İş yerleri, çeşitli oranlarda risk durumlarının en yoğun olarak bulunduğu yerlerin başında gelmektedir. Yangından grev durumlarına, depremden küçük hasarlara kadar pek çok olumsuzluk karşısında en fazla etki gören yerler, iş yerleridir. İşyeri sigortası ise işte tam bu aşamada, tüm olumsuzluklara karşı güvence sağlamakta ve maddi hasarları karşılamaktadır.
İş yerleri büyük ya da küçük işletmelerden oluşsun, her an farklı risk durumları ile karşı karşıyadır. İşyeri sigortası kapsamında garanti altına alınan işletme sahipleri ise yaşanan olumsuzluklar kapsamında endişe duymaz ve poliçe kapsamında tazminat alabilirler.
Peki, işyeri sigortasının önemi nedir ve neden yaptırılmalıdır? Hangi alanlar için güvence sağlar? Kapsamına girmeyen durumlar nelerdir? En uygun işyeri sigortası nasıl alınır ve poliçe başlatmak için gerekli bilgiler nelerdir? Bütün bu soruların cevaplarını hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Nedir?
Çalışma alanları ya da ortamları farklı olsa bile iş yerlerinde risk durumlarının yaşanması, sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Yangın, elektrik kontağı sorunları, gaz patlaması ya da sadece ihmalden kaynaklanan hasar durumları, iş yerlerinin belirli bir bölümünü hatta belki de tamamını etkileyebilir. Böyle durumlarda olası hasarların neden olacağı masrafları en aza indirmek ve risk durumlarına karşı önceden güvence oluşturmak için işyeri sigortası yaptırılabilmektedir.
İşyeri sigortası, zorunlu bir sigorta ürünü değildir. Bu nedenle iş yeri sahiplerinin sigorta yaptırmakla ilgili herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz. İstekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda işyeri sigortası poliçesi başlatabilirler. Bunun yanında sigorta uzmanları da iş yerlerinde güvenliği sağlamak ve iş yeri sahiplerinin ekonomik kayıplar yaşamasının önüne geçebilmeleri için işyeri sigortası yaptırılmasını tavsiye etmektedirler.
İşyeri sigortası almadan önce poliçe kapsamında yer alan teminatları belirlemek ve gerekli olduğu ölçüde genişletmek gerekmektedir. İş yeri için gereken teminatların yer aldığı bir poliçeden daha fazla verim alınabilmektedir.
İşyeri sigortası hakkında bilgi almak ve kapsamını öğrenmek için İşyeri Paket Sigortası Neleri Kapsar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
İşyeri Sigortası Neleri Kapsar?
İş yerleri, çeşitli nedenlerden dolayı farklı risk durumlarına açık yerlerin başında gelmektedir. Geniş anlamda güvenlik önlemleri alınsa dahi yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle pek çok iş yeri sahibi, güvenlik ve finansal sebeplerden kaynaklı olarak işyeri sigortası poliçesi başlatmaktadırlar.
İşyeri sigortasında güvence altına alınan durumlar, işletmenin binasının içindeki malzemelerden iş yeri faaliyetlerine kadar uzanmaktadır. Bu sigorta kapsamında; binalar, demirbaşlar, makineler, camlar paket halinde güvence altına alınabilmektedir.
İşyeri sigortası teminatları, sigorta şirketleri standartları ve sigortalı ihtiyaçlarına göre değişmekle birlikte, genel olarak şu şekilde hazırlanmaktadır:
- Yangın, yıldırım ya da infilak sonucu oluşan hasar durumları.
- Hırsızlık sonucu meydana gelen zararlar.
- Dahili su ile ilgili çıkabilecek sorunlar.
- Deprem, yer kayması, fırtına gibi doğal afetlerin neden olduğu hasarlar.
- Sel ya da su baskını sonucu oluşan zararlar.
- Kar ağırlığının neden olduğu durumlar.
- Enkaz kaldırma masrafları.
- Cam kırılması.
- Grev, lokavt, halk hareketleri ya da terör olaylarının neden olduğu zararlar.
- Elektronik cihazlar nedeniyle oluşan sorunlar.
- Ferdi kaza teminatı.
İşyeri sigortası kapsamında yer alan teminatların açıklamaları ve limitleri hakkında bilgi almak isterseniz; İşyeri Sigortası Teminatları Nelerdir?Yazımızı okuyabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Kapsamına Girmeyen Durumlar Nelerdir?
İşyeri sigortası, geniş kapsamlı teminat seçenekleri sunmaktadır. Ancak bazı durumlara özel olarak hizmet sağlamamaktadır. İşyeri sigortası genel şartlarına göre belirlenen kapsam dışı durumlar, poliçe hazırlanmadan önce incelenmeli ve bu doğrultuda işlemler yapılmalıdır. Teminat dışı kalan durumlar sigorta şirketlerine göre değişebilir; ancak genel şartlar kapsamında belirlenenler şu şekildedir:
- Nükleer sızıntı ya da patlama sonucu oluşan zararlar.
- Savaş, iç savaş ya da ihtilal gibi durumların neden olduğu zararlar.
- Sigortalı kişinin beraber yaşadığı kişiler tarafından yapılan hırsızlıklar.
- Hırsızların neden olduğu zararlar.
- Alçak basınç kaynaklı hasarlar.
- Tasarruf amaçlı yapılan işlemlerin neden olabileceği hasarlar.
- Envanter açıklarının neden olduğu hasar durumları.
İşyeri sigortası kapsamına girmeyen durumlar hakkında detayları İşyeri Sigortası Teminat Dışı Kalan Haller Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Neden İşyeri Sigortası Yaptırmalıyız?
İş yerlerinde yer alan taşınabilir mallar, eşyalar, makineler ya da elektronik cihazlar işyeri sigortası kapsamında güvence altına alınabilir. Bir iş yerinde, doğru ve düzenli bir şekilde işlerin ilerlemesini sağlayan bu hususların güvenliğinin sağlanması, pek çok açıdan önemli ve gereklidir. Bunun yanında, en önemlisi iş yeri çalışanlarının can güvenliği de işyeri sigortası ile sağlanabilmektedir.
Özellikleri ya da işlevleri ne olursa olsun, tüm iş yerleri bazı risk durumlarına açıktır. Yangınların, kazaların ya da hırsızlık gibi durumların yaşanma olasılığı yüksek olan yerlerin başında gelen iş yerlerinde, doğal afet kaynaklı hasar durumları da ciddi boyutlarda olabilmektedir. Bunun yanında iş yerinin kullanıldığı amaçla da bağlantılı olarak risk durumları değişebilir. Örneğin; bir restoranda yangın çıkma riski fazlayken bir kuyumcu için en büyük risk faktörü hırsızlıktır. İşyeri sigortası, işletmenin özelliklerine göre teminat hazırlayarak en verimli koruma alanını oluşturmaktadır.
İşyeri sigortasının avantajları, iş yerinin durumu ya da ihtiyaçlarına göre şekillenip değişebilir. Ancak genel olarak şu başlıklarla ifade edilebilmektedir:
- Olası yangın hasarlarına ya da yangına neden olabilecek durumlara karşı teminat sağlanmaktadır.
- Yangın ya da benzeri durumların neden olabileceği patlama kaynaklı hasarlar karşılanır.
- Hırsızlık sonucu oluşan zararlar karşılandığı gibi hırsızın iş yeri binasına vermiş olduğu hasarlar da giderilir.
- Deprem, sel, yıldırım, toprak kayması gibi doğal afetler risklerine karşı güvence sağlanır.
- Komşuların neden olabileceği zararlar poliçe kapsamındadır.
- Kira kaybı durumlarına karşı zararlar karşılanır.
- Sadece bina değil, bina içerisinde bulunan mallar, elektronik cihazlar ya da makineler de garanti kapsamındadır.
- Anahtar kaybı yaşanması sonucu yeni anahtar temin edilmektedir.
- İş yeri çalışanlarının sağlık sorunlarına karşı hizmetler sunulmaktadır.
- İş yeri binasında bulunan camların hasar alması sonucu masraflar karşılanmaktadır.
- Elektrik ya da su tesisatlarında yaşanan sorunlar poliçe kapsamında yer almaktadır.
İşyeri sigortası yaptırmak için en önemli nedenlere dair ipuçlarına İşyeri Sigortası Yaptırmanın 8 Önemli Nedeniyazımızdan ulaşabilirsiniz.
