Hayatın her alanında olduğu gibi iş alanlarında da farklı risk durumları ile karşılaşmak mümkündür. Böyle durumlar için önceden önlem almak çoğu zaman büyük avantajlar sağlayacaktır. İşyeri sigortası kapsamında sunulan teminatlar ile iş yerlerinde oluşabilecek riskler için güvence oluşturulabilir.
İşyeri sigorta poliçesi hazırlarken teminat kapsamlarını iyi belirlemek ve yanlış seçimler yapmamak, büyük ölçüde hayat kurtarıcı olacaktır. İş yeri konumu ve özellikleri gibi hususlar göz önünde bulundurulduğunda, hazırlanan poliçenin etki alanı sağlamlaşacak ve olası risklere karşı koruma sağlanabilecektir. Bu nedenle işyeri sigortası teminatlarına dair detaylı araştırma yapmak ve gerekli ölçülerde poliçeye eklemek gerekir.
İşyeri Sigortası Nedir?
İşyeri Sigortası işe yerlerini güvence altına alan ve olası yangın, kaza gibi risklerden doğabilecek masrafları karşılayan bir sigorta türüdür. Ayrıca sigorta kapsamında, iş yerine ait eşyaları ve iş yeri çalışanlarını da koruma altına alabilirsiniz.
Sigorta kapsamını belirlemek ve teminat seçeneklerini genişletmek, sigorta başvurusu yapan kişinin inisiyatifi doğrultusunda değişebilir. Teminatlar, sigorta şirketi ve iş yeri durumuna göre faklı şekilde hazırlanabilir. Bu nedenle sigortalının istek ve ihtiyaçlarını iyi belirlemesi, seçtiği sigorta şirketi ile doğru olarak paylaşması gerekir.
İşyeri Sigortası, zorunlu bir sigorta modeli değildir. İsteğe bağlı yaptırılabilir. Ancak pek çok uzman tarafından güvenli iş alanları oluşturmak ve korumak adına yaptırılması önerilir. Bu sigorta modeli ile işverenler, risk durumlarından doğacak maddi kayıpları engelleyebilmektedir.
İşyeri sigortası hakkında daha fazla bilgi için; İşyeri Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazımızı inceleyebilirsiniz.
İşyeri Sigortası Neleri Kapsar?
İşyeri Sigortası kapsamı, kişilerin ihtiyacına yönelik genişletilebilir. Bu kapsam içinde yer alan işletmeler ise eczane, mağaza, fabrika, restoran, depo gibi farklı tarzda çalışma alanları olabilmektedir. Sigorta şirketlerinin sunduğu kapsama koşulları değişmekler beraber genel olarak; iş yeri binası ve camları, demirbaş, değerli eşya, makineler ve tesisat sistemi şeklinde belirlenmiştir.
Değişebilen ve genişletilebilen sigorta kapsamı sayesinde, iş yerleri güvenle korunur hale gelmektedir. Farklı model ya da paket seçenekleri ile de hizmet veren İşyeri Sigortası, ilgili sigorta şirketi ile beraber yürütülen bir çalışma ve ihtiyaçların belirlenmesi ile verim alınacak bir türdür.
Sigorta kapsamı hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası yetkililerine ulaşabilir ya da sizin için hazırladığımız İşyeri Paket Sigortası Neleri Kapsar? yazımızı okuyarak ön hazırlık yapabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Teminatları Nelerdir?
İşyeri Sigortası yaptırılmadan önce seçilecek teminatların iyi belirlenmesi hayati önem taşır. Tüm sigorta şirketleri için geçerli olan İşyeri Sigortası ana teminatı, yangın teminatı olarak belirlenmiştir. Bu teminata ek olarak, iş yeri koşulları ve işverenin bütçe durumu dikkate alınarak eklenen teminatlarla bir poliçe modeli oluşturulabilir. Ekonomik açıdan uygun bir poliçe oluşturmak için ihtiyacınız olan teminatları eklemeli ve gerek duyulmayanlara yer vermemelisiniz.
İşyeri Sigortası teminatları şu başlıklar altında değerlendirilmektedir:
1- Yangın Teminatı
Yangın ya da yangın kaynaklı hasarlar, iş yerleri için en büyük risk barındıran ve masrafa neden olan durumlardan biridir. Yangının büyüklüğü ve buna bağlı hasarların oranı nedeniyle çoğu iş yeri kapanma noktasına gelebilir. İşyeri sigortası bünyesinde yer verilen yangın teminatı ile bu riskin doğuracağı olumsuzlukların önüne geçilebilir.
Yıldırım düşmesi ya da patlama kaynaklı hasarlar da yangın teminatı içerisinde değerlendirilir. İş yeri sahiplerinin poliçe hazırlama aşamasında dikkat etmeleri gereken ilk noktalardan biri yangın teminatının kapsamı olmalıdır.
2- Hırsızlık Teminatı
Hırsızlık teminatı poliçeye eklendiği takdirde, iş yerleri hırsızlık sonucu oluşan zararları ve hırsızın neden olduğu hasarları, garanti kapsamına alabilmektedirler. Bu teminat, poliçeye demirbaş olarak dâhil edilmiş tüm eşyalar için geçerlidir. Ancak değerli eşya tanımına uyan mücevher, para gibi kıymetli eşyalar kapsam dışında değerlendirilir.
3- Deprem Teminatı
DASK poliçesi, iş yerlerini kapsamaz ve bu sigorta modeli, iş alanları için zorunlu değildir. Bu nedenle deprem riskine karşı güvence oluşturmak için İşyeri Sigortası avantajlarından faydalanmak gerekir. Bu sigorta modeli ile deprem sonrası hasar görmüş bina ve eşyaların masrafları, sigorta poliçesi kapsamında karşılanır.
4- Su Baskını, Dolu, Fırtına, Kar Ağırlığı Gibi Doğal Afet Teminatları
Poliçe kapsamında yer aldığı takdirde İşyeri Sigortası; dolu, fırtına, sel, yoğun kar yağışı sonucu oluşan kar ağırlığı gibi doğal nedenlerden kaynaklı olumsuzlukları da güvence altına alabilmektedir. İş yeri şartları ve özellikleri dâhilinde bu teminatlar, poliçeye eklenebilir.
5- Grev, Halk Hareketleri, Terör, Kargaşa Durumlarına Karşı Teminat
İşyeri Sigortası kapsamında, kitle eylemlerine karşı da koruma sağlanabilmektedir. İş yerlerinde yaşanma olasılığı yüksek grev, lokavt gibi eylemlerin neden olacağı zararları karşılayan sigorta modeli ile terör, halk hareketleri gibi büyük olaylara karşı da güvence oluşturulmaktadır.
6- Makine ya da Elektronik Cihaz Teminatı
Bazı iş yerleri için demirbaş olarak sayılabilecek makineler ya da elektronik cihazların bozulması ya da kırılması sonucu oluşan hasarlar, poliçe kapsamında değerlendirilir. Sigorta poliçesi hizmet verdiği andan itibaren sorun oluşturacak her durum güvence altında sayılır ve masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Eğer ilgili cihaz ya da makine, poliçe başlangıç tarihi öncesinde hasar görmüşse teminat dışında kalacaktır.
7- Dâhili Su Tesisatı Teminatı
Su tesisatına dayalı problemler sonucu oluşan kırılma ya da tıkanma gibi durumların neden olduğu hasarlar, poliçe kapsamına eklenebilir. Bu sayede oluşacak masraflar, işverenin sorumluluğundan çıkar ve ekonomik anlamda kayıp yaşatmaz.
8- Enkaz Kaldırma Teminatı
Enkaz kaldırma teminatı, olası bir yıkım sonrası enkazın kaldırılması, neden olduğu hasarın giderilmesi ve temizlenmesi için eklenmesi gereken bir teminattır. Bu teminat ile iş yerinin olağan çalışma temposunun yeniden sağlanması için en kısa sürede zarar karşılanır ve mağduriyet yok edilir.
9- Emniyeti Suiistimal Teminatı
İş yerinin kendi çalışanları tarafından gerçekleşmiş, herhangi bir hırsızlık ya da benzeri hasar durumlarına karşı güvence sağlanır. Tespit edildiği andan itibaren gerekli işlemler yapılır ve iş yerinin zararı en kısa sürede karşılanır.
10- Cam Kırılması Teminatı
Cam kırılması, çatlaması gibi hasarlar ve bu hasarların neden olduğu zararlar İşyeri Sigortası poliçesi kapsamında değerlendirilir. Vitrin, cam kapı, pencere gibi cam temelli nesnelerin zarar görmesi sonucu oluşan masraflar, sigorta şirketi tarafından ödenir.
11 Kira Kaybı Teminatı
Kira kaybına neden olacak durumlar sonucu oluşacak maddi zararlar, sigorta poliçesi dâhilinde karşılanır. Sigorta poliçesi hazırlama aşamasında, sigorta yetkilileri ile bu teminat hakkında görüşebilir ve kapsamını detaylandırabilirsiniz.
