Bireysel emeklilik sisteminin uygulamaya konulma amacı; küçük birikimlerin büyüyerek emeklilik dönemi geldiğinde katılımcıya ekonomik destek sağlamasıdır. Bireysel emeklilik sistemi ya da kısada BES sayesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan emekli maaşlarına ek olarak gelir elde etme şansı doğmaktadır.
Ülkemizde kamu ya da özel sektörde yer alan iş yerlerinin tüm çalışanları için yaptırmak zorunda olduğu BES, sayısız avantajı ile tercih edilmektedir. Ancak bunun yanında, bireysel emeklilik sisteminden çıkmak isteyen de çok sayıda kullanıcı olabilmektedir.
Hazırladığımız bu yazıda; BES uygulamasının artılarını ve eksilerini incelerken, sistemde kalmanın getireceği kazanımları ya da sistemden çıkmanın sonuçlarını da açıklamaya çalıştık.
Bireysel Emeklilik Sistemi – BES Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi ya da BES; isteğe bağlı ya da otomatik katılım adı altında iki farklı kategoride açıklanabilmektedir.
- İsteğe bağlı BES, 18 yaşından büyük olan tüm katılımcıları kabul eder ve güvence sağlar. Bunun yanında otomatik BES, zorunlu bir uygulamadır ve özel ya da kamu sektöründe çalışan 45 yaş altında bulunan tüm çalışanlar için yapılmalıdır.
- Zorunlu bireysel emeklilik sistemine giriş, işverenler tarafından çalışanlar için yapılır. İsteğe bağlı bireysel emeklilik sisteminde ise ister öğrenci olsun, ister ev hanımı ya da çalışan bireyler, kendileri adına hesap açabilmektedir.
- Bireysel emeklilik sisteminde, düzenli olarak prim ödemesi gerçekleştiren katılımcılar; 56 yaşını doldurmaları ve sistemde en az 10 yıl kalmaları halinde emekli olabilirler.
Bireysel emeklilik; gerçek anlamıyla bir yatırım sistemidir ve önemli oranlarda tasarruf edilmesine olanak sağlar. Emeklilik döneminde katılımcıların yaşam standartlarının korunmasını ve huzurlu bir hayat sürmelerini mümkün kılar. İsteğe bağlı ya da otomatik katılım farketmeksizin, düzenli prim ödemeleri ile devamlılığı sağlanan BES uygulaması; emelilikte büyük avantajlar sunmakta ve ek gelir sağlamaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi – BES hakkında daha fazla detay öğrenmek için Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Artıları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi, doğru ve etkili yatırımlar yapıldığı takdirde önemli avantajlar sunan bir uygulamadır. Her şeyden önce BES uygulaması hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak ve doğru yatırım adımlarını atmak gerekir.
BES hakkında bilgi aldıktan sonra sağladığı avantajlara da göz atılmalıdır. Böylece sistemin sağladığı imkanlar, kolaylıklar ve tasarruf planları daha net şekillenebilir.
Bireysel emeklilik sözleşmesi kapsamında sunulan faydalar şu şekilde açıklanabilir:
- Sistemde kalma süresinde ödenen primler, yatırım fonları üzerinden değerlendirilir. Bu şekilde katılımcılar, yatırımlarını doğru şekilde değerlendirebilir.
- Sistem üzerinden en az 3 yıl kalan ve düzenli prim ödemesi yapan katılımcılar, ödedikleri katkı payının toplamı üzerinden devlet desteği alabilirler.
- Küçük prim ödemeleri ile büyük birikimler için adım atılabilir. Az bedellerde prim ödemeleri ile güçlü bir birikim yapılabilmektedir.
- 10 yıldan fazla süreyle sistemde kalan 56 yaşını doldurmuş katılımcılar, toplam birikimlerini tek seferde çekebilir ya da emekli maaşı şeklinde alabilir.
- Bireysel emeklilik içinde belirlenen fonlar, yıl içinde 6 kez güncellenebilmektedir. Bu güncellemeler, uzmanların desteği ile doğu yönlendirildiğinde, katkı payları üzerinden önemli ölçüde gelir elde edilebilmektedir.
- Sistem için gerekli olan primlerin ödeme miktarı, katılımcı tarafından güncellenebilir. Aynı zamanda ödemeler; ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir ve yılda bir defa olacak şekilde yapılabilmektedir.
