Konut sigortası, evleri güvence altına alması yüzünden son zamanlarda sıklıkla tercih edilen sigorta türü olmaktadır. Ancak konut sigortasının fiyatlarının yüksek olması sebebiyle, sigorta yaptıracaklar için indirim koşulları gündeme gelmektedir. Konut sigortası kapsamında belirli oranlarda indirimden yararlanmak iste mümkündür. Bu sayede evinizin güvenliği için indirimli fiyatlar üzerinden konut sigortası yaptırabilirsiniz.
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası evin pek çok duruma karşı güvence altına alınmasını içeren sigorta türüdür. Bu sayede, konutta meydana gelecek riskler bağlamında poliçe limitleri kapsamında ödeme yapılmaktadır. Evin güvenliğinin sağlanması ve hasar sürecinin kısa sürede atlatılması için konut sigortası yaptırmak oldukça önemlidir.
Poliçe kapsamında önemli olan asistans hizmetleri hakkında bilgi almak için: Konut Sigortasında Asistans Hizmetleri Nelerdir?İçeriğini okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Hangi Durumları Kapsar?
İndirimli konut sigortasından yararlanmadan önce konut sigortasının sunmuş olduğu teminatları bilmek yararlı olacaktır. Seçilecek teminatların her biri ayrı olarak değerlendirilebilmektedir.
Bu kapsamda;
- Yangın, yıldırım, infilak; öncelikli olarak konut sigortası yangın hasarlarına yönelik teminat vermektedir. Çünkü yangının karşılaşma olasılığı ve hasarı yüksek bir risktir. Bu durumda yangın ve türevlerinin sigortalı binada sebep olacağı hasarlar karşılanmaktadır.
- Depreme bağlı olarak oluşacak hasarlar,
- Yangına bağlı olarak dumanın vereceği zararlar,
- Çatı, teras, branda gibi yerlerde biriken kar ağırlığının sebep olduğu hasarlar,
- İzolasyon yetersizliği sonucunda oluşan dâhili su hasarları,
- Yapının su tesisatından kaynaklı kirli ya da temiz su hasarları,
- Herhangi bir yağışa ya da taşkına bağlı olarak su baskınları,
- Yağışlı ya da yağışlı olduğuna bakılmaksızın meydana gelen fırtına hasarları,
- Cam ve aynaların kırılması sonucunda oluşan masraflar,
- Sigortalı yapıda çıkacak yangın sonucunda civar binaların uğrayacakları hasarlar,
- Elektronik cihazların bozulması neticesinde oluşan masraflar,
- Mülk sahipleri için ilgili hasarların gelişmesi sonucunda meydana gelen kira kayıpları,
- Grev, lokavt, kargaşa, kitle ve terör eylemleri sonucunda meydana gelen hasarlar,
- Yakıt sızmasına bağlı olarak meydana gelen zararlar,
- Hırsızlık ya da hırsızlığa teşebbüs olarak oluşan maddi kayıplar,
- Kıymetli eşyaların (mücevher, resim, fotoğraf, nakit para, heykel, koleksiyon vb.) zarara uğraması sonucunda oluşan hasarlar,
- Sigorta kapsamındaki makinelerin kırılması sonucunda oluşan hasarlar
Konut sigortası kapsamında karşılanmaktadır. Her teminatın ayrı olarak seçilmesi gerekmektedir.
Detaylı bilgi almak için: Konut Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?Yazısına göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Nasıl Yapılır?
Konut sigortası yaptırmak evinizi güvence altına alabilmek adına oldukça önemlidir. Bu sayede oluşacak hasarlar sigorta tarafından karşılanacağı için, ekonomik olarak herhangi bir güçlük çekmeden sürecin atlatılması sağlanmaktadır.
- Konut sigortası yaptırmak için ise öncelikli olarak sigorta şirketleri arasında araştırma yapmak gerekmektedir. Sunmuş oldukları teminatlar ve ek hizmetlerin neler olduğunu, hangi durumlarda geçerli olduğunu detaylı olarak öğrenmek bu sürecin çabuk atlatılması için önem taşımaktadır.
- Bu araştırma neticesinde karar verilen sigorta şirketine ilgili belgeler ile başvuruda bulunulması gerekmektedir. İstenen belgeler sigorta yapılacak konutun tapu ya da kira sözleşmesi örneği, sigortalı kişinin kimlik belgelerinden oluşmaktadır. Bu belgelere kıyasla sigorta şirketi ek belgeler de talep edebilir. Belgelerin doğru olarak beyan edilmesinin ardından teminat limitleri belirlenmektedir.
- Limitlerin belirlenme sürecinden sonra poliçe hazırlanmaktadır ve prim ödemesi ile birlikte sigorta geçerlilik kazanmaktadır. Konut sigortasında dikkat edilecek en önemli noktalardan birisi ise konutta oluşacak hasarların karşılanması, poliçe başlangıç tarihinden itibaren olmaktadır. Başka bir deyişle, poliçe öncesindeki hasar durumlarına karşı sigorta herhangi bir ödeme yapmamaktadır.
Önemli durumlar hakkında bilgi almak için: Konut Sigortası Yaptırmak İsteyenlere 7 Önemli Tavsiyeiçeriğine göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası İndirimleri Nedir?
