaması yapıldığından bahsetmek gerekmektedir.
Sigortalı kişi öncelikli olarak sigorta şirketleri arasında yaptığı araştırma sonucunda sigorta yaptıracağı şirkete karar vermelidir. Bunun sonucunda sigorta şirketi teminatları sunar ve seçilen teminatların bedelleri ile poliçe hazırlanacaktır. Teminatlar seçildikten sonra kişinin mevcut durumuna, yaşına, mesleğine ve hastalık geçmişine bakılarak poliçe bedeli çıkarılır. Bu bedelin belirlenmesinden sonra sigortanın faal olabilmesi için prim ödemeleri kararlaştırılır ve prim ödemeleri ile birlikte sigorta işleme konulur.
Bu noktada sigorta fiyatlarını belirleyen sadece teminatların seçimi değildir. Doktor ücretleri ve tıbbi aletlerdeki fiyat yükselişi doğrudan sağlık sigortası fiyatlarını yükseltmektedir. Aynı zamanda her yıl primlerin belirlenmesi için Türk Tabipler Birliği Asgari Ücret Tarifesi yayınlanmaktadır. Bu tarife, geçen yılın medikal değişiklikleri ile ilgili sene içerisinde ön görülen fiyat değişiklikleri referans alınarak hazırlanmaktadır. Ayrıca özel hastanelerin cari fiyatlarındaki değişiklikler, ilaç fiyatları, ameliyat esnasında kullanılan sarf malzemenin fiyat artışı, elektronik cihazların fiyatlarının artması gibi etmenler sağlık sigortası fiyatlarını belirlemektedir.
Bu konulardan detaylı bahsedilecek olursa;
- Medikal enflasyon; o yıl içerisinde, hastane cihazları ve ilaçlar çok büyük oranda dışarıya bağlı olduğu için meydana gelen enflasyon miktarıdır. Giderlerin karşılanması için enflasyona bağlı olarak fiyatlar yükseltilmektedir.
- Türk Tabipler Birliği Asgari Ücret Tarifesi; haksız rekabeti engellemek adına, birlik tarafından enflasyon ve diğer alanlardaki gelişmeler göz önüne alınarak hazırlanan tarifedir. Böylece mevcut durumdan düşük ya da afaki yüksek rakamlar söylenmemektedir.
- Özel hastane cari fiyatları; özel hastanelerin kadrosu özel çalışan oldukları için, bu kişilerin maaşlarında artış, zam oranları, tıbbi alandaki fiyat değişiklikleri doğrudan hastane tedavi ücretlerine yansımaktadır. Böylece her sene özel hastaneler fiyatlarında değişikliğe gitmektedir.
- İlaç fiyatlarındaki değişiklikler ise çoğu ithal edilen ilaçların döviz karşısında fiyatlarının yükselmesini içermektedir.
- Ameliyatlarda kullanılan sarf malzemede fiyat artışı; ameliyatlar sırasında kullanılan cihazların neredeyse tamamı ithal olup dövize bağlı gerekçeler ile cihazların fiyatlarının artması tedavi fiyatlarına yansıtılmaktadır.
- Elektronik cihazlara bağlı olarak çalışan hastanelerde, cihazların dövize ya da başka sebeplere bağlı olarak gelişen fiyat artışı yine tedavi fiyatlarına yansıtılmaktadır.
Böylece, özel sağlık sigortası bu kriterler göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. Ortaya çıkan yüksek fiyat bu sayılan sebeplerden oluşmaktadır.
Sağlık sigortanızı almadan önce: Özel Sağlık Sigortası Alırken Yapılan Hatalar Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Nasıl Düşürülür?
Her ne kadar özel sağlık sigortası fiyatları adı geçen sebepler yüzünden yüksek olsa da sağlık sigortası fiyatlarını sigortalı kişi belirli noktalara dikkat ederek düşük tutabilir.
Bu sebepler sıralanacak olursa;
- Sağlık sigortası bir kişi için yapılmakta olmasına rağmen ailenin aynı anda sigortalı olması halinde indirim oranları uygulanmaktadır.
- Belirlenen prim tutarı, taksit ile değil de tek seferde ödenirse, sigorta şirketi bu durumda indirim sunmaktadır.
- Sağlık sigortasında en önemli nokta, teminat seçimidir. Eğer risk durumu düşük ya da yaşanma olasılığı az olan teminatlar seçilirse prim ödemeleri de yüksek olacaktır. Bundan ötürü teminat seçerken oldukça seçici davranılmalıdır. Riskin ihtimali düşükse daha sık karşılaşılacak risklere karşı teminat seçilmelidir.
- Eğer 4 B kapsamında çalışıyorsanız, SGK güvencelerinin yanı sıra tamamlayıcı sağlık sigortasından da yararlanabilirsiniz. Bu sayede hem daha yüksek güvenceler hem de ekonomik bir şekilde sigortanızı yaptırabilirsiniz.
- Sigortanın ilgili sene içerisinde kullanılmaması yani herhangi bir sorunun yaşanmaması halinde prim yenilemelerinde sigorta şirketi tarafından sunulan indirimlerden yararlanabilirsiniz.
- Sigorta kapsamında sunulacak ek hizmetleri kullanmamanız prim bedellerinin düşük olmasına sebep olacaktır.
- Sigortaya genç ya da orta yaşlarda giriş yapanlar, yaşlılara göre daha az bedel ödemektedir.
- Sağlık geçmişinizin de olumlu olması yani hastalığa uğramamanız durumunda sigorta bedelleri yine indirim ile düşük tutulmaktadır.
- Sigorta yaptırmak için fiyat araştırması yapmanız yararınıza olacaktır. İnternetten sigorta şirketleri arasında yapacağınız araştırmalar sonucunda fiyatlar konusunda fikir edinebilirsiniz. Gereğinden fazla düşük fiyatlarda ise temkinli olabilirsiniz. Çünkü sağlık sigortasının fiyatı aşağı yukarı bellidir ve bunun altında fiyat sunanlarda teminat kapsamı oldukça düşük olabilir.
- Sigortanızın prim ödemelerini düzenli olarak yapmalısınız. Aksi halde poliçeniz iptal edileceği gibi aynı zamanda ödemediğiniz zaman için faiz işlemi uygulanacaktır.
- Sigortadan 1 yıl dolmadan çıkışlarda belirli oranlarda çıkış kesintileri uygulanmaktadır. Bu yüzden sigortadan poliçe süresi dolmadan çıkmamaya özen gösteriniz.
- Eğer anlaşmalı hastanelerde tedavi olmazsanız, katılım payı ödeyeceğiniz için bu da ekonomik durumunuza etki eden bir başka faktör olacaktır.
- Mevcut sağlık sigortası fiyatları yıllık olarak belirlendiği için yıl bazlı sigorta yaptırmak için tarihi iyi ayarlamanız konuda yardımcı olacaktır.
Sağlık durumunuzu detaylı değerlendirmek ve en uygun özel sağlık sigortası poliçesine ulaşmak için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilirsiniz.