Karlı ve buzlu havalarda, araç kullanmak normal şartlara kıyasla daha zor olmakta ve dikkat gerektirmektedir. Bu koşullarda nasıl araba kullanılması gerektiği, güvenli sürüşü öncelik gören sürücüler tarafından merak edilen ve öğrenilmesi gereken bir konudur. Ülkemiz genelinde kış ayları son derece sert ve soğuk geçebilir. Aynı zamanda pek çok şehirde uzun süren kar yağışları ve buzlanma olayları da olabilmektedir. Peki, böyle havalarda araç kullanırken nelere dikkat etmek gerekir? Karlı ve buzlu yolda araç kullanmanın püf noktaları nelerdir? Kış aylarında araç bakımı yapılmazsa ne olur?
Hazırladığımız bu içerikte; tüm bu soruların yanıtlarını sizler için yanıtlamaya çalıştık.
Karlı Havalarda Araca Binmeden Önce Ne Yapılmalı?
İlk olarak karlı havalarda araca binmeden önce yapılması gereken önemli hazırlıklar bulunmaktadır. Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra kış aylarında rahat ve güvenli bir şekilde seyahat edilebilir araç kullanılabilir:
- Kış aylarında sileceklerin görevlerini doğru bir şekilde yapması ve iyi bir görüş sağlayabilmesi için silecek lastikleri kontrol edilmeli ve gereken durumlar için yenilenmelidir.
- Cam suyu deposuna konulacak az miktarda deterjan, katkılı su ta da ispirto ile donmayı engelleyebilir ve camların daha iyi temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Karlı havalarda araca binmeden önce ayakkabılar ve kıyafetlerde biriken karlar temizlenmelidir. Temizlenmediği takdirde aracın içinde kısa süre sonra buharlaşıp görüşü engelleyebilir.
- Camlar buz tutmuşsa, buzu çözmek için acele edilmemelidir ve asla sıcak su dökülmemelidir. Bu şekilde camın çatlamasına ya da çizilmesine neden olabilirsiniz.
- Sadece ön camı değil, far ve stoplardaki buzların da temizlenmesi gerekir.
- Trafikte uzun süre beklemeniz gerekebilir ya da hava koşulları nedeniyle yolda kalabilirsiniz. Bu risk durumlarına karşı az yakıtla yola çıkmayın.
- Direksiyon başındayken kalın mont, bere, eldiven gibi sürüş güvenliğini azaltabilecek aksesuar ve kıyafetleri çıkarın.
- Aracın tüm elektrik sistemini, özellikle aküyü baştan sona gözden geçirin.
- Zorunlu olan takoz, çekme halatı, buz kazıyıcı, el feneri, yedek sigorta ve ampul gibi ekipmanları edinmeye çalışın.
Karlı ve Buzlu Yolda Araç Kullanmanın Püf Noktaları
Kış mevsiminin en soğuk günlerini geçirdiğimiz bu günlerde, trafiğe çıkmak ve güvenli araç kullanmak büyük bir sorun haline geldi. Karlı ve buzlu yolda araç kullanmak, olağan koşullardan daha fazla dikkat gerektiren ve bilinçsiz sürücülerin ciddi sorunlara yol açmasına neden olan bir durumdur. Ancak doğru ekipman ve dikkatli sürüş ile zorlu hava koşullarında da rahat ve güvenli bir yolculuk yapılabilir.
Gereken güvenlik önlemlerini almayan ve dikkatsiz araç kullanan sürücüler, hem kendi hem de trafikte yer alan diğer insanların hayatlarını tehlikeye atarlar. Oysa gerekli önlemler alındığında güvenli bir sürüş sağlamak son derece kolaydır.
Karlı ve buzlu yolda araç kullanmanın püf noktalarını, yazımızın devamında bulabilirsiniz. Bunun yanında, kar uyarılarına karşı alınması gereken önlemler için Kar Uyarılarına Karşı Alınması Gereken Araç Önlemleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Araç Bakımı
Araç kullanımı, zeminde kar varsa çok daha zorlaşacak ve kaza riskini arttıracaktır. Karlı zeminde olduğu kadar sisli havada, yoğun yağış olduğunda ya da buzlanmada da de sürüş güvenliği için tehlike oluşabilir. Böyle durumlarda araç bakımına gereken özenin gösterilmesi son derece önemlidir.
- Kış ayları öncesinde, yola çıkmanız gerekmese bile, araç bakımını mutlaka yaptırın. Rutin kontroller kapsamında lastik basıncı, rot ayarı, balans ayarı ya da sileceklerin durumu gibi özellikle kış koşullarında güvenli sürüş için önemli olan detayları ihmal etmeyin.
