Mide ekşimesi olarak bilinen reflü, son derece yaygındır. Genellikle yemek yedikten, uzandıktan veya eğildikten sonra ortaya çıkan ve 'yanma' olarak tanımlanan göğüs ağrısıdır. Ağrı, göğüs kemiğinin en alt ucunda göğsün ortasında yer alır ve rahatsızlık genellikle yukarı ve dışa doğru yükselir.
Asit reflü, mide asidi (gastrik reflü) dâhil olmak üzere bazı mide içeriklerinin yemek borusuna geri çıkmasıdır ve gastroözofageal reflü hastalığının başlıca semptomudur.
Reflü, çoğunlukla farkında olmadan gerçekleşir.
Öneri yazısı: Kronik Ağrıyı Yönetmenin Doğal Yolları
Reflü Nedir? Reflü Ne Demek?
- Reflü asidin mideden yemek borusuna ve hatta boğaza kadar geri dönerek astar dokularını tahriş ettiği bir durumdur.
- Reflü, yaşam tarzı, ilaç tedavisi, diyet, hamilelik, kilo alımı ve bazı tıbbi durumlar dahil olmak üzere birçok farklı şey tarafından daha da kötüleştirilebilir.
- Reflü semptomları mide ekşimesi, boğazda acı asit kusması, ağızda acı tat, göğüs ağrısı, kuru öksürük, ses kısıklığı, boğazda gerginlik hissi ve hırıltıyı içerir.
- Reflü teşhisi için yapılan testler arasında üst GI serileri (yemek borusu, mide ve bağırsağın üst kısmının X-ışınları), bir üst GI endoskopisi, özofagus manometrisi ve 24 saatlik bir pH prob çalışması bulunur.
- Asit reflü için ev ilaçları yaşam tarzı, diyet ve alışkanlıklardaki değişiklikleri içerir.
- Asit reflü tedavisi, antasitler ve H2 blokerleri dâhil reçetesiz satılan (OTC) ilaçları; proton pompası inhibitörleri, kaplama maddeleri ve destekleme maddeleri gibi reçeteli ilaçlar ve ağır vakalarda ameliyat.
- Asit reflü, bazı durumlarda alkolden uzak durmak, sigara içmemek, yağlı yiyecekleri ve diğer besin tetikleyicileri sınırlamak, sağlıklı vücut ağırlığını korumak ve yatmadan 3 saat sonra büyük öğünlerden kaçınmak gibi reflüye neden olan alışkanlıkları değiştirerek önlenebilir.
- Asit reflü (GERD) için prognoz, hafif ila orta dereceli vakalarda iyidir. Kronik vakalar genellikle reçeteli ilaçlara yanıt verir ve ciddi vakalar ciddi komplikasyonları önlemek için ameliyat gerektirebilir.
Reflü Nasıl Hissedilir?
Reflü genellikle midenizde, göğüs kemiğinin arkasındaki üst karın bölgesinde, yemek borusunda ve hatta boğazınızda ağrılı veya yanma hissi gibi hissedilir. Boğazın arkasında sıcak, asidik veya ekşi tat veren bir sıvı veya boğaz ağrısı hissedebilirsiniz.
Mide ekşimesi olduğunda yutkunmak veya boğazda bir gerginlik hissetmek zor olabilir ve boğazınızda veya yemek borusunda yiyecek sıkışmış gibi hissedebilir.
Yatarken, eğilirken veya yemek yedikten sonra göğüs ağrınız olabilir. (Teşhis edilmemiş göğüs ağrısı için doktorunuza görünün - doktor teşhis edene kadar mide ekşimesi yaşadığınızı varsaymayın.)
Göz atmak isteyebilirsiniz: Stres Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
Reflü Hastalığına Ne Sebep Olur?
Asit reflü hastalığının yaygın bir nedeni, hiatal herni adı verilen mide anormalliğidir. Bu, midenin üst kısmı ve LES, midenizi göğsünüzden ayıran bir kas olan diyaframın üzerinde hareket ettiğinde meydana gelir.
Normalde diyafram, asidi midemizde tutmaya yardımcı olur. Ancak mide fıtığınız varsa, asit yemek borunuza yükselebilir ve asit reflü hastalığı semptomlarına neden olabilir.
Bunlar asit reflü hastalığı için diğer yaygın risk faktörleridir:
- Büyük öğünler yemek veya yemekten hemen sonra uzanmak
- Fazla kilolu veya obez olmak
- Ağır bir yemek yemek ve sırtüstü uzanmak veya belden eğilmek
- Yatmadan önce çok sık atışmak
- Narenciye, domates, çikolata, nane, sarımsak, soğan veya baharatlı veya yağlı yiyecekler gibi belirli yiyecekleri yemek
- Alkol, gazlı içecekler, kahve veya çay gibi belirli içecekleri içmek
- Sigara içmek.
Asit Reflü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Asit reflüsünün yaygın semptomları şunlardır:
- Mide ekşimesi: Midenizden karnınıza veya göğsünüze, hatta boğazınıza kadar ilerleyebilen yanma ağrısı veya rahatsızlık.
- Kusma: Boğazınıza veya ağzınıza geri dönen ekşi veya acı tadı olan bir asit.
Asit reflü hastalığının diğer semptomları şunları içerir:
- Şişkinlik
- Kanlı veya siyah dışkı veya kanlı kusma
- Geğirme
- Disfaji - gıdanın boğazınıza sıkışması hissi
- Bırakmayan hıçkırıklar
- Mide bulantısı
- Nedeni bilinmeyen kilo kaybı
- Hırıltı, kuru öksürük, ses kısıklığı veya kronik boğaz ağrısı.
Gece mide ekşimesi özellikle tehlikeli olabilir. Ağızda ekşi bir tatla uyanmak, öksürük veya boğaz ağrısı gece reflüsü gösterebilir. Sadece uykuyu bozmakla kalmaz, yemek borusu daha fazla zarar görebilir. Bunun nedeni, birkaç saat uzandığınızda, asidin yemek borusunda oyalanması ve dokuya zarar vermesi için çok fazla zamanı olmasıdır. Uyanık olduğumuzda gün boyunca tükürük salgılarız. Tükürük mide asidini nötralize etmeye yardımcı olur. Uyurken doğal olarak daha az tükürük yutarız, bu nedenle mide asidi nötralize olmaz.
Mide Ekşimesi ve Reflü'nün Olağan Semptomları Nelerdir?
Mide ekşimesi genellikle zengin öğünler, turunçgiller, sıcak içecekler veya alkolden sonra daha kötü görünür. Bazen göğsün derinlerinde, neredeyse sırtın içinde hissedilebilir, ancak bazen yanma hissi boğaza kadar ulaşabilir.
Bazı hastalar, mide içeriğinin bir kısmı yemek borusundan boğaza ve hatta ağza kadar geri gelerek 'tekrarladığında' asit reflü fark eder.
Birkaç hasta yutulurken rahatsızlık veya ağrı hisseder ve sıklıkla boğaz temizleme, öksürme ve boğulma yaşayabilir.
Bu semptomların geceleri veya uzanırken daha kötü olması oldukça yaygındır.
Rahatsızlığı olan çoğu insan için mide ekşimesi ve reflü sadece bir rahatsızlıktır ve bundan biraz daha fazlasıdır. Birkaç kişide, özellikle yemek borusunun şiddetli iltihaplanması durumunda, iç kanama ve yemek borusunun daralmasını içerebilecek komplikasyon riski vardır.
İlginizi çekebilir: Yorgunlukla Mücadele Etmenin 15 Yolu
Mide Ekşimesi ve Reflü İçin Hangi Tedaviler Mevcuttur?
Tedavilerin çoğu, sahip olduğunuz reflü miktarını azaltmak için önlemler alırsanız semptomlarınız azalacağı için yaşam tarzı değişiklikleri etrafında döner.
- Örneğin, sigarayı bırakmak ve daha az alkol almak, yaşadığınız rahatsızlıkta büyük bir fark yaratabilir.
- Bazı yiyeceklerin reflü semptomlarını tetikleme olasılığı daha yüksektir, bu nedenle ne yediğiniz kadar ne yediğinize de bakmanız yararlı olabilir.
- Gece geç saatlerde yüksek yağlı yemeklerden kaçının, böylece rahat bir mideyle yatağa girmiş olacaksınız.
- Uyurken başınızı kaldırmak da semptomları hafifletebilir. Az ama gerekirse daha sık yiyin. Öne eğilmekten veya sıkı giysiler giymekten kaçınmaya çalışın çünkü bu, karnınıza ekstra baskı uygulayabilir.
- Reflü belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olmak için yerel eczanenizden satın alabileceğiniz çeşitli ilaçlar da vardır.
Sizin için doğru olan mide ekşimesi tedavisinin türü çeşitli faktörlere bağlıdır. Semptomlarınızın sıklığı ve şiddeti önemli hususlardır. Bazı ilaçlar mevcut semptomlardan kurtulma sağlarken, diğer ilaçlar semptomları başlamadan önce önlemek için tasarlanmıştır. Hangi mide ekşimesi tedavisini alacağınızdan emin değilseniz, doktorunuzla görüşün. Doktorunuz durumunuzu değerlendirebilir ve sahip olduğunuz ek tıbbi koşulları ve alabileceğiniz ilaçları dikkate alabilir ve uygun bir tedavi önerisinde bulunabilir.
Neyse ki, asit reflü ile uğraşırken rahatlamanın ve rahat uyumanın yolları vardır. Nötr bir duruş pozisyonunda başınızı karnınızdan daha yükseğe kaldırırken üst gövdeyi yukarı doğru eğmek, midede asit veya yiyeceklerin yemek borusuna geri gitmesini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olacaktır.
Nötr duruş, vücudumuzun omurgamız üzerindeki baskıyı azaltmak için doğal olarak eğildiği stressiz bir pozisyonu ifade eder. Düzenli egzersiz yapmanın ve semptomları tetikleyen yiyecek ve içeceklerden kaçınmanın yanı sıra, reflüyü azaltmanıza ve önlemenize yardımcı olacak bir dizi ürün çözümü vardır.
Reflü Diyeti Var Mı?
Reflü için uygulamanız gereken diyet herkes için değişiklik gösterebilir. Fakat reflünüzü şiddetlendirebilecek aşağıdaki gıdalardan kaçınmanız gerekir:
- Alkol,
- Yağlı veya yağlı yiyecekler,
- Çikolata,
- Soğan ve sarımsak,
- Kafein,
- Nane veya nane aromalı yiyecekler,
- Baharatlı yiyecekler,
- Turunçgil ve domates bazlı yiyecekler,
- Semptomları şiddetlendiren herhangi bir yiyecek.
Ek olarak, aşırı kilolu olmak reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. 5 veya 10 kilo bile kaybetmek, semptomlarınızın bazılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kilo vermenize yardımcı olacak bir diyet planı hakkında doktorunuzla konuşmanız son derece faydalı olacaktır.
Özel sağlık sigortası satın almak isteyenler için: Özel Sağlık Sigortası Planında Nelere Bakmalı?
Sağlıklı Günler Dileriz.