Çocukluk çağlarına özgü bazı bulaşıcı hastalıklar vardır ve bu hastalıkların, çocuklukta atlatılması çok daha kolaydır. Öyle ki yetişkinlikte bu hastalıklara yakalanılması halinde, hayatı tehlikeye atacak durumlar meydana gelebilir. Kızamık, kızamıkçık,kızıl, boğmaca, kabakulak veya su çiçeği gibi hastalıklar, genellikle çocukluk çağı hastalıkları olarak bilinmektedir ve bulaşıcı özellik taşımaktadır.
Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklarla başa çıkmanın en etkili yolu ise gereken aşıların düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıklar olarak nitelendirebileceğimiz bu hastalıklar, hafife alınacak hastalıklar değildir. Dikkatli olunmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde, olası komplikasyonların sonucunda ciddi sonuçları olan enfeksiyonlardır. Bunun yanında bu hastalıkların pek çoğunun etkili sonuçlar veren aşıları vardır ve bu nedenle, eskiye oranla yaygın görülmez.
Hazırladığımız bu içerikte; çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıklara dair tüm detayları açıklamaya çalıştık.
Çocuklarda En Sık Görülen Bulaşıcı Hastalıklar Neler?
Bağışıklık sistemi yetişkinlere oranla hassas olabilen çocuklar pek çok hastalığa karşı daha korunmasız olabilirler. Bu yüzden, hastalıklara yakalanma riskleri daha fazladır. Hastalıklar için gereken tedavileri geciktirmeden almak da son derece önemlidir. Özellikle kış aylarının gelmesi ve havaların soğuması ile bulaşıcılık riski yüksek olan pek çok hastalığın yayılması hızlanmaktadır.
Çocukların geleceği için sağlıklarının hep güvence altında olması, çocukluktan itibaren sağlıklı bir bağışıklık sisteminin kurulması gerekir. Bunu başarabilmek için çocuklarda en sık görülen hastalıkların ve bu hastalıklara karşı alınması gereken önlemlerin bilinmesi gerekmektedir. Çocuklar, bağışıklama yöntemlerinin gelişimi sonucu bulaşıcı hastalıklara geçmişe oranla daha az yakalanmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı çocuklar, etkili aşılar sayesinde korunabilmektedir.
Yazımızın devamında, çocuklarda en sık görülen başlıca bulaşıcı hastalıkları ve özelliklerini anlattık.
1- Kızamık
- Virüs kaynaklı bir hastalık olan kızamık hastalığı, döküntülü ve bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu türüdür.
- Genel olarak kış ve ilkbahar aylarında belirti gösteren bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşıdır. Her çocuğun kızamık aşısı olması şarttır.
- Vücutta kırmızı döküntüler halinde belirti gösteren kızamık, öksürük, ateş ve ishal ile devam eder.
- Kızamık virüsü, hastalığı taşıyan bir kişinin hapşırması ya da öksürmesi sonucu, mikropların çevreye yayılması ile bulaşabilmektedir.
- Hastalığın kuluçka dönemi 10 gün sürebilmektedir. Bunun sonucunda, 1 hafta süreyle hastalık etkisini sürdürmektedir.
2- Kızamıkçık
- Kızamıkçık çocuklarda çok sık görülen viral enfeksiyonlardan biridir. Hastalığa neden olan etken, Rubella virüsüdür. Genellikle kış ve ilkbahar mevsimlerinde görülmektedir.
- Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşıdır. Aşı yoluyla hastalığın önüne büyük ölçüde geçilebilmektedir. Bu nedenle, eskiye göre görülme sıklığı bir hayli azalmıştır.
- Yetişkinlerde de nadir de olsa görülmektedir.
- Hastalığın herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bir kez geçirdikten sonra bağışıklık kazanılır ve hastalık yinelemez.
- Doğrudan ya da damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilmektedir.
- Hafif ateş ve boyundaki lenf bezlerinde oluşan şişlikle belirtiler başlar. Aynı zamanda yüzde pembe renkli döküntüler olmakta ve bu döküntüler, tüm vücuda yayılmaktadır. Hastalık, 4 ile 5 gün arasında sürmektedir.
- Kuluçka dönemi, 14 ile 21 gün arasındadır. Bulaşıcılık dönemi ise, döküntülerin başlamasından önceki 1 hafta ve döküntülerin geçmesinden sonra 1 haftalık dönemi kapsamaktadır.
3- Kızıl
- Kızıl, ateşli ve döküntülü bir şekilde kendini gösteren ve vücutta deride döküntülere neden olan bir hastalıktır. Glomerülonefrit ve romatizmal ateş gibi çok önemli ve riskli komplikasyonlara yol açabilen bir bulaşıcı hastalıktır.
- Özellikle okul çağındaki çocuklarda görülmektedir ve hastalığın kuluçka süresi 4 ya da 5 gün arasında değişmektedir.
- Hastalık bulaştıktan sonra çocuklarda ateş, bulantı ve boğaz ağrısı görülmektedir. Bu durumu izleyen 1 – 2 gün içinde ise deride kırmızı lekeler ve çizgiler oluşmaya başlar. Bu lekeler, el ve parmaklarda soyulmaya neden olabilmektedir. Dilin çilek görünümünü alması, bademciklerin beyaz leke ve iltihapla kaplanması, hastalığın sık karşılaşılan diğer belirtileri arasında sayılabilir.
- Bulaşma yolu sadece enfekte insanla doğrudan temasla olmaktadır.
- Diğer çocukluk çağı bulaşıcı hastalıklarından farklı olarak kızıl hastalığı, antibiyotik tedavisi gerektirmesidir.
4- Su Çiçeği
- Genellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde görülen su çiçeği virüsü, suçiçeği ve zona olmak üzere iki farklı hastalığa neden olmaktadır. Hastalığa neden olan virüs ilerleyen yaşlarda bulaşırsa, zona hastalığına dönüşebilmektedir.
- Hastalığa karşı koruma aşı yoluyla sağlanmaktadır.
- Damlacıklar yoluyla havadan bulaşır ve kuluçka dönemi 15 gündür.
- Su Çiçeği belirtileri genel olarak halsizlik, hafif ateş, kaşıntı ve iştahsızlık olarak ortaya çıkar. Sonrasında takip eden birka. gün içerisinde deride kırmızı lekeler oluşmaya başlar ve ve bu lekeler, kabarcıklara dönüşüp tüm vücuda yayılır. Kabarcıklar 10 gün boyunca devam eder ve kaşıntı hissi verir.
- Kabarcıkların olduğu dönem, virüs yoğun miktarda çevreye bulaştığı dönemdir.
5- Kabakulak
- Kabakulak, parotis bezlerini etkileyen viral bir enfeksiyon türüdür ve tükürük bezlerinde şişliğe neden olmaktadır.
- 2 ile 12 yaş arası çocukları etkileyen bu hastalık, aşı yaptırılmadığı takdirde ağır seyredebilmektedir. Bu nedenle koruyucu olarak aşıyı yaptırmak son derece gereklidir.
- Solunum salgıları yoluyla bulaşabilen bu hastalık, virüs belirtilerin görülmeye başlaması itibariyle 7 gün önce ve başladıktan 8 gün sonraya kadar bulaşıcılığını sürdürmektedir.
- Hastalığı bazı çocuklar, herhangi bir belirti göstermeden geçirebilir, bazı çocuklarda ise belirtilerin tamamı görülebilir. Kabakulak, ergenlik döneminden sonra geçirildiğinde oldukça ağır geçirilen bir hastalıktır.
- Belirtiler genellikle virüse maruz kaldıktan sonra yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta sonra görülmeye başlar. Yüzün bir veya iki tarafında şişmiş, ağrılı tükürük bezleri, baş ağrısı, ateş, eklem ağrıları, çiğneme veya yutma sırasında ağrı, halsizlik ve yorgunluk, mide bulantısı gibi belirtileri bulunmaktadır.
6- Boğmaca
- Boğmaca, akciğerlerde görülen ve yüksek bulaşıcılığa sahip bir bakteri enfeksiyonudur.
- Bulaşıcılık dönemi, 30 ile 40 gün sürmektedir ve öksürme ile dağılan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır.
- Aşı ile hastalığa karşı bağışıklık kazanmak mümkündür,ancak bu bağışıklığın etkisi 5 ile 7 yıl arasında değişmektedir.
- Hastalığın belirtileri arasında öksürük nöbetleri, nefes darlığı, solunum sırasında şiddetli ses çıkarma, dudak ve tırnaklarda morluklar, yüzde kızarıklık, halsizlik ve yorgunluk, kusma ve ishal görülmektedir. Küçük bebeklerde solunum durması meydana gelebilir. Bu nedenle, bebeklerin hastanede gözetim altında tutulması gerekebilir ve doktor kontrolü, mutlaka şarttır.
7- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
- Çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral enfeksiyonlardır. Akut viral enfeksiyonların en sık rastlananı ise soğuk algınlığı olmaktadır.
- Soğuk algınlığı, bebek ve çocuklarda daha sık görülür ve virüsün esas, genellikle taşıyıcıları ilkokul çocuklarıdır.
- Hastalık daha çok sonbahar başı ve ilkbahar sonlarında ortaya çıkmakta ve salgınlara yol açmaktadır.
8- Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları
- Alt solunum yolu enfeksiyonu çocuklarda sıklıkla görülen bir diğer viral durumdur. Alt solunum yolu hastalıkları zatürre, bronşit ve bronşiolit olarak ortaya çıkar.
