Karşılaşabileceğiniz en tehlikeli durumlardan birisi araçta yangın olmasıdır. Araba, mekanik ve elektrikli bileşenlere sahip karmaşık bir makinedir. Çok sayıda sürtünme bileşeni, yanıcı sıvı ve karmaşık elektrik kablolarının varlığıyla, yangın bir arabadaki en yaygın tehlikelerden biridir. Arabayı sürüyorsanız, ihtiyacınız olan son şey ateştir. Hareket halindeki bir arabada yangın çıkması, aracın kritik bileşenlerine zarar verebileceğinden ölümcül olabilir.
Bir çarpışma, yakıt sızıntısı, lastik patlaması veya elektrik arızası durumunda bir araba alev alabilir. Nedeni herhangi biri olabilir, ancak hareket halindeki bir arabadaki yangın tehlikelidir çünkü tehlikeden kurtulmak için arabayı durdurmanız gerekir. Park halindeki bir arabadaki yangının kendine özgü zorlukları vardır.
Bu makale bir arabadaki tüm yangın tehlikesi senaryolarını inceleyecek ve arabanızda yangın çıkmasını önlemek için alınacak önlemleri size sağlayacaktır. Okumaya devam edin, çünkü bu makale Araba Yangın Güvenliği'ne ve arabanız alev alırsa ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğine ışık tutacaktır.
Öneri yazısı: Kaçınılması Gereken 5 Temel Sigorta Hatası
Araba Yangın Güvenliği Kılavuzu:
Araba yangın güvenliği kılavuzu araba sahibi olmanın kritik yönlerinden biridir.
Arabanızda yangın çıkması durumunda, kaçınma eylemleri yapacak kadar bilgili olmalısınız. Ayrıca yangını zamanında söndürmek için yangının nedenini belirleyebilmelisiniz. Yani arabanız alevler üzerindeyken yangının nedenini anlamak ve gerekli önlemleri almak çok önemli hale geliyor. Bu makale ayrıca, arabanız alev alırsa durumu nasıl ele alacağınız konusunda size ipuçları sağlayacaktır.
Arabanızın Yandığına Dair Uyarı İşaretleri:
Olası bir araba yangınının uyarı işaretlerini belirlemek, kaçınma önlemleri almak için çok önemlidir. Arabayı sürerken aşağıdaki uyarı işaretlerine dikkat edin, çünkü bunlar aracın yandığını gösterebilir:
- Atmış sigortalar: Sigortalar aşırı ısı nedeniyle ya da elektrik bağlantılarında bir sorun nedeniyle patlar ve aracı sürerken yanmış sigortalar görürseniz, motor bölmesinde veya aracın altında bir yangın olabilir.
- Yüksek egzoz sesi: Aracın altında veya arabanın arkasında yangın varsa egzoz yüksek sesler çıkarmaya başlayacaktır.
- Motor sıcaklığı: Kaput altında veya motor bölmesinde yangın çıkması durumunda motor sıcaklığında ani bir artış olacaktır.
- Düşük sıvı seviyeleri: Yangın durumunda yakıt, yağ ve sıvı seviyeleri hızla düşebilir. Yakıt göstergesi ve yağ göstergesindeki ani dalgalanmalara dikkat edin.
- Lastik arızası: Otomobilin altındaki yangın nedeniyle lastikler patlayabilir.
- Yanan bir koku: Araba yanıyorsa yanan lastik veya plastik kokusunu hissedebilirsiniz.
Güncel yazı:Kasko Sigortanız Yaşam Tarzınızı Yansıtıyor Mu?
Arabanız Alev Alırsa Ne Yapmalısınız?
Yanan bir araba, yolcular arasında panik yaratabileceğinden çok tehlikeli bir durumdur. Araba yangın kazaları çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir ve bir arabada son derece yanıcı bir sıvı olan benzin veya dizel ile doldurulmuş bir yakıt deposu bulunduğundan, bazen ölümcül olabilir.
Peki, arabanız alev aldığında ne yapmalısınız? Aşağıda, araba yangın tehlikesi senaryolarından bazıları ve bu tür olaylara karışmanız durumunda atmanız gereken adımlar verilmiştir:
1. Arabayı Sürerken:
Arabanız yolda sürüş sırasında yanarsa, tehlikeden çıkmak için aşağıdaki noktaları izleyin:
- Durun ve kontağı kapatın: Sürüş sırasında arabanızda bir yangın fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey yol kenarında durmak ve kontağı kapatmak olmalıdır.
- Arabadan inin: Yapmanız gereken bir sonraki şey, olabildiğince çabuk arabadan inmektir. Diğer yolcuların da arabadan güvenli bir şekilde inmelerine yardımcı olmalısınız. Kontağı kapatmadan önce tüm kapıların ve pencerelerin kilidini de açabilirsiniz.