İşyeri Sigortası İçin Gerekli Bilgiler ve Belgeler Nelerdir?
İşyeri sigortası poliçesi başlatmak için sigorta şirketlerinin adaylardan isteyeceği bazı bilgiler ve belgeler olacaktır. Bu bilgi ve belgeler eksiksiz olduğu takdirde, doğru ve verimli bir poliçe hazırlanabilmektedir.
İşyeri sigortası başlatmak için gerekli bilgi ve belgeler şu şekilde belirlenmiştir:
- İşletme Ticari Unvanı
- Vergi No (Şirketler için) – TC Kimlik No (Şahıslar için)
- Riziko Adresi Faaliyet Konusu
- Bina Değeri
- Dekorasyon Değeri (Kiracı için)
- Demirbaş Değeri
- Makine Değeri
- Emtia Değeri
- Cam Değeri
- Yangın Alarmları
- Hırsızlık Alarmları
Genel olarak gerekli olan bilgi ve belgeler, güvence altına alınacak risk durumlarına göre belirlenmektedir. Hırsızlık hasarları, yangın hasarları, cam kırılması hasarları ya da makine hasarları için farklı bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
İşyeri sigortası için istenen belgeler hakkında daha detaylı bilgilere İşyeri Sigortası İçin Gerekli Bilgiler Ve Evraklar Nelerdir?Yazımızda göz atabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşyeri sigortası kapsamında birkaç noktaya dikkat edilerek, en uygun ve sağlıklı poliçe içerikleri hazırlanabilmektedir. Hem iş yeri sahibini, hem çalışanları hem de güvenliği korumak için yapılan işyeri sigortasında şu noktalara dikkat edilmelidir:
- Poliçe kapsamında yer alan teminatlar ve içerikleri çok iyi belirlenmeli.
- Hesaplamalar ayrıntılı ve dikkatli bir şekilde yapılmalı.
- Sigorta şirketlerine bilgi aktarımı tam ve hatasız olmalı.
- Primleri hesaplama aşamasında titiz çalışılmalı.
- Prim ödeme seçenekleri incelenmeli.
- Ürünü sunan farklı sigorta şirketleri karşılaştırılmalı.
İşyeri sigortası başlatmadan önce Sigorta Dünyası uzmanlarına danışarak fikir alabilirsiniz. Beraber çalıştığımız işyeri sigortası şirketleri ile ilgili bilgi almak ve fiyat tekliflerini karşılaştırmak için uzmanlarımıza, çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 ulaşabilirsiniz.
Ayrıca İşyeri Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenleryazımızda ipuçlarını görebilirsiniz.
En Uygun İşyeri Sigortası Nasıl Yapılır?
İşyeri sigortasını en uygun şekilde yaptırmak için en iyi yol, farklı sigorta şirketlerinin fiyat tekliflerini incelemektir. Bu ürünü hazırlayan sigorta şirketlerinin fiyat teklifleri ve teminatları içerisinden sizin için en uygun olanı bularak, doğru poliçe hazırlamayı başarabilirsiniz.
Sigorta Dünyası, işyeri sigortası sunan sigorta şirketlerini karşılaştırmanızı sağlayan bir oluşumdur. Beraber çalıştığımız 23 işyeri sigortası şirketi içerisinden sizin için en uygun olanı, web sitemiz üzerinden sorgulama yaparak keşfedebilirsiniz. İşyeri sigortası başlatmak için karşılaştırma yapabileceğiniz ve teklif alabileceğiniz sigorta şirketleri şunlardır:
- Ak Sigorta.
- Allianz Sigorta.
- Anadolu Sigorta.
- Ankara Sigorta.
- Atlas Mutuel Sigorta.
- Bereket Sigorta.
- Corpus Sigorta.
- Doğa Sigorta.
- Groupama Sigorta.
- Gulf Sigorta.
- Güneş Sigorta.
- HDI Sigorta.
- Koru Sigorta.
- Mapfre Sigorta.
- Neova Sigorta.
- Orient Sigorta.
- Quick Sigorta.
- Ray Sigorta.
- Şeker Sigorta.
- Sompo Japan Sigorta.
- Türk Nippon Sigorta.
- Unico Sigorta.
- Zurich Sigorta.