- Zatürre ya da diğer adı ile pnömoni, çok ciddi bir alt solunum yolu hastalığıdır. Virüs ve bakteri sebebiyle ortaya çıkar ve sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de son derece tehlikelidir.
- Bronşit ise hava yolları sebebiyle oluşan iltihaplanma olarak açıklanabilir. Bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve çocuklarda en sık görülen alt solunum hastalıklarından biridir.
- Bronşiolit de bronşiol denilen küçük bronşiollerin iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalık türüdür.
Çocuk Hastalıklarına Karşı Alınacak Önlemler Neler?
Çocuklar arasında soğuk algınlığı ya da bulaşıcı hastalık temelli sağlık sorunları, sıklıkla kış veya bahar aylarında görülmektedir. Çocuklarınızın sağlığını her mevsim en iyi şekilde korumak ve hastalıklara karşı gerekli önlemleri alabilmek için çok dikkatli olmak gerekmektedir.
Bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklarda, bazı hastalık türleri hızlı bir şekilde ilerlemekte ve bünyelerini zayıf düşürmektedir. Hastalığa bağlı olarak gelişen yüksek ateş, karın ağrıları ve kusma reaksiyonlar, çocuklarda daha şiddetli sonuçlar doğurabilir. Çoğu zaman evde tedavi mümkün olmaz ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ancak gereken önlemleri alarak, çocuklarınızı bu hastalıklara karşı koruyabilir ve sağlık gibi önemli bir konuyu riske atmazsınız.
- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni kurun.
- Uyku düzenine önem verin.
- Çocuğunuz İle birlikteyken sigara İçmeyin.
- Kişisel hijyen eğitimini dikkatli bir şekilde verin.
- Belirli dönemlerde yapılması gereken aşılara özen gösterin.
- Sporu sevmeleri ve düzenli olarak yapmaları İçin olanak sağlayın.
- Çocuklarınıza bol su İçme alışkanlığını kazandırın.
- Vitamin desteklerini doktor kontrolünde verin.
- Hastalık sık sık tekrar ediyorsa, mutlaka doktora gidin.
Çocuk hastalıklarına karşı alınacak önlemlere dair detaylara Çocuk Hastalıklarına Karşı Alınacak Önlemler Neler? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Çocuklar İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırılır Mı?
Çocuklar için sağlık sigortası yaptırmak, pek çok ailenin bütçe planlamalarının önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Sağlık hizmetlerini alabilmek için ödenen ücretlerin artması ve enflasyon oranları düşünüldüğünde, sağlık masraflarının yükü her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan güvencelere ve avantajlara ihtiyaç artmaktadır. Peki, çocuklar için tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi başlatmak mümkün müdür?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında çocuklar, aileleri ile birlikte hiçbir sorun yaşamadan sigortalanabilirler. Birçok sağlık sigortası şirketi, tamamlayıcı sağlık sigortasının aile poliçesi olarak düzenlenmesi halinde önemli oranlarda aile indirimi de yapmaktadır. Sadece çocuğu sigortalamak yerine tüm aile bireyleri için sağlık sigortası satın almak daha avantajlı olacaktır. Tüm bunların yanında aile için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıranlar içim vergi indirimi avantajından yararlanmak da mümkündür.
Çocuklar için sağlık sigortası yaptırmanın önemine dair detayları öğrenmek için Çocuğunuz İçin Sağlık Sigortası Almak Neden Önemlidir?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sadece Çocuk için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yapılır mı?
Aile İçin tamamlayıcı sağlık sigortası poliçe fiyatları, bireysel yapılan poliçelere oranla daha yüksektir. Ancak tüm aile için güvence sağlandığı için daha avantajlı olmaktadır. Bunun yanında, bütçenin yeterli gelmemesi nedeniyle sadece çocuklar için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak isteyen adaylar da olabilmektedir. Sadece çocuk için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmadan önce ilgili sigorta şirketlerinin belirlediği yaş sınırı prosedürlerine dikkat edilmelidir. Çünkü genel olarak sigorta şirketleri; tek başına, ebeveyn olmadan sadece çocuklar için sigorta poliçesi başlatmak istemez.
Bunun yanında sadece çocuklar için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabileceğiniz sigorta şirketleri de bulunmaktadır:
- Sompo Japan Sigorta, 2 yaşından büyük çocuklar için tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi başlatmaktadır. 2 yaşından küçük çocuklar ise aileleri ile birlikte poliçe kapsamına dahil edilebilirler.
- Ak Sigorta, Demir Hayat Sigorta, Groupama Sigorta, Mapfre Sigorta ise 0 – 17 yaş arası çocuklara tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi hazırlamaktadır.