Depremler, dünyada ve Türkiye’de en sık olarak yaşanan doğal afetlerdir. Dünyanın oluşumundan beri, fay hatlarının aktif olduğu bölgelerde milyonlarca insan deprem yüzünden can ve mal kaybı yaşamıştır.
Deprem bölgesi haritası temel alınırsa Türkiye’nin yüzde doksan iki (92) oranında deprem bölgesi içinde yer aldığı görülür. Bu yüzden depremle iç içe yaşayan bir bölge olarak Türkiye adlandırılabilir.
Depremler hakkında detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilir ve deprem sigortası hakkında bilgi alabilirsiniz.
Deprem Nedir?
Yerkabuğu içindeki kırılmalar neticesinde ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılıp yer yüzeyini sarmasına deprem denilmektedir. Belki doğa olayları arasında en beklenmedik ve kestirilemez olanıdır. En azından eldeki imkanlar dahilinde depremin ne zaman olacağı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak tahminler yürütülmekte bu da depremin insanlar üzerindeki korkusunu arttırmaktadır.
Deprem Türleri Nedir?
Depremler oluş nedenlerine bağlı olarak değişik türlere ayrılırlar. Dünyadaki çoğu depremin oluşum nedeni olan depremler levhaların hareketi sonucu oluşur ve bunlara tektonik adı verilir.
Türkiye’deki depremlerin de çoğunluğu tektonik depremlerdir. İkinci tip depremler ise volkanik olarak adlandırılırlar. Volkanların püskürmesi sonucu, sıkışmış lavın yerkabuğunda yarattığı basınç ile meydana gelen sarsıntılar neticesinde oluşurlar. Türkiye’de faal olan yanardağ bulunmadığı için volkanik deprem yaşanmamaktadır. Bir diğer deprem türü ise çöküntü olarak adlandırılan depremlerdir. Yeraltında bulunan mağaraların ya da diğer boşlukların tavanlarının çökmesi sonucu oluşurlar. Ancak küçük sarsıntılar olarak yeryüzüne ulaşırlar ve çoğunlukla hissedilmezler. Denizde oluşan depremlere ise Tsunami denilir. Denizlerde meydana gelen depremler sonucu oluşan hareketlerin yarattığı dev dalgaları tanımlamak için Tsunami kullanılmaktadır.
Hasar durumları hakkında detaylı bilgi için: Deprem Sonrası Hasar Bildirim Süreci Nasıl İşler?Yazısını okuyabilirsiniz.
Deprem Şiddeti Nedir?
Deprem şiddeti, herhangi bir derinlikte oluşup yeryüzünde hissedildiği noktadaki etkisi olarak adlandırılır. Başka bir ifade ile depremin şiddeti yapılar, doğa ya da insan üzerindeki etkilerinin ölçümü olarak belirlenir. Şiddet ölçümü depremin kaynağındaki büyüklüğü belirtmez, belirtildiği üzere yeryüzündeki kişilere verdiği zararın şiddetini içerir.
Deprem şiddet cetvelleri depremin etkisine maruz kalan canlı ve cansız her şeyin depreme gösterdiği tepkiyi değerlendirmeye alırlar. 1’den 10’a kadar belirlenmiş bu şiddet cetveli kapsamında, depremin yeryüzüne etkileri ilgili aletler ile ölçülür ve değerlendirme yapılır. 1 ile 3 arası genelde zararsız depremler için 4 - 7 arası orta hasarı, 7 -1 0 arası ise şiddetli hasara sebep olacak depremleri tanımlamak için kullanılır.
DASK avantajları için: Neden DASK - Deprem Sigortası Yaptırmalıyım?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Şiddetli Depremler Nelerdir?
Bu zamana kadar kaydedilmiş en şiddetli deprem 1960 yılında Şili’de 9.5 şiddetinde kaydedilmiştir.
Diğer şiddetli depremler ise şu şekildedir;
- 28 Mart 1964, Alaska 9.2; üç dakikalık deprem sonucunda korkunç boyutta hasarlar meydana geldi. Neyse ki böyle bir şiddete rağmen Alaska’da az yaşayan olduğu için yaşamını kaybedenlerin sayısı düşük oldu.
- 26 Aralık 2004, Endonezya 9.1; Sumatra’da meydana gelen ve en uzun deprem olarak kayıtlara geçmiş bu depremde yaklaşık olarak 230 bin kişi yaşamını kaybetmiş, 1 milyon insan evsiz kalmıştır. Ayrıca akabinde oluşan devasa tsunami dalgaları neticesinde 14 ülke bu depremden etkilenmiştir.
- 11 Mart 2011, Japonya 9.0; Çok sık deprem yaşanan bir bölge olmasına rağmen Japonya tarihindeki en büyük depremi 2011 yılında yaşamıştır. Deprem ve sonrasında yaşanan tsunami sebebiyle 20 binden fazla insan yaşamını kaybetmiş, sayıları yüz binleri bulan kimseler ise evsiz kalmıştır.
- 4 Kasım 1952, Rusya 9.0; Rusya’nın doğusunda 1952’de meydana gelen bu depremde bölgede yaşayan sayısının az olmasından ötürü üç bine yakın insan yaşamını kaybetti. Deprem Amerika’dan bile hissedildi.
- 27 Şubat 2010, Şili 8.8; 2010 yılında ortalama bir buçuk dakika süren depremde 7000’den fazla insan yaşamını yitirdi. Ülkenin yaklaşık üçte biri tsunamiden zarar gördü ve ülkede uzun bir süre boyunca elektrik, temiz su gibi hizmetler sunulamadı.
