Ülkemizde yaşanan en büyük felaketlerden biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından, depremin yarattığı hasarların önüne geçmek amacıyla Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuştur. Bu kurum tarafından hazırlanan ve deprem kaynaklı hasar durumlarına karşı güvence sunan deprem sigortası, ülkemizde tüm konutlar için yaptırılması zorunlu bir üründür.
Zorunlu deprem sigortasının genel olarak önemi; tüm konutlar için depreme karşı güvence sağlaması, maddi zararların yükünü hafifletmesi, sağlıklı yapılaşma adına katkı sağlaması ve toplumu sigorta bilincine yönlendirmesi olarak açıklanabilir. Bunun yanı sıra yaptırmanın önemine dair tüm detayları öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?
Bir yıllık dönemi kapsayan ve her yıl yenilenmesi gereken zorunlu deprem sigortası ya da DASK sigortası depremin neden olacağı hasarları karşılamak üzerine teminat sağlamaktadır. Aynı zamanda bu sigorta ürünün sunduğu çok sayıda avantaj ve kolaylık da bulunmaktadır. Bunlar;
- Deprem sigortası ile sadece binanın deprem nedeniyle aldığı hasarları değil; depremin sebep olabileceği tsunami, yer kayması ya da yangın gibi durumlardan kaynaklı hasarları da karşılamaktadır.
- Zorunlu deprem sigortası, depremin konutta neden olduğu hasarları poliçede yer alan limitler doğrultusunda güvence altına alır. Yani, konut deprem sigortası ile korunuyorsa; herhangi bir deprem sonrasında oluşabilecek hasar durumlarını poliçe kapsamında karşılar.
- Her şeyden önce zorunlu bir sigorta ürünü olan deprem sigortası yaptırılmaması halinde; konutla ilgili abonelik işlemleri yapılamaz. Bu nedenle sigorta poliçesi başlatmak hayli önemlidir.
- Deprem sigortası güvencesi olmayan konut satılamaz, kiraya verilemez ya da tapu tescil işlemleri başlatılamaz.
Deprem sigortasının önemini Neden Dask – Deprem Sigortası Yaptırmalıyım? Yazımızda görebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?
DASK sigortası ya da deprem sigortası, zorunlu bir sigorta türüdür ve bu nedenle, tüm konut sahipleri tarafından yaptırılması şarttır. Depremin neden olduğu zararlara karşı maddi destek sağlayan bu ürünü yaptırmayan konut sahipleri, konutla ilgili yapılması gereken pe çok işlemi başlatamaz. Ancak bunun yanında, DASK yaptırılmazsa; konut sahibi hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanmaz.
Zorunlu deprem sigortasının yaptırılmadığı durumlarda, başta konutla ilgili olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar şöyle açıklanabilir:
- Öncelikli olarak 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamında, deprem sigortası yaptırılması zorunlu olan bir üründür. Güvenli ve sağlam konutlar için deprem poliçesine gereken önemin verilmesi son derece önemlidir.
- Deprem poliçesi olmayan konuta dair elektrik ya da su abonelikleri gibi işlemler başlatılamaz.
- Konutla ilgili hiçbir şekilde alım – satım ya da kiraya verme gibi işlemler gerçekleştirilemez.
- Konuta dair tapu tescil işlemleri yapılamaz.
- Deprem ya da deprem kaynaklı oluşan hasar durumlarının neden olduğu masrafların tamamı, konut sahibinin sorumluluğundadır.
Deprem sigortası yaptırılmazsa oluşabilecek sorunlara dair detayları Deprem Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var Mı, Dask Nasıl Yapılır? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmak Neden Önemli?
Türkiye, dünya üzerindeki aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde yer almaktadır ve nüfusun çok büyük bir bölümü de deprem bölgelerinde yaşamaktadır. Üstelik korunmasız binalarda yaşıyor olmaları gerçeği düşünüldüğünde, deprem sigortasının önemi daha fazla artmaktadır.
Uzun yıllardan bu yana, ülkemizde çok fazla can ve mal kaybına neden olan depremler ve depremlere bağlı oluşan diğer afetler oluşmuştur. Geçtiğimiz senelerde meydana gelen Van ve Elazığ depremleri ve İzmir’de yakın tarihte olan deprem bu gerçeğin en güncel kanıtları arasındadır.
Doğal afetlerden kaynaklı maddi hasarlar içinde en çok hasara ve can kaybına neden olanlardan biri ne yazık ki deprem olmaktadır. Deprem felaketi, önceden tahmin edilmesi zor ve bu nedenle önlem alınmasının önemli olduğu bir doğa olayıdır. Deprem sonrasında meydana gelen kayıpları en aza indirmeyi ve maddi anlamda oluşan zararları gidermeyi amaçlayan zorunlu deprem sigortası, 27 Eylül 2000 tarihinden beri 587 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile yürürlüğe girmiştir ve depremin konutlarda neden olacağı hasarlara karşı güvence sunmaktadır.
Deprem, diğer doğa olaylarından, tahmin edilebilir olmayışı ile ayrılmaktadır. Ülkemizde her an deprem gerçeğine hazırlıklı olunmalı ve bu gerçekle yaşamak öğrenilmelidir. Depremden, gerekli önlemler alınarak korunmak da mümkündür. Zorunlu deprem sigortası ise alınabilecek önlemler arasında en etkili ve güvenli olanıdır. Poliçe kapsamında eviniz ya da iş yerleriniz güvence altına alınır ve böylece büyük masrafların yükünden kurtulabilirsiniz.
Deprem sigortasının önemini daha iyi anlamak için Şiddetli Depremler Ve Deprem Sigortasının Önemi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Teminatları Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortası, deprem yüzünden binalarda oluşan zararların yanında deprem kaynaklı oluşan yangınların, patlamaların ve yer kaymalarının neden olacağı hasar durumlarını da karşılar. Sigortalı binada doğrudan oluşan maddi hasarların sigorta bedeline kadar güvence altına alınmasını olanak sağlayan deprem sigortası, konut tamamen ya da kısmi olarak hasarlı olmuş olsa da teminat sunmaktadır. Söz konusu konut bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı güvence altındadır. Bu bölümler şu şekilde olmaktadır:
- temeller,
- ana duvarlar,
- bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar,
- bahçe duvarları,
- istinat duvarları,
- tavan ve tabanlar,
- merdivenler,
- asansörler,
- sahanlıklar,
- koridorlar,
- çatılar,
- bacalar ve benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri.
Deprem sigortası teminatlarını öğrenmek için Dask Neleri Kapsar, Teminat Limiti Ve Kapsadığı Binalar Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Her Yıl Zorunlu Mu?
Zorunlu deprem sigortası, Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından depremin neden olduğu hasarları önlemek amacıyla geliştirilmiş bir afet sigortasıdır. Farklı doğal afetlerin sebepleri arasında deprem olduğu takdirde, bu sigrota modeli üzerinden hasarlar karşılanmaktadır. Aynı zamanda, sigortalı binanın poliçe kapsamında sunulan teminatlardan yararlanması için tamamen yıkılmasına gerek yoktur. Deprem nedeniyle oluşan bir hasar kaydının bulunması yeterli olmaktadır.
Deprem sigortası poliçesinin süresi 1 yıldır ve süre dolduğu andan itibaren yenilenmesi gerekir. Sigorta yaptırmak kadar yenilemek de zorunludur. Sigorta sözleşmesi, her yıl poliçe süresi bitmeden yeniden düzenlenmeli ve aktif hale getirilmelidir.
Zorunlu deprem sigortası yenilemesi hakkında merak edilen tüm detayları Dask Her Yıl Zorunlu Mu?Yazımızda bulabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Sigortasını Kim Yaptırır?
Zorunlu deprem sigortası, her konut sahibi tarafından yaptırılması gereken bir sigorta ürünüdür. Bunun yanında deprem sigortası, sadece ev sahiplerinin sorumluluğunda değildir. Kiracılar da belirli şartlar kapsamında deprem sigortası poliçesi başlatabilmektedir.
Kiracılar, “sigorta ettiren” sıfatıyla deprem sigortası poliçesi hazırlayabilirler. Sigorta ettiren, sigorta sözleşmesini başlatan ve primleri ödemekle yükümlü olan kişi olarak açıklanabilir. Ancak poliçede yer alan hasar durumlarından sonra ödenmesi gereken tazminat, ev sahibine yapılmaktadır. Kısacası; hasar tazminatı tapuda “hak sahibi” olan kişiye verilir.
Tüm bunların neticesinde, deprem sigortası hem mülk sahibi hem de kiracı tarafından yaptırılabilir.
Kiracının yaptırabildiği deprem sigortası hakkında bilgi almak için Kiracı Dask (deprem Sigortası) Yaptırmak Zorunda Mı? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Alınır?
DASK sigortası poliçesi satın almak için ilk olarak bu ürünü yapan sigorta şirketlerinden birinine başvuruda bulunmak gerekmektedir. Hizmet sunan sigorta şirketlerinin web siteleri ya da çağrı merkezleri üzerinden poliçe başlatmak için başvurulabilir. Aynı zamanda DASK (Doğal Afet Sigortalar Kurumu) üzerinden de poliçe başvurusu oluşturulabilir.
En iyi deprem sigortası poliçesi oluşturma yolları hakkında bilgi almak ve en uygun teklifi veren sigorta şirketini bulmak için Sigorta Dünyası üzerinden karşılaştırma yapabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak başvuru gerçekleştirebilir ya da 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak, uzmanlarımıza danışabilirsiniz
Uzmanlarımız, sizin için en uygun deprem poliçesi teklifi hazırlayarak kısa süre içinde size sunacaklardır. Onay vermeniz halinde poliçe işlemlerini başlatabilir ve konutlarınızı güvence altına alabilirsiniz.