- Kışın soğuk motoru çevirmek daha fazla enerji harcanmasına neden olur. Bu durum da akülerin görev yükü arttırır. Kışa girmeden önce akünün gerekli kontrolleri yapılmalı, şarj gücü azalmışsa şarj ettirilmeli ve kutup başlarını temizletilmelidir.
- Güvenli bir sürüş için iyi bir görüş şarttır. İyi bir görüş için de araç camları temiz tutulmalı ve sileceklerin kontrolü sağlanmalıdır. Düzgün çalışmayan silecekleri yenilemek gerekir. Aynı zamanda yeterli miktarda cam silecek suyu bulundurmak da unutulmamalıdır.
- Son olarak tüm lambaları kontrol ederek çalıştıklarından emin olmak önemlidir. Buzlanma nedeniyle far ve stop lambalarının aydınlatma performansları düşecektir Bu nedenle lambaların temiz olması ve görüş açısını netleştirmesi gerekir.
Kış Lastiği ve Zincir
Arabalar için kış lastiği zorunluluğu bulunmaz; ancak kar yağışının yoğun olduğu şehirlerde sürüş güvenliği için ve motorun uzun ömürlü olması için kış lastiği taktırmak avantaj sağlayacaktır. Aynı zamanda yakıt tasarrufu için de önemli bir etken olacaktır. Lastik taktırmak için uzman desteği almak ise bir diğer etkili yöntem olacaktır. Deneyimsiz kişiler tarafından takılan lastiklerde, rot ayarı ve balans ayarı hatalı olabilir.
- Her yıl 1 Aralık tarihinden itibaren uzun yol araçları için kış lastiği takmak zorunludur. Otomobil gibi araçlar da daha iyi yol tutuşu sağlaması ve güvenli bir sürüş imkanı sunması için kış lastiğine geçebilir.
- Bunun yanında zincir takılmış lastiklerle sadece karlı ve buzlu zeminlerde gidilmelidir; asfaltta zincirli lastikler kullanılamaz. Aynı zamanda zincirle 50 km/s hız geçilmemelidir. Çünkü yol tutuşu zayıftır ve zincir gevşerse ya da koparsa araca zarar ciddi zararlar verebilir. Hava sıcaklığı +7 derecenin altında kuru, ıslak ve karlı yollarda 4 tekerlekte de kış lastiği kullanılmalıdır. Lastik havaları ise %10 oranında daha fazla basılmalıdır.
- Karlı yollarda kış lastikleri, çok zorlu şartlar olmadığı sürece yeterlidir. Kar yüksekliği fazla ise ve yolda şiddetli buzlanma olmuşsa, zincire ihtiyaç olabilir.
Takip Mesafesi
Takip mesafesini korumak, dikkat edilmesi gereken önemli trafik kurallarından birisidir. Sadece zorlu hava koşullarında değil, her zaman dikkat edilmesi gerekir. Öndeki aracın yapacağı ani frenlerin sonucunda oluşabilecek kaza risklerine karşı koruma sağlamak için takip mesafesine özen gösterilmelidir. Yeterli oranda takip mesafesi bırakmak, özellikle karlı havalarda hayati önem taşımaktadır.
Araç kullanırken acele etmek ve hız sınırlarını aşmak, kazalara neden olabilir. Bu risk durumu, görüş mesafesinin daraldığı sisli havalarda, kar ve buzlu günlerde daha da artmaktadır. Normalde iki araç arasında takip mesafesi, 35 metredir. Ancak buzlu zeminde ve yağışlı havalarda bu mesafe 70 metre olarak belirlenmiştir. Takip mesafesinin ihlal edildiği durumlarda, hava şartları nedeniyle yolun kaygan olması büyük kazalara yol açabilir.
Hız Sınırı
Trafik kanunlarına göre belirlenen hız sınırını aşmak, her durum için trafik ve kişisel güvenliği tehlikeye atan bir kural ihlalidir. Bununla birlikte kar yağışının yoğun olduğu havalarda, aracın hızına ekstra özen göstermek gerekmektedir. Kar kalınlığı, sürücüleri yanıltabilir ve kazaya zemin hazırlayabilir. Bu nedenle hız sınırını aşmamaya, her zaman özen göstermeli; karlı ve buzlu yollarda çok daha fazla dikkatli olmalısınız.
Gizli Buzlanma
Hava sıcaklığı düştüğünde, yollarda buzlanma meydana gelebilir ve bu durum çoğu zaman fark edilmeyebilir. Gizli buzlanma nedeniyle kış aylarında çok fazla kaza olduğu bir gerçektir ve bazı durumlarda, alınan önlemlere rağmen kaza kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle, aracın kaymasına hazırlıklı olacak şekilde sürüş yapılmalı, kış lastiği ya da hız sınırı gibi detaylara dikkat edilmelidir.
