Koronavirüs salgını yüzünden artık hayatlarımızın bir parçası haline gelen sosyal mesafe, maske kullanımı ve hijyen kuralları insan hayatının bir parçası haline geldi. Maske kullanımı da Koronavirüs enfeksiyonundan korunma tedbirleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bununla birlikte uzun süreli maske kullanımı sonucu bazı cilt problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Maskeler cilt tipine göre sert olabilir ya da akne ve cilt soyulmasından kızarıklık ve kaşıntıya kadar değişen sorunlara yol açabilir.
Hazırladığımız bu içerikte; maske kullanırken cildi korumanın yollarını ve maske kullanmanın gerekliliğini açıklamaya çalıştık.
Maske Kullanırken Cildi Korumanın Yolları Nelerdir?
Salgın dönemi boyunca kullanılan maskeler cildimizde farklı sorunlara yol açabilir. Genel olarak havasız kalma nedeniyle sivilcelenme ya da kızarıklık gibi sorunlara neden olan maskeler, uzun süre kullanım sonucu rahatsızlık vermeye başlayabilir. Bu nedenle, maskelerin yüzümüze uygun şekilde takılması ve çok sıkı ya da çok gevşek olmaması son derece önemlidir. Tabii bunların yanında, burun ve ağız kısmını tam olarak kapatmak ve maskeyi takarken veya çıkarırken ellerimizin temiz olmasına özen göstermek gerekir. Peki, cildi korumak için özen gösterilmesi gereken durumlar nelerdir? Bu sorunun cevabı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
1. Yüzünüzü Her Gün Temizleyin ve Nemlendirin.
Yüzününü her gün temizlemek ve nemlendirmek, cilt bakımını düzenli olarak yapmak cilt problemlerini büyük oranda önleyecektir. Bu rutin, maske kullanırken de cildin korunması için son derece önemlidir. Yüzünüzü yıkarken hafif, kokusuz bir temizleyici kullanın ve nemlendirici sürerek, kuruluğu azaltabilecek etkileri ortadan kaldırın.
Cilt tipinize göre formüle edilmiş bir nemlendirici kullanarak cildinizi doğru ve etkili bir şekilde nemlendirebilirsiniz. Nemlendiriciyi seçerken şu seçenekleri değerlendirmekte fayda olacaktır:
- Yağlı cilt: Jel nemlendirici
- Normal veya karma cilt: Losyon
- Kuru ve çok kuru cilt: Krem
Eğer akne probleminiz varsa ya da olma eğilimi gösteriyorsa, jel nemlendirici kullanabilirsiniz. Maske takmadan önce ve sonra nemlendirici uygulayarak, cildinizde oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
2. Dudaklarınızı Koruyun.
Kuru cilt ve çatlamış dudaklar, yaygın olarak görülen maske kaynaklı cilt problemlerinden biridir. Dudaklarınıza vazelin gibi yoğun nemlendirici içeren ürünler sürerek dudakların çatlamasını önleyebilirsiniz. Kırılmaları önlemek için ürünleri sadece dudaklarınıza sürmeye özen göstermelisiniz. Nemlendiriciyi uygulama rutini ise şöyle olmalıdır:
- Sabah uyandıktan ve yüzünü yıkadıktan sonra
- Maskeni takmadan hemen önce
- Yatmadan önce
3. Maske Takarken Makyaj Yapmayın.
Maske kullanımı esnasında, cildinize yoğun olarak makyaj yapmaktan kaçının. Bir maskenin altında makyajın gözeneklerini tıkama ve sorunlara yol açma olasılığı daha yüksektir. Makyaj yapmanız gerekiyorsa, yalnızca gözenekleri tıkamayacak olan ürünleri tercih edin.
4. Cildinizi Tahriş Etme Olasılığı Olan Ürünleri Kullanmayın.
Kısa bir süre için bile maske takmak, cildinizi daha hassas hale getirebilmektedir. Maske kullanımına bağlı cilt sorunlarını azaltmak için kimyasal peeling, peeling veya retinol kremler gibi sert ürünleri kullanmaktan kaçınmak da etkili bir çözüm olacaktır. Zaten hassas olan cildinizi böyle sert ürünleri kullanarak tahriş etme olasılığınız yüksektir.
