Ülkemiz, coğrafi açıdan önemli bir deprem kuşağında yer alıyor. Bu nedenle depreme karşı her an hazırlıklı olmak ve gereken önlemleri almak son derece önem arz ediyor. Depremin ve yıkıcı etkilerinin verdiği maddi hasarları en aza indirmek için hizmete sunulan deprem sigortası da bu anlamda en kıymetli önlemlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Son 60 yıl içerisinde ülkemizde meydana gelen depreme bağlı hasarlar değerlendirildiğinde zorunlu deprem sigortasının önemi ve gerekliliği de ortaya çıkmaktadır. DASK yani zorunlu deprem sigortası sayesinde güvence altına alınan yapılarda deprem, depreme bağlı yangın, infilak ve yer kayması nedeniyle oluşan hasarların teminat altına alınmaktadır. Bunun yanında, adaylar tarafından en çok merak edilen konuların başında ise hasarlı bina için deprem sigortasının başlatılıp başlatılamayacağı gelmektedir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda; hasarlı binalar için deprem sigortası başlatma koşullarını ve deprem sigortası kapsamında hasar ödeme durumlarını açıklamaya çalıştık.
Hasarlı Bina İçin Zorunlu Deprem Sigortası Yapılır Mı?
DASK yani zorunlu deprem sigortası hususunda en çok merak edilen noktalardan biri de hasarlı binalar için poliçe başlatmanın mümkün olup olmadığıdır. Hasarlı binalar için zorunlu deprem sigortası yaptırılabilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve hasar boyutlarına göre 3 gruba ayrılan binalar deprem sigortası kapsamında koruma altına alınırken bu sınıflandırmaya dikkat edilmektedir. Binaların hasar durumlarına göre düzenlenen sınıflandırma şekli ise şöyledir:
- Hafif hasarlı binalar
- Orta hasarlı binalar
- Ağır hasarlı binalar
Hafif hasarlı ve orta hasarlı binalar, hasar durumunu gösteren bir belge ile belirlenmesi gerekmektedir. Bunun yanında binaların depremde hasar gördüğüne ve gerekli bakım - onarım çalışmalarının yapıldığına dair belgeler sunulmalıdır. Tüm bu işlemler yapıldığı zaman zorunlu deprem sigortası kapsamında güvence alınabilir. Bunun yanında ağır hasarlı olarak nitelendirilen binaların zorunlu deprem sigortası kapsamına dahil edilmesi mümkün değildir.
Deprem sigortasının önemine dair detayları öğrenmek için Şiddetli Depremler Ve Deprem Sigortasının Önemi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hasar Tiplerine Göre Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Hizmet Verir?
Binaların daha önce meydana gelen bir depremde hasar görmüş olsalar dahi, hasar değerlendirmesine bağlı olarak deprem sigortası kapsamına alınması mümkündür.
Hasar tiplerine göre zorunlu deprem sigortasının sunduğu hizmet seçenekleri, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hafif, orta ve ağır olarak üç bölümde sınıflandırılır. Bu hasar tipleri şu şekilde açıklanmıştır:
- Ağır Hasarlı Binalar: Resmi kurumlar tarafından yıkımına karar verilen ve ağır hasarlı sınıfına giren binaların zorunlu deprem sigortası kapsamında güvence altına alınması mümkün değildir.
- Orta Hasarlı Binalar: Onarım ve güçlendirme gereken binaları nitelendiren hasar tipidir. Gereken onarım ve güçlendirme çalışmalarının yerine getirildiğine dair resmi bir belge ile sunulması koşuluyla deprem sigortası kapsamına dahil edilebilir. Bu resmi belge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ve binanın “oturabilir” durumda olduğu gösteren uygunluk belgesidir.
- Hafif Hasarlı Binalar: Bu binaların deprem sigortası kapsamına alınabilmesi için sigortalının beyanı esas alınmaktadır. Sigortalının talebi üzerinde sigorta poliçesi başlatılabilir ve güvence sağlanabilir.
Deprem sigortası yaptırarak alınacak güvenceler ve sağlanan avantajlar hakkında bilgi almak için Deprem Sigortası Yaptırmanın 10 Önemli Yararı yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?
