Sağlık sigortası dendiğinde ilk olarak özel sağlık sigortası gelmektedir. Ancak farklı işlevleri ve kapsama alanları olan sağlık sigortası ürünleri bulunmaktadır. Sigorta kapsamında yer alan kişilerin sağlıkla ilgili problemleri için gerekli olan tedavi giderleri karşılanmaktadır. Sağlık sigortası ürünleri ise farklı sorunların aşılmasına yardımcı olan ve birbirlerinden spesifik farklarla ayrılan ürünlerdir. Hazırladığımız bu yazıda sağlık sigortası çeşitlerini ve önemli detaylarını açıklamaya çalıştık.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Sağlık sigortası ürünlerinden en çok merak edilen özel sağlık sigortası; olası bir hastalık ya da kaza sonrasında kişilerin daha sağlıklı ve kaliteli koşullarda tedavi olabilmesine ve sağlık hizmetlerine ulaşabilmesine olanak sağlayan bir sağlık sigortası ürünüdür. Özel sağlık sigortası poliçesi ile işlem yapılan sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel sağlık kurumlarında ücretsiz tedavi hizmetlerinden yararlanılabilir. Bunun yanında özel durumlar için sigorta şirketinin anlaşması bulunmayan hastanelerde de tedavi ve muayene olma şansı vardır.
Her şeyden önce özel sağlık sigortası, poliçede yer alan teminat limitleri üzerinden ek ücret ödemeden, sigortalının seçtiği hastane ve doktorlarda muayene ve tedavi imkanı sunmaktadır. Bunun yanı sıra; yatış gerektiren tedavi durumları, ilaçlar, refakatçi, oda ve yemek masrafları sigorta poliçesi kapsamında karşılanır. SGK güvencesi altında bulunan herkes bu sigorta modelini satın alabilir ve avantajlarından yararlanabilir.
Özel sağlık sigortası hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; Özel Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar, Avantajları Nedir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Teminatları
Özel sağlık sigortasının temelde sunduğu iki ana teminat seçeneği bulunmaktadır. Bunlar; ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatı olmak üzere iki başlık altında incelenir. İçeriklerine göre düzenlenen bu teminat seçenekleri, limitlerine göre de fark gösterir. Yatarak tedavi teminatı, genel olarak tüm özel sağlık poliçelerinde limitsizdir. Bunun yanında ayakta tedavi teminatı, bir poliçe dönemi içerisinde 8 ya da 10 defa kullanılabilmektedir. Üstelik, tek başına ayakta tedavi teminatı alınamaz.
Özel sağlık sigortaları kapsamında sigorta şirketlerinin sunduğu ayakta tedavi teminatları şunlardır:
Rutin doktor kontrolleri
Tanı ve teşhis.
Tahlil ve tetkik masrafları.
Röntgen ve tomografi giderleri.
Laboratuvar işlemleri.
Küçük müdahale gerektiren işlemler.
Aşı, pansuman ve kırık – çıkık tedavisi için gereken ödemeler.
Hastanede en az 24 saat kalmayı gerektiren durumlar ise yatarak tedavi teminatı kapsamına girmektedir. Özel sağlık sigortası yatarak tedavi teminatları ise şu şekildedir:
Cerrahi müdahale ve sonrasında gerekli olan işlemler.
Yoğun bakım masrafları.
Oda, yemek ve refakatçi masrafları.
Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz için gereken masraflar.
Suni uzuv temini.
Acil durum giderleri.
Özel sağlık sigortası teminatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Ek Teminatları
Özel sağlık sigortası kapsamında yer alan ana teminatlar yanında, ek teminat seçenekleri de sunulmaktadır. Ana teminatların kapsamı ve limitleri, her sigorta şirketinde benzerlik taşımaktadır ve sigorta genel şartlarına göre düzenlenir. Bununla birlikte ek teminat seçenekleri, sigorta şirketine ve aday tercihlerine göre değişmektedir. Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan ek teminat seçenekleri şu şekildedir:
Doğum ve hamilelik teminatı.
Check – up hizmeti.
Acil yardım hizmetleri.
Ambulans hizmeti.
Diyetisyen hizmeti.
Yurt dışı teminatı.
Evde bakım hizmeti.
Diş bakımı.
Psikolojik destek.
Cilt sorunları için tedavi.