Yüzünüz tahriş olduğunda, belirli cilt bakım ürünlerini daha az kullanmakta fayda olacaktır. Maske kullanımı nedeniyle, geçmişte kullandığınız ve cildinizin alışık olduğu bazı cilt bakım ürünleri dahi cildinizi tahriş edebilir.
5. Doğru Maskeyi Takın.
Cilt sorunlarını azaltmak için doğru maske tercihi de son derece önemlidir. Bu nedenle şu özellikleri sunan maskeleri tercih etmeye çalışın:
- Sıkı ama rahat bir şekilde yüze uyum sağlayan.
- En az iki kat kumaşı olan.
- Cildinize dayanan iç katmanda pamuk gibi yumuşak, doğal ve nefes alabilen kumaşı bulunan.
Sıkı ama rahat oturan bir maske takmak sizi ve diğer insanları Koronavirüs enfeksiyonundan korumaya yardımcı olacaktır. Burnunuza, yanlara ve çenenizin altına sıkıca oturmasına dikkat ederek, sıkı ve rahat oturmasını sağlayabilirsiniz. Maske çok sıkı gelirse veya yüzünüzde kayarsa, cildinizi tahriş etme olasılığı yüksektir. Ayrıca, yüzünüze uygun olmayan bir maskeyi ayarlamak için her dokunduğunuzda mikropları maskenize ve yüzünüze yayabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak, tek kullanımlık maske dışında kumaş maske tercih edenlerin kumaş tercihi de önemlidir. Cildinize dayanan katmanının yapısı naylon, polyester ya da suni ipek gibi sentetik kumaşlardan yapılmış maskelerden kaçının. Bunların cildinizi tahriş etmesi ve akneye neden olması daha muhtemeldir.
6. Her 4 Saatte Bir 15 Dakikalık Maske Molası Verin.
Koronavirüs pandemisinin ön saflarındaki sağlık çalışanları, maske molaları ile ciltlerini dinlendirmektedir. Siz de uzun süre kullandığınızda, maskeleri yaklaşık olarak 15 dakika olarak çıkarmalı ve cildinize nefes aldırmalısınız. Ancak maskenizi yalnızca güvenli olduğundan emin olduğunuz yerlerde ve ellerinizi yıkadıktan sonra çıkarmalısınız.
Maskenizi çıkarabileceğiniz güvenli yerler şunlar olacaktır:
- Dışarıdayken insanlardan en az 1,5 metre uzakta kalabileceğiniz yerler.
- Arabanın içinde yalnız olduğunuz anlar.
- Evde.
7. Kumaş Maskelerinizi Sık Sık Yıkayın.
Artık birçok sağlık kuruluşu, her kullanımdan sonra bir kumaş maskeyi yıkamanızı önermektedir. Yıkamak ayrıca maskenin içinde biriken yağları ve cilt hücrelerini de temizleyecek ve cilt sorunlarının oluşmasını engelleyecektir.
Kumaş maskeyi çamaşır makinesinde ya da elde yıkayabilirsiniz. Her iki yol da mikropları ve diğer parçacıkları temizlemekte etkili olmaktadır. Bunun yanında maske yıkarken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Her maskenin üzerinde yazan yıkama talimatlarına uyun.
- Talimatlarda aksi belirtilmedikçe maskeleri sıcak suda yıkayın.
- Kokusuz ve hipoalerjenik bir çamaşır deterjanı kullanın.
- Maskenizi yıkadıktan sonra şeklini kontrol edin. Bir maske artık eski formunu yitirdiyse ve yüzünüze tam oturmuyorsa, koruyuculuğunu yitirecektir.