Kaygan zeminde giderken panik yapmak son derece normaldir, ancak kontrolü elden bırakmamak gerekir. Bu gibi durumlarda fren yapma hakimiyetine sahip olmak son derece hayatidir. Karlı havalarda, ani fren yapmaktan kaçınmalı ve hızlı bir şekilde araç kullanmamalısınız.
Stres Kontrolü
Trafikte sakin kalmak ve panik olmadan sürüşe odaklanmak, karlı havalar nedeniyle hata yapılmasına ve strese girilmesine engel olacaktır. Böylece trafiğin güvenliği sağlanabilir ve hem kendinizi hem de diğer insanları koruyabilirsiniz. Bu nedenle her zaman olması gerektiği gibi, zorlu hava şartlarında araç kullanırken sakin olmak ve sabırlı davranmak önemlidir.
Stres kaynaklı sorunlardan bir diğeri de uykusuz ve yorgunken yola çıkmak olacaktır. Uykusuz olduğunuz veya yorgun hissettiğiniz günlerde, acil olmayan durumlarda, yola çıkmamaya özen gösterin. Özellikle maksimum dikkat gerektiren karlı havalarda, dinlenmiş bir şekilde yola çıkılmalıdır. Zorlu mevsim koşullarında, araç kullanırken sürüş hakimiyetini sağlamak daha zor olduğundan ise kış aylarında dikkatli olmak çok daha önemli olacaktır.
Araç Sigortası
Kötü ve sert hava şartlarının etkisini yavaş yavaş göstermeye başladığı kış aylarında, yola çıkmadan önce araç güvenliğini sağlamak için araç sigortaları yaptırılmalıdır. Kasko sigortası ve zorunlu trafik sigortası yaptırmak alınabilecek en önemli tedbirlerden biridir. Araç sahibini ve aracı koruma altına alan, aynı zamanda olası kaza risklerinin neden olduğu masrafları karşılayan kasko sigortası, karlı günlerde oluşabilecek kazalara karşı en büyük destekçiniz olacaktır.
Kar yağışı nedeniyle oluşabilecek çarpma, çarpışma, kar ağırlığı, kayma ya da cam kırılması gibi hasar durumları kasko sigortası teminatları kapsamında karşılanmaktadır.
Araçlara Kış Bakımı Yapılmazsa Neler Olur?
Zorlu hava koşullarında kış bakımı yapılmamış bir araçla yolculuk yapmak sürücü ve sürüş güvenliği açısından son derece tehlikeli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bunun yanı sıra, karlı ya da buzlu yolda araç kullanımı gerekmese dahi kış bakımı yapılmamış bir araçtan yeterli ölçüde verim almak mümkün olmaz. Bakımı ihmal edilen bira araçta performans düşüklüğü görülür ve yakıt harcaması artar.
Kış bakımı yapılmamış araçlarınız için en kısa sürede gereken bakım ve onarım çalışmalarını başlatmalısınız. Ayrıca kışa girmeden önce mutlaka trafik ve kasko sigortasını kontrol etmeli ve güncel değillerse, yenilemelisiniz. Süresi dolan poliçeleri yeniletip araç muayenelerini yaptırmalı ve olası risklerle karşı gereken önlemleri almalısınız. Araç kasko sigortanızı online olarak almayı ya da yenilemeyi düşünüyorsanız, Sigorta Dünyası üzerinden 7 /24 hizmet alabilirsiniz.
Araç kasko sigortasının önemine dair daha fazla detay öğrenmek için 2021 Araç Kasko Sigortasının Önemi Nedir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kasko Teklifi Nasıl Alınır?
Kasko teklif işlemleri, hızlı ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Teklif almak için araç sahipleri, kasko ürünü sunan sigorta şirketleri ile iletişim kurabilirler. Sigorta şirketlerinden araç kasko teklifi almak için gerekli olan bazı bilgiler vardır. Bunlar;
- Araç ruhsat numarası
- Araç sahibinin kimlik bilgileri
- Araç plakası
- Araç teknik özellikleridir.
Kasko sigortası teklifi almak ve poliçe başlatmak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını da kullanabilirsiniz. Web sitemiz ya da çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 teklif alabilir ve poliçe satın alabilirsiniz. Bunun için web sitemizde yer alan başvuru formunu doldurmanız ya da çağrı merkezimizden oto uzmanlarımıza ulaşmanız yeterli olacaktır.