DASK – zorunlu deprem sigortası kapsamında yer alan binalar için deprem hasarlarına dair ihbarda bulunmanın yolları oldukça basittir. Bina adına deprem sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketi ya da ücretsiz125 Alo DASK aranarak hasar bildiriminde bulunmak mümkündür.
Deprem sonrası oluşan hasarın bildirimi için hasar meydana geldikten sonra, en geç 15 günü içinde sigorta şirketine ya da DASK’a bilgi vermek gerekmektedir. Hasar bildirimi ile birlikte şu bilgiler de ilgili kuruma iletilmelidir:
- Hasar bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile birlikte)
- Güncel tapu bilgisi
- Hasar yeri açık adresi (eksper gönderiminde herhangi bir sorun yaşanmaması için gereklidir)
- Sigortalının iletişim bilgileri
Tüm bunların dışında deprem teminatı içeren konut ya da işyeri sigortası gibi bir ürün kapsamında aktif poliçe bulunuyorsa, hasar bildirimi yaparken bilgilendirme yapılmalıdır.
Zorunlu deprem sigortası hasar tespit aşamaları şu şekilde ilerlemektedir:
- Sigortalının hasar ihbarında bulunmasından sonra olay yerine DASK tarafından görevlendirilmiş hasar tespit uzmanları gönderilir.
- Uzmanlara olay yerinde yapacakları incelemelerde kolaylık sağlamak amacıyla gerekli olan bilgi akışı sağlıklı bir şekilde sağlanmalıdır.
- Uzmanların yaptığı tespitler sonucunda belirlenen hasar tazminatları, doğrudan DASK tarafından hak sahibinin banka hesabına 1 ay içinde yatırılmaktadır.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), deprem sonrası hasar tespiti yapacak olan uzmanların raporlarını uygun koşullarda oluşturabilmesi için ek hizmet seçenekleri de sunmaktadır. Bunun yanında, zorunlu deprem sigortası kapsamında hasar süreçlerine dair tüm detayları Deprem Sonrası Hasar Bildirim Süreci Nasıl İşler? Yazımızda bulabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Hasar İhbarı İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortası kapsamında hasar tazminatı alabilmek için binanın tamamen yıkılmış olması gerekmez. Kısmi hasar durumlarında ya da maddi hasarın küçük olduğu durumlarda da sigortalı tarafından tazminat talep edilebilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra deprem nedeniyle meydana gelen ya da depremin oluşturduğu yangın, yer kayması, infilak ya da tsunami gibi durumların neden olduğu zararların karşılanabilmesi için bazı bilgi ve belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
Tazminat talep eden sigortalının hazırlaması gereken bilgi ve belgeler, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte genel olarak şu şekilde olmaktadır:
- TC kimlik ve poliçe numarasıyla yapılmış hasar bildirimi.
- Var olan binaya ait tapu bilgisi.
- Hasarın meydana geldiği yerin açık adresi.
- Deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesi bulunuyorsa poliçe bilgileri.
Hasar bildirimi için gerekli belgelerin yanında deprem sigortası başlatmak için gerekli olan belgeleri öğrenmek için Dask Yaptırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
Binalarda meydana gelen hasarın ihbarının yapılması sonucu, binalarda deprem sonrası hasar belirlenmesi süreci de başlatılır. İhbarın yapılmasının ardından, DASK adına görevlendirilen bağımsız bir uzman binayı incelemek için gelir. Bu bağımsız uzman, sigortacılık sektöründe ve hasar tespit alanında çalışma ruhsatı bulunan deneyimli bir kişi olmalıdır. Aynı zamanda, DASK tarafından verilen eğitimleri tamamlamış olması gerekir.
Uzmanların yaptıkları inceleme ve tespitlerden sonra hasar durumunu gösteren bir rapor hazırlanır. Hasar tespit uzmanlarının hazırladığı raporlar kapsamında belirlenen tazminat ödemeleri, DASK tarafından sigortalıya ödenmektedir.