- BES uygulamasında 10 yıl ve üzeri ödeme yapan katılımcılar, emeklilik hakkı elde ettiklerinde, toplam birikimlerinin %25’i oranında devlet desteği alabilmektedir.
Bireysel emekliliğin olumlu yönlerine dair detaylarıBireysel Emeklilik Bes Yaptırmak Mantıklı Mı? Yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı Avantajı
Bireysel emeklilik sisteminin en önemli avantajlarından biri devlet katkısı desteğinin olmasıdır. BES katılımcılarına, gereken şartlara uyulması halinde % 25 oranında devlet katkısı hizmeti sunulmaktadır.
- BES devlet katkısı; üçüncü yılın sonunda % 15, altıncı yılın sonunda % 35 ve onuncu yılın sonunda % 60 oranında katılımcının hesabına yansımaktadır.
- Emeklilik döneminde bu durum % 100 oranında da düzenlenmektedir.
- Bunun yanında ilk 3 yıl içinde sistemden ayrılan kişiler, devlet katkısı avantajından yararlanamazlar.
BES kapsamında sunulan devlet katkısı avantajı hakkında tüm detayları Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajıyazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Eksileri Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi, çok sayıda avantaj sunmasına rağmen bazı kullanıcılar tarafından tercih edilmez ve sistemden çıkış yapılmak istenir. Kullanıcıların çıkış yapmalarındaki en önemli etken, maaşlarından kesilen prim bedellerini ödemek istememeleridir. Bunun yanında bireysel emeklilik sistemi kapsamında yer alan olumsuz durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Sistemden 10 yıl tamamlanmadan çıkılması halinde devlet tarafından ciddi kesintiler yapılmaktadır. Bu nedenle kullanıcılar, olabildiğince erken çıkmalı ya da en az 10 yıl süreyle sistemde kalmalıdır.
- İyi fon yönetiminin yapılmaması sonucu, istenilen oranda gelir elde edilemediği gibi zarara da uğrama riski vardır.
- Bireysel emeklilik şirketleri, her katılımcı için % 8 ile % 10 arasında değişen oranlarda kesinti yapabilir.
Bireysel emeklilik sisteminin avantaj ve dezavantajlarını detaylı incelemek için Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Çıkılır?
Ülkemizde özel ya da kamu sektöründe çalışanlar için yaptırılması zorunlu olan BES uygulaması, isteğe bağlı da yapılabilmektedir. Bunun yanında, otomatik olarak sisteme girmek zorunluyken, sistemden çıkış yapmak katılımcının isteğine bağlıdır.
İş yerleri tarafından sisteme otomatik olarak dahil edilen çalışanlar, her ay maaşlarından % 3 oranında kesinti yaşanmaması için BES sisteminden çıkış yapmak isteyebilirler. Bu durumda katılımcılar, cayma haklarını kullanarak kolaylıkla bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapabilirler.
Bireysel emeklilikte cayma hakkı sayesinde katılımcılar, sisteme giriş yapıldıktan itibaren 2 aylık süre içerisinde hesaplarını iptal edebilirler ve sistemden çıkabilirler. Bunun için sisteme giriş yapıldıktan sonra 2 ay içinde işlem yapılan emeklilik şirketi ile iletişim kurulmalı ve iptal talebinde bulunulmalıdır.
Katılımcı sistemden çıkış yapmak istediğini bildirdiğinde, emeklilik şirketi talebi onaya alır ve çıkış işlemleri tamamlanır. Çıkış için onay verildikten sonra ilgili şirket, 10 iş günü içinde maaştan yapılan kesintiyi kullanıcıya iade etmektedir. Ancak kullanıcı, cayma hakkı için tanınan 2 aylık süreyi geçirmişse, prim iadelerinde gecikme olabilir ve iade süresi 20 güne çıkabilir.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak oldukça kolaydır ve katılımcının isteğine göre işleme alınabilir. BES uygulamasından çıkış işlemlerinin nasıl olduğunu ve iptal şartlarını öğrenmek için Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz. Uzmanlarımız 7 / 24 ulaşım sağlayabilir ve tüm merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış işlemleri hakkında bilgi almak için Bireysel Emeklilik Ayrılma İşlemleri Ne Zaman Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.
En İyi Emeklilik Şirketi Nasıl Seçilir?
