Günümüzün yoğun ve telaşlı yaşam tarzında sağlıklı kalmak, yapılması en zor şeylerden biridir. Bununla birlikte, düzenli egzersiz yapmak, doğru yemeği yemek ve sağlık kontrollerini (yılda en az bir kez) planlamak gibi küçük çabalar, olası sağlık sorunlarını zaman içinde tespit etmenize ve tedavi etmenize yardımcı olabilir.
Hem erkekler hem de kadınlar rutin kontrollere ihtiyaç duysa da, ağrı veya rahatsızlık belirtilerini erkeklerden daha fazla görmezden gelme eğiliminde olduklarından, kadınların sağlıkları konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Bazı sağlık sigortası poliçeleri, tıbbi kontrollerin tam olarak karşılanmasına bile izin verir. Ancak, poliçenin neleri kapsadığını ve hükümler ve koşullar ile diğer ayrıntıları öğrenmek için sigorta uzmanınızla iletişime geçmeniz gerekir.
Sağlığınız hem aileniz için hem de kendiniz için önemlidir. Sağlık durumları her zaman çok ciddiye almalı ve aşağıdaki testleri bir yıl içinde yaptırmalısınız.
Öneri yazısı: Kronik Ağrıyı Yönetmenin Doğal Yolları
Düzenli Muayenenin Önemi Nedir?
Düzenli muayenelerin genel sağlığınız için ne kadar önemli olduğunun farkında olmak önemlidir - doktorlarınız en iyi sağlığı korumanıza yardımcı olmak için yaptıkları testlerden elde edilen bilgileri kullanır.
Hastalığı önlemek için yıllık testler önemlidir, sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için özel muayeneler gerekli olabilir. Genel sağlığınızı takip etmek için planlamanız gereken çeşitli tıbbi testler vardır - vücut kitle indeksi, kan basıncı, kolesterol ve göz muayeneleri bunlardan sadece birkaçıdır.
Kadınların ayrıca olası sağlık sorunlarının belirtilerini tespit etmeye yardımcı olmak için daha spesifik testlerden geçmesi gerekir, bunlardan bazıları pap smear, yumurtalık kanseri testleri ve yumurtalık rezerv testleri içerir.
Yıllık testler önemli olsa da, ihtiyaç duyabileceğiniz özel testleri de doktorunuza sormalısınız. Artık ertelemeyi bırakın, yıllık kontrollerinizi yaptırmıyorsanız, önlem almanızın zamanı!
Sağlığınızı ve uzun ömürlülüğünüzü iyileştirmek istiyorsanız, bu tıbbi testleri yaptırmayı kesinlikle düşünmelisiniz.
Sağlıklı olsanız bile, zaman zaman sağlık uzmanınızı ziyaret etmelisiniz. Bu ziyaretlerin amacı:
- Tıbbi sorunlar için tarama,
- Gelecekteki tıbbi problemler için riskinizi değerlendirme,
- Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etme,
- Bir hastalık durumunda doktorunuzun sizi tanımasına yardımcı olma.
İyi hissetseniz bile, düzenli kontroller için doktora görünmelisiniz. Bu ziyaretler, gelecekte sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, yüksek tansiyonunuz olup olmadığını öğrenmenin tek yolu, düzenli olarak kontrol ettirmektir. Yüksek kan şekeri ve yüksek kolesterol seviyeleri de erken evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Basit bir kan testi bu koşulları kontrol edebilir.
İlginizi çekebilir: Ne Kadar Sigortaya İhtiyacınız Olduğunu Hesaplayın
30'larında, 40'larında, 50'lerinde ve 60'larında Her Kadının İhtiyaç Duyduğu Tıbbi Testler
Göz muayenelerinden mamogramlara, işte gerçekten ihtiyacınız olan şeyler.
Uzun ve dolu bir yaşam sürmenize yardımcı olan günlük bakımın çoğu, sağlığınızda herhangi bir sorun olmadan önce gerçekleşir.
Farklı sağlık koşulları için ortalama risk altında olduğunuzu varsayarak, 30 ila 70 yaş arasındaki kadınlar için önerilen testler ve taramalar vardır. Herhangi bir hastalık için daha yüksek bir risk altındaysanız, uygun bir tarama programı hakkında doktorunuzla konuşmanızda fayda var.
Meme Muayenesi İçin Mamografi
Kadınların meme kanserini taramak için ne zaman mamogram çektirmeye başlaması gerektiği ve bunların ne sıklıkla tekrarlanması gerektiği konusunda hala çelişkili görüşler var.
Meme kanseri en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Bu nedenle, her kadın mamografi yoluyla kapsamlı bir meme taramasından geçmelidir.
Göğüs dokusunun röntgenini içerir ve ailesinde meme kanseri öyküsü olan veya 40 yaşın üzerindeki kadınlara şiddetle tavsiye edilir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Her yaştan yetişkin kadın ayda en az bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bunlar aynanın önünde, duşta veya uzanırken yapılabilir. Göğüslerin adet döngüsüne daha yakın olabileceği kadar hassas veya yumrulu olmadığından emin olmak için, bir kadının adet döneminin başlamasından üç ila beş gün sonra kendi kendine muayenenin yapılması tavsiye edilir.
Kadınların bazen 40-44 yaşları arasında yıllık meme taramasına başlama seçeneği var. 45-54 yaş arası kadınların her yıl taranması ve ardından 2 yılda bir taramaya geçmeleri önerilir.