Konut sigortasında önemli olan noktalardan birisi indirim imkânlarıdır. Çünkü çoğu kişi indirim olmayacağı gerekçesi ile konut sigortası yaptırmaktan vazgeçebilmektedir. Hâlbuki doğru adımlar atılırsa konut sigortası indirimlerinden yararlanmak mümkündür.
- Alarm İndirimi; Sigorta şirketleri tarafından konut sigortasını cazip hale getirmek için sunulan bir indirim türü de alarm indirimidir. Sigorta yapılacak konutta alarmın bulunması halinde, teminat bedellerinde indirim yapılmaktadır. İndirim oranı her ne kadar sigorta şirketlerine göre farklılık gösterse de yangın ya da hırsızlık alarmınızın bulunması, ciddi oranlarda indirimlerden yararlanmanızı sağlayacaktır.
- Hasarsızlık indirimi; her sigorta türünde olduğu gibi konut sigortasında da hasarsızlık indirimden yararlanmak mümkündür. Hasarsızlık indirimi, sigortalı konutun o yıl içinde herhangi bir hasara uğramaması nedeniyle poliçe yenilemesi sırasında yapılmaktadır. Bir başka deyişle, eğer konutunuz poliçe yenileme tarihine kadar herhangi bir riskli durum ile karşılaşmadıysa ya da bu durum sigorta tarafından karşılanmamışsa, poliçe yenilemesi sırasında belirli oranlar üzerinden hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz. İndirim oranları ise sigorta şirketlerine göre değişmektedir.
Poliçenizin geçerlilik kazanması için prim bedellerinin ödenmesi gerekmektedir. Prim bedelleri zamanında ödenmeyen kişiler için faiz uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca prim bedeli tek seferde ödendiğinde sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte hatırı sayılır oranlarda indirim yapılmaktadır. Bu yüzden poliçenizi tek seferde yani yıllık olarak ödemeniz halinde, indirimden yararlanabilirsiniz.
Teklif alma durumları hakkında bilgi almak için: Konut Ev Sigortası Teklifi Almanın 5 Yoluyazısını okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası İndiriminde Önemli Noktalar
Bu indirimlerden yararlanmak için şu konulara dikkat edilmesi gerekir;
- Teminat seçimi dikkatli yapılmalı; konut sigortası kapsamında pek çok alanda konutun güvenliği için teminat verilmektedir. Ancak riski düşük olan teminatların seçilmemesi halinde poliçe fiyatında ekonomik düşüşler yaşanacaktır. Konut sigortaları yapılırken, konutun bulunduğu risk bölgesine göre fiyatlandırma yapılmaktadır. Örneğin deprem bölgesinde bulunan bir konut için deprem teminatı vermek, yüksek prim bedeli ödemeye sebep olmaktadır. Aynı zamanda zorunlu deprem sigortasının azami bir limiti olduğu için, bu durum hesaba katılarak deprem teminatının verilmesi daha yerinde olacaktır. Örneğin, zorunlu deprem sigortasının azami limiti 210.000 TL olarak saptanmaktadır. Dolayısıyla zorunlu deprem sigortasının karşılamadığı durumlar için konut sigortası kapsamında deprem teminatı vermek daha yerinde bir karar olacaktır. Bu sebeplerden ötürü karşılaşma olasılığı düşük olan riskler için teminat verirken dikkatli olmanız, fiyatlarda düşük bedellerin saptanması için yararlı olacaktır.
- Sigorta şirketleri arasında, mutlaka araştırma yapılması gerekmektedir. Sadece sigorta yapılışı için ilk başlarda değil, mevcut sigorta içinde de piyasadaki diğer sigorta şirketlerinin nasıl bir fiyat sundukları konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Çünkü fiyatlar, sunulan teminatlar ve ek hizmetler kapsamında farklılık göstermektedir. Ayrıca konutunuza bir sigorta şirketi farklı bedel çıkarırken, bir başka sigorta şirketi daha farklı bedel saptayabilir. Bu yüzden sigorta yaptırmadan önce ve poliçe sahibi iken farklı sigorta şirketleri arasında fiyat araştırması yapmak indirim olarak değerlendirilebilir.
- Çoklu sigorta yapımlarında yani bir sitenin tamamının ya da apartmanın tüm haneleri için sigorta yapılması halinde sigorta şirketleri indirim sunmaktadır. Aynı şekilde sigortalı kişinin kendi üstüne olan birden fazla konut bulunması halinde adresleri farklı olmasına karşılık, sigorta yaptırması halinde yine indirimden yararlanabilmektedir.
- Sigorta şirketleri konut sigortası kapsamında inşa bedelini baz alırlar. Ancak talep edilmesi halinde satış bedeli de temel alınabilmektedir. Bu durumda satış bedeli, inşa bedelinden daha yüksek olduğu için prim ödeme fiyatı da yüksek olarak çıkacaktır. Konutun inşa bedelinin temel alınması, daha düşük primler ödemek için yararlı olmaktadır.
- Konut sigortası teminat bedelleri için üst limiti kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu yüzden, hangi riskin ne kadar zarar vereceğini göz önünde tutarak, buna göre prim ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Avantajlı durumları değerlendirmek için Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.