Her konut için yapılması zorunlu olan deprem sigortası esnasında, bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde deprem sigortanız geçersiz olabilir ve bu yüzden mağduriyet yaşayabilirsiniz. Deprem sigortasının geçerli olabilmesi için bu noktalara dikkat edilmesi önemlidir.
Yazımızı okumaya devam ederek deprem sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken bilgilere ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
2001 yılından itibaren zorunlu hale getirilen özellikle 1999 Marmara Depremi yüzünden oluşan hasarın tekrar insanları mağdur etmesini önlemek adına yaygınlaştırılan zorunlu deprem sigortası, deprem durumunda hasarı karşılayan sigorta türüdür. Yapılması, her bina için zorunlu kılınan deprem sigortası herhangi bir deprem sonucunda oluşacak farklı zarar türlerine karşı güvence vermektedir. Azami poliçe bedeli 210.000 TL olan deprem sigortasında sadece deprem değil, depreme bağlı olarak gelişecek yangın, patlama, tsunami, toprak kayması gibi durumlarda da oluşacak maddi zararlar karşılanmaktadır. Afet nedenlerinden oluşan zararları kapsayan deprem sigortası, deprem riskinin gerçekleşmesi halinde azami tutar üzerinden ödeme yapmaktadır. Bu açıdan, deprem gibi büyük bir afetin gerçekleşmesi halinde kişilerin ekonomik sorunlar yaşamasının önüne geçmekte ve yaralarının çabuk sarılmasını hedeflemektedir. Ancak deprem sigortası yaptırırken belirli noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Deprem sigortası hakkında önemli bilgileri: DASK - Deprem Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Önemli Bilgi içeriğinden öğrenebilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken 1. Adım: Deprem Sigortasında Teminat Dışı Durumlar
Deprem sigortasında dikkat edilecek önemli konulardan birisi teminat dışında kalan hallerdir. Bu durumda deprem sigortası yaptırırken kişiler için bu durum yararlı olacaktır.
- Köy nüfusuna kayıtlı ve köy yerleşik alanlarında inşa edilen binalar sigorta kapsamı dışındadır.
- Ticari ve sınai amaçlı kullanılan binalar yine sigorta dışında tutulmaktadır. Ancak apartmanların giriş katlarının mağaza olarak kullanılması ya da apartman dairelerinin ofis şeklinde kullanılması halinde deprem sigortası yapılabilmektedir. Bu durumda binanın tamamına sigorta yapıldığı için, içinde bulunan işyerleri de sigorta kapsamına alınmaktadır.
- Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar sigortadan yararlanamamaktadır. Bu yüzden sigortaya başvurmak için binanın projesinin bulunması gerekmektedir.
- Hasar oranı yüksek olan binalar sigortaya alınmamaktadır. Hasar durumu orta olanlar ise hasarın giderilmesinden sonra, zayıf hasarlı olan binalar ise sigortalının sözü temin alınarak sigorta kapsamına alınabilmektedir. Ancak sigortalının sözünün temel alındığı zayıf hasarlı durumlarda, söz konusu durumdan daha büyük hasarlar meydana geldiğinde sigorta herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Bu yüzden hasar oranlarının da doğru bir şekilde bildirilmesi gerekmektedir.
- Manevi tazminat talepleri sigorta kapsamında karşılanmamaktadır. Bu sebeple depremin vereceği hasarlarda manevi tazminat talebi ya da davası açılmamaktadır.
- Binanın kendi yapısına bağlı olarak meydana gelecek zarar ya da hasarlar sigorta kapsamı dışında kalmaktadır.
- Deprem sebebiyle olsa bile mülk sahibinin ya da kiracının kar kaybı, iş durması, ikametgah ve işyeri masrafları, kira mahrumiyeti, mali sorumluluk gibi hasarları karşılanmamaktadır.
- Depremde ölüm olması halinde vefat eden kişi ya da kişilerin defin işlemleri, hastane masrafları vb. karşılanmamaktadır.
- Deprem sigortası yıllık olarak yenilenmektedir. Dolayısıyla yenilenme yapılmadığı ya da prim ödemesi gerçekleştirilmediği durumlarda sigorta kapsam dışı kalmaktadır.
Detaylı bilgi için: DASK Neleri Kapsar, Teminat Limiti Ve Kapsadığı Binalar Nelerdir? İçeriğinden bilgi alabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken 2. Adım: Rayiç Bedel
Binanın poliçeye yazılacak rayiç bedelinin belirlenmesi için belirli kriterler bulunmaktadır. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bina bedeli belirlenirken, bulunduğu arsanın değeri göz önüne alınmamaktadır.
Bedel belirlenirken binanın bulunduğu deprem risk bölgesi (Türkiye, fay hatları üzerinden belirli risk bölgelerine ayrılmıştır. Bu risk bölgelerinde fay hattının geçtiği ya da yakınındaki yerler yüksek risk olarak değerlendirilir ve bu bölgede bulunan binaların sigorta yaptırma bedelleri de yüksek olmaktadır.
Aynı şekilde fay hatlarına uzak olan yani deprem riskinin düşük olduğu yerlerde de poliçe bedeli düşük olarak hesaplanmaktadır.) poliçenin belirlenmesinde önem taşımaktadır.
Hesaplama hakkında detaylı bilgi almak için: DASK Zorunlu Deprem Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken 3. Adım: DASK Poliçesini Kimin Yaptırması Gerektiği
Kiracıların yaptırması tavsiye edilmez; çünkü deprem sigortası sadece binada başka bir deyişle binanın dışında oluşacak hasarları karşılamaktadır. Yani binanın içi ve emtea sigorta kapsamına girmediği için kiracıların deprem sigortası yaptırmaları gerekmemektedir.
Aynı şekilde deprem sigortası bulunmayan bir haneye sigorta yaptırmak için ev sahiplerinden talepte bulunabilirler. Binanın dış hasarı karşılanmasından ötürü mülk sahibinin sigorta yaptırması gerekmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken 3. Adım: DASK Kapsamına Alınan Durumlar
Deprem sigortası çoğu zaman konut sigortası ile karıştırılmaktadır. Bu sebeple adaylar poliçelerini zorunlu olduğu bilgi almadan yaptırabiliyorlar. Poliçe kapsamına alınan tüm durumlar önemlidir ve hasar durumunda size destek olacak teminatlardır. Her hangi bir mağduriyet yaşamamak için teminatlar hakkında mutlaka bilgi almalısınız.
Eşyalar deprem sigortası kapsamında değildir; zorunlu deprem sigortası depreme karşı sadece binanın yapı özellikleri için güvence vermektedir.
Binanın içindeki taşınır türden her türlü emtea sigorta kapsamı dışındadır. Bu yüzden ilgili emteanın zarar görmesi durumunda sigortadan talep edilemez. Emteanın da sigorta kapsamına alınmasının istenmesi durumunda özel sigorta şirketlerinin sunmuş olduğu deprem teminatı seçilmelidir.
DASK genel şartları hakkında bilgi almak için: Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Poliçesi Genel Şartlarıyazısına göz atabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken 4. Adım: Deprem Durumunda Hasar Karşılama Oranlarını İncelemelisiniz
Hasar yüzdelik kısma göre ödenir; deprem sonucunda binada oluşan hasar yüzdelik kısım üzerinden değerlendirilir. Bir başka deyişle, binanın aldığı hasar oranı, sigorta limitinde belirlenen tutar üzerinden hesaplanmaktadır. Binanın tamamen yıkılması durumunda sigorta azami tutar kadar olan bedeli ödemektedir.
Tam hasar dışında katılım payı alınmaktadır; sigorta kapsamında tam hasarın oluşmadığı durumlarda, sigorta hasar payını sigortalının katılımı ile karşılamaktadır. Bu durumda sigortalı 2000 TL katılım payı gösterir. Farklı bir şekilde söylenecek olursa, kısmi hasarın tutarı 10.000 TL ise sigorta 8.000 TL’ye denk gelen hasarı karşılayacaktır.
DASK hasar süreçleri hakkında bilgi almak için: Deprem Sonrası Hasar Bildirim Süreci Nasıl İşler? Yazısına göz atabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken 5. Adım: DASK Fiyatı Alırken Eksik ve Tam Bilgi Verme
Eksik ve yanlış beyana dikkat edilmelidir; uygulama alanı itibariyle zorunlu deprem sigortası maddi kayıpların giderilmesini amaçlamaktadır. Fakat sigortaya başvurusu sırasında gözden kaçırılacak detaylar yüzünden deprem sigortasının kapsamı dışına düşebilirsiniz.
Deprem sigortası başvuru yaparken istenen şu noktaların beyanının eksiksiz ve tam olarak yapılması gerekmektedir;
- Sigortayı yaptıran kişinin kimlik bilgileri ve açık adresinin de yer aldığı iletişim bilgileri,
- Ada, pafta, parsel, sayfa no bilgilerinin açık bir şekilde yer aldığı tapu bilgileri,
- Binanın inşa tarihi,
- Binanın ahşap, betonarme, karkas vb. yapımı tipi,
- Binada yer alan toplam kat sayısı,
- Binanın mevcut durumu,
- Sigorta yapılacak binanın metrekare cinsinden brüt yüzölçümü,
- Meskenin hangi şekilde (ofis, daire vb.) kullanıldığı
Bilgilerinin eksiksiz olarak verilmesi gerekmektedir.
Eğer bilgilerde herhangi bir yanlışlık ya da eksiklik olursa poliçe yapılmaz ya da yapılması halinde bile risk durumunda geçersiz sayılır.
DASK indirimleri hakkında bilgi almak için: Zorunlu Deprem Sigortası İndirimlerinden Nasıl Yararlanılır?Yazısını okuyabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken 5. Adım: Genel Olarak DASK Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Binayla ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu olduğunda bunun sigortaya bildirilmesi gerekmektedir.
- Tapu ve poliçe belgelerinin fotokopilerinin bulunması, olası risk durumunda kullanılmak üzere saklanması yararlı olacaktır.
- Hasar durumunun gerçekleşmesi halinde en kısa sürede DASK’a bildirimde bulunulması gerekmektedir. İlgili sürenin kaçırılmaması önem taşır. Bu süre dışında yapılacak bildirimlerde sigorta hasarı karşılamamaktadır. Ayrıca bildirimde bulunurken hasar raporu, itfaiye raporu ve diğer ek belgelere de ihtiyaç duyulacağı için hepsinin eksiksiz ulaştırılması gerekmektedir.
- Binanın satılması ya da el değiştirmesi durumunda, sigorta da yeni hak sahibine devredilebilmektedir. Ancak bu durum için satış işleminin gerçekleşmesinden sonra sigortaya haber verilmelidir.
Deprem sigortası görüldüğü üzere binanın sadece yapı unsurlarının temel alınarak hazırlandığı bir sigorta türüdür. Dolayısıyla binanın hasarı dışında hiçbir hasar karşılanmamaktadır. Deprem sigortası yapılırken bu konuların göz önünde tutulması, sigortayı yaptıracak kişilerin daha sonra ilgili konularda zor duruma düşmelerini engellemek adına önem taşımaktadır. Bu noktalara dikkat etmeniz halinde deprem sigortası yaptırabilirsiniz.
Zorunlu deprem sigortası, deprem gibi büyük bir riskin gerçekleşmesi durumunda, sunmuş olduğu ekonomik güvence nedeniyle oldukça avantajlı bir sigortadır. Ayrıca deprem sigortası olmadan alım satım işlemlerinin yapılmayacağını, elektrik – su gibi aboneliklerin de açılmayacağının bilinmesi gerekmektedir.
Zorunlu deprem sigortası hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilirsiniz.