Mevsim değişikliği dönemlerinde pek çok insanın karşılaştığı sorunların başında, ani sıcaklık değişimleri yüzünden vücudun savunma mekanizmasının zayıflaması geliyor. Havaların soğumasıyla beraber artan gribal enfeksiyonlara karşı özellikle bu dönemlerde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Aynı şekilde, havaların ısındığı zamanlarda temkinli davranmak ve güzel havalara aldanmamak çok önemlidir.
Hazırladığımız bu yazıda; mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde açıklamaya çalıştık.
Mevsim Geçişi Ne Demektir?
Sonbaharın verdiği bunalım hissi ya da ilkbahar alerjisi nedeniyle oluşan hapşırık krizleri pek çok insanın canını sıkan durumlar arasındadır. Bunlara ek olarak kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğuması ile üst solunum yolu hastalıkları ortaya çıkmaya başlar; yazları ise iltihabi hastalıklar kendini gösterir. İşte tüm bu sorunların kaynağı, mevsim geçişidir.
Kolunuzu kaldıramayacak kadar bitkin hissetmenize neden olan bahar yorgunluğundan ya da grip olmaktan kurtulamadığınız bir sene geçirmemek için mevsim değişikliklerine dikkat etmek gerekir. Peki, mevsim değişikliği ne zaman olur? Ne zaman mevsim geçişleri için dikkat etmek gerekir.
Ülkemizin de yer aldığı Kuzey Yarımküre’de mevsim geçişlerinin olduğu tarihler şu şekilde açıklanabilir:
- 21 Mart – 21 Haziran arası ilkbahar mevsimi olarak kabul edilir.
- 21 Haziran – 23 Eylül arası ise yaz mevsimidir.
- 23 Eylül – 21 Aralık arasında sonbahar mevsimi yaşanır.
- 21 Aralık – 21 Mart arasında kış mevsimi sürer.
Mevsim Değişikliğinin Neden Olduğu Rahatsızlıklar
Mevsim değişikliği nedeniyle yorgunluk ya da halsizlik başta olmak üzere farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda mevsimlere göre geçiş dönemlerinde grip, soğuk algınlığı, bronşit, astım ya da alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Genel olarak insanlarda, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan rahatsızlıklar şöyledir:
- Zor uyanma.
- Nedensiz vücut ağrıları.
- Sık sık hapşırma.
- Boğazda kaşıntı veya hırıltı.
- Göğüste ağrı ya da uyuşma.
- İştahsızlık.
- Gece terlemesi.
- Aniden gelen üşüme hissi.
- Mide bulantısı.
- Baş ağrısı.
Mevsim Geçişlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biri ani yaşanan sıcak – soğuk değişimleri olmaktadır. Ani değişen hava koşulları sonucu veya kısa süreli ısı farklılıkları nedeniyle vücudun bu değişime alışması zorlaşabiliyor. Bu durum vücudun stres altında hissetmesine yol açar ve savunma sistemini zayıflatabilir. Yaşanan bu zayıflık nedeniyle de bağışıklık sistemi vücudu yeteri kadar koruyamaz ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkar.
Yazımızın devamında, mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıkladık. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde, mevsim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz.
1- Besinleri Yeterli Ölçüde ve Mevsime Uygun Tüketmeye Çalışın.
Mevsim değişimi ile ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri iştahsızlık olmaktadır. İnsanlar mevsim geçişlerinde genel olarak iştahlarını kaybederler ve beslenme düzenine yeteri kadar özen göstermezler. Vitamin ya da protein gibi vücut için gereken takviyeleri alamayan vücutta meydana gelen olumsuz etki; halsizlik, yorgunluk ve depresyonu da beraberinde getiriyor. Oysa mevsim geçişlerinde beslenmede dengeli ve sağlıklı tercihler yapılması son derece önemlidir.
Mevsim geçişlerinde beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise mevsime uygun yiyeceklerin tüketilmesi olacaktır. Sonbahar döneminde, yaz aylarından kalan yemek alışkanlıkları bırakılmalı ve mevsime uygun yiyecekler tercih edilmelidir. Örneğin, yazın vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan dondurma, sonbahar ya da kış mevsiminde doğru bir tercih olmayacaktır.
Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeye ek olarak, gribal enfeksiyonlardan korunmak ya da hastalığı kolayca atlatabilmek için sıvı vitaminlerin alımına da dikkat etmek gerekir. Ek vitamin desteği ile vücudun dirence arttırılabilir. Aynı zamanda sık sık tüketilen ıhlamur, kuşburnu, adaçayı ya da yeşil çay da bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
2- D Vitamini Alımına Dikkat Edin.
Mevsim değişikliği ile birlikte, özellikle yaz mevsimi sona ererken, açık havalardan kapalı mekanlarda geçirilen zaman artmaya başlamaktadır. Bu durum da D vitamini alımı azaltacaktır. D vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynayan önemli bir vitamindir. D vitamini eksikliğinde ise kas ve kemik ağrısının yanı sıra depresyon ve yorgunluk gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Doğrudan güneş ışığı ile en iyi şekilde alınabilen D vitamini, kış aylarında ek takviye olarak alınmalıdır.
3- Uykunuzu Aldığınıza Emin Olun.
Vücudun iyi bir şekilde dinlenebilmesi ve yoğun geçen bir günün tüm yorgunluğunu atabilmesi için deliksiz bir uykuya ihtiyacı vardır. Bu sayede yeni bir güne enerjik bir şekilde başlayabilir. 23.00 ile 7.00 saatleri arasında uyku düzenini kurmak, sağlıklı bir vücut için öneriler arasında yer almaktadır. Mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan sebepsiz yorgunluk nedeniyle uyku düzeni bozulabilir ve uyku aralıkları değişebilir. Ancak bu dönemin olumsuz etkilerini giderebilmek için düzenli uyku, en az sağlıklı beslenme kadar önemlidir.
4- Gerekli Olan Durumlarda Grip Aşısı Yaptırın.
Vücudu dışarıdan alınan enfeksiyonlara karşı önemli oranda koruyan grip aşıları, sağlıklı bireyler tarafından yaptırılmak zorunda değildir. Hatta pek çok uzman, sağlıklı bireylerin yaptırmaması gerektiğini savunmaktadır. Bunun yanında grip aşısının vücudu tamamen koruyucu bir özelliği bulunmaz. Yani, aşı olunsa dahi gribal enfeksiyon yaşamak mümkündür. Sadece aşı olunmuyan durumlara nazaran gribal hastalıkların daha ağır seyretmesine yol açmaktadır.
Toplumun tümü için gerekli görülmeyen grip aşısı, çeşitli kronik hastalıkları bulunan bireylerin vücudunda oluşabilecek yaygın enfeksiyonların önüne geçebilmek adına önemlidir. Grip aşısını yaptırması gereken grup şu şekilde açıklanabilir:
- Kemoterapi gören kanser hastaları.
- Kronik böbrek yetersizliği olan hastalar.
- Kalp yetersizliği olan hastalar.
- Diyabet hastaları.
- Hipertansiyon hastaları.
- 65 yaş üstü bireyler.
- Sağlık çalışanları.
5- Her Güneşli Havaya Aldanmayın.
Gün içerisinde değişen hava sıcaklıklarına bağlı olarak vücut ısısı da değişim gösterecektir. Kış aylarında, özellikle sabah ve akşam saatlerinde vücut ısısını dengede tutabilecek kalın giysiler giyilmelidir. Bunun yanında, güneşli görünen havalara aldanıp yanlış kıyafet seçimi yapılmamalıdır. Kıyafet tercihi, gün içerisindeki hava sıcaklığına bağlı olarak değiştirilmelidir. Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyonlara yakalanma riski artmaktadır. Bu nedenle, kıyafet seçimine dikkat edilmeli; vücut ısısında yaşanan değişimlerden sonra ılık bir duş alınarak, giysiler değiştirilmelidir.
6- Bol Bol Sıvı Tüketin.
Yaz mevsimi kadar kışın mevsiminde de bol bol sıvı tüketmek gerekir. Her ne kadar, yazın olduğu kadar kışın suyu aramasak da bu son derece hassas bir konudur. Su, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Mevsim değişikliği nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve üst solunum yolu hastalıklarını kolay atlatmak için yeterli oranda sıvı tüketilmelidir.
Ancak çay, kahve, kola gibi kafein oranları yüksek içecekler yerine bağışıklık sistemini destekleyen ve direnci arttıran ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Tüm bunların yanında unutulmamalıdır ki, toksinlerden ve mikroplardan arınmanın en iyi yolu su içmekten geçmektedir.
7- Spor Yapmayı İhmal Etmeyin.
Kışın yürüyüş ve spor yapmak pek çoğumuz için cazip değildir. Hava soğukken dışarıda kısa bir yürüyüş yapmak bile gözümüzde büyür. Ancak bu durum hareketsiz bir yaşam tarzına alışmamızı sağlıyor ve kış aylarında kilo almak kaçınılmaz oluyor. Üstelik pek bilinmemesine rağmen, kışın yapılan sporlar yazın yapılanlara oranla daha etkilidir.
Kış aylarında vücut ısısına bağlı olarak beden spora karşı daha dayanıklıdır ve hızlı cevap verir. Aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve vücudun mevsim geçişlerine adapte olası kolaylaşır. Her gün yalnıza 45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüşün bile büyük oranda geri dönüşü olacaktır.
8- Günlük Rutini Koruyun.
Kış aylarında güneşli günlerin azalması ya da gün saatlerinin değişmesi yorgunluğa, hatta bunalım ya da depresyona neden olabilir. Mevsim geçişlerinin psikolojiyi etkilemesi son derece yaygın bir durumdur. Ancak üstesinden gelmek de bir o kadar kolaydır. Bunun için size sıradan gelen şeyleri yapmaya devam edin ve günlük rutininizi korumaya çalışın.
Rutini korumak için her gün yaptığınız şeyleri yapabilir, günün belirli bir saatini dışarıda geçirebilir, düzenli spor yapabilir ve kendinize dönemsel hedefler koyabilirsiniz. Bunlar hem stres yönetmenime yardımcı olur, hem de fiziksel olarak aktif kalmanızı sağlar. Böylece bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olabilirsiniz.
Depresyon hissinden uzaklaşmak için Omega – 3 yağ asiti içeren gıdaların tüketimine özen gösterebilirsiniz. Dengeli bir Omega – 3 alımı için zeytinyağı ile yemeklerinize lezzet katabilir ya da menülerinize somon balığını ekleyebilirsiniz.
9- Sağlığınızı Güvence Altına Alın.
Son olarak, sağlığınızı güvence altına alarak mevsim geçişlerinin olası etkilerini kontrol altında tutabilirsiniz. Size uygun sağlık sigortası ürünlerinden birini seçerek işlemleri başlatabilir ve ihtiyaçlarınıza özel hazırlanan poliçeler üzerinden geniş teminat seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden sizin için en iyi tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatlarını öğrenmek ve poliçeleri oluşturmak adına destek alabilirsiniz. Bunun için sağlık uzmanlarımıza 7 / 24 çağrı merkezimiz ya da web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.