- Yanan arabadan uzaklaşın: Arabadan iner inmez yanan araçtan uzaklaşın. Bir araba, patlamaya neden olabilecek yanıcı sıvılar içerir. Bu nedenle, yanan arabadan güvenli bir mesafe bırakın. Ayrıca, mümkünse, karşıdan gelen trafiği öndeki tehlike konusunda uyarın.
- Yangın söndürücü kullanın: Bir yangın söndürücünüz varsa, yangını kontrolden çıkmadan söndürmeye çalışın. Unutmayın, bu noktayı yalnızca güvenliyse uygulayın. Arabanızda bir yangın söndürücü bulundurmak her zaman iyidir çünkü yangın tehlikeleri tahmin edilemez.
- Kaputu / bagajı açmayın: Bir araba alev aldığında, yangını söndürmek için kaputu / bagajı açmayın. Motor bölmesinde veya arabanın altında yangın çok tehlikelidir ve bagajı / kaputu açmaya çalışırsanız alevler olabilir ve ellerinizi yakabilir.
- İtfaiye ve trafik polisi ile iletişime geçin: Yangın kontrolden çıkıyorsa, derhal itfaiye ile iletişime geçmeli ve aynı zamanda trafik polisine bildirmelisiniz. Trafik polisi, olay hakkında yaklaşan trafiği uyarmada yardımcı olacaktır.
- Yetkili araç servis merkeziyleiletişime geçin: Aracınızın yetkili servis merkeziyle iletişime geçin ve durumu onlara bildirin. Yangının neden olduğu hasarın büyüklüğünü açıklayın ve ayrıca hasarlı aracı en yakın servis merkezine taşımak için bir çekici araç isteyebilirsiniz.
- Karşıdan gelen trafiğe dikkat edin: Yolun ortasında durmayın. Karşıdan gelen trafikten etkilenmemek için daima yanan arabanın arkasında ve uzakta durun.
- Araba sigortası sağlayıcınızı bilgilendirin: Yangın söndürülür söndürülmez, araba sigortası sağlayıcınıza olay hakkında bilgi verin. Sigorta şirketinden bir yönetici hasarı değerlendirmek için noktaya ulaşana kadar bekleyin.
Okumak isteyebilirsiniz: Kar Uyarılarına Karşı Alınması Gereken Araç Önlemleri
2. Araç Trafikte Park Edildiğinde / Durdurulduğunda:
Park halindeki bir arabada veya trafikte beklerken yangının üstesinden gelmek çok zor olabilir.
Herhangi bir kaçınma eylemi yapmadan önce çevrenin farkında olmalısınız. Bu tür durumlara kapılırsanız takip etmeniz gereken bazı noktalar aşağıda verilmiştir:
- Motoru kapatın ve kontağı kapatın: Arabanızda duman veya alev fark ettiğinizde motoru ve kontağı kapatıp araçtan inin. Ayrıca, yangını söndürmek için araca kolayca erişilebilecek şekilde arabanın kapılarının kilidini açmayı da düşünün.
- Araçtan uzaklaşın: Arabadan iner inmez yanan araçtan uzaklaşın. Bir araba, patlamaya neden olabilecek ve size çarpabilecek elektrikli parçalar ve yanıcı sıvılar ile donatılmıştır. Bu nedenle, her zaman ateş arabasından güvenli bir mesafe bırakın.
- Diğer araçları ve yayaları uyarın: Yanan arabanız yolun ortasındayken diğer araçlara da zarar verebilir. Bu nedenle, diğer yol kullanıcılarını yanan arabadan uzaklaşmaları konusunda uyarın. Ayrıca yayaları arabadan uzak durmaları konusunda uyarın.
- İtfaiyeyle iletişime geçin: Yolun ortasında yanan bir araba tehlikeli olabileceğinden, derhal itfaiye departmanıyla iletişime geçin. İtfaiye, durumu hızlı bir şekilde kontrol edebilecek ve yangını söndürebilecektir.
- Yangını kendi başınıza söndürmeye çalışmayın: Yangını asla kendi başınıza söndürmeye çalışmamalısınız. Araç yolun ortasında olduğundan karşıdan gelen trafiğin çarpma riski yüksektir. Ayrıca, bu tür durumlarla nasıl başa çıkılacağını tam olarak anlamadan yangını söndürmek de güvenli değildir.
- Arabadan kişisel eşyalarını almak için çalışmayın: Toplamak için yanan otomobilin yanına asla kişisel eşyalarınızı almak için gitmeyin. Yanan bir araba çok tehlikelidir çünkü zehirli gazlar zararlıdır ve yanan araçla aranızda güvenli bir mesafe bırakmazsanız bir patlama sizi yaralayabilir.
