Hipertansiyon hastalığı tüm dünyada yaygın olarak görülen kronik rahatsızlıklardan biridir. Ülkemizde yaklaşık olarak 15 milyon kişi, yani her 3 kişiden biri yüksek tansiyon hastalığından muzdariptir.
Hipertansiyon ya da diğer adıyla yüksek tansiyon pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli hastalıklara ve organ hasarlarına dahi yok açan hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında genel olarak, genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi yer almaktadır. Mutlaka kontrol altına alınması gereken bu sağlık sorunu, ilerleyen ve kontrol altına alınmayan durumlarda, beyin kanaması ve felç gibi ciddi problemlere neden olabilmektedir.
Tansiyon Nedir Türleri Nelerdir?
Kalbin atması ile damarlarda oluşan basınç ile kalp kasının gevşemesiyle arterlerde oluşan basıncın değerleri ölçüldüğünde ortaya çıkan sayılar tansiyon olarak yorumlanmaktadır. En uygun tansiyon oranı için net bir sayı vermek doğru olmaz, çünkü bu oran kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak genel olarak ideal tansiyon oranı 90/60 mmHg ile 120/80 mmHg arasında olmalıdır. Yani, büyük tansiyon 90 – 120 arası, küçük tansiyon 60 – 80 arası olmalıdır.
Kan basıncı okuması yaparken, büyük tansiyon ve küçük tansiyon kapsamında yer alan her iki sayı da dikkate alınmalıdır. Bunun yanında, 50 yaşından sonra büyük tansiyon daha fazla önem kazanmaktadır. İzole sistolik hipertansiyon, diyastolik basıncın normal olduğu ancak sistolik basıncın yüksek olduğu bir durumdur ve bu, 65 yaşından büyük kişiler için önemli bir sağlık sorununu işaret etmektedir.
Hipertansiyon Nedir?
Kalp tarafından pompalanan kan, damarlarda dolaşırken basınç uygulamaktadır. Bu basınç durumu tnsiyon olarak tanımlanır ve kanın damarlara attığı kan basıncına sistolik denir. Kalp gevşediğinde ise damarlarda kan basıncı bulunmaya devam eder ve bu basınç için diastolik tanımlaması yapılır. Sistolik kan basıncı büyük tansiyonu, diastolik küçük tansiyonu ifade etmektedir.
18 yaşın üstündeki erişkin bir bireyin istirahat halindeki normal sistolik kan basıncı, yani yüksek tansiyonu en yüksek 120 mmHg, normal diastolik kan basıncı ise en yüksek 80 mmHg olmalıdır. Kan damarlarındaki basıncın değeri bu normalin üzerinde olduğunda kişiler, hipertansiyon hastası olmaktadır.
Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, genel olarak genetik ve çevresel faktörler olmak üzere en önemli iki nedeni bulunmaktadır. Aile geçmişinde ve yakın akrabalarda yüksek tansiyon öyküsü olan kişilerin hipertansiyon sorunu ile karşılaşması muhtemeldir. Bunun yanında en yaygın olarak görülen hipertansiyon nedenleri şöyle açıklanabilir:
- Aşırı tuzlu yemek yeme.
- Kafa içi basıncın yüksek olması.
- Aort damarının kalpten çıktığı bölgenin dar olması.
- Crohn ve Cushing hastalığı.
- Böbrek tümörleri.
- Akut ya da kronik böbrek hastalıkları.
- Böbrek damarlarının daralması.
- Tiroid bezi hastalıkları.
- Şeker hastalığı.
- Kolesterol sorunları.
- Hamilelik
- Soğuk algınlığı ilaçları.
- Bazı ağrı kesiciler.
- Doğum kontrol hapları.
- Uyuşturucu kullanımı.
- Aşırı kilo.
- Alkol ve sigara kullanımı.
Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon hastalığı, 180/110 mmHg’nin üzerine çıkmadığı sürece genel olarak pek belirti göstermeyebilir. Bunun yanında sürekli yüksek tansiyon sorunu yaşamak vücuda ciddi anlamda zarar vermektedir. Dikkat edildiği takdirde, belirtilerin fark edilmesi ve gereken tedavinin bir an önce alınmaya başlanması mümkün olabilir. En yaygın görülen hipertansiyon belirtileri şunlardır:
- Sık idrara çıkma.
- Bulanık ya da çift görme.
- Bacaklarda şişlik.
- Nefes darlığı.
- Halsizlik ve yorgunluk.
- Kulak çınlaması.
- Burun kanamaları.
- Düzensiz kalp atışı ve kalp ağrısı.
- Baş dönmesi ve baş ağrısı.
Hipertansiyonun Neden Olabileceği Sağlık Sorunları Nelerdir?
İnsan sağlığı için önemli bir tehdit oluşturan ve ortalama yaşam süresini kısaltan hipertansiyon, yaşam kalitesini düşürdüğü gibi organların hasar görmesine ya da pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden hipertansiyonun teşhis ve tedavisi neden olabileceği hastalıkların önlenmesi açısından çok önemlidir. Hipertansiyon kontrol altına alınmaz ve tedaviye başlanmazsa ciddi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Yüksek tansiyon sonucu oluşabilecek sağlık sorunları şöyle ifade edilebilir:
- Yüksek tansiyon, inme yani felç riskini en çok artıran faktörler arasındadır. Yüksek tansiyona bağlı inme, beyin kanaması veya beyin damarlarında pıhtı olarak ortaya çıkabilmektedir.
- Yüksek tansiyon kalp krizi riskini artırır. Tansiyonun yükselmesi, ana atardamarda anevrizma ya da yırtılmaya neden olabilir.