Özel sağlık sigortasının kapsamına giren tüm durumları Özel Sağlık Sigortasının Karşıladığı Durumlar Neler? Yazımızda bulabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Yaş Sınırı
Özel sağlık sigortası için sigorta şirketleri, farklı şekillerde yaş sınırları belirlemiştir. Genel bir ifadeyle 18 ile 60 yaş arasında yer alan tüm katılımcılar, özel sağlık sigortası kapsamına dahil edilebilmektedir. Bunun yanında, 18 yaş altı çocuklar ise anne – babalarının var olan sigorta poliçelerine dahil edilebilirler ya da ebeveynleri ile poliçe kapsamına alınabilirler.
Sigorta şirketleri, özel durumlar kapsamında yaş sınırları belirlemesinde farklı düzenlemeler yapabilir. Genel olarak özel sağlık sigortası şirketlerinin yaş sınırı düzenlemeleri şöyledir:
Ak Sigorta : 0 – 60 yaş arası için poliçe hazırlar.
Allianz Sigorta : 6 – 64 yaş arası için poliçe hazırlar.
Demir Hayat Sigorta : 0 – 60 yaş arası için poliçe hazırlar.
Groupama Sigorta : 0 – 65 yaş arası için poliçe hazırlar.
Mapfre Sigorta : 14 günlük – 60 yaş arası için poliçe hazırlar.
Ray Sigorta : 8 – 64 yaş arası için poliçe hazırlar.
Özel sağlık sigortası yaş sınırlarına dair detaylara Özel Sağlık Sigortası Kaç Yaşına Kadar Yapılıyor? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde yer alan kişilerin sağlık harcamalarına dair güvence sunan bir sigorta ürünüdür. Özel sağlık sigortası yaptıramayan ya da yaptırmak istemeyen kişiler için alternatif bir güvence yöntemi olarak ifade edilebilir. Sigorta ürünü ile kişiler, özel hastanelerde alacağı tedavi hizmetlerinden doğacak masrafların katılım paylarını ödemektedir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı kişilerin özel sağlık kurumlarında uygun fiyatlarda ya da hiç ücret ödemeden tedavi görmesine olanak sağlayan bir sigortadır. Yüklü tedavi masraflarının ağırlığından kişileri kurtarması nedeniyle tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü, sıklıkla tercih edilmektedir. Sigorta bünyesinde yer alan kullanıcılar, sadece 15 TL tutarındaki katılım payını öderler.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilgi almak için En İyi Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hangisi? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teminatları
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan ana teminat seçenekleri, hemen hemen tüm sigorta şirketleri için geçerlidir ve tıpkı özel sağlık sigortasında olduğu gibi, 2 başlık altında değerlendirilmektedir. Bu teminatlar ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatı olmak üzere sınıflandırılır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan ayakta tedavi teminatı şu durumları karşılar:
Doktor muayeneleri.
Fizik tedavi masrafları.
Röntgen.
Tanı koyma.
Tahlil.
Laboratuvar hizmetleri.
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan yatarak tedavi teminatları ise şu şekilde belirlenmiştir:
Acil durum ihtiyaçlarından doğan masraflar.
Cerrahi ve dahili operasyonlar.
Kemoterapi.
Radyoterapi.
Diyaliz.
Koroner anjiyografi.
Küçük müdahalelerden dolayı ortaya çıkabilecek masraflar.
Oda, yemek ve refakatçi giderleri.
Yoğun bakım gerektirecek durumlardan kaynaklanan ihtiyaçlar.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsadığı durumlar hakkında Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar? Yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaş aralıkları ve sınırları, sigorta şirketlerine göre değişim gösterebilir ancak genel olarak 55 yaşına kadar tüm adayların başvuruları değerlendirilmektedir. Yaş arttıkça sağlık riskleri ile karşılaşma durumu da artmaktadır. Bu nedenle sigorta şirketleri yaş sınırı belirlemekte ve belirli yaş üstünde olan kişiler için sigorta poliçesi başlatmamaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesini olabildiğince erken başlatmak, bu sebepten dolayı çok önemlidir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanmak isteyen adaylar, belirlenen yaş aralıklarında yer almalıdır. Ülkemiz genelinde tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi hazırlayan sigorta şirketleri ve yaş sınırları şu şekilde açıklanabilir:
Allianz Sigorta: 0 – 64 yaş
Anadolu Sigorta: 0 – 64 yaş
Bereket Sigorta: 0 – 64 yaş
Demir Hayat Sigorta: 0 – 60 yaş
Doğa Sigorta: 0 – 59 yaş
Groupama Sigorta: 0 – 60 yaş
HDI Sigorta: 0 – 59 yaş
Mapfre Sigorta: 0 – 60 yaş
Neova Sigorta: 0 – 59 yaş
NN Hayat Sigorta: 0 – 69 yaş
Türkiye Sigorta: 0 – 59 yaş
Ray Sigorta: 0 – 64 yaş
Sompo Japan Sigorta: 0 – 56 yaş
Türk Nippon Sigorta: 0 – 80 yaş
Unico Sigorta: 0 – 65 yaş
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaş sınırı detaylarını Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?
Seyahat sağlık sigortası; genel olarak yurt dışı vize başvurularından önce yaptırılan sigorta ürünüdür ve sağlık harcamaları için güvence sağlar. Vize isteyen ülkelere seyahatler haricinde, zorunlu bir sigorta ürünü değildir, ancak seyahatlerde sağladığı geniş koruma alanları ile tercih edilmektedir. Seyahat sağlık sigortası, kaza ya da hastalık gibi durumlar nedeniyle oluşan ve acil durum kapsamına giren sağlık sorunlarına karşı teminat oluşturmaktadır. Seyahat sağlık sigortası ise seyahatlerinizi güvenli hale getirir ve olası sağlık sorunlarına karşı önceden tedbir alınmasına olanak sağlar.
Seyahat sağlık sigortası ile ister yurt içi, ister yurt dışı seyahatlerinde, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetleri almak için bir sağlık kuruluşuna başvurabilir ve sağlığınız için tüm önlemleri alabilirsiniz. poliçesi kapsamında yer alan teminatlar, seyahat sağlık sigortası genel şartlarına göre belirlenir ve sigorta şirketleri ya da sigortalı isteklerine göre değişebilmektedir.
Seyahat sağlık sigortası detaylarını Seyahat Sağlık Sigortası Nedir, Nasıl Kullanılır? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Teminatları
Seyahat sağlık sigortası teminatları, sigorta şirketleri ya da adayların ihtiyaçlarına göre düzenlenebilir. Genel olarak sunulan teminat seçenekleri, seyahatin barındırdığı risk durumlarına göre değiştirilebilir ya da kapsamı genişletilebilir. Bunun için ilk olarak ihtiyaçların belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında seyahat sağlık sigortası kapsamında alınabilecek teminatlar şu şekilde olmaktadır:
Kaza sonrası vefat teminatı.
Kaza sonrası sürekli sakatlık teminatı.
Seyahat esnasında hastalık ya da yaralanma sonrası tıbbi tedavi giderleri teminatı.
Seyahat esnasında hastalık ya da yaralanma sonrası tıbbi merkeze nakil giderleri.
Acil ilaç temini ve gönderimi teminatı.
Hastalık ya da kaza sebebiyle konaklama süresinin uzaması teminatı.
Seyahat esnasında kaybolan bagajın sigortalıya gönderimi teminatı.
Tarifeli uçuşlarda gecikmeli bagajın tazmin teminatı.
Seyahat sırasında aile bireylerin vefatı sonrası acil geri dönüş giderleri.
Seyahatin uzaması nedeniyle refakatçi seyahat giderleri.
Sigortalı seyahatteyken evinde meydana gelen hasarların karşılanması teminatı.
Tüm risk durumları için acil mesaj gönderilmesi teminatı.
Seyahat sağlık sigortalarında sunulan teminatların limiti 30.000 Euro olarak belirlenmiştir. Sözü edilen teminatlar, bu limit üzerinden karşılanmaktadır.
Seyahat sağlık sigortasının kapsadığı durumlar hakkında merak edilen tüm detayları Seyahat Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızda görebilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?
Yabancı sağlık sigortası, ülkemizde yaşamak için oturma izni almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin alması gereken bir sigorta ürünüdür. Eğitim, iş ya da ikamet amacıyla ülkemize gelen yabancı uyruklu kişilerin, sağlık hizmetlerine kolayca ulaşmasına olanak sağlayan yabancı sağlık sigortası, “İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge” kapsamında düzenlenmiştir.
Türkiye’de bulunan yabancı uyruklular için 2014 yılı itibariyle zorunlu hale getirilen bu sigorta ürünü, özellikle yabancı öğrenciler için çok önemlidir. Eğitim amacıyla ülkeye gelmek isteyen öğrencilerden mutlaka yabancı uyruklu sağlık sigortası yaptırması istenmektedir.
Yabancı sağlık sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz; Yabancı Sağlık Sigortası Nedir? Poliçe Hakkında Merak Edilenleryazımızı inceleyebilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Teminatları
Yabancı uyruklu kişiler için yapılan sağlık sigortası; anlaşmalı sağlık kurumlarında alınacak tedavilere ait masrafları, poliçe kapsamında yer alan teminatlar doğrultusunda karşılar. Sağlık Sigortası Genel Şartları ve Özel Şartları Yönetmeliği’ne göre hazırlanan ilkeler doğrultusunda belirlenen teminat seçenekleri ise sigortalının inisiyatifi doğrultusunda genişletilebilmektedir. Yabancılar için sağlık sigortası teminatları, genel olarak şu şekilde açıklanabilir:
Hastalık ya da kaza gibi durumlardan sonra gereken tedavi ve tanı masrafları.
Yatış gerektiren durumlar için gereken hastane masrafları.
Gereken durumlarda evde bakım giderler.
Muayene, ilaç temini, testler için gereken ödemeler.
Fizik tedavi için gerekli ödeme durumları.
Cerrahi müdahale ve sonrasında oluşan masraflar.
Yoğun bakım harcamaları.
Kemoterapi, radyoterapi ya da diyaliz gibi ciddi hastalıkların tedavileri.
Koroner anjiyografi giderleri.
Oda, yemek ve refakatçi masrafları.
Endoskopi uygulamaları, laboratuvar masrafları, MR, radyografik çekimleri.
Alçı, pansuman ya da serum gibi ihtiyaçlar.
Yabancı sağlık sigortası teminatları hakkında kapsamlı bilgileri Yabancı Sağlık Sigortası Teminatları, Yatışlı – Yatışsız Teminatlar yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum – Hamilelik Sigortası Nedir, Teminatları Nelerdir?
Doğum sigortası, temelde tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortası ürünlerin kapsamında sunulan bir ek teminat seçeneğidir. Özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında güvence altında olan kişiler, poliçelerine ek olarak doğum teminatını dahil edebilirler. Hamilelik süresi boyunca gebeliğin getirdiği ya da doğuma bağlı durumlardan kaynaklanan tüm tedavi masraflarını karşılayan doğum sigortası; ekonomik anlamda kişileri rahatlatmasının yanında sağlık standartlarını da yükseltmektedir.
Doğum sigortası sayesinde sigortalı anne adayları, kendilerinin seçtikleri özel sağlık kurumlarında tedavi imkanı bulabilirler, istedikleri doktor ile görüşme sağlayabilirler. Bunun yanında geniş teminat seçenekleri ile doğum sigortası, hem anneleri hem de bebekleri koruma altına almaktadır.
Sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte doğum sigortası teminatları genel olarak şu şekildedir:
Rutin kontroller.
Gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonlar.
Tahlil.
Tanı koyma.
Tetkik.
Tarama testleri.
Normal doğum.
Sezaryen doğum.
Yeni doğan testleri.
Zorunlu olarak yapılması gereken kürtaj.
Düşük ya da düşük riskine neden olan durumlar.
Yatış gerektiren durumlar için oda, yemek ve refakatçi masrafları.
Doğum sigortası kapsamı hakkında daha detaylı bilgilere Doğum Hamilelik Sigortası Hakkında Merak Edilenler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?
Sağlık sigortası ürünlerinden ihtiyacınız olanı satın almak için bu ürünleri hazırlayan sigorta şirketleri üzerinden işlem yapabilirsiniz. Aynı zamanda Sigorta Dünyası üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde özel sağlık sigortası teklifi almanız mümkün olacaktır. Sizin için en uygun poliçeyi sunan özel sağlık şirketlerini karşılaştırarak tercih yapabilir ve sağlığınızı çok geç kalmadan güvence altına alabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası satın almak için web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak teklif alabilir ya da 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak sağlık uzmanlarımıza danışabilirsiniz.