Kolesterol Kontrolü
Vücudunuzdaki yüksek kolesterol seviyesi, artmış inme veya kalp hastalığı olasılığını gösterir. Bu nedenle, kolesterolünüzü yılda bir kez ölçmelisiniz. İdeal kolesterol seviyesi, desilitre başına 200 miligramdan azdır. Kolesterol düzeyinin 239 mg / dl'den fazla olduğu tespit edilirse, etkili tedavi için doktora başvurmanız gerekir.
Kemik Mineral Yoğunluğu Testi
Kemiklerinizin zayıfladığını hissediyorsanız, Osteoporozdan muzdarip olabilirsiniz. Kalsiyumun vücuttan sızmaya başladığı ve kemiklerinizi çok kırılgan bıraktığı bir durumdur. Bu nedenle, kemik mineral yoğunluğu testi yaptırmak son derece önemlidir. Genel olarak, kadınların % 80'inin menopoza girdikten sonra Osteoporoz teşhisi konması muhtemeldir. Bu test, kemik gücünüzü ölçmek için bileklerinizi, omurganızı ve kalçalarınızı tarar.
Kan Basıncı Tarama
Kan basıncınızı en az 2 yılda bir kontrol ettirin. En üst sayı (sistolik sayı) 120 ile 139 arasındaysa veya en alttaki sayı (diyastolik sayı) 80 ile 89 mm Hg arasındaysa, her yıl kontrol ettirmelisiniz.
En üst sayı 130 veya daha büyükse veya en alttaki sayı 80 veya daha büyükse, tansiyonunuzu nasıl azaltabileceğinizi öğrenmek için sağlayıcınızla bir randevu ayarlayın.
Şeker hastalığınız, kalp hastalığınız, böbrek sorunlarınız veya belirli başka rahatsızlıklarınız varsa, tansiyonunuzu daha sık kontrol ettirmeniz gerekebilir, ancak yine de yılda en az bir kez.
Bölgenizdeki tansiyon taramalarını izleyin. Sağlayıcınıza tansiyonunuzu kontrol ettirmek için durup olamayacağınızı sorun.
Kolesterol Gösterimi
Kolesterol taraması için önerilen başlangıç yaşları, koroner kalp hastalığı için bilinen risk faktörleri olmayan kadınlar için 45 yaş ve koroner kalp hastalığı için bilinen risk faktörleri olan kadınlar için 20 yaştır.
Normal kolesterol düzeyine sahip kadınların 5 yıl boyunca testi tekrar ettirmesine gerek yoktur.
Yaşam tarzında değişiklikler olursa (kilo alımı ve diyet dahil), testi gerekenden daha erken tekrarlayın.
Şeker hastalığınız, kalp hastalığınız, böbrek sorunlarınız veya diğer bazı rahatsızlıklarınız varsa, daha yakından izlenmeniz gerekebilir.
Diyabet Tarama
Kan basıncınız 130/80 mm Hg veya üzerindeyse, doktorunuz kan şekeri seviyenizi diyabet için test edebilir.
25'ten büyük bir vücut kitle indeksiniz (BMI) varsa ve diyabet için başka risk faktörlerine sahipseniz, taranmalısınız. 25'in üzerinde bir BMI'ye sahip olmak, fazla kilolu olduğunuz anlamına gelir.
Diyabet için birinci derece akraba veya kalp hastalığı öyküsü gibi başka risk faktörleriniz varsa, sağlayıcınız muhtemelen sizi diyabet için tarayacaktır.
Aşırı kiloluysanız ve yüksek tansiyon gibi başka risk faktörleriniz varsa ve hamile kalmayı planlıyorsanız, tarama yapılması önerilir.
Diş Muayenesi
Muayene ve temizlik için yılda bir veya iki kez diş hekimine gidin. Daha sık ziyaretlere ihtiyacınız olup olmadığını diş hekiminiz değerlendirecektir.
Göz Testi
Eğer varsa görme sorunları da doktor tarafından önerilen sürelerde muayene olmalısınız.
Şeker hastalığınız varsa en az her yıl göz muayenesi yaptırın.
Tiroid Testi
Yine her kadın için en önemli testlerden biri tiroid testidir. Bir araştırmaya göre, kadınlara erkeklerden 5-8 kat daha fazla tiroid teşhisi konuluyor.
Saç dökülmesi, bitkinlik, kilo alımı ve kırılgan tırnaklar tiroidin en yaygın semptomlarından bazılarıdır. Bu belirtileri fark ettiğinizde, mümkün olan en kısa sürede bir tiroid muayenesi planlayın.
Pap Smear
Bu, neredeyse her yaştaki kadınlar için çok önemli bir sağlık testidir. 21'den 65'e kadar. Bu testte vajinal kanal, serviks hücrelerini serviks kanserine karşı çıkarmak ve incelemek için genişletilir. Bu test ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan ve rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV taraması ile birleştirilebilir. Orada güvende olmak çok önemli.
Test, rahim ağzı hücrelerinde kanser öncesi veya erken kanseri işaret edebilecek anormal değişiklikleri tespit eder. 30'dan sonra, Pap smear kombinasyonunu seçebilir ve genital siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olabilen virüs olan insan papilloma virüsünü (HPV) test edebilirsiniz.
Mutlu ve sağlıklı bir yaşama adım atmak için sağlık sigortası satın alın.