8. Dermatoloğunuza Danışın.
Eğer daha öncesinden cilt problemleriniz varsa ya da problemler için çözüm bulamıyorsanız, bir uzmana danışın. Dermatoloğunuzun sizin için oluşturduğu tedavi planına sadık kalın ve talimatlara uyun. Akne veya gül hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığınız varsa, tedavi planınızı takip etmeniz özellikle önemlidir. Bu, cilt sorunlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.
9. Bol Bol Su İçin.
Maske ile birlikte, yoğun dezenfektan ve kolonya kullanımı cildin doğal yapısını bozabilmektedir. Kaşıntı, terleme, yüzde kızarma ve maske kullanımı nedeniyle sivilce gibi problemler yaşanabilir. Maske temelli sivilce oluşumunu önlemek için bol bol su içmek de önemli bir yöntem olacaktır.
Maske takarken havasız kalan ciltte yağ ve nem dengesi bozulabilir. Uzun süre kullanılan maskelerin sık sık değiştirilmesinin yanında, sık sık su içilmesi kuruluğun önüne geçecektir.
Neden Maske Takmalıyız?
Maske, COVID-19 virüsünün yayılımını durdurmada en etkili yollardan biridir. Bazı ülkeler virüs bulaşmasını azaltmak için maske kullanımını uzun yıllardır bir alışkanlık haline getirmişken, salgınla birlikte hepimizin hayatında yerini almaya başladı.
COVID-19’un temel yayılma yollarından biri havaya saçılan damlacıklar yoluyla bulaşmasıdır. İnsanlarla ortak kullanım alanlarında herhangi bir öksürme ya da hapşırma sonucu damlacıkların havaya saçılması ile virüsler dağılabilir. Dolayısıyla bazı kişiler hastalığı bulaştırabilir ancak bunu fark etmeden yapabilirler. Tüm bu nedenler yüzünden, COVID-19’un yaygın olduğu yerlerde sosyal mesafeyi korumak ve maske kullanımına özen göstermek çok önemlidir.
Her ne kadar maske kullanımı, salgını kontrol altına alabilmek için etkili bir yöntem olsa da, tek başına maske COVID-19’un yayılmasını engelleyemez. Sosyal mesafenin korunması ve ellerin sık sık yıkanması dikkat edilmesi gereken önemli diğer noktalardır.
Koronavirüsten korunma yolları hakkında bilgi almak isterseniz; Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Maske Nasıl Takılır?
Maskenin doğru şekilde takılması, çıkarılması ve temizliğinin yapılması; Koronavirüsün yayılmasının önüne geçmek başta olmak üzere cilt sağlığını korumak için de dikkat alınması gereken bir durumdur. Hem sizin sağlığınız hem de etrafınızdaki diğer kişilerin sağlığını korumak açısından maskenin doğru şekilde takılması gerekir.
Maskeyi takarken dikkat edilecek noktalar şöyle açıklanabilir:
- Maskeyi takmadan önce her zaman ilk olarak elinizi su ve sabunla yıkayın.
- Maskenin temiz olduğundan emin olun. Maske üzerinde herhangi bir yırtık veya delik olmamasına özen gösterin. Kirli ya da yırtıksa kullanmayın.
- Maskeyi ağzınızı, burnunuzu ve çenenizi kapatacak ve yan taraflarda boşluk kalmayacak şekilde yüzünüze göre ayarlayın.
- Rahat nefes alıp verecek şekilde kullanın.
Maske takılıyken dikkat edilmesi gereken hususlar da şöyle olacaktır:
- Maskeniz kirlendiğinde ya da ıslandığında mutlaka değiştirin.
- Maskeyi burnunuzun veya çenenizin altına indirmeyin ya da çıkarıp kolunuza takmayın. Maskenin etkili olabilmesi için ağzın ve burnun tamamen kapalı olması şarttır.
- Maske takılıyken, gerekli olmadıkça maskeye dokunmayın. Özellikle elleriniz kirliyken kesinlikle maskeye temas etmeyin. Ellerinizi yıkadıktan sonra maskenize dokunabilirsiniz.