- 31 Ocak 1906, Ekvator 8.8; 1906 yılında gerçekleşen bu deprem ile ülke altyapısı büyük zararlar gördü ve yıllar boyunca yaralarını sarmaya çalıştı.
- 15 Ağustos 1950, Tibet 8.6; Karasal alanda meydana gelen depremde binden fazla insan yaşamını yitirdi ve civar ülkeler depremden etkilendiler.
Deprem sigortası indirimleri hakkında bilgi almak isteyen adaylar:Zorunlu Deprem Sigortası İndirimlerinden Nasıl Yararlanılır?Yazısına göz atabilir.
Deprem Anında Yapılacaklar Nelerdir?
Eğer depreme tanık oluyorsanız öncelikli olarak sakin olmalısınız. Hane içerisindeyseniz masa veya sağlam bir koruyucunun altına girmelisiniz. Deprem bitesiye kadar burada bekleyebilirsiniz. Sağlam bir eşyanın altına girdiğinizde depremden kurtulma olasılığınız yüksektir. Pencere veya balkondan atlamak büyük zararlar verebilir.
Deprem sonrasında ise hızlıca bulunduğunuz binadan çıkıp güvenli bölge olarak belirlenen alana ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi için: Deprem Anında Yapılması Gerekenler yazısına göz atabilirsiniz.
Deprem Sigortası Nedir?
Depremin yaşanmasından sonra binada oluşan hasarın karşılanmasına deprem sigortası denilir. 1999 Marmara Depremi sonrası kurulan Doğal Afetler Sigorta Kurumu – kısaca DASK tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Binanın oturum izni alması, elektrik, su gibi aboneliklerinin açılması, tapuda alım satımının yapılması için zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekmektedir. Zorunlu deprem sigortası, hanenin maliyetine, bulunduğu deprem bölgesine ve o yıl içindeki inşaat masraflarına bakarak hane için bir limit belirler. Bu limit kapsamında deprem sonrasında yaşanacak maddi hasar giderilir. Ancak bilinmesi gereken nokta, zorunlu deprem sigortasında sadece binanın yapı masrafları karşılanmaktadır. Hane içindeki eşyaların ya da diğer şeylerin zararı karşılanmaz. Bu gibi durumlarda özel sigorta şirketlerinden konut sigortası yaptırılabilir ve zorunlu deprem sigortasını tamamlayacak bir güvence paketi sunulmuş olur.
Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz:
Dask Zorunlu Mu? Dask Poliçe Sorgulama Ve Hesaplama
Deprem Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yazılarına göz atabilirsiniz.
Deprem Sigortasının Önemi Nedir?
Deprem gibi talihsiz bir afet yaşandığında öncelikli olan can güvenliğidir. Ancak mal güvenliği de önem taşır çünkü yaşadığınız ev yıkılmış ya da hasar görmüş olduğu için zor duruma düşersiniz. Deprem sigortası kapsamında bu hasarın bir an önce atlatılması için güvenceler verilmiştir. Binanın depremde gördüğü zararın bildirimi neticesinde sigorta uzmanları tarafından yapılacak incelemede tekrar yapım masrafları karşılanmaktadır. Yapılmış olan sigortanın limitleri belirlenirken binanın yaşı, hangi malzemeden yapıldığı ve bulunduğu bölge temel alınarak hesaplama yapılır. Deprem sonrasında da poliçede belirlenen limit kapsamında hasar temini sağlanır. Dolayısıyla kısa süre içerisinde depremden zarar görmüş binanın inşaatı başlayabilir ve hane sahibi tekrar evinde oturmaya başlayabilir.
Deprem sigortası önem listesi ile ifade edilecek olursa;
- Deprem sonrasında zarar görmüş binanın hasarlarının giderilmesi, sizin mağduriyet yaşamamanız için oldukça önemlidir.
- Deprem sigortası binaların yapısına, yaşına, bulundukları deprem bölgesine göre limit belirlemektedir.
- Sigorta tarafından belirlenmiş azami limitin aşılması halinde sigortalı masrafları kendisi karşılamalıdır.
- Zorunlu deprem sigortası sadece bina hasar masraflarını karşılar. Hanenin içindeki eşyaların zararını karşılamaz.
- Deprem hasarı almış binanın 15 gün içinde bildirimi yapılmazsa sigorta hasarı karşılamaz.
- Deprem sigortası sadece hane sahibi adına yapılmaktadır. Kiracı ya da başka şahısların yaptırması halinde hasarın tutarı yine tapudaki sahibine ödenecektir.
- Zorunlu deprem sigortasının yanında özel sigorta şirketlerinin sundukları konut sigortaları ile de çeşitli konularda teminatlar alınarak konut hakkında geniş bir poliçe hazırlanabilir.
Önemli detaylara ulaşmak için: Deprem Sigortası Yaptırmanın 10 Önemli Yararı yazısını okuyabilirsiniz.
Özetle, deprem doğal afetlerin en sık yaşananı ve insanı mağdur edenidir. Türkiye de bir deprem bölgesinde bulunduğu için sıklıkla deprem yaşanması riskleri taşımaktadır. Deprem sigortası ile binanızda oluşacak hasarların giderilmesi için önemli bir adım atarsınız. Aynı zamanda deprem sigortası olmayan hanelere devlet tarafından başka kısıtlamalar da getirildiği için, bu sigortayı yaptırmanız oldukça önemli gözükmektedir.
DASK Deprem Sigortası hakkında detaylı bilgi alarak en uygun deprem sigortası fiyatına ulaşmak için Sigorta Dünyası uzmanları ile görüşebilirsiniz.