- Servis merkezine ve sigorta şirketine haber verin: Yangın söndürüldükten sonra servis merkezi ve araç sigorta şirketinizle iletişime geçebilirsiniz. Hasarı değerlendirmek için sigorta uzmanınızdan destek alın ve bölgeyi ziyaret edene kadar bekleyin. Daha sonra aracı en yakın servis merkezine çekebilirsiniz.
3. Kaza / Çarpışma Nedeniyle:
Kaza veya çarpışma durumunda bir araba alev alabilir. Bir kazadan sonra yanan bir araba, yolcuların yaralanabileceği için en tehlikeli durumlardan biridir. Bir kazadan sonra bir araç alev alırsa arabadan inmek çok önemlidir.
Bir kazadan sonra araç alev alırsa aşağıdaki noktaları izleyin:
- Arabadan inin: Kaza sonrası araç yanarsa önceliğiniz araçtan inmek olmalıdır. Yaralı olsanız bile mümkün olan en kısa sürede araçtan inmeye çalışmalısınız çünkü yangın patlamaya neden olabilir ve ölümcül yaralanmalara neden olabilir.
- Diğer yolcularayardım edin: Arabadan indiğinizde, diğer yolculara yanan araçtan çıkmaları için yardım etmelisiniz. Kapıların kilidini açın ve diğerlerinin tehlikeden uzaklaşmasına yardımcı olun.
- Acil servislerleiletişimegeçin: Gerekirse derhal itfaiye, trafik polisi ve ambulansla iletişime geçin. İtfaiye, yangını hızlı bir şekilde kontrol edebilecek ve trafik polisi, yaklaşan trafiği ilerideki tehlike hakkında uyaracaktır.
- Araç sigortası sağlayıcınız ve servis merkezinizle iletişime geçin: Durum kontrol altına alındıktan sonra, sigorta sağlayıcınız ve araba servis merkezinizle iletişime geçebilirsiniz. Servis merkezinin hasarlı aracı taşımada size yardımcı olabilmesi için hasarın durumunu ve büyüklüğünü açıklayın. Ayrıca, sigorta şirketinden yönetici gelene kadar bekleyin. Talep amacıyla hasarı değerlendirmelerine izin verin.
İlginizi çekebilir: Aracın Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine Dair Adım Adım Kılavuz
Yangın Söndürücü Nasıl Kullanılır?
Yangın durumunda, yangın söndürücü hayati önem taşıyan güvenlik ekipmanlarından biridir. Yangın kazaları tahmin edilemeyeceği için arabada bir yangın söndürücü bulundurmayı düşünebilirsiniz. Aynı zamanda, zorlu durumlarda bir araba yangın söndürücüsünü nasıl çalıştıracağınızı da bilmelisiniz.
- Öncelikle, arabadaki yangın söndürücünün yerini iyi bilmelisiniz.
- Normalde tüm toz yangın söndürücüler aynı şekilde çalışır.
- Yangın söndürücüyü kapatan pimi / anahtarı çekip yangına nişan alıp tutacaklara birlikte bastırmanız gerekir. Ancak yangın söndürücüyü yalnızca güvenliyse kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Araba Yangınlarına Katkıda Bulunan Faktörler Nelerdir?
Araba, tonlarca mekanik ve elektrikli bileşene sahip karmaşık bir makinedir. Bir arabada yangına neden olabilecek birkaç faktör vardır.
Bir araba yangınına neden olan faktörler aşağıdadır:
- Mekanik arıza: Bir araba, sürtünme nedeniyle ısı üreten mekanik bileşenlerle donatılmıştır. Bu tür mekanik bileşenlerin arızalanması yangına neden olabilir.
- Elektrik arızası: Araba, karmaşık elektrik kablolarından ve ışıklar, elektronik yakıt enjeksiyon sistemi, akü vb. Gibi diğer elektrikli bileşenlerden oluşur. Elektrikli bileşenlerin arızalanması veya arızalanması yangına neden olabilir.
- Standart altı bileşenlerin kullanımı: Bir arabada düşük kaliteli malzemeler / bileşenler kullanmak yangına neden olabilir. Bir arabanın mekanik bileşenleri yüksek düzeyde strese maruz kalır ve kalite işarete uygun değilse, başarısız olabilir ve yangına neden olabilir.
- Hatalı / gevşek kablolama: Gevşek bir kablo veya hatalı bir kablo bağlantısı, yangına yol açabilecek bir kısa devreye neden olabilir. Açıkta kalan teller de kıvılcımlara eğilimlidir ve bir kıvılcım alev almak için yeterlidir.