Zorunlu deprem sigortası yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken hususları göz önünde bulundurarak, hasar durumlarından sonra sağlıklı tazminat ödemesi alınabilir. Bu konu hakkında detayları ise Deprem Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu deprem sigortası, sigortalı binada meydana gelen deprem kaynaklı hasarları karşılayan bir sigorta ürünüdür. DASK poliçesinin kapsadığı alanlar, sigortalı bina ve çevresiyle sınırlandırılmıştır. Bina bir bütün olarak poliçeye dahil edilir ancak binanın bölümleri ayrı ayrı sigorta teminatlarına eklenmektedir. Zorunlu deprem sigortasının ana teminatları kapsamına giren alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ana duvarlar, ortak duvarlar, istinat duvarları ve bahçe duvarları
- Bacalar
- Bina temeli
- Merdivenler
- Asansörler
- Tavan ve tabanlar
- Çatılar
- Koridorlar
- Tamamlayıcı bölümler
Deprem sigortasının kapsadığı durumlara ve ürün detaylarına Dask Neleri Kapsar, Teminat Limiti Ve Kapsadığı Binalar Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
DASK – Zorunlu Deprem Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortası, sadece deprem ve deprem kaynaklı durumlar için güvence sağlar. Sigorta genel şartlarına göre zorunlu deprem sigortası kapsamına girmeyen durumlar şu şekilde belirlenmiştir:
- İş durması sonucu işyerlerinde oluşabilecek zararlar
- Kâr kaybı
- Enkaz kaldırma
- Kira kaybı
- Deprem kaynaklı bedensel hasarlar ya da vefat
- Ev veya iş yerindeki taşınır mallar ve demirbaşlar
- Ticari amaç doğrultusunda kullanılan binalar
Deprem sigortasının kapsadığı ve kapsamadığı durumlar hakkında daha fazla şey öğrenmek için; Dask Zorunlu Deprem Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
DASK – Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?
Deprem sigortası, yaptırılması zorunlu bir sigorta ürünüdür.
Afet Sigortaları Kanunu kapsamında, tüm konut sahipleri deprem sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayan konut sahipleri, olası bir deprem felaketi sonrasında devlet bünyesinde sunulan maddi desteklerden yararlanamaz.
Tüm bunların yanında, zorunlu bir sigorta ürünü olması nedeniyle yaptırılmadığı hallerde konut sahibi için farklı şekillerde yaptırım uygulanmaktadır. Konutla ilgili abonelik ya da alım – satım işlemleri, poliçe olmadığı takdirde yapılamaz. Bunun yanında, deprem sigortası yaptırmamanın herhangi bir cezai yaptırımı bulunmaz.
Zorunlu deprem sigortasını yaptırmak kadar poliçelerin düzenli olarak yenilenmesi de gerekmektedir. Bu nedenle poliçe başlangıç ve bitiş tarihlerini dikkatli bir şekilde takip etmek önemlidir.
Zorunlu deprem sigortası kapsamında uygulanan indirimlere dair tüm bilgileri Zorunlu Deprem Sigortası İndirimlerinden Nasıl Yararlanılır? Yazımızda görebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Almak İçin Nereye Başvurulur?
Zorunlu deprem sigortası ya da DASK sigortası satın almak için ilk olarak deprem sigortası yapan çok sayıda sigorta şirketinden birinine başvuruda bulunulabilir. Sigorta şirketlerinin web siteleri ya da müşteri hizmetleri üzerinden teklif almak ve poliçe başlatmak mümkündür. Bunun yanında her sigorta şirketinin hazırladığı fiyat teklifleri ve ürün kapsamları birbirinden farklı olabilir. En iyi sigorta şirketini bulmak ve en kapsamlı teminatlardan yararlanmak için karşılaştırma yapmak ve seçenekleri değerlendirmek gerekmektedir.
Sigorta Dünyası üzerinden en iyi deprem sigortası fiyat tekliflerine ulaşabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak, uzmanlarımıza danışabilir ve merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.
Uzmanlarımız, sizin için en uygun deprem poliçesi teklifi hazırlayacak ve kısa süre içinde size ulaşım sağlayarak tekliflerini sunacaklardır. Seçim yapmak ve en iyi DASK poliçesini hazırlama yollarını öğrenmek için uzmanlarımızdan dilediğiniz an danışma talep edebilirsiniz.