- Hipertansiyon bacak damarları, kol damarları ve şah damarlarında tıkanıklık riskini artırır.
- Aynı zamanda böbrek yetersizliği ya da kalp yetersizliğine neden olabilir ve göz dibinde kanama yapabilir.
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nasıl Tedavi Edilir?
Hipertansiyonu kontrol altına almak için ilk olarak yaşam tarzınızı değiştirmeye yönelik adımlar atılmalıdır. Aynı zamanda, tedavi yöntemlerini titizlikle uygulayarak bu hastalığı kontrol altına almak mümkündür. Tedaviye dair izlenmesi gereken yolları öğrenmek için sağlık uzmanlarına başvurmalı ve şikayetlerinizi detaylı olarak anlatmalısınız. Bunun yanında yaşam tarzınızda yapacağınız önemli değişiklikler ile hipertansiyonu önlemek için şu adımlar izlenmelidir:
- Tuz oranı düşük ve kalp dostu yemekler tüketilmelidir. Aynı zamanda çok fazla tuzlu besinler, yüksek tansiyon ilaçlarının etkisini arttırmaktadır.
- Bütün besin gruplarınca zengin meyve ve sebzeler, tahıllar, et, balık, tavuk ve süt ürünleri tüketilmelidir
- Doymuş yağ ve trans yağ içeren besinler, mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
- İşlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Sigara içme alışkanlığı bulunuyorsa, ilk fırsatta bırakılmalıdır. Sigara kullanımı, yüksek tansiyon ilaçlarına karşı direnç oluşmasına sebep olmaktadır.
- Düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
- Aşırı kilo alımından kaçınılmalıdır.
- Alkol tüketimi azaltılmalıdır.
- Stres yönetimi sağlanmalıdır.
- Evde belirli aralıklarla tansiyon ölçümü yapılmalı ve değişimler not edilmelidir.
- Folik asit tüketiminizi arttırılmalıdır.
- Kaliteli ve sağlıklı bir uyku düzeni sağlanmalıdır.
- C ve D vitamini tüketimine ekstra özen gösterilmelidir.
Hipertansiyonu (Yüksek Tansiyon) Ne Düşürür?
Hipertansiyonu düşürmek için medikal yöntemlerin yanı sıra, evde uygulanabilecek bazı yöntemle de bulunmaktadır. Bu yöntemler ile tansiyon seviyesi normal dereceye indirilebilir ve kişi büyük oranda rahatlayabilir:
- Tansiyonun yükselmesi halinde başı soğuk su ile yıkamak ilk aşamada etkili bir düşürme yöntemi olacaktır.
- Yemeklerde kekik kullanımı ya da kekik suyu içilmesi, önemli bir tansiyon düşürücü etkisi göstermektedir.
- Bol bol yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
- Limon tüketimi de tansiyon seviyesini normale indiren bir diğer yöntemdir.Her sabah bir bardak suya yarım limon sıkarak, tansiyonu düşürebilirsiniz.
- Sarımsak tansiyonun hızlı bir şekilde düşmesini sağlayacaktır. Her gün 1-2 diş sarımsak tüketerek, tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.
- Pancar sebzesi ve suyu içeriğindeki nitrat sayesinde kanın damarlardan rahat rahat geçmesini sağlayacaktır.
- Muz, potasyum açısından zengin bir meyvedir ve kan akışınızı hızlandırarak, tansiyonun düşmesini sağlar.
- Son olarak tuz tüketimini en aza indirmek hipertansiyon için dikkat edilmesi gereken en önemli yöntemdir.
Hipertansiyon Hastaları Hangi Bölüme Başvurmalı?
Hipertansiyon hastalığından şüphelenen kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise hangi bölüme başvurmaları gerektiğidir. Başvuru için gidilecek bölüm, kişinin eşlik eden diğer hastalıklarına göre değişim gösterebilir; ancak bununla birlikte başlıca bölümler şu şekilde olmaktadır:
- Kardiyoloji
- İç Hastalıklar (Dahiliye)
- Nefroloji
- Endokrinoloji
- Beslenme ve Diyetetik
Hipertansiyonu Sağlık Sigortası Karşılar Mı?
Hipertansiyon hastalarını ilgilendiren bir diğer konu ise sağlık sigortalarının kapsamında hastalığın yer alıp almadığıdır. Sağlık sigortası ürünleri kapsamında hipertansiyon hastalığının tanı ve tedavi yöntemleri için gerekli olan masraflar karşılanmaktadır. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken tek bir nokta vardır. Sağlık poliçesi başladığında, teşhisi konmuş bir hipertansiyon hastalığı bulunuyorsa; poliçe üzerinden bu hastalık için teminat sunulmaz. Sağlık sigortaları kapsamında önceden teşhisi konan hastalıklara dair güvence sağlanmamaktadır.
Özel sağlık sigortasının karşılamadığı diğer hastalıklar şu şekilde açıklanabilir:
- Doğuştan gelen hastalıklar.
- Genetik rahatsızlıklar.
- Varis tedavileri.
- Skolyoz tedavisi.
- Kısırlık tedavisi.
- Alerji testleri.
- Gözle ilgili rahatsızlıklar.
- Psikiyatrik ya da psikolojik rahatsızlıklar.
- Tıbbi nedenler harici yapılan kürtaj.
- HIV ve AIDS.
Özel sağlık sigortası ürünleri ve şirketleri hakkında bilgi almak, size en uygun olanları keşfetmek ve karşılaştırmak için Sigorta Dünyası üzerinden işlem yapabilirsiniz. Web sitemiz ya da çağrı merkezimizden 7 / 24 sağlık uzmanlarımıza ulaşım sağlayabilir ve merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.