- Yağ dökülmesi: Motor yağı değiştirilirken motor bölmesine yağ dökülürse, motor sıcaklığı yükseldiğinde alev alabilir. Bu nedenle, motor bölmesine yağ dökülmediğinden daima emin olun.
- Sıvı sızıntıları: Soğutma sıvısı, şanzıman sıvısı, hidrolik direksiyon sıvısı vb. Gibi diğer hayati sıvıların sızması arabanızda yangına neden olabilir. Aracı yola çıkarmadan önce her zaman herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
- Gevşek / eksik yağ doldurma kapağı: Gevşek veya eksik bir yağ doldurma kapağı, yağın motorun her tarafına dökülmesine neden olabilir. Motor yağı yüksek sıcaklık nedeniyle alev alabilir ve aracı sürerken ölümcül olabilir.
- Aşınmış / gevşek hortumlar: Hortumlar bir arabanın hayati bileşenleridir. Aşınmış / kırılmış / gevşek hortumlar, motora sıvı taşıdıklarından motora çok fazla zarar verebilir. Hatalı yakıt hortumu, radyatör hortumu vb. Yakıt veya soğutucu sızıntısı nedeniyle yangına neden olabilir.
Önemli hatalar: Kasko Sigortasını Yenilerken Hatalardan Kaçınarak Tasarruf Edin
Araba Yangınlarını Nasıl Önleyebilirsiniz?
Önlemek, her zaman araba yanarken tepki vermekten daha iyidir. Araba yangınlarından kaçınmak için aşağıdaki noktaları izleyin:
- Arabanın altında lastik veya plastik yanık kokusu alırsanız motoru derhal kapatın.
- Arabanın içinde sigara içmeyin. Küçük bir kıvılcım bile, arabanın içi plastik ve kolayca alev alabilen başka malzemeler içerdiğinden yangına neden olabilir.
- Arabanın içinde yanıcı maddeler taşımayın veya bırakmayın. Kapalı bir arabanın içindeki sıcaklık oldukça yükselebilir ve yanıcı maddeler alev alabilir.
- Arabanız için bir yangın söndürücü alın ve sürücü koltuğunun yakınında tutun.
- Arabaya yakıt doldururken motoru kapatın. Yakıt buharları motorun ürettiği ısı ile temas edebilir ve alev alabilir.
- Aracı her zaman güvenli bir yere park edin ve özellikle yaz aylarında aracı gölgeli bir alana park edin.
- Aracı yanıcı gazların veya sıvıların yakınına park etmekten kaçının. Arabayı park ettiğinizde motor sıcak olacaktır ve yanıcı malzemelerin yakınına park etmekten kaçınmak daha iyidir.
- Aracın orijinal kablolarına müdahale edebilecek satış sonrası aksesuarları kullanmaktan kaçının.
- Aracınıza düzenli aralıklarla veya üretici tarafından önerilen aralıklarla servis yapın. Tüm sıvıları optimum seviyelerde tutun ve tüm bileşenlerin mükemmel çalışır durumda olduğundan emin olun.
- Frenlerin kaputundan duman çıkarsa hemen aracı durdurun.
- Herhangi bir aşınma veya sızıntı için yakıt hatlarını düzenli olarak kontrol ettirin. Oldukça yanıcı bir sıvı olduğu için yakıt kaçağı çok tehlikelidir.
Önemli adımlar hakkında bilgi alın: 9 Kolay Adımda Araç Sigortanızı Değiştirin
Yangın Sigortası İddiaları:
Aracınız yangın nedeniyle hasar görürse, araç sigortası talebinde bulunabilir misiniz?
Bu sorunun cevabı hem Hayır hem de Evet.
Hayır, aracınız için trafik sigortanız varsa - kapsamlı bir kasko sigortası poliçesi satın aldıysanız Evet.
*** Zorunlu trafik sigortası planı kendi aracınızı güvence altına almazken, kapsamlı bir kasko sigortası poliçesi aracınıza kapsamlı bir teminat sağlar.
Aracınız yangın nedeniyle hasar görürse, derhal sigorta şirketine aksiliği bildirin ve hasar prosedürünü başlatın. Bu durumda gerekli işlemler başlatılır ve aracın yanma sebebi araştırılır.
*** Yanmış arabanın fotoğraflarını mutlaka çekin.
Araba yangın kazaları tahmin edilemez ve bazen çok tehlikelidir. Bir araba yangını durumunda önleyici tedbirler almak ve ne yapılacağını bilmek son derece önemlidir.
Aracınızın olası kaza risklerine karşı kasko sigortası yoksa ertelemeden fiyat teklifi alın.