12- Hava ya da Kara Taşıtlarının Çarpması Teminatı
Hava ya da kara taşıtlarının herhangi bir nedenden dolayı, iş yeri binasına çarpması sonucu oluşan hasarlar, poliçe teminatları arasına eklenebilir. Bu hasarların neden olduğu masraflar, poliçede belirtildiği sürece sigorta şirketi sorumluluğundadır.
İşyeri Sigortası poliçesi içinde yer verilmesi gereken, en önemli teminatları İşyeri Sigortasında 10 Önemli Teminatyazımızda bulabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Nasıl Yapılır?
İşyeri Sigortası, sigorta şirketleri acenteler ya da yetkili bankalara aracılığıyla yapılabilmektedir. Bunun yanında online platformlar üzerinden de form doldurarak başvurulabilir. Sigorta Dünyası üzerinden sorgulama yaparak da teklif alabilir ve farklı sigorta şirketlerini karşılaştırarak, en uygun teklifi veren şirket değerlendirilebilir.
İşyeri Sigortası sorgulaması yaparken istenen bilgileri doğru şekilde girmek gerekir. Aynı şekilde poliçe hazırlama aşamasında da sigorta şirketinin kişiden istediği bilgi ve belgeler tam olmalıdır. Bunlara ek olarak teminatların kapsamı ve poliçe limitleri de belirlenmeli ve ilgili firmaya bilgi aktarımı doğru şekilde yapılmalıdır.
İşyeri Sigorta yapılırken için izlenmesi gereken adımları İşyeri Sigortası Nasıl Yapılır? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
İşyeri Sigortası Hesaplaması Nasıl Olur?
İşyeri Sigortası hesaplama adımları; poliçede yer alan teminatlara ve sigorta şirketi kurallarına göre değişebilmektedir. Bu nedenle en doğru hesaplama için ilgili sigorta şirketleri ile iletişim kurulmalıdır. Prim hesaplaması için sizden istenen bilgileri ve teminat özelliklerini doğru olarak belirttiğiniz takdirde sağlıklı bir fiyat hesaplaması yapılacaktır. Sigorta şirketinin yaptığı risk değerlendirmeleri sonucu, en uygun fiyat teklifi oluşturulur ve adaya sunulur. Farklı sigorta şirketlerini ve fiyat tekliflerini karşılaştırmak için Sigorta Dünyası çalışanlarına ulaşabilir ve konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Sigorta hesaplamasına dair kapsamlı bilgi almak isterseniz; İşyeri Sigortası Nasıl Hesaplanır? yazımızı okuyabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşyeri Sigortası yaptırmadan önce ve poliçe hazırlama aşamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Poliçede yer alacak teminatlar doğru ve eksiksiz belirtilmelidir.
- İş yeri sahibi birden fazla işletmeden sorumluysa her biri için ayrı sigorta poliçesi hazırlatmalıdır.
- Sigorta şirketinin istediği bilgi ve belgelerde eksik ya da hata olmamalıdır.
- Teminat dışı olan durumlar iyi araştırılmalıdır.
- Ek hizmet seçenekleri öğrenilmeli ve uygunluğuna göre poliçeye eklenmelidir.
- Sigorta poliçesi kapsamında oluşan hasarlar, belirtilen süre dâhilinde sigorta şirketine bildirilmelidir. Geç gelen bildirimler değerlendirmeye alınmaz.
Dikkat edilmesi gereken tüm detaylar hakkında bilgi almak için İşyeri Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.
Neden İşyeri Sigortası Yaptırılmalıdır?
İş yerlerini güvenli çalışma alanları haline getirmek için İşyeri Sigortası yaptırmak, büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Hem çalışanları hem de iş verimini güvence altına alan bu sigorta modeli ile iş gücünü arttırırken bütçenizi de koruyabilirsiniz. Hazırlanan poliçede yer alan teminatlar sayesinde iş yerinde yaşanabilecek olumsuzlukların neden olduğu maddi zararlar giderilebilir ve risklerin önüne geçmek için bir adım atılabilir. İş yerlerini korumaya yönelik bu sigorta türü ve kapsadığı durumlar hakkında tüm bilgilere Sigorta Dünyası üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Konu ile ilgili uzmanlarımız size en kısa sürede dönüş yapacak ve detaylı bilgi verecektir. Bizleri günün her saati arayabilir ve merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.