İşverenler, otomatik BES katılımı için Hazine Müsteşarlığı tarafından görevlendirilmiş ve yetki verilmiş bir emeklilik şirketi ile sözleşme imzalamalıdır. Bireysel emeklilik şirketleri, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında belirlenmiş olan kuruluş izni ve faaliyet ruhsatına da sahip olmalıdır.
Emeklilik şirketleri, bireysel emeklilik sisteminde yer alan katılımcılar için sunulan ürünleri uzman desteği ile hazırlamaktadır. Emeklilik planlamasında finansal destek sunan ve fon yönetimine destek olan bu şirketlerin gerekli izin ve ruhsat işlemleri, Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlemiş olmalıdır.
Bireysel emeklilik planlaması için emeklilik şirketi seçimi yaparken dikkatli olunmalı ve kapsamlı araştırma yapılmalıdır. Ülkemizde çok sayıda emeklilik şirketi BES ürünleri hazırlamaktadır. Ancak bu ürünlerin içeriği ve prim bedelleri birbirinden farklı olabilmektedir. Gönüllü olarak bireysel emeklilik kapsamına dahil olmak isteyen adaylar, şirket seçiminde uzman desteği almalı ve doğru tercih yapmaya özen göstermelidir. Verimli bir emeklilik planlaması ve huzurlu bir emeklilik hayatı için buna gerek vardır.
Sigorta Dünyası en iyi BES şirketlerine ulaşmanıza teklifleri değerlendirmenize imkan sağlamaktadır. Web sitemiz ya da çağrı merkezimiz üzerinden hizmet alabileceğiniz, beraber çalıştığımız emeklilik şirketleri şu şekildedir:
- Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.
- NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.
Bireysel emeklilik şirketleri hakkında daha fazla detaylı bilgilere Bireysel Emeklilik Şirketleri Nelerdir?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım?
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olabilmek için 56 yaşına ulaşmış olmak gerekir. Bu yaşın altında kalan katılımcılar, 10 yıldan fazla sistemde olsalar dahi emekli olmaya hak kazanamazlar.
BES uygulaması üzerinden emekli olabilmek ve ödenek alabilmek için sistemde en az 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmuş olmak şarttır.
Bireysel emeklilik sistemi aracılığıyla emekli olan katılımcılar, çalışma hayatları boyunca kesilen primler üzerinden biriken birikimlerini de alabilmektedir. Emeklilik dönemi geldiğinde ilgili şirket tarafından gereken fon yönetimi ve değerlendirmesi yapılır; sonrasında katılımcı için ödenmesi gereken emekli ikramiyesi belirlenir. Katılımcının, ödeme yaptığı prim bedellerinin toplamından daha az ödeme yapılması mümkün değildir.
Emekliliğe hak kazanmış kişi, isteği doğrultusunda birikimini tek seferde alabilir ya da emekli maaşı gibi taksit taksit çekebilir. Bu seçenek, tamamen katılımcının tercihine bağlıdır ve BES kapsamında yer alan önemli avantajlardan biridir.
Bireysel emeklilik sisteminden alınacak para hakkında tüm detayları Bireysel Emeklilik Parası Nasıl Çekilir?yazımızda keşfedebilirsiniz.
BES Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş işlemleri son derece basittir. Genel olarak sisteme dahil olabilmek için iki seçenek vardır. Bunlar; otomatik BES ve gönüllü BES olmak üzere ikiye ayrılır.
- Otomatik BES, tüm çalışanların dahil olması gereken ve işverenler tarafından yaptırılan bir uygulamadır. Sisteme giriş yapmak için çalışanların herhangi bir başvuru ya da işlem yapması gerekmez. İşe başladığında, çalıştığı kurum otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine çalışanını dahil etmektedir.
- Gönüllü BES ise kişilerin istekleri doğrultusunda sisteme dahil olmasını ifade eder. 18 yaşını doldurmuş herkes bireysel emeklilik sistemine giriş yapabilir. Bunun için BES hizmeti sunan emeklilik şirketlerinden birine başvuru yapmak gerekir.
- Sigorta Dünyası web sitesi ya da çağrı merkezi üzerinden bireysel emeklilik sistemine dahil olmak için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için web sitemizden ücretsiz başvuru formunu doldurabilir ya da çağrı merkezimizi arayarak uzmanlarımızdan 7 / 24 teklif alabilirsiniz.
- Bireysel emeklilik hakkında merak ettiğiniz tüm sorular için Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilir ve her an danışma talebinde bulunabilirsiniz.