Dilediğiniz anda ve özgürce bir seyahate başlamadan önce vize zorunluluğu ve işlemleri, büyük bir engel olduğu gibi yorucu da bir süreçtir. Başvuru için gereken onlarca belgeyi toplamak, fazla zaman alması ve tüm işlemlerin sorunsuz tamamlanmasına rağmen alınan kısa süreli vizeler keyif kaçırabilir. Türk vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği Avrupa’daki birçok ülkeye Schengen vizesi olmadan giriş yapmak son derece zordur. Avrupa’ya seyahat planı olan bordo pasaportluların Schengen sürecini sorunsuz bir şekilde atlatması ve vize başvurularının olumlu sonuçlanması gerekmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; uzun süreli Schengen vizesi alma yollarını ve önemli detayları açıklamaya çalıştık.
Schengen Vizesi Nedir?
Uzun süreli Schengen vizesi almanın yollarını öğrenmeden önce ilk olarak Schengen vizesinin ne olduğunu açıklamak gerek. 5 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin 1985 yılında imzaladıkları Schengen Anlaşması’yla iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması ile bu anlaşmaya 21 ülke daha dahil edilmiştir. Sonuç olarak 26 Schengen ülkesi içinden birisine alınan vizeyle bu anlaşmada yer alan tüm ülkelere sınır kontrolü uygulanmaksızın, seyahat edebilme şansı yaratılmıştır.
Schengen’e dahil olan ülkeler; Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre’dir Ayrıca geçerli Schengen vizesi olan Türk vatandaşları Schengen’e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a da seyahat edebilmektedir.
Schengen vizesi detayları ve geçerli olduğu ülkeler hakkında detaylı bilgi almak için Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Ülkeleri Nelerdir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
İlk Seferde Uzun Süreli Schengen Vizesi Almak Mümkün Mü?
Schengen vizesi için başvuruda bulunan adayların en çok merak ettiği sorulardan biri ilk seferde uzun süreli Schengen vizesini almanın mümkün olup olmadığıdır. İlk kez alınan vizeler, genelde kısa süreli olacaktır ve uzun süreli Schengen vizesi almak biraz zordur. İlk defa Schengen vizesine başvurulduğunda, seyahat tarihinin süresine göre vize verilir. Örneğin seyahat süresi 10 günse, dönüşten bir veya iki gün sonra da vize süresi bitecektir.
Diplomatik misyonlar, sosyo-ekonomik yaşam düzeyi ve güvenirlilik ise vize süresinin uzun olmasında etkili etkenlerdir. Aynı zamanda başvuru yapan kişilerin bilgileri net ve doğru şekilde paylaşması da güven ortamının yaratılmasına katkı sağlayacak ve vize süresinin uzamasını mümkün kılacaktır. Son olarak vize başvurusu yapmaya devam etmek de vizenin süresini artırmak için bir başka yoldur.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Schengen vizesi alabilmek için belli başlı bazı belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Gerekli belgeler, başvuru yapan kişilere göre değişebilmektedir. Bu nedenle, her aday kendi koşullarına göre istenen belgeleri hazırlamalıdır. Maaşlı çalışanların turistik vize alabilmeleri için gerekli olan belgeler ise şöyle olmalıdır:
- Pasaport: Talep edilen vize bitiş tarihinden sonra en az 90 gün geçerliliği olan pasaportun hazırlanması gerekir.
- Kimlik Fotokopisi: Üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanının fotokopisine ihtiyaç vardır. Yabancı uyruklular için TC makamları tarafından verilmiş oturma izninin fotokopisi kullanılmalıdır.
- Başvuru Formu: Aday tarafından doldurulmuş ve tarih atılmış Schengen vizesi başvuru formu hazırlanmalıdır.
- Biyometrik Fotoğraf: Ebatları ülkelere göre değişiklik gösterebilen 2 adet biyometrik fotoğraf alınmalıdır.
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi: Planlanan yolculuk süresini kapsayan, en az 30.000 Euro limiti olan seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
- Vize Harcı: Vize harç bedeli aracı kurum ofislerinde nakit olarak ödenmelidir. Schengen vize harcı yetişkinler için 60 Euro, 0 – 12 yaşa arası çocuklar için ücretsizdir.
- Rezervasyon Bilgileri: Seyahat tarihleri aralığındaki uçuş ve otel rezervasyonlarının çıktıları verilmelidir.
- Maddi Gelir Evrakları: Banka şubesi tarafından kaşelenmiş ve imzalanmış son üç aylık hesap dökümü, adaya ait ruhsat ve tapular da eklenmelidir.
Uzun Süreli Schengen Vizesi Almanın Püf Noktaları
Seyahat etmek için önümüze çıkan en büyük engellerden biri olan vize alma işlemleri, pek çok prosedüre takılabilir ve bazen hiç alınamayabilir. Bazı durumlarda ise alınan vizenin süresi, yeterli gelmez ya da beklenenden kısa tutulur. Özellikle Schengen üyesi Avrupa ülkeleri, seyahat süresi kadar ya da 15 günlük vize verirler. Avrupa ülkelerinden 3 ya da 12 aylık vize almak son derece zahmetli bir süreçtir. Bunun için uzun süreli Schengen vizesi almanın püf noktalarını öğrenmek ve doğru adımları atmak son derece önemlidir. Yazımızın devamında, uzun süreli vize alabilmenin en önemli 10 yolunu sizlerle paylaştık.
1- Seyahate Schengen Vizesi Alınan Ülkeden Başlayın.
Schengen vizesi alırken ilk dikkat edilmesi gereken konulardan biri; vizenin alındığı ülkeye ilk olarak seyahat edilmesi gerektiğidir. Birden fazla Schengen ülkesine seyahat etmeyi planlayan kişilerin dikkat etmesi gereken bu durum nedeniyle ilk olarak vize aldığınız ülkeye giriş yapmalı ve sonrasında diğer Schengen ülkelerine gitmelisiniz. Bu aşamayı dikkatli bir şekilde geçtikten sonra bir sonraki vize başvuruları için önemli bir referans elde edilebilir ve uzun süreli vize almak mümkün olabilir.
2- Vize Alınan Ülkeye Tekrar Gideceğinize Garanti Edin.
Vize başvurusu için hazırlanması gereken belgeler içinde, vize almak için başvurulan ülkeye birkaç ay içerisinde tekrar gidileceğini gösteren belgelerin yer alması önemli bir avantaj sağlayacaktır. Belgeler içinde bulunan otel rezervasyonu ve uçak bileti gibi kayıtların sunulması, uzun süreli vize alma şansını arttırmaktadır. Bunun yanı sıra başvuru yapılacak ülkeye neden birkaç kez gitmek istendiğini anlatan bir de dilekçe yazıldığında, vizenizin uzun süreli verilmesi kolaylaşacaktır.
3- Vize Başvurusunu Uzun Süreli Vize Veren Ülkelere Yapın.
Schengen vize başvurusu yapmadan önce mutlaka uzun süreli vize veren ülkelerle ilgili bir araştırma yapılmalıdır. Örneğin; Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerin uzun süreli vize verdiğine yönelik örnekler bulunmaktadır. Bu bilgi, her aday ve her koşul için aynı olmayacaktır. Ancak vize süresinin uzun olmasını isteyen adaylar, başvurularından önce bu ülkeleri değerlendirmeli ve başvurularını buna göre yapmalıdır.
4- Banka Hesabında Bir Miktar Para Bulundurun.
Schengen vize başvurularında dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de başvuran kişinin seyahati süresi boyunca yeterli olacak kadar parasının olduğunu kanıtlaması gerektiğidir. Bu yüzden başvurudan önce banka hesabında biraz fazla para göstermekte fayda olacaktır. Schengen vizesinin olumlu sonuçlanması ve aynı zaman uzun süreli vize alınması bu şekilde sağlanabilir.
5- Seyahatin Bitiminde Geri Dönüleceğinin Garantisini Verin.
Bir diğer vize alma tüyosu ise seyahat sonunda, kişinin kendi ülkesine döneceğinin garantisini vermesi olacaktır. Seyahat bittiğinde ülkeden ayrılacağınızı belgelerle kanıtlayabilirseniz, uzun süreli vize alma şansınız daha da artacaktır. Ülkenize geri döneceğinizi garanti eden iş yerinden alacağınız belgeler ya da öğrenci belgesi gibi belgeler, uzun süreli vize almanızda etkili olacaktır.
6- Seyahat Edeceğiniz Kişilerin Var Olan Uzun Süreli Vizelerini Dilekçenizde Belirtin.
Seyahate birlikte çıkmayı düşündüğünüz yakınlarınızın, aile üyeniz ya da arkadaşlarınızın alınmış bir uzun süreli vizesi varsa, başvuru sırasında yazacağınız vize talep dilekçesinde bunu belirtmelisiniz. Böylece sizin de uzun süreli vize almanızda etkili bir adım atabilirsiniz.
7- Seyahat Amacını Net Bir Şekilde Açıklayın.
Vize almadan önce seyahat amacınızı, gitmek istediğiniz yerleri kısaca bir dilekçe şeklinde açıklamalısınız. Bu seyahatın sadece bir sefere mahsus olmayacağını ve devamının geleceğini belirtmeniz halinde, uzun süreli vize almanız kolaylaşacaktır.
8- Ticari Vize Başvurusu İmkanınız Varsa Değerlendirin.
Aktif olarak çalışma hayatındaysanız ve uzun süreli vize almak istiyorsanız, Ticari Vize başvurusunda bulunarak kolayca vize alabilirsiniz. Ticari vize için gerekli evrakları şirketinizden istemeniz ve başvurunuzu buna göre yapmanız yeterli olacaktır.
9- Mülakatta Sakin Olun.
Hemen hemen tüm ülkeler için geçerli olmasa da bazı ülkeler ilk kez vize başvurusunda bulunan kişileri mülakata çağırmaktadır. Mülakatta kendinize güvenmek ve kendinden emin bir görüntü vermek ise olumlu sonuç almak adına son derece önemlidir. Mülakat yapan kişilerin sorduğu sorulara net ve doğru yanıt vermek gerekir. Bu olumlu bir intiba yarattığı gibi, uzun süreli vize almayı da kolay hale getirecektir.
10- Sağlık Sigortasını Uzun Süreli Yaptırın.
Schengen vizesi için başvurularda dikkat edilmesi gereken son adım ise seyahat sağlık sigortasının yaptırılmasıdır. Başvuru yapan kişi, seyahatini kapsayacak şekilde 30 bin Euro teminatlı sağlık sigortası yaptırmadığı takdirde, vize başvurusundan olumlu yanıt alamaz. Seyahat sağlık sigortası yaptırmak, vizenin uzun süreli verilmesinde doğrudan etkili olmasa da olumlu bir etki bırakmak adına önemlidir.
Schengen seyahat sağlık sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak için Schengen Seyahat Sağlık Sigortası Nedir, Hangi Ülkeler İçin Alınır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden en iyi seyahat sağlık sigortası poliçesine ulaşmak, seyahatlerinizi güvenli hale getirmek ve vize almayı kolaylaştırmak için poliçe satın alma işlemlerini başlatabilirsiniz. Bunun için 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayabilir ya da web sitemiz üzerinden ücretsiz olarak başvuru formunu doldurarak